Een shot uit de beelden van het protest bij het concert van Lenny Kuhr afgelopen weekend
NOS Nieuws

Cultuursector wil veiligheidsprotocol na verstoring concert Lenny Kuhr

De cultuursector ziet naar eigen zeggen een toename van incidenten door polarisatie. Om die reden wil de sector in samenwerking met de staatssecretaris van Cultuur, Fleur Gräper een veiligheidsprotocol opstellen. Dat schrijven de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in een verklaring.

Directe aanleiding is de verstoring van het concert van Lenny Kuhr afgelopen weekend. Pro-Palestijnse activisten verstoorden toen het optreden van de zangeres. "Hij noemde mij terrorist en beschuldigde mij meteen van genocide", zei Kuhr, die joods is, na de verstoring.

De actie is scherp veroordeeld, onder meer door Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner, die vaststelde dat sprake is van antisemitisme. "Zij wordt belaagd en uitgescholden voor terrorist, voor zionist, schijnbaar enkel en alleen omdat ze joods is en familie heeft in Israël."

Vrije kunsten

In de verklaring stelt de sector dat "iedereen, van makers tot medewerkers en publiek, veilig moet zijn binnen onze huizen en onze podia". Deze week kwamen dertien van de vijftien partijen in de Tweede Kamer ook naar buiten met een gezamenlijk verklaring tegen Jodenhaat.

Volgens de cultuurorganisaties kan een veiligheidsprotocol ervoor zorgen dat de "vrije kunsten en het vrije woord" kunnen blijven bestaan. "Mochten podia daar aanleiding voor zien, kunnen zij een beroep doen op preventieve veiligheidsmaatregelen van de overheid", staat in de verklaring.

Pro-Palestijnse actievoerders verspreidden beelden van het protest bij het concert van Lenny Kuhr

Pro-Palestijnse activisten verstoren optreden Lenny Kuhr

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl