SC Cambuur naar de bekerfinale?
NOS Voetbal

Cambuur neemt na 87 jaar al beetje afscheid van stadion in 'wedstrijd van het jaar'

Met gemengde gevoelens loopt supporterscoördinator Zoltan Szomoru van SC Cambuur rond in het Cambuur Stadion. Het einde voor het 87 jaar oude onderkomen van de Friese club komt steeds dichterbij.

Door de bouw van een nieuw stadion wordt dinsdagavond het allerlaatste bekerduel ooit op de huidige thuisbasis gespeeld. "De wedstrijd van het jaar", zegt trainer Henk de Jong.

Wijzend naar de stoeltjes spreekt Szomoru met enige weemoed. "De oude tribunes zijn het meest typerend voor ons stadion. Daarnaast natuurlijk ook de vier lichtmasten die ons stadion hebben bewaakt. Die hebben alle trauma's en alle mooie momenten meegemaakt. Die gaan we wel missen."

Cambuur neemt langzaam afscheid van stadion: 'Unieke dingen meegemaakt hier'

Zo waren er vier promoties, vier degradaties, schakelde Cambuur in 2016 Ajax uit in het bekertoernooi, werd de club zelfs negende in de eredivisie, ging Cambuur bijna failliet en vond er in het stadion een jeugdinterland plaats.

"Er liggen zo veel verhalen", zegt de supporterscoördinator.

Nog een mooi verhaal?

Er kan dinsdagavond nog een mooi verhaal worden toegevoegd aan de historie van het Cambuur Stadion. Dan neemt de Friese club het namelijk op tegen NEC in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi.

"Dit zal de laatste bekerwedstrijd in dit stadion zijn. Volgend seizoen spelen we in het nieuwe stadion", zegt De Jong.

"Ik ben nu veertien jaar bij deze hele speciale club en we hebben een geweldig stadion. Dat weten de supporters ook. De laatste competitiewedstrijd hier zal uniek zijn, maar deze bekerwedstrijd ook."

Omdat de wedstrijd zo belangrijk is, spraken oud-spelers van Cambuur de huidige selectie wat moed in:

De Jong noemt het duel tegen NEC de belangrijkste wedstrijd van het jaar. "Niet de wedstrijd van de eeuw, want dat is de finale. Ja, daar durf ik al wel van te dromen. Met 20.000 man naar De Kuip. Dat zou toch fantastisch zijn?"

1200 supporters op de training

De supporters leven er ook echt naartoe, weet de trainer van de Leeuwarder club. Er waren zondag zo'n 1.200 supporters op de training om de ploeg aan te moedigen.

"Ik vind dat prachtig. Normaal gesproken zijn we in Leeuwarden vrij rustig, maar tijdens de wedstrijd wordt dat echt een ander verhaal."

Het Cambuur Stadion

Dat denkt Szomoru ook. "We gaan er met een van de meest bizarre potjes uit. Dat we in het laatste jaar van onze 'oude dame' zo'n wedstrijd hier mogen spelen, is geweldig. We moeten elke seconde, elke minuut gaan genieten. Alles gaat los."

Fantastisch en verschrikkelijk

De supporterscoördinator zegt dat hij dinsdagavond wel een traantje zal wegpinken. Maar hij kijkt ook uit naar het nieuwe stadion.

"Ik denk dat 99 procent van de supporters enthousiast is. Bijna iedereen staat er wel hetzelfde in. Het is fantastisch dat we wat nieuws krijgen, maar het is ook verschrikkelijk dat we hier weggaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl