NOS VoetbalAangepast

Eerstedivisionist Cambuur naar laatste vier KNVB-beker: 'Niet normaal'

SC Cambuur heeft Vitesse een volgende kater bezorgd, dit keer in de kwartfinales van de KNVB-beker. De Leeuwarders, de nummer acht uit de Keuken Kampioen Divisie, wonnen op eigen veld met 3-1 van de hekkensluiter van de eredivisie en plaatsten zich voor de tweede keer in de clubhistorie voor de halve finales van de beker.

'Niet normaal, niet normaal", zei Milan Smit na afloop in gesprek met Langs de Lijn En Omstreken. "Je weet dat Vitesse er niet lekker in zit, maar hier thuis, in deze sfeer, dan weet je dat er wat te halen valt."

Ook trainer Henk de Jong, die vooraf sprak van de wedstrijd van het jaar, was dolblij. "Er komt nu een nieuwe wedstrijd van het jaar. Nee, die woorden zijn me een beetje in de mond gelegd, want wij leven altijd van wedstrijd naar wedstrijd. Maar Cambuur kan Europa in, alles kan."

Penaltyspecialist

Smit opende de score voor Cambuur en maakte vlak voor tijd uit een penalty de 3-1. Zijn tiende benutte strafschop al dit seizoen. Zijn geheim? "Gewoon met vertrouwen achter die bal gaan staan. Tuurlijk ga ik een keer missen, maar zoals ik 'm vandaag inschoot, pakt geen keeper 'm."

In 2017 verloor Cambuur in de halve finales van de beker van AZ. NEC plaatste zich gisteravond ook voor de halve finales en Feyenoord deed dat vanavond ten koste van AZ, morgenavond is FC Groningen-Fortuna Sittard de laatste kwartfinale.

Cambuur, dat een ronde eerder slechts ternauwernood Ajax-doder Hercules van zich af had weten te schudden, liet geen misverstand bestaan over de intenties en zocht met veel energie de aanval.

Vloeiend verliep dat allemaal niet, maar het leidde wel tot de eerste kans van de wedstrijd. Michael Breij kreeg na een klein kwartier de bal echter verkeerd op zijn hoofd.

Volop bekersfeer in het Cambuur Stadion

Bij Vitesse liet Anis Hadj Moussa zich herhaaldelijk zien, maar zorgde huurling Mexx Meerdink halverwege de eerste helft voor het grootste gevaar. De aanvaller, in december met Jong AZ nog goed voor twee assists in Leeuwarden (1-2), leverde een venijnig schot af dat door Yanick van Osch met de vuisten werd gepareerd.

Bovenhoek

Balverlies op eigen helft van Enzo Cornelisse kostte de gasten in de 35ste minuut een tegendoelpunt. Fedde de Jong rukte op en bediende Smit, die met een korte voetbeweging de bal naar de bovenhoek dirigeerde en zijn negentiende van het seizoen maakte: 1-0.

Na rust richtte Vitesse, dat sinds 1988 twintig keer tegen Cambuur speelde en slechts één keer verloor, zich langzaam maar zeker op. Dat resulteerde onder meer in een kopbal van Meerdink die net over het Friese doel zeilde.

Kopbal van Vitesse-aanvaller Mexx Meerdink (links)

Smit deed het halverwege het tweede bedrijf aan de andere kant iets beter, maar was evenmin doeltreffend: hij kopte een stuiterbal tegen de lat van het lege doel.

Van korte duur

Het duel dreigde te kantelen toen Vitesse in de 79ste minuut dan toch langszij kwam: de van het Belgische Patro Eisden gehuurde Hadj Moussa omspeelde twee Cambuur-verdedigers en mikte de bal in de korte hoek: 1-1.

De Arnhemse opluchting was echter van korte duur. Dezelfde Moussa liet zich aftroeven door Thomas Poll, die Fedde de Jong in staat stelde de thuisploeg opnieuw op voorsprong te schieten.

Milan Smit jaagt de strafschop hoog de touwen in

En niet veel later mocht Smit ook nog eens aanleggen vanaf elf meter na hands van Ramon Hendriks. De 20-jarige specialist - hij maakte er dit seizoen al negen uit negen - joeg de buitenkans in de bovenhoek: 3-1.

Daarmee was het verzet gebroken van Vitesse, dat zich volledig op de competitie kan richten. En dat zal nog genoeg hoofdbrekens opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl