Vitesse verliest ook van Go Ahead, dat in slotminuut rood krijgt en scoort

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Go Ahead Eagles

Na een druk slot van de transferperiode heeft Vitesse met enkele nieuwe gezichten opnieuw verloren in de eredivisie. Thuis tegen Go Ahead Eagles gingen de Arnhemmers door doelpunten van Oliver Edvardsen en Jakob Breum met 0-2 onderuit.

'Alles of niets' en 'Nu moet het gebeuren', de boodschap van de supporters in Arnhem aan Vitesse was op spandoeken duidelijk te lezen. Zondagmiddag tegen Go Ahead leek er van alles te kunnen gebeuren op het slecht bespeelbare veld, maar 'het' werd 'niets' voor Vitesse.

Het was de veertiende nederlaag van het seizoen voor de hekkensluiter.

• NOS
  • ANP

Zoals gebruikelijk bij een club in degradatiegevaar zocht Vitesse in januari naar versterkingen. Ondanks de verkoop van talent Million Manhoef (Stoke City, 4 miljoen euro) was er financieel weinig mogelijk. Vier spelers werden op huurbasis aangetrokken.

Meerdink brengt energie

Van die vier stond zondag alleen Mexx Meerdink in de basis. Vleugelspelers Anis Hadj Moussa en Adrian Mazilu vielen in, middenvelder Paxten Aaronson heeft nog geen werkvergunning.

Meerdink, een energieke spits, gaf het Vitesse-publiek in de Gelredome even hoop op beterschap in het rampzalige seizoen. De van AZ gehuurde Achterhoeker hoopte al na een paar minuten een strafschop te versieren, maar scheidsrechter Joey Kooij zag dat Meerdink zelf de eerste overtreding beging.

Na een half uur was Meerdink tweemaal dicht bij een doelpunt, maar hij kopte net over en zag even later zijn inzet vlak voor de doellijn gekeerd. Slechter nieuws voor Vitesse was het uitvallen van aanvoerder Marco van Ginkel. De routinier moest vervanger worden, nadat hij bij een botsing geblesseerd was geraakt.

Vitesse in zwaar weer, weet ook Sturing: 'Moeten geloof overeind houden'

Go Ahead, dat keurig zesde staat, bleef geduldig, nadat het in de openingsfase nog ongelukkig was geweest voor het Arnhemse doel. Acht minuten voor rust tikte Oliver Edvardsen de 0-1 binnen.

Willum Willumson verzuimde vervolgens de voorsprong uit te breiden, de IJslander kon de trekker niet overhalen bij een opgelegde kans op aangeven van doelpuntenmaker Edvardsen, die vervolgens zelf ook een aardige kans miste.

Ondanks de kleine marge en een korte opleving van Vitesse leek de wedstrijd in de tweede helft lang op slot te zitten. Een wanhoopsoffensief, waarbij onder meer verdediger Nicolas Isimat-Mirin en invaller Andy Visser zich voorin roerde, leverde ook niets op voor Vitesse.

Rood en raak in slotminuut

In de laatste minuut van de blessuretijd liep Go Ahead schade op, maar maakte het ook nog 0-2. Willumson werd met rood van het veld gestuurd na een onbezonnen schop tegen de knie Kacper Kozlowski. Ondanks het ondertal kreeg Go Ahead nog een kans, verzilverd door Breum.