NEC viert de 1-0

NEC als eerste naar halve finales KNVB-beker na ruime winst op ADO Den Haag

De eerste halvefinalist van het KNVB-bekertoernooi is bekend en dat is NEC. De Nijmegenaren waren in eigen huis met 3-0 ADO Den Haag de baas. Koki Ogawa, Dirk Proper en Tjaronn Chery tekenden voor de doelpunten.

De eerste van de vier kwartfinales bracht twee teams tegenover elkaar die de laatste weken in vorm zijn. NEC won vijf van zijn laatste zeven duels in de eredivisie en staat zevende. ADO Den Haag is met vijf overwinningen in zijn laatste zes duels opgeklommen naar de tweede plek in de eerste divisie en is ineens een serieuze kandidaat voor rechtstreekse promotie.

Het was NEC dat als eerste toesloeg. Het duel in de regenachtige Goffert was nog geen twee minuten bezig of een corner van links van de van Maccabi Haifa overgenomen middenvelder Chery werd bij de tweede paal ingekopt door Ogawa: 1-0. De Japanner werd daarbij geholpen door verdediger Matteo Waem die alleen op zijn tegenstander lette en niet op de bal.

Defensiever dan normaal

Dat was meteen ook het meest spectaculaire moment voor rust. ADO-coach Darije Kalezic had zijn team in een defensievere openstelling dan normaal het veld in gestuurd (spits Joel Ideho begon op de bank en verdediger Henri Koudossou fungeerde als een soort 'wingback'), maar werd daardoor in het eerste half uur nauwelijks gevaarlijk.

De enige Haagse kans was een hard schot van de Amerikaan Justin Che, waar de nerveus ogende 'bekerkeeper' Robin Roefs de nodige moeite mee had.

Jort van der Sande (links) duelleert met Bram Nuytinck

De tweede helft kroop ADO, in een poging de gelijkmaker te forceren, uit zijn schulp. In de tweede minuut leek Daryl van Mieghem een voorzet van rechts binnen te kunnen tikkken, alleen hij had de pech dat NEC-verdediger Philippe Sandler de bal net voor zijn voeten weg gleed. Een solo van Tyrese Asante stierf een paar minuten later in schoonheid.

Die Haagse dadendrang werd wreed in de kiem gesmoord in de 61ste minuut, toen Proper op aangeven van Bart van Rooij met een bekeken schot de 2-0 maakte. Even daarvoor had de ingevallen publiekslieveling Sylla Sow al een goede kans op de tweede NEC-treffer laten liggen.

Genadeklap

De goal van Proper werd zes minuten later gevolgd door een derde. Chery, ook al scorend tegen Go Ahead Eagles en Heracles, schoot na een rush fraai met links binnen. Dat was de genadeklap.

NEC, voor het eerst sinds 2014 bij de laatste vier, kon het laatste kwartier rustig uitbuiken en bij ADO ging de blik noodgedwongen op het thuisduel tegen FC Den Bosch komende zondag.