NOS Nieuws

Moeder Israëlische soldate thuis in Amstelveen belaagd

  • Sarah Bürmann

    redacteur Binnenland

  • Sarah Bürmann

    redacteur Binnenland

Een vrouw uit Amstelveen van wie de dochter in het Israëlische leger dient, is vanmiddag lastiggevallen op haar woonadres. Het is niet de eerste keer dat boze mensen verhaal komen halen bij Shirli, die erg geschrokken is. "Eerst online, vervolgens op mijn werk, nu in m'n thuisbasis. Wat is de volgende stap?"

De moeder zat thuis achter de computer toen de bel ging. Via de slimme deurbel was een vrouw te zien. "Misschien een pakketje of iemand van de Evangelische kerk dacht ik toen, dus ik heb de deur opengemaakt", vertelt de vrouw aan de NOS. Maar daar kwamen de bezoekers niet voor.

"Een dame was aan het filmen, een andere stond erachter", vertelt Shirli, wier volledige naam bij de NOS bekend is. "Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar, dat mijn dochter een kindermoordenaar is." De vrouwen bleven naar Shirli roepen en filmden haar. "Heel intimiderend."

De onbekende vrouwen hadden flyers mee met Shirlis adres erop en teksten als "buurtbewoners opgelet: er woont een kindermoordenaar in de buurt". Over Shirli stond er op dat ze medeplichtig is, omdat ze haar dochter naar Israël stuurde "om babies [sic] te vermoorden". Die folders zijn in de buurt verspreid.

Op de foto hieronder is de folder te zien met gegevens van Shirli en haar dochter en allerlei beschuldigingen tegen hen. Deze foto is verkregen via het CIDI, waarop moeder en dochter en hun gegevens deels onherkenbaar zijn gemaakt.

De folder met gegevens over Shirli en haar dochter die in de buurt werd verspreid

Shirli is enorm geschrokken. "Het voelt erg bedreigend als mensen je thuis komen opzoeken. Dit is mijn woonomgeving. Mijn dochter woont niet bij mij. Hoe durf je in mijn territorium te komen?" Het was niet de eerste keer dat mensen verhaal kwamen halen vanwege de militaire dienst van haar dochter.

Eerder werden persoonsgegevens van moeder en dochter al online gezet, waarna bedreigingen volgden en onbekenden naar Shirlis werk kwamen om soortgelijke folders achter te laten. "Daar riepen ze: waar is Shirli? Ze is een kindermoordenaar. En toen zijn ze met een Palestijnse vlag door het gebouw gaan lopen om mij te zoeken." Shirli was die dag niet aanwezig, maar is toch geschrokken van het voorval.

"Je kan een andere mening hebben, maar dit is echt buiten proportie", zegt Shirli, die bang is dat er binnenkort weer mensen op de stoep staan, omdat haar adres rondgaat. Ze gaat aangifte doen bij de politie. "Mijn deurbel heeft die vrouwen gefilmd en ze staan herkenbaar op beeld. De politie heeft die beelden al, dus ik ga er vanuit dat ze ze vinden en berechten."

De politie bevestigt aan de NOS dat er een incident is gemeld "waarbij een vrouw op intimiderende wijze is benaderd voor haar woning in Amstelveen". Een woordvoerder laat weten dat de politie de zaak hoog opneemt en onderzoek gaat doen. Er staat al een afspraak gepland om aangifte te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl