In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Voetbal

Blindentribune bij NEC bestaat 10 jaar: 'We missen geen bal'

Tijdens het eredivisieduel tussen NEC en Heracles was er afgelopen weekeinde reden voor een feestje: de blindentribune van de voetbalclub uit Nijmegen bestond precies tien jaar. Dankzij de speciaal ingerichte tribune kunnen blinde en slechtziende supporters met headsets de wedstrijden van hun club tot in detail beleven.

"Iedere keer is het weer genieten dat we door middel van speciaal commentaar de wedstrijd kunnen volgen", zegt NEC-fan Bart Frenken tegen Omroep Gelderland. "We missen geen bal. Iedere actie, alle spandoeken, de kleur van de schoenen, ze vertellen alles. Het is een heel mooi uitstapje waar ik steeds weer naartoe leef."

Blindentribune NEC bestaat tien jaar: 'We missen geen bal'

Op de blindentribune, die plaats biedt aan twintig fans, geven twee verslaggevers extra commentaar. Alles wordt gedetailleerd beschreven: van de kansen en de doelpunten tot de tatoeages van spelers. Hans de Beun doet dat al vanaf het begin bij NEC.

"Nu zie ik een uitvak met witzwarte vlaggen, dat neem je meteen mee. En als het spannend is, zit je wat vaker op je klok te kijken. Dus de tijdsaanduiding melden we ook veel", legt hij uit.

Om het tienjarig jubileum te vieren, speelden de spelers zaterdag tegen Heracles eenmalig in shirts met hun naam in braille. De wedstrijdshirt worden geveild en de opbrengst gaat naar Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, dat het geld wil gebruiken voor doeltjes en zogeheten rinkelballen en contrastballen.

Onderaan het shirt van NEC-speler Koki Ogawa staat zijn naam in braille

NEC-fan Rens van Dijk vindt de speciale tribune geweldig. "Het helpt enorm dat iemand vertelt wat er gebeurt. Het zou anders niet mogelijk zijn om het voetbal te volgen. Ik ben echt supporter, ik ben opgegroeid met deze club en dan wil je er ook bij zijn."

Bart Frenken is er als fan met een visuele beperking ook al vanaf het begin bij. "Het is nog iedere keer genieten dat NEC dit aanbiedt. Die tien jaar zijn voorbij gevlogen, het voelt nog als de dag van gisteren dat we de eerste wedstrijd hadden hier."

Pionieren

Het eerste jaar van de blindentribune, in 2014, ging het allemaal nog niet vanzelf. Verslaggever De Beun: "We hebben een speciale cursus gehad en we begonnen met vier man per wedstrijd, twee per helft. In het begin hadden we maar één microfoon die we aan elkaar over gaven. Het was pionieren."

En ook op het veld viel het destijds niet mee. "Tien jaar geleden was het eerste seizoen wel dramatisch, want NEC degradeerde", zegt supporter Van Dijk. "Maar als je supporter van NEC bent, weet je dat winnen niet altijd gewoon is."

Tot vreugde van de fans gaat het dit seizoen een stuk beter: NEC versloeg Heracles met 3-1 en staat nu zevende in de eredivisie.

Andere blindentribunes

NEC is niet de enige club met een blindentribune. AZ was in 2007 de eerste en ook onder meer Feyenoord, Ajax en PSV. Ook tijdens de interlands van Oranje is er een speciaal ingerichte blindentribune.

Advertentie via Ster.nl