KNVB-bekerblog
NOS VoetbalAangepast

Japanners schieten NEC naar bekerfinale • Haaland maakt er vijf tegen Krul

Halve finales in de KNVB-beker:

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Duitsland van toen is niet Duitsland van nu, weet Jonker: 'Maar horen bij Europese top'

Het is intussen woensdag en dat betekent dat we vandaag al terug zijn met een liveblog rond de cruciale interland tussen de Nederlandse voetbalsters en die van Duitsland in Heerenveen.

Andries Jonker weet nog precies wanneer het Nederlands elftal onder zijn leiding weer doorkreeg: wij kunnen het absolute topniveau aan. Op een voorjaarsavond in Sittard, vorig jaar tijdens een oefenduel met Duitsland, hervond Oranje het vertrouwen.

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland is woensdagavond live te zien bij de NOS, op NPO 3, NOS.nl, de NOS-app en de app op je smart-tv. Het duel begint om 20.45 uur in Heerenveen, vanaf 20.20 uur is de voorbeschouwing te zien.

Voor nu, bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Copa del Rey: Mallorca bereikt finale Copa del Rey

Sheraldo Becker mag er ook een nemen deze strafschoppenserie en schiet de bal rechts van de keeper. Real Sociedad blijft nog even in leven, maar een strafschop later is het voorbij.

Mallorca schiet alle penalty's links van de doelman en plaatst zich voor de finale van de Cop del Rey. Daarin treft het Atlético Madrid of Athletic Club. De Basken wonnen het eerste duel met 1-0.

Copa del Rey: Oyarzabal mist de eerste van Real Sociedad

Uitgerekend Mikel Oyarzabal mist de eerste strafschop van de thuisclub. Of moeten we zeggen dat doelman Dominik Greif zijn tweede strafschop deze wedstrijd stopt? Wordt dit de avond van de Slowaakse doelmannen?

Ondertussen in Baskenland: strafschoppen op komst

De verlenging zit erop in San Sebastian en het is nog altijd 1-1 bij Real Sociedad-Real Mallorca. We gaan strafschoppen nemen.

Dat had heel anders kunnen zijn. In de eerste helft van de verlenging ontsnapte Mallorca namelijk op miraculeuze wijze aan de 2-1. De Schotse invaller Kieran Tierney knalde de bal van een meter of drie snoeihard tegen het lichaam van een Mallorca-verdediger die een fractie achter de doellijn stond.

Na lang VAR-beraad concludeerde de arbitrage dat de bal (1) niet over de lijn was en (2) de borst en niet de arm van de verdediger had geraakt.

Sheraldo Becker kan zijn ogen niet geloven in de halve finale van de Copa del Rey.

FA Cup: Dubravka redt, Newcastle United naar laatste acht

Martin Dubravka helpt Newcastle naar de kwartfinales. De Slowaakse doelman stopt de vijfde strafschop van Blackburn van aanvoerder Dominic Hyam. Manchester City, Newcastle United, Leicester City (2) en Coventry City (2) maken nog kans op de FA Cup.

Woensdag zijn de andere vier achtste finales, met onder meer Nottingham Forest - Manchester United en Liverpool - Southampton (2).

Newcastle-doelman Martin Dubravka in actie in het bekerduel met Blackburn Rovers.

Ondertussen in Engeland: strafschoppen bij Blackburn Rovers - Newcastle United

Nog even en we weten wie zich bij Manchester City, Leicester City (2) en Coventry City (2) voegt in de kwartfinales van de FA Cup. Blackburn Rovers en Newcastle United, twee grootmachten in de jaren 1990, maken het heel spannend.

Strafschoppen moeten de beslissing brengen en intussen hebben beide ploegen een keer gemist.

NEC'ers niet meer rustig te krijgen: 'Finale gaat een volksfeest worden'

"Het is feest, feest en feest in de kleedkamer", zegt NEC-verdediger Bram Nuytinck na afloop met een brede glimlach. Zijn ploeg heeft dinsdagavond de bekerfinale gehaald ten koste van Cambuur Leeuwarden (1-2). "Die finale gaat een groot volksfeest worden", zegt NEC-trainer Rogier Meijer.

Waar het in Leeuwarden voorafgaand en tijdens het duel vooral Cambuur Leeuwarden was dat feest vierde met vuurwerk, vuurspuwers en gezang, was het uiteindelijk NEC dat na 120 minuten aan het langste eind trok.

"En dat is precies waar we vooraf op hadden gehoopt. Het was een mooie sfeer hier, dat kunnen ze wel. Maar we moesten rustig blijven en daar niet te veel in meegaan. We moesten vooral ons eigen spel blijven spelen, al is dat wel moeilijk in deze ambiance", vertelt Nuytinck.

Lees hieronder het reactieverhaal na de bekerkraker in Leeuwarden.

Reacties vanuit Leeuwarden: NEC'er (oud-Cambuur) Mees Hoedemakers

Hoedemakers haalt bekerfinale bij oude club: 'Dit was wel een apart verhaal'

Reacties vanuit Leeuwarden: Cambuur-aanvoerder Michael Breij

Breij genoot van sfeer in Cambuur Stadion: 'Op derby na mooiste wedstrijd hier'

Reacties vanuit Leeuwarden: Cambuur-trainer Henk de Jong

Cambuur-trainer De Jong is overtuigd: 'NEC kan de beker winnen'

Ondertussen in Spanje: verlenging in San Sebastian

De reguliere speeltijd zit erop in San Sebastian. Het blijft bij 1-1 tussen Real Sociedad en Real Mallorca. En dus gaan we twee keer een kwartier verlengen. Leuk voor thuis: Sheraldo Becker is na rust in de ploeg gekomen bij de thuisploeg.

Wie weet kan hij zijn nieuwe club naar de finale schieten.

Sheraldo Becker aan de bal namens Real Sociedad in de halve finale tegen Real Mallorca.

Reacties vanuit Leeuwarden: NEC-verdediger Bram Nuytinck

Teruggekeerde Nuytinck met zijn NEC naar bekerfinale: 'Dit betekent veel voor mij'

Reacties vanuit Leeuwarden: NEC-trainer Rogier Meijer

Rogier Meijer na behalen bekerfinale: 'Er komt een hoop ontlading los'

Ondertussen in Frankrijk: Olympique Lyonnais na strafschoppen naar halve finales

Ook in Frankrijk is er deze week bekervoetbal. In de kwartfinales rekende Olympique Lyonnais vanavond met grote moeite af met RC Strasbourg. Penalty's moesten de beslissing brengen, nadat er in 120 minuten niets gescoord was.

Lyon deed dat het beste en schaart zich bij de beste vier van de Coupe de France. Later deze week strijden ook Rouen (3) en Valenciennes (2) en Le Puy Foot (4) en Stade Rennais om een plek in de halve finales.

De laatste kwartfinale tussen Paris Saint-Germain en OGC Nice is pas over twee weken.

Doelman Lucas Perri werd de held van de avond bij Olympique Lyonnais.

Ondertussen in Spanje: Real Sociedad en Mallorca in evenwicht

In San Sebastian is de spanning intussen om te snijden bij Real Sociedad- Mallorca in de halve finales van de Copa del Rey. Nadat Brais Méndez vlak voor rust een strafschop had gemist, hielp Giovanni Gonzáléz het bescheiden Mallorca brutaal aan de leiding.

Twintig minuten voor tijd maakte Mikel Oyarzabal toch 1-1 en daarna is de thuisclub bezig met een belegering van het Mallorca-doel. Zonder succes voorlopig.

  • AFP
    Giovanni Gonzalez viert zijn 1-0 tegen Real Sociedad in de Copa del Rey.
  • AFP
    Mikel Oyarzabal maakte gelijk voor Real Sociedad.

Ondertussen in Engeland: City door, verlenging bij andere duels

Erling Haaland viert feest met Kevin De Bruyne

In de achtste finales van de FA Cup wordt op twee velden nog gevoetbald. Leicester City, dat tegenwoordig op het tweede niveau actief is, staat op het punt om na verlengingen Bournemouth met Justin Kluivert als invaller voor Luis Sinisterra) uit te schakelen: de stand is 1-0 door een treffer van de Ghanees Abdul Fatawu.

In Blackburn is de verlenging net begonnen nadat Blackburn Rovers Newcastle United op 1-1 had gehouden. En dat Manchester City doorbekert tegen Luton Town was al wel duidelijk na de vijf treffers van Haaland. Uiteindelijk kreeg Tim Krul ook nog een zesde treffer om de oren, dit keer van Mateo Kovacic.

Een keer eerder maakte Erling Haaland vijf goals in een wedstrijd (op het hoogste niveau tenminste, ooit maakte hij er zeven voor Noorwegen op het jeugd-WK). Hij deed dat in de 7-0 zege op RB Leipzig in de achtste finales van de Champions League vorig seizoen.

Vier van de vijf assists kwamen trouwens op naam van Kevin De Bruyne.

Troostende woorden bij Cambuur

Trainer Henk de Jong troost Milan Smit

Allemaal Ronnie Ruysdael...

De Sjonnies klinken op het veld van Cambuur. De spelers van NEC vieren het feest met de eigen fans en zingen 'Dans je de hele nacht met mij'. Een stukje Nijmeegse folklore in Friesland!

Vanavond is elke NEC-liefhebber een beetje Ronnie Ruysdael.

Feest op de bank van NEC bij het laatste fluitsignaal in Leeuwarden.

CAM-NEC | Afgelopen: NEC bereikt bekerfinale

Het is feest in Nijmegen! Voor het eerst sinds 2000 staat NEC weer in de bekerfinale. De tegenstander wordt donderdag bekend als Feyenoord het opneemt tegen FC Groningen.

EINDSTAND: SC Cambuur - NEC 1-2

CAM-NEC | 120' Laatste seconden

Nog een paar seconden scheiden NEC van de vijfde bekerfinale in de clubgeschiedenis. Dat kan niet meer mis. Zou je zeggen.

Er komen nog twee minuten extra tijd bij.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

CAM-NEC | 115' Cambuur onmachtig

Er zijn nog vijf minuten te spelen in de verlenging, maar van een Fries slotoffensief is geen sprake. NEC speelt het slim, lokt af en toe een overtredinkje uit en voorkomt zo dat Cambuur gevaarlijk kan worden.

De pijp lijkt ook behoorlijk leeg bij de Leeuwarders trouwens.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

CAM-NEC | 110' Cambuur-stormram Vito Wormgoor

Kijk nou eens: de stormram van Cambuur in deze verlenging is de deze winter uit Noorwegen overgekomen Vito Wormgoor. Imposant is de centrale verdediger zeker, bovendien kent hij NEC-trainer Rogier Meijer en spelmaker Tjaronn Chery goed. Hij speelde namelijk in het verleden met beiden.

Maar of dat een rol gaat spelen?

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

Vito Wormgoor is stormram bij Cambuur in de verlenging tegen NEC.

Ondertussen in Engeland: vijf keer Haaland

In Engeland heeft Tim Krul intussen al vijf keer de bal uit het doel moeten halen in het bekerduel van Luton Town met Manchester City. En alle vijf keer kwam de treffer op naam van Erling Haaland.

Het staat na amper een uur overigens 5-2, want ook Jordan Clark heeft een bijzondere avond met twee treffers.

CAM-NEC | Einde eerste helft verlenging

De eerste helft van de verlenging zit erop in Leeuwarden. Nog 15 minutyen heeft Cambuur om voor het eerst de finale van het bekertoernooi te bereiken. Dat gaan ze proberen met Daniël van Kaam als invaller.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

CAM-NEC | 100' Nuytinck naar de kant

De enige NEC'er die niet uitbundig juichte was Bram Nuytinck. De verdediger strompelde al een tijdje met ogenschijnlijk pijn aan de lies. Na de 2-1 mag hij naar de kant en doet daar zo lang over dat arbiter Van der Eijk de wedstrijd gewoon laat doorspelen.

Maar uiteindelijk lukt de wissel toch: aanvaller Sylla Sow is zijn vervanger.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

Bram Nuytinck juicht ingetogen bij de 2-1 tegen Cambuur, vanwege een blessure.

CAM-NEC | 98' GOAL NEC

De Japanners doet het voor NEC! Na de 1-1 van Koki Ogawa is het Kodai Sano die in de verlengin NEC op 2-1 schiet. De treffer komt ook voor een groot del op conto van invaller Borges, die op snelheid de achterlijn haalt en Sano helemaal vrijspeelt. De Japanner schuift hem vervolgens onbereikbaar in de hoek.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-2

l

CAM-NEC | 95' Kans Cambuur

De eerste grote kans in de verlenging is voor Cambuur. De bal valt voor de voeten van Uldrikis, maar dit keer ziet de doelpuntenmaker zijn schot via een Nijmeegs been op het dak van het doel ploffen.

Vlak daarna mag de 1,98 meter lange LEt moegestreden naar de kant. Vincent Pichel is zijn vervanger.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | Schöne voor de verlenging

Voor het duel zei NEC-trainer Rogier Meijer al dat Lasse Schöne nog wel een belangrijke rol zou krijgen. Dat mag hij nu gaan bewijzen, want de Deense routinier komt erin voor Mees Hoedemakers. Schöne krijgt ook meteen de aanvoerdersband en mag dus meteen gaan tossen met collega Michael Breij.

Ook de Luxemburger Yvandro Borges Sanches is erin gekomen bij NEC. De snelle buitenspeler lost Rober af.

Verlenging: SC Cambuur - NEC 1-1

Lasse Schöne

CAM-NEC | Verlenging

De reguliere speeltijd zit erop! We gaan twee keer 15 minuten verlengen in Friesland. Wie haalt de finale van het toernooi om de KNVB-beker: Cambuur of NEC?

SC Cambuur - NEC 1-1

Bram Nuytinck

CAM-NEC | 90'+2 Cambuur zet nog een keer aan

In de blessuretijd moet NEC opeens op de tanden bijten en vooral het hoofd erbij houden. Tot twee keer toe wordt een domme overtreding gemaakt halverwege de eigen helft en kan de bal dus op goed geluk in het strafschopgebied geslingerd worden.

Al die momenten leveren niets op, net als de kans voor Rober en Hoedemakers aan de andere kant trouwens. We gaan richting verlenging!

SC Cambuur - NEC 1-1

Grant sluit aan bij Oranjevrouwen voor kraker tegen Duitsland

Hieronder schreven we al dat bondscoach Andries Jonker ten minste een aanvalster wilde toevoegen aan zijn selectie, vanwege het afhaken van Vivianne Miedema en Victoria Pelova.

Dat is Chasity Grant van Ajax geworden. De aanvalster is beschikbaar voor de kraker om een olympisch ticket tegen Duitsland woensdagavond.

CAM-NEC | 87' Wat een redding van Cillessen!

Als je 'm zelf niet maakt, dan valt 'ie aan de andere kant. Die ongeschreven wet in het voetbal leek bijna uit te komen als Fedde de Jong de bal knap vrijmaakt en een voorzet geeft op Milan Smit. Diens kopbal lijkt in de verre hoek achter Japser Cillessen te verdwijnen, maar de doelman krijgt er nog net een vingertop tegen. Een wereldredding!

SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | 84' Vrije trap NEC op mooie plek

Wordt dit 'm dan? NEC krijgt een vrije trap op een meter of 18 van het doel na een overtreding van Van Mullem op oud-Cambuurspeler Hoedemakers. Sandler staat achter de bal, maar hij schiet de bal via ploeggenoot Nuytinck (die in de muur staat) naast.

Kans verkeken...

SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | 80' Nagelbijten

Het is nagelbijten in de laatste tien minuten in Leeuwarden. Van goed voetbal is al lang geen sprake meer, aan beide kanten niet trouwens. Vooral bij Cambuur lijken de krachten redelijk weggevloeid trouwens. Mocht het op een verlenging aankomen, dan kon dat nog weleens belangrijk worden.

SC Cambuur - NEC 1-1

Het uitvak met NEC-fans houdt de stemming erin in Leeuwarden.

CAM-NEC | Speciaal voor Martijn Barto

Ter herinnering: NEC speelde al vier keer een bekerfinale, Cambuur schopte het nog nooit zo ver. In 2017 waren de Leeuwarders heel dichtbij: in de halve finale verloor de club pas na strafschoppen van AZ.

Martijn Barto - dat jaar de held van de bekeruitschakeling van Ajax - zag zijn strafschop gestopt worden door toenmalig AZ-goalie Tim Krul. Het zou wat zijn voor de huidige assistent van Henk de Jong als het weer op strafschoppen af zou lopen.

Martijn Barto was in 2016 de bekerheld van Cambuur tegen Ajax.

CAM-NEC | 71' NEC wisselt: Baas voor Hansen

Ook NEC wisselt. Youri Baas lost Sontje Hansen, die al een tijdje aan het trekkebenen was, af. Wellicht door de wissels is de aanvalsdrang van NEC even wat minder. Sterker, de laatste minuten heeft Cambuur weer het initiatief.

SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | 67' Cambuur wisselt: verdediger erbij

De druk op het Cambuur-doel blijft onverminderd groot en dus moet trainer Henk de Jong ingrijpen. Hij haalt aanvaller Balk uit het veld en brengt met Jhondly van der Meer een extra verdediger.

SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | 63' Geen staking, ondanks bekertjes

Na de goal vlogen er bekertjes op het veld en doorgaans betekent dat inrukken. Scheidsrechter Van der Eijk houdt echter het hoofd koel, neemt even zijn tijd aan de zijlijn en laat het duel vervolgens verder spelen.

SC Cambuur - NEC 1-1

CAM-NEC | 61' GOAL NEC

Het kon niet uitblijven! Koki Ogawa profiteert van een goed blok van Nuytinck en schuift de hoekschop van Hansen vogeltjevrij in het Cambuur-doel. Het staat weer gelijk!

SC Cambuur - NEC 1-1

Koki Ogawa heeft NEC op 1-1 geschoten in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker.

CAM-NEC | 56' NEC voert de druk op

NEC is vastbesloten om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken en drukt Cambuur met de rug tegen de muur. Zo zagen we een geweldige knal van afstand van Philippe Sandler, die door doelman Van Osch (of was het de lat?) maar net kan worden gekeerd.

Daarna krijgt Sano een enorme kopkans op aangeven van Rober, maar de Japanner kopt de bal via de grond recht op Van Osch af. En zojuist werd de bal in de kluts zowaar van de lijn gehaald door NEC'er Chery.

Het is pompen of verzuipen bij Cambuur nu. Dit kan niet goed gaan!

SC Cambuur - NEC 1-0

Tim Krul onder de lat bij Luton Town tegen Manchester City

In Engeland is intussen het FA Cup-duel tussen Luton Town en Manchester City begonnen. En wie zien we onder de lat bij Luton? (Oud-)international Tim Krul! De doelman speelde nog niet in de Premier LEague dit seizoen, maar is de vaste bekerdoelman in de League Cup en de FA Cup.

Ook Tahith Chong en Nathan Aké staan op het veld. Het staat 1-0 voor de bezoekers dankzij een goal van Erling Haaland.

CAM-NEC | Tweede helft

Beide ploegen zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft van deze halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Cambuur (de nummer 8 van de Keuken Kampioen Divisie) leidt met 1-0 tegen NEC (de nummer 7 van de eredivisie).

En natuurlijk begint ook de tweede helft met vuurwerk, maar nu vallen de vuurpijlen over de tribunes op het dak van de tribune. En dat kan niet de bedoeling zijn. Scheidsrechter Van der Eijk staakt de wedstrijd even.

SC Cambuur - NEC 1-0

  • Pro Shots
    De buiten het stadion afgeschoten vuurpijlen veroorzaken een brandje op het dak van de tribune.
  • Pro Shots
    Scheidsrechter Sander van der Eijk tuurt naar boven naar het vuurwerk en onderbreekt het duel even.

CAM-NEC | Rust

De eerste helft zit erop in Leeuwarden. Thuisclub Cambuur leidt in deze halve finale van het bekertoernooi met 1-0 tegen NEC door een treffer van Roberts Uldrikis. Die laatste kwam in de laatste seconden van die eerste helft nog goed weg, nadat hij zijn noppen op de voet van tegenstander Nuytinck had geplant.

Hij komt weg een standje van arbiter Van der Eijk. En kan gaan rusten met een voorsprong. NEC moet wat verzinnen!

SC Cambuur - NEC 1-0

  • Pro Shots
    Werk aan de winkel bij NEC na de vroege achterstand tegen Cambuur.
  • Pro Shots
    Trainer Henk de Jong feliciteert zijn doelpuntenmaker Uldrikis en checkt meteen of de Let nog helder uit de ogen kijkt.

CAM-NEC | 40' Weer een kans voor NEC

Oei, daar was bijna de 1-1. Doelman Van Osch heeft moeite met een voorzet van Verdonk, maar heeft de bal net op tijd onder controle voor Rober de bal in het lege doel kan duwen.

SC Cambuur - NEC 1-0

CAM-NEC | 31' Kansen NEC

De eerste de beste kans van Cambuur leverde meteen een doelpunt op. NEC is een stuk minder efficiënt. Na de 1-0 zagen we al aardige kansen voor Sontje Hansen en zojuist een enorme kans voor Kodai Sano, die een prachtige steekpass van Tjaronn Chery net niet in het doel kan werken.

En dat terwijl buiten het stadion maar weer eens wat vuurwerk wordt afgestoken.

SC Cambuur - NEC 1-0

Michael Breij en Fedde de Jong proberen de bal te ontfustelen aan Kodai Sano.

CAM-NEC | 24' GOAL CAMBUUR

Het stadion in Leeuwarden ontploft! Roberts Uldrikis heeft Cambuur namelijk op 1-0 gekopt in deze halve finale! Hij krijgt de bal na terugkoppen van Fedde de Jong, trotseert de wild uitkomende doelman Jasper Cilessen en mag juichen!

Maar dat doet de Let niet echt, want de botsing met Cillessen heeft een flink ei en ongetwijfeld wat hoofdpijn veroorzaakt. Van wisselen wil Uldrikis niets weten.

SC Cambuur - NEC 1-0

  • ANP
    Roberts Uldrikis heeft NEC-doelman Cillessen gepasseerd voor de 1-0 van Cambuur.
  • ANP
    Terwijl doelpuntenmaker Roberts Uldrikis wordt behandeld, vieren zijn ploeggenoten de 1-0 tegen NEC.

CAM-NEC | 20' Hansen op de lat

Net raakte Ogawa de paal, nu belandt een schot van Sontje Hansen, via het been van Ottesen, op de lat boven Cambuur-doelman Van Osch. Wat een pech voor NEC!

SC Cambuur - NEC 0-0

CAM-NEC | 15' Ogawa raakt de paal voor NEC

NEC is - zoals je mocht verwachten - de betere ploeg en wordt de laatste minuten ook steeds gevaarlijker. Net was het zelfs heel dicht bij de 1-0: Koki Ogawa kreeg een passje van Robèr en schoof de bal vervolgens vis de vingertoppen van doelman Yanick van Osch tegen de paal.

SC Cambuur - NEC 0-0

CAM-NEC | 7' Vuurwerk buiten het stadion

Voor de wedstrijd was er een enorm vuurwerk binnen het stadion, vijf minuten na de aftrap is het buiten de poorten te doen. Het lijkt wel oud en nieuw in Leeuwarden en dan niet van de bescheiden soort.

Op het veld valt het nog wel mee: op papier lijken beide ploegen buitengewoon aanvallen, maar in de praktijk valt dat nog wel mee. Het begin is redelijk voorzichtig.

SC Cambuur - NEC 0-0

Bart van Rooij en Thomas Poll duelleren in de halve finale van het bekertoernooi.

CAM-NEC | Aftrap

Cambuur heeft de wedstrijd op gang getrapt, vanwege de rookontwikkeling iets later dan gepland. De eerste halve finale in het bekertoernooi is begonnen!

SC Cambuur - NEC 0-0

Sfeertje hoor, in Leeuwarden

'We don't lose, we win!', staat op een gigantisch spandoek achter het doel. De hardcorebeats stampen uit de speakers. En er zijn zelfs heuse vuurspuwers ingehuurd om het publiek op te warmen.

Aanvoerders Michael Breij en Bram Nuytinck zijn inmiddels na de toss op de foto gegaan met arbiter Sander van der Eijk, dus we gaan zo beginnen!

  • Pro Shots
    Sfeer op de tribune in Leeuwarden bij de halve finale in de beker tussen Cambuur en NEC.
  • ANP
    Een enorm spandoek van de Cambuur-fans voor de halve finale tegen NEC.

Spelers staan klaar

De spelers staan klaar in de catacomben van het inderdaad kolkende Cambuur-stadion. We gaan een prachtige bekeravond tegemoet!

Bekerkoorts in heel Europa

Niet alleen in Nederland heerst er bekerkoorts deze week. Ook in Spanje wordt vanavond de eerste finalist van de Copa del Rey bekend als Real Sociedad het thuis opneemt tegen RCD Mallorca. Het eerste duel op het Iberische eiland eindigde in 0-0.

In Engeland zijn we toe aan de achtste finales. Drie stuks worden vanavond gespeeld: Luton Town-Manchester City, Blackburn Rovers-Newcastle United en Bournemouth-Leicester City.

NEC-trainer Meijer: 'Schöne gaat echt nog wel belangrijk worden'

NEC-trainer Rogier Meijer bracht bekerdoelman Robin Roefs gisteren al slecht nieuws en moest vandaag Lasse Schöne teleurstellen. Niet Schöne, maar de Japanner Kodai Sano neemt de plek in van Dirk Proper.

"Dat vind ik ook echt niet leuk om te doen", bekende Meijer voor de camera van ESPN. "Maar ik wil met Sontje Hansen en Rober twee snelle jongens aan de buitenkant, die een-tegen-een kunnen spelen. Natuurlijk was Lasse teleurgesteld, dat is logisch. Maar hij gaat echt nog wel een belangrijke rol spelen voor ons."

Cambuur-coach De Jong over 'geelzucht' Balk: 'Hartstikke gek met hem'

Cambuur-trainer Henk de Jong is zenuwachtig voor deze bijzondere wedstrijd en deed geen moeite dat te verbergen. "Mooi toch", zei De Jong bij ESPN. "Het publiek is er klaar voor, er staat echt iets te gebeuren vanavond!"

Een bijzondere speler in zijn selectie is aanvaller Remco Balk. De bedrijvige rechtsbuiten stopt soms iets te veel vuur in zijn spel en staat dit seizoen al op het duizelingwekkende aantal van elf gele kaarten. "Maar je kunt hartstikke goed met hem praten hoor", zei De Jong vaderlijk. "Ik ben hartstikke gek met hem, maar die gele kaarten, die moeten eruit."

Mocht Balk vanavond zijn twaalfde gele prent krijgen, dan blijft dat overigens zonder gevolgen. Alle kaarten zijn in het bekertoernooi na de kwartfinales geschrapt.

Opstelling NEC: geen Schöne, maar Hansen

Bij NEC ontbreekt zoals bekend Dirk Proper op het middenveld. Zijn vervanger is niet Lasse Schöne. Ook trainer Rogier Meijer kiest voor de aanval en stuurt vleugelaanvaller Sontje Hansen het veld in. De Japanner Sano neemt de plek van Proper centraal op het middenveld in.

Aanvoerder Bram Nuytinck is terug centraal achterin bij de Nijmegenaren.

Opstelling Cambuur: alles op de aanval!

De opstelling van Cambuur is bekend! Vergeleken met de kwartfinale tegen Vitesse zien we drie andere namen op het formulier: Leon Bergsma is terug achterin in plaats van Floris Smand. Sturla Ottesen begint als rechtsback in plaats van Jhondly van der Meer.

En de boomlange spits Roberts Uldrikis is terug in de spits naast die andere goalgetter Milan Smit. Aanvallende middenvelder en aanvoerder Daniël van Kaam begint op de bank.

Het bijzondere verhaal van Cambuur-coach Henk de Jong

Terug naar Leeuwarden waar de charismatische Fries Henk de Jong de lijnen uitzet. Sinds het einde van 2021 kampte De Jong met onverklaarbare klachten. Hij zag dubbel, had een gevoelloze neus, trad tijdens gesprekken in herhaling en was zijn gevoel voor oriëntatie kwijt. Dagelijks bracht hij 21 uur slapend door. "De rest van de tijd was ik er wel en tegelijkertijd ook weer niet. Echt, ik had geen leven."

Op 28 maart van dit jaar werd hij in het Radboud UMC geopereerd aan een pinealiscyste van twintig millimeter doorsnee die in zijn hersenen bleek te zitten. Op 12 september werd hij volledig genezen verklaard, waarna hij op 10 oktober voor de vierde maal in zijn leven werd aangesteld als hoofdtrainer van Cambuur, de club waarmee hij vergroeid is.

En dat allemaal als gevolg van dat ene berichtje dat tijdens een boottocht tussen Harlingen en Vlieland plotseling op het scherm van zijn telefoon verscheen.

Via LinkedIn kreeg De Jong een berichtje van de Eindhovense arts Jos Eijkenboom, die hem vertelde dat zijn echtgenote met dezelfde klachten kampte als waar De Jong tijdens zijn ziekte openlijk in de media over sprak.

Geëmotioneerd blikt De Jong nog een keer terug op zijn bewogen 2023

De vrouw bleek een goedaardig gezwel te hebben bij de pijnappelklier en was daaraan succesvol geopereerd door de Nijmeegse arts Erik van Lindert. Misschien, zo las hij, kampte hij wel met hetzelfde euvel en kon zo'n ingreep ook voor hem zijn redding betekenen.

Een tijdlang vroeg De Jong zich af hoe het kon bestaan dat Eijkenboom hem wist te vinden. Mensen in zijn omgeving hielpen hem aan het antwoord. In de knotsgekke wereld van het voetbal is hij nu eenmaal Henk de Jong. Of, zoals hij het zelf zegt: "Gewoon Henk de Jong."

"Dat ik ben wie ik ben, is uiteindelijk mijn redding geweest. Ik val op, omdat ik te allen tijde mezelf blijf. Mensen denken wel eens dat het eigenlijk helemaal niet kan, de manier waarop ik me staande houd in het voetbal. Het valt blijkbaar op dat ik zo gewoon ben."

De Jong is een man die altijd voor iedereen klaarstaat. "Je krijgt in het leven wat je geeft, denk ik vaak." En zie. "Karma? Misschien wel, ja."

Dit is een fragment uit het bijzondere eindejaarsinterview met Henk de Jong eind 2023. Meer lezen? Van harte aanbevolen!

'Das Ungeheuer' kent opdracht Duitse vrouwen: 'Vraag wordt wie het het meeste wil'

Horst Hrubesch

Een dag voor het grote treffen tussen Nederland en Duitsland in de Nations League, met een olympisch ticket op het spel, gooit de Duitse bondscoach de bepalende factor meer dan eens op 'de wil om te winnen'. "De vraag wordt wie het het meeste wil. Je moet het willen, je moet het pakken", zegt Horst Hrubesch, interim-bondscoach van de Duitse voetbalsters.

Hij beschikt, in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega Andries Jonker, over een fitte selectie voor het duel in Heerenveen. "Twee of drie speelsters hebben kleine pijntjes", zegt Hrubesch, "maar niets bijzonders."

De 72-jarige Hrubesch heeft zelf voor genoeg en misschien wel hetere vuren gestaan. Als spits van Hamburger SV en het Duitse team won hij onder meer de Europa Cup I (1983) en de Europese titel (1980).

In de finale van dat EK was hij matchwinner tegen België met twee rake kopballen, de tweede in de 89ste minuut. Aan zijn ongekende kopkracht dankt Hrubesch zijn bijnaam 'Das Kopfballungeheuer' (oftewel: het kopbalmonster).

En dan ook even over woensdag: cruciaal duel Oranjevrouwen

Jonker: 'Miedema en Pelova waren enorm teleurgesteld'

Bondscoach Andries Jonker wil in ieder geval nog een aanvalster oproepen voor het beslissingsduel met Duitsland woensdagavond in Heerenveen. Kandidaten daarvoor zijn onder anderen aanvalsters Fenna Kalma (VfL Wolfsburg) en Tiny Hoekstra (Ajax).

Vivianne Miedema en Victoria Pelova komen morgen niet in actie in de belangrijke Nations League-wedstrijd tegen Duitsland, waarin Oranje strijdt om het laatste ticket voor de Olympische Spelen. Beide speelsters zijn niet fit genoeg en hebben de selectie van het Nederlands elftal verlaten.

Een pittige beslissing, aldus Jonker. "Ze waren enorm teleurgesteld. We hebben er alles aan gedaan ze erbij te houden." Lees verder.

Even over donderdag: Feyenoord-trainer Slot waarschijnlijk terug

Arne Slot was afgelopen zondag in Almere afwezig omdat hij nog veel hoestte en koorts had. Vandaag leidde hij de training nog niet, maar het gaat beter en de verwachting is dat hij donderdag gewoon op de bank zit.

Donderdag neemt Feyenoord het in de andere halve finale van het bekertoernooi op tegen FC Groningen.

NEC-coach Meijer passeert bekerdoelman Roefs: 'Eerste keeper moet keepen'

Jasper Cillessen

Ook als NEC de finale niet zou halen, dan blijft het in bezit van een ander opvallend record. Geen andere club speelde namelijk zo vaak de finale van het bekertoernooi, zonder ooit de beker te winnen. In 1973 (NAC. 0-2), 1983 (Ajax, 1-3), 1994 (Feyenoord, 1-2) en 2000 (Roda JC, 0-2) ging het na een geslaagde bekercampagne uiteindelijk toch mis.

Het besef dat er dit jaar een gouden kans ligt om eindelijk de winnaarsbadjassen aan te mogen trekken is groot. Daarom kiest trainer Rogier Meijer bijvoorbeeld voor ervaring onder de lat.

Tot nu toe mocht de jonge Robin Roefs het doel verdedigen in het bekertoernooi, maar nu de kroon op het werk lonkt geeft trainer Rogier Meijer toch de voorkeur aan routinier Jasper Cillessen. "Voor de club is het voor het eerst sinds bijna 25 jaar dat we de bekerfinale kunnen halen", motiveert de coach zijn keuze voor de 65-voudig international boven het 21-jarige talent. "Dan vind ik dat de eerste keeper moet keepen",

Een andere mutatie wordt Meijer gewoon opgedrongen. Dirk Proper voorzag zijn sterke seizoen afgelopen zaterdag van een prachtig doelpunt tegen Sparta, maar liep later een hamstringblessure op. De 22-jarige middenvelder zal vervangen worden door Lasse Schöne, die juist net terug is van een kwetsuur.

Bij Cambuur-zege verdwijnt NEC voor even uit de boeken

Mocht Cambuur het wonder van Leeuwarden zien uitkomen vanavond, dan is de club de eerste eerstedivisionist in de finale van de KNVB-beker sinds 1994. De laatste club die daarin slaagde? Tegenstander NEC!

Op 20 maart 1994 verrasten de Nijmegenaren het grote Ajax van trainer Louis van Gaal in De Meer dankzij treffers van Jeffrey Kooistra en Cees Lok. In de finale ging de ploeg, met verder ook onder meer Kees van Wonderen, Chris van der Weerden, de huidige technisch directeur Carlos Aalbers en clubicoon Cees van der Linden met 2-1 onderuit tegen Feyenoord.

Met zin in een historische avond en ook een beetje weemoed

Cambuur neemt langzaam afscheid van stadion: 'Unieke dingen meegemaakt hier'

Met gemengde gevoelens loopt supporterscoördinator Zoltan Szomoru van SC Cambuur rond in het Cambuur Stadion. Het einde voor het 87 jaar oude onderkomen van de Friese club komt steeds dichterbij.

"De oude tribunes zijn het meest typerend voor ons stadion. Daarnaast natuurlijk ook de vier lichtmasten die ons stadion hebben bewaakt. Die hebben alle trauma's en alle mooie momenten meegemaakt. Die gaan we wel missen."

Zo waren er vier promoties, vier degradaties, schakelde Cambuur in 2016 Ajax uit in het bekertoernooi, werd de club zelfs negende in de eredivisie, ging Cambuur bijna failliet en vond er in het stadion een jeugdinterland plaats.

Door de bouw van een nieuw stadion wordt dinsdagavond het allerlaatste bekerduel ooit op de huidige thuisbasis gespeeld. "De wedstrijd van het jaar", zegt trainer Henk de Jong.

Zo bereikten Cambuur en NEC de laatste vier

De weg naar de halve finales

Cambuur NEC
Eerste ronde MVV (2) 4-1 Roda JC (2) 5-3
Tweede ronde FC Dordrecht (2) 0-3 GVVV (3) 1-6
Achtste finales USV Hercules (4) 3-4 (nv) Go Ahead Eagles 2-1
Kwartfinales Vitesse 3-1 ADO Den Haag (2) 3-0

Lichtmasten stralen feller in Leeuwarden

Het toernooi om de KNVB-beker is gevorderd tot de halve finales. Donderdag neemt Feyenoord het in de eigen Kuip op tegen eerstedivisionist FC Groningen.

Vanavond stralen de lichtmasten net iets feller in Leeuwarden, waar een andere eerstedivisionist SC Cambuur alles op alles zal zetten tegen NEC. Beide ploegen willen dolgraag naar de finale op 21 april in De Kuip in Rotterdam.

Welkom bij het liveblog!

f