liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Gevangen Russische militairen in Belgorod worden uitgeleverd aan Oekraïne'

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

liveblog gesloten

'Gevangen Russische militairen in Belgorod worden uitgeleverd aan Oekraïne'

Een groep pro-Oekraïense Russische rebellen zegt gevangengenomen Russische militairen te zullen uitleveren aan de Oekraïense autoriteiten. De groep liet dat weten in een videoboodschap.

De militairen zouden gevangen zijn genomen tijdens gevechten in de Russische regio Belgorod, op de grens met Oekraïne. In de video van het Russische Vrijwilligerskorps is een groep van zeker twaalf mannen te zien, volgens de rebellen Russische militairen.

De rebellen claimden eerder twee Russische militairen gevangen te hebben genomen. Ze wilden hen vrijlaten als ze de gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, konden spreken. Ze zeggen daar nu van terug te komen omdat de gouverneur zich niet aan de afspraak zou hebben gehouden om hen te ontmoeten.

Gouverneur van Belgorod Vjatsjeslav Gladkov

Gouverneur Belgorod wil in gesprek met pro-Oekraïense Russen

De Russische gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, heeft in een video op Telegram gezegd vanmiddag in gesprek te willen gaan met de pro-Oekraïense Russische groepen die claimen twee Russische militairen gevangen te hebben genomen. Het Legioen Vrijheid voor Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps kondigden eerder vanmiddag aan de gevangenen te willen ruilen voor een gesprek met de gouverneur.

De gouverneur heeft laten weten de Russen, die door Rusland ook wel als "Oekraïense saboteurs" worden bestempeld, tussen 17.00 en 18.00 uur te willen ontmoeten bij de grens. Hij zegt daarbij hun veiligheid te kunnen garanderen, als de gevangenen in leven zijn.

Zweden en Turkije weer om tafel over NAVO-lidmaatschap

Vertegenwoordigers van Turkije, Zweden en de NAVO gaan in de week van 12 juni weer praten over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Zweden. Dat zei secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg op een persconferentie in Istanbul, na een gesprek met de Turkse president Erdogan.

Volgens Stoltenberg is er nog voldoende tijd voor Zweden om tot de NAVO toe te treden voor de aankomende NAVO-top in Litouwen, volgende maand. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ging Zweden samen met Finland overstag wat betreft aansluiting bij de NAVO. Begin april trad Finland formeel toe tot het militaire bondgenootschap, maar Zweden zit nog in de wachtkamer vanwege bezwaren van NAVO-leden Hongarije en met name Turkije.

Turkije vindt dat Zweden te weinig doet tegen radicale Koerden in het land, die Ankara beschouwt als terroristen. De bezwaren van Hongarije zijn publiek niet bekend. Er is groen licht nodig van alle 31 NAVO-leden voordat een land kan toetreden tot het bondgenootschap. Stoltenberg is van mening dat Zweden inmiddels voldoende heeft gedaan om de bezwaren weg te nemen. Zo scherpte het land vorige week nog de terreurwetten aan.

Stoltenberg (links) en Erdogan na het gesprek tussen de twee in Istanbul

Pro-Oekraïense Russen claimen gevangenname soldaten

Twee Russische groepen in Oekraïne claimen twee Russische soldaten gevangen te hebben genomen bij gevechten in de Russische regio Belgorod. In een video op Telegram stellen de groepen - het Legioen Vrijheid voor Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps - in dat ze de soldaten willen ruilen voor een onderhoud met de gouverneur van Belgorod. De gouverneur heeft tot 17.00 uur (lokale tijd) om te reageren op de eis, schrijven de groepen in een gezamenlijke verklaring.

In de video zijn vijf mannen te zien, onder wie dus de twee soldaten die de groepen claimen krijgsgevangen te hebben genomen. Een man ligt op een ziekenhuisbed aan een infuus.

De afgelopen weken haalden Russische opstandelingen geregeld het nieuws met hun acties op Russisch grondgebied. Ze strijden naar eigen zeggen voor een 'vrij' Rusland. Rusland sprak van "Oekraïense saboteurs".

Tweejarig meisje omgekomen bij aanval Dnipro

Bij de Russische aanval op een voorstad van de Oekraïense stad Dnipro is een tweejarig meisje omgekomen, meldt de regionale gouverneur Serhi Lysak op Telegram. Ook zouden 22 mensen gewond zijn geraakt, onder wie vijf kinderen.

Bij de aanval werden volgens de gouverneur twee gebouwen van twee verdiepingen gedeeltelijk verwoest. Tussen deze verdiepingen zou een Russische raket zijn ingeslagen. De raket beschadigde ook tien huizen, een auto, een winkel en gasleidingen, meldt Lysak.

Het lichaam van het meisje werd volgens de gouverneur vannacht gevonden onder het puin. Zeventien mensen zouden in het ziekenhuis zijn behandeld. Persbureau Reuters kon het verslag van Lysak niet verifiëren. Rusland heeft nog niet gereageerd.

Documentaire Marioepol voor het eerst vertoond in Oekraïne

De prijswinnende documentaire 20 days in Mariupol is gisteren voor het eerst vertoond in Oekraïne. Bij de première in Kyiv waren verschillende Oekraïne artsen en hulpverleners aanwezig die voorkomen in de film.

De documentaire is geregisseerd door Mstyslav Tsjernov, een journalist van het Amerikaanse persbureau Associated Press. Met twee collega's bleef hij vorig jaar als een van de laatste internationale journalisten in het door Rusland belegerde Marioepol. Zij legden vast hoe Rusland de stad steeds verder in zijn greep kreeg.

In de bioscoop in Kyiv werd de documentaire gisteren met staande ovaties ontvangen. Ook herinnerden de beelden sommigen eraan hoe zij ternauwernood aan de dood waren ontsnapt. "Het was heel emotioneel omdat het me terugbracht naar het moment dat we Marioepol verlieten, en er nog steeds veel slachtoffers waren", zegt Serhii Chornobrivets, een 25-jarige ambulancewerker die veel patiënten in de stad behandelde.

Première documentaire over Marioepol in Oekraïne

De film werd afgelopen januari voor het eerst vertoond op het Sundance Film Festival, waar het de Sundance World Cinema Documentary Competition won.

Rusland: drone neergeschoten boven de Krim

Rusland zegt een drone uit de lucht te hebben geschoten op het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim.

De drone zou boven de stad Dzjankoj uit de lucht zijn geschoten. "Er is schade aan ramen van meerdere huizen in een woongebied", stelt een adviseur van de lokale regering. Hij zegt later op de dag met meer informatie te komen.

Rusland heeft een luchtmachtbasis in de buurt van de stad. Volgens Oekraïense regeringsadviseurs is de stad en het gebied eromheen de grootste militaire basis van Rusland op de Krim. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op het nieuws van de drone. Het land voert regelmatig aanvallen uit op strategische doelen op de Krim.

Luchtalarm in heel Oekraïne, aanvallen bij Kyiv

In heel Oekraïne is het luchtalarm afgegaan. Het Oekraïense leger meldt dat luchtafweerinstallaties in de buurt van Kyiv meerdere Russische aanvallen hebben afgeweerd.

Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze explosies hebben gehoord in de buurt van Kyiv. Over slachtoffers of materiële schade is nog niets bekend.

Gewonden na aanval bij Oekraïense stad Dnipro

Bij een Russische aanval op een voorstad van de Oekraïense stad Dnipro zijn volgens de Oekraïense autoriteiten zeker twintig gewonden gevallen, onder wie kinderen. Volgens de Oekraïense president Zelensky liggen er nog mensen onder het puin.

Zelensky zegt dat een projectiel tussen twee woongebouwen van twee verdiepingen terechtkwam. Wat er precies is ingeslagen is nog niet bekend.

"Rusland heeft opnieuw laten zien dat het een terroristische staat is", zei de Oekraïense president op Telegram. Dnipro ligt in het zuidoosten van Oekraïne. In de regio was eerder het luchtalarm afgegaan.

Reddingswerkers zoeken tussen de brokstukken naar overlevenden

Kremlin: westerse journalisten niet welkom bij International Economic Forum

Journalisten uit "onvriendelijke landen" mogen niet aanwezig zijn bij het International Economic Forum in Sint-Petersburg over anderhalve week, zegt het Kremlin. Daarmee worden de landen bedoeld die sancties hebben ingevoerd tegen Rusland vanwege de oorlog.

"Er is inderdaad besloten om dit keer geen publicaties van onvriendelijke landen toe te staan bij het SPIEF (St. Petersburg International Economic Forum)", zegt een woordvoerder van het Kremlin tegen het Russische staatspersbureau TASS. "De interesse in het SPIEF is altijd groot", zegt de Russische woordvoerder. "Alle andere journalisten mogen in Sint-Petersburg werken."

Tegen persbureau Reuters zegt de organisatie dat de accreditatie van de journalisten gisteren is geannuleerd, nadat ze donderdag nog een bevestiging hadden ontvangen.

Het jaarlijkse zakelijke congres voor de economische sector wordt sinds 1997 in Sint-Petersburg gehouden. Vorig jaar waren er 14.000 gasten uit 130 verschillende landen, is te lezen op de site van het evenement. Ruim 80 landen werden toen vertegenwoordigd door officiële delegaties.

Zelensky laat schuilkelders nakijken na drie doden in Kyiv

Zelensky laat alle schuilkelders in Oekraïne nakijken. In Kyiv kwamen donderdag drie mensen om het leven door een luchtaanval, nadat ze een schuilkelder niet waren in gekomen. De deur zat om onbekende reden dicht. Een van de slachtoffers was een 9-jarig meisje.

"Er kan geen excuus zijn voor dit soort nalatigheid in de stad", zegt Zelensky. De president laat onderzoeken of er fouten zijn gemaakt door het stadsbestuur. "Er zou een knock-out kunnen volgen", zegt hij, verwijzend naar de burgemeester, oud-bokser Klitsjko. De politie heeft vier mensen opgepakt. Drie van hen kunnen worden aangeklaagd voor nalatigheid, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Mensen in een schuilkelder in Kyiv afgelopen donderdag

Zelensky: Oekraïne klaar voor offensief

Oekraïne is klaar voor het langverwachte offensief, zegt president Zelensky in een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. "Ik weet niet hoelang het gaat duren. Maar we gaan het doen, en we zijn er klaar voor", zegt Zelensky. "En we zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken."

Wanneer en waar precies het offensief gaat beginnen heeft Zelensky niet gezegd. Zelensky zei vorige maand nog dat Oekraïne niet klaar was voor het offensief omdat het meer materieel van bondgenoten nodig heeft. "We zouden veel manschappen verliezen en dat is onacceptabel. En dus moeten we wachten. We hebben iets meer tijd nodig."

Wagner-baas: Rusland plaatste mijnen in ons gebied

De leider van het Russische huurlingenleger Wagner, Jevgeni Prigozjin, beschuldigt Rusland ervan mijnen te hebben geplaatst met als doel zijn manschappen schade te berokkenen.

Het huurlingenleger claimde vorige maand de verovering op Bachmoet, en heeft zich sindsdien grotendeels uit de Oost-Oekraïense stad teruggetrokken. Rusland heeft de leiding in de stad grotendeels overgenomen.

Volgens Prigozjin zijn er bij het terugtrekken op ongeveer twaalf plaatsen explosieven ontdekt in het gebied waar het Oekraïense leger niet komt. "Het was niet nodig om deze explosieven te plaatsen om de vijand uit te schakelen, omdat het gebied in het achterste gedeelte van de stad ligt. We kunnen daarom aannemen dat ze zijn geplaatst voor de terugtrekkende troepen van Wagner", zegt Prigozjin op Telegram. Hij zegt dat er geen explosieven zijn afgegaan en niemand gewond is geraakt. Rusland heeft niet op de beschuldiging gereageerd.

De Wagnergroep en de Russische legerleiding liggen al langer met elkaar overhoop. Zo was Prigozjin eerder woest op de Russische legerleiding, omdat hij vond dat zijn troepen in Bachmoet veel te weinig munitie kregen.

Prigozjin in een video over de terugtrekking van zijn troepen uit Bachmoet

Zelensky: pas lid van NAVO als oorlog voorbij is

President Zelensky beseft dat het NAVO-lidmaatschap voor zijn land er niet in zit zolang de oorlog met Rusland voortduurt. Gisteren zei hij op een bijeenkomst van Europese leiders in Moldavië dat hij volgende maand duidelijkheid wil over een toekomstig lidmaatschap. "Oekraïne is er klaar voor. Nu wachten we op de NAVO, tot die bereid is."

Maar NAVO-landen staan niet te springen om die duidelijkheid te geven. Ze zijn bang dat dit een oorlog tussen de NAVO en Rusland dichterbij brengt. Bij een bezoek aan Estland zei Zelensky die angst te begrijpen. "Dat is waarom we snappen dat we geen NAVO-land worden zolang de oorlog doorgaat. Niet omdat we niet willen, maar omdat het onmogelijk is."

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft herhaald dat een duurzame vrede tussen Oekraïne en Rusland alleen mogelijk is als Rusland zich volledig uit Oekraïne terugtrekt. "Bij een bestand dat de huidige situatie bevriest, houdt Poetin controle over het gebied dat hij heeft veroverd en wordt hij in staat gesteld om zich te herbewapenen en om opnieuw aan te vallen." Ook moet Rusland volgens Blinken verantwoordelijk worden gehouden voor wat het heeft aangericht en meebetalen aan de wederopbouw.

Zelensky bij zijn bezoek aan Estland

Zwitsers parlement blokkeert wet voor wapenleveringen Oekraïne

Het plan van de Nederlandse overheid om via Zwitserland tientallen Leopard 1-tanks aan Oekraïne te leveren kan niet doorgaan. Het Zwitserse parlement heeft tegen een wetsvoorstel gestemd dat leveranties aan Oekraïne mogelijk zou maken.

Het kabinet wilde van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen, maar in Zwitserland staat de wet niet toe dat er wapens worden geleverd aan landen die in oorlog zijn.

Het bewuste wetsvoorstel, genaamd Lex Ukraine (Latijn voor Oekraïnewet), moest het mogelijk maken voor andere landen om wapens door te voeren naar Oekraïne. Het voorstel werd met 98 tegen en 75 stemmen voor verworpen.

Zwitserland heeft zich neutraal opgesteld in de oorlog in Oekraïne, desalniettemin heeft de regering de Russische inval in Oekraïne wel veroordeeld en steunen zij de sancties tegen Rusland.

Rusland: 'Twee doden door aanval in regio Belgorod'

Volgens de gouverneur van de Russische regio Belgorod zijn er twee mensen om het leven gekomen door scherven van Oekraïense granaten. Op Telegram laat hij weten dat er nog twee anderen gewond zijn geraakt toen er nabij de grens geschoten werd.

Gouverneur Gladkov stelt dat de slachtoffers twee vrouwen waren die in een auto zaten. Oekraïne heeft niet gereageerd op de aantijgingen van Gladkov. Ook uit de Russische regio Bryansk komen meldingen van Oekraïense aanvallen. Twee huizen zouden daarbij zijn beschadigd, meldt de gouverneur. Er vielen geen gewonden.

Rusland claimt dat Oekraïne de aanvallen op het land heeft geïntensiveerd en dat troepen geprobeerd hebben het land binnen te komen bij Belgorod. Oekraïne ontkent dat Oekraïense troepen Rusland proberen binnen te dringen en stelt dat de aanvallers Russische vrijwilligers zijn.

Kyiv: 30 raketten en drones onderschept

De autoriteiten van Kyiv zeggen dat vannacht meer dan 30 raketten en drones zijn neergehaald. Die zouden tegelijkertijd vanuit Rusland op de Oekraïense hoofdstad zijn afgevuurd.

In het hele land ging vannacht het luchtalarm af. Er zijn geen berichten over slachtoffers of schade. De burgemeester van Kyiv schrijft op Telegram dat er geen hulpdiensten werden opgeroepen.

Sinds begin mei is Kyiv ruim 20 keer met luchtaanvallen bestookt.

Zweden binnenkort lid van de NAVO, zegt Biden, 'dat beloof ik u'

President Biden denkt dat Zweden snel lid van de NAVO zal zijn. Hij zei dat bij een bezoek aan een luchtmachtbasis in Colorado. Volgens Biden is de NAVO klaar voor de toekomst door de toetreding van Finland vorige maand en "binnenkort" ook Zweden. "Dit gaat gebeuren, dat beloof ik je."

Die toetreding wordt door Turkije nog altijd geblokkeerd. Zweden heeft radicale Koerden politiek asiel gegeven die Turkije het liefst achter de tralies ziet. Biden sprak maandag met president Erdogan om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege. Erdogan herhaalde in dat gesprek dat hij graag F-16's van de VS wil kopen, Biden drong er bij Erdogan nog eens op aan dat de Turken hun verzet tegen toetreding van Zweden moeten opgeven.

Het Witte Huis ontkent dat Erdogan in ruil voor de toelating van Zweden F16's zal krijgen.

Biden kwam ten val maar hij bleef ongedeerd:

President Biden onderuit op podium

'Nederland wil in Zwitserland tientallen Leopard-tanks kopen'

Haagse bronnen zeggen dat het kabinet tientallen Leopard 1-tanks voor Oekraïne wil kopen. Een Zwitsers bedrijf zou die mogelijk kunnen leveren. Een probleem is nog wel dat daar toestemming van de Zwitserse regering voor nodig is. Zwitserland levert voor zover bekend nooit wapens of munitie aan landen die in oorlog zijn, ook niet als zo'n levering via een derde land verloopt.

In Duitsland doet zich een vergelijkbare situatie voor. Het Duitse persbureau DPA zegt dat het Zwitserse defensiebedrijf Ruag bij de Zwitserse regering een vergunning heeft aangevraagd voor de levering van Leopard-1's aan het Duitse bedrijf Rheinmetall. Ruag heeft ze vijftien jaar geleden in Italië aangeschaft. Rheinmetall wil ze opknappen en dan doorsturen naar Oekraïne.

De Zwitserse regering heeft al laten weten dat ze de aanvraag afwijst. Ruag zegt dat de aanvraag is ingediend omdat het graag een officieel besluit wil hebben zodat "we de mogelijkheden beter kunnen inschatten". Onduidelijk is wat het daar precies mee bedoelt.

Eind april werd bekend dat Nederland samen met Denemarken veertien Leopard 2-A4 gevechtstanks voor Oekraïne koopt. Die worden bij de Duitse industrie aangeschaft en na revisie zo snel mogelijk aan Oekraïne geleverd, waarschijnlijk volgend jaar.

Een Leopard-1 A5

Zelensky positief over steun bondgenoten op top Moldavië

De ruim veertig landen die vandaag in Moldavië op een Europese top waren, hebben een sterke bereidheid laten zien om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. De Oekraïense president Zelensky heeft dat gezegd, zonder details te geven. Bekend is dat hij graag moderne straaljagers wil.

Premier Rutte zei eerder vandaag, bij aankomst op de top, dat de levering van F-16's op de agenda stond en ook de levering van extra Patriot-raketsystemen. "We proberen de coalitie die Patriots levert uit te breiden."

Zelensky zei vooraf dat Oekraïne volgende maand duidelijkheid wil over een toekomstig NAVO-lidmaatschap. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock temperde de verwachtingen. "Het is ook duidelijk dat we midden in een oorlog niet over het lidmaatschap kunnen beslissen."

Het Europees Parlement wil dat EU-lidstaten in verband met de oorlog in Oekraïne hun munitieproductie verhogen. Dat moet een snellere levering van munitie aan Oekraïne mogelijk maken. Daarnaast kunnen de eigen munitievoorraden dan worden aangevuld. Voor dit project zou een half miljard euro moeten worden vrijgemaakt.

Zelensky verlaat de top in Modavië

Pentagon gaat SpaceX betalen voor satellietdienst voor Oekraïne

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een overeenkomst gesloten met Starlink, een satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De deal is bedoeld voor Oekraïne. Dat land kan daardoor in de oorlog tegen Rusland ook in de toekomst gebruik blijven maken van de satellietdienst. Starlink heeft sinds de inval door Rusland een belangrijke rol gespeeld doordat het ervoor zorgde dat internetverbindingen in Oekraïne overeind bleven.

Elon Musk, de eigenaar van SpaceX, haalde zich begin dit jaar nog de woede op de hals van Oekraïne en bondgenoten. Musk zei begin februari dat zijn satellietdienst niet bedoeld was voor drone-aanvallen. Volgens het bedrijf was Starlink bedoeld om communicatie mogelijk te maken en "nooit bedoeld als wapen".

Musk had in oktober vorig jaar al eens gezegd dat hij niet van plan was om het gebruik van Starlink door Oekraïne "oneindig" te financieren. Later nuanceerde hij zijn woorden en zegde hij toe om te blijven financieren. Oekraïne heeft overigens ook duizenden Starlink-terminals ontvangen van bondgenoten.

Nederlands onderzoeksteam keek voor Strafhof naar Russische aanvallen in Oekraïne

Een team van Nederlandse en Tsjechische onderzoekers heeft een onderzoeksmissie in Oekraïne voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voorlopig afgerond. Het team was zes weken in het land om onderzoek te doen naar aanvallen door Rusland op cruciale Oekraïense infrastructuur, zoals elektriciteitscentrales.

Tegen persbureau Reuters zegt de onderzoeksleider dat ze in het oosten en zuiden van Oekraïne plekken hebben bezocht. Daar hebben ze forensisch onderzoek gedaan, plekken van aanvallen in kaart gebracht en onderzoek gedaan naar wapens en munitie die zijn gebruikt. Ook is onderzoek gedaan naar telefoonverkeer.

Het onderzoek kan leiden tot aanklachten tegen Russische functionarissen. Oekraïne zegt dat Rusland zich met de aanvallen op civiele doelen schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Mochten er aanklachten volgen, dan is de kans klein dat er Russen worden uitgeleverd aan Den Haag. Rusland heeft het Strafhof niet erkend.

Moskou vaardigde vorige maand zelfs een arrestatiebevel uit tegen de hoofdaanklager van het hof, Karim Khan. Dat was een reactie op een arrestatiebevel tegen president Poetin vanwege oorlogsmisdaden, uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof.

De onderzoekers die werken voor het Strafhof willen na de zomer terugkeren naar Oekraïne.

Oekraïne: Rusland blokkeert graanexport

Oekraïne zegt dat Rusland de afspraken binnen de graanexportdeal niet nakomt. Volgens de Oekraïners heeft Rusland de registratie van vrachtschepen in de Turkse stad Istanbul stopgezet. Het gaat om schepen die via de Bosporus naar Oekraïense havens varen om Oekraïens graan op te halen.

De graandeal kwam vorig jaar tot stand, na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties. Doel was om de export van Oekraïens graan mogelijk te blijven maken. Oekraïne is een grote exporteur daarvan. Toen de export aanvankelijk stil kwam te liggen, werd gevreesd voor wereldwijde voedseltekorten.

Rusland op zijn beurt zou als onderdeel van de deal ook bepaalde producten mogen uitvoeren. Zo heeft Rusland partijen opgeroepen om de doorvoer van Russische ammoniak mogelijk te maken. Dat kan via een pijpleiding die van Rusland via Oekraïens grondgebied naar de Zwarte Zee loopt.

Rusland ging vorige maand akkoord met verlenging van de deal, maar volgens Oekraïne liggen er nu zo'n vijftig schepen klaar voor inspectie in Turkse wateren. Sommige zouden al maanden wachten om door te kunnen varen. In Istanbul is het coördinatiecentrum gevestigd dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de afspraken.

Rusland claimt nieuwe inval verhinderd te hebben

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de strijdkrachten drie pogingen vanuit Oekraïne om Russisch grondgebied binnen te dringen hebben verijdeld. Dat zou zijn gebeurd in de buurt van Sjebekino, in de regio Belgorod. De gouverneur van deze regio meldde eerder vandaag dat er Oekraïense luchtaanvallen waren geweest op Sjebekino.

Volgens Rusland is de "indringers" bij hun terugtocht een zware slag toegebracht. Dertig Oekraïense "terroristen" en vier pantservoertuigen zouden zijn uitgeschakeld. De uitspraken zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Eerder doken op sociale media beelden op van Russische opstandelingengroepen die claimen dat ze opnieuw de grens met Rusland zijn gepasseerd. Ruim een week geleden drongen Russische groepen vanuit Oekraïne de Russische grensregio Belgorod binnen. Die acties werden geclaimd door twee Russische groeperingen: het Legioen Vrijheid voor Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps. Die eerste zou bestaan uit een grote groep overgelopen Russische militairen, de tweede werd vorig jaar zomer opgericht door een rechts-extremist.

Lees in onderstaand artikel meer over het Legioen Vrijheid voor Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps:

Zelensky: jaar van de waarheid voor toetreding tot NAVO en EU

De Oekraïense president Zelensky houdt op de top in Moldavië de druk op de ketel. Bij aankomst zei hij dat Oekraïne volgende maand duidelijkheid wil over een toekomstig NAVO-lidmaatschap. In juli is er een NAVO-top in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. "Oekraïne is er klaar voor. Nu wachten we op de NAVO, tot die bereid is."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei vandaag op een top van ministers in Oslo dat de deur voor Oekraïne openstaat, maar ook temperde ze de verwachtingen. "Het is ook duidelijk dat we midden in een oorlog niet over het lidmaatschap kunnen beslissen."

Zelensky zei in Moldavië ook dat de EU haast moet maken met het toetredingsproces van zijn land tot de Europese Unie. Vorig jaar, na de Russische inval, vroeg Oekraïne het lidmaatschap aan.

De Oekraïense president Zelensky (rechts op de foto met korte mouwen) in overleg met EC-voorzitter Von der Leyen (in het roze)

Rutte: Oekraïne heeft meer Patriots nodig, ook overleg over F-16's

Premier Rutte heeft bij aankomst op de top in Moldavië benadrukt dat de EPG-bijeenkomst (zie post hieronder) bedoeld is om blijvende steun toe te zeggen aan Oekraïne. Bovenaan de agenda staat het uitbreiden van de militaire steun aan Oekraïne, zei Rutte.

"We moeten Oekraïne blijven steunen in het gevecht tegen de Russische agressie", sprak de premier. Er zal in Moldavië, vlak bij de grens met Oekraïne, onder meer over de levering van F-16's worden gesproken en over Patriot-raketsystemen. Nederland heeft al een bijdrage daaraan geleverd. Maar, zei Rutte, "Oekraïne heeft er meer nodig. We proberen de coalitie die Patriots levert uit te breiden."

President Zelensky met andere EU-leiders in Moldavië

De Oekraïense president Zelensky met president Sandu van Moldavië

In Moldavië komen vandaag tientallen leiders van Europese landen samen voor een bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG). Het idee voor deze EPG kwam na de Russische inval in Oekraïne van de Franse president Macron. Door de inval was de veiligheidssituatie in Europa in één klap veranderd en dat vereist gezamenlijk optreden, was de gedachte.

Harde besluiten worden er na afloop van de eendaagse top waarschijnlijk niet bekendgemaakt, maar dat maakt niet dat de bijeenkomst zonder betekenis is, schrijft onze correspondent Kysia Hekster in onderstaand artikel:

Schuilen in Kiev tijdens Russische luchtaanvallen

 • Reuters
  Ook burgemeester Klitsjko zocht een schuilplaats op
 • Reuters
  Ook in de metro zoeken inwoners een veilig heenkomen
 • Reuters
  Inwoners van Kiev schuilen voor luchtaanvallen door Rusland
 • Reuters
  Moeder en dochter

Luchtaanvallen gemeld in Russische regio Belgorod

In Sjebekino in de regio Belgorod, vlak over de grens met Oekraïne, zijn volgens Russische bronnen luchtaanvallen geweest. Volgens gouverneur Gladkov zijn acht mensen gewond geraakt en zijn gebouwen beschadigd geraakt. Geplande examens op scholen zijn volgens hem geschrapt.

Op beelden verspreid door Russische staatsmedia is te zien dat er brand is uitgebroken in een groot gebouw van vijf verdiepingen, naar verluidt een hostel.

Er zijn ook berichten op sociale media dat Russische groeperingen die eerder de grens overstaken opnieuw Rusland zijn binnengegaan. Maar daarvan is geen bevestiging en de Russische autoriteiten in Belgorod spreken de berichtgeving tegen.

Kyiv opent onderzoek na vragen over toegang tot schuilplekken

In Kyiv hebben de autoriteiten een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden rond de luchtaanvallen van vannacht in Kyiv, waarbij drie doden vielen, onder wie een meisje van 9. Het gaat specifiek om een aanval op een kliniek in de wijk Desnjansky, waar een deel van een raket bij de ingang zou zijn neergestort. Naar verluidt was dat vier minuten nadat het luchtalarm was afgegaan en er zijn berichten dat een plek bedoeld om te schuilen niet toegankelijk was.

Burgemeester Klitsjko zegt dat een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar het incident. Volgens hem hebben reddingwerkers gezegd dat er na afloop van de luchtaanval wel degelijk mensen uit de schuilplek zijn gehaald.

Bij de luchtaanvallen van vannacht zijn volgens Oekraïne ook enkele scholen, huizen en een politiebureau getroffen. Rusland gebruikte voor de aanval moderne Iskander-raketten, die volgens Kyiv allemaal zijn onderschept.

Kyiv ligt afgelopen weken geregeld onder vuur en afgelopen tijd zelfs vrijwel dagelijks. Volgens militair experts probeert Rusland op deze manier de luchtafweer van Oekraïne te verzwakken. Ook zou het een poging zijn om de inwoners van de Oekraïense hoofdstad te demoraliseren.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken wijst er op Twitter op dat de aanval waarbij een kind omkwam nota bene plaatsvindt op de dag dat Oekraïne, en andere landen in de regio, de Internationale Dag voor de Bescherming van Kinderen vieren.

Zeker drie doden bij luchtaanvallen op Kyiv

Bij een nieuwe nachtelijke Russische luchtaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn zeker drie mensen om het leven gekomen, onder wie een kind. Dat zegt het militaire bestuur in Kyiv op Telegram. Minstens veertien mensen raakten gewond.

De wijk Desnjansky, aan de oostelijke rand van de stad, werd getroffen, net als het district Dniprovksky, dat dichter bij het centrum ligt. Het gaat om de achttiende aanval op de hoofdstad in een maand tijd.

De burgemeester van Kyiv, Vitaly Klytsjko, zegt dat hulpdiensten branden hebben geblust en dat een kliniek is geraakt door puin van een neergeschoten raket. Volgens hem moeten negen mensen naar het ziekenhuis.

Appartementen in Kyiv getroffen door Russische luchtaanvallen

'Nog 500 inwoners in Bachmoet'

Er zouden nog zo'n 500 inwoners van Bachmoet in de stad verblijven. Dat is een fractie van de ruim 80.000 mensen die er voor de Russische invasie woonden, zegt de burgemeester van Bachmoet Oleksiy Reva tegen het Oekraïense persbureau Unian. Verder zei Reva, die al ruim drie decennia burgemeester van Bachmoet is, dat er sinds het uitbreken van de oorlog 204 burgers zijn omgekomen in zijn stad. De aantallen die Reva noemt, kunnen niet worden geverifieerd.

Anderhalve maand geleden claimde Rusland de definitieve inname van de Oost-Oekraïense na een maandenlange, bloedige slag. Oekraïne weersprak die claim en zei nog kleine delen van de stad in bezit te hebben. In de strijd om Bachmoet zette Rusland voornamelijk soldaten van het Wagner-huurlingenleger in.

Weer Amerikaans militair materieel naar Oekraïne

Washington komt opnieuw met militaire steun voor Oekraïne over de brug. Het Witte Huis zegde woensdag 300 miljoen dollar aan luchtverdedigingssystemen en ander militair materieel toe.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie gaan er onder meer Patriot-luchtafweer en munitie voor tanks naar Kiev. Ook worden opnieuw Stinger-luchtdoelrakketten geleverd.

Sinds het aantreden van de regering van president Biden heeft Amerika steunpakketten van in totaal ruim 38 miljard dollar aan Oekraïne beschikbaar gesteld.

'EU-sancties tegen Russen betrokken bij kinderontvoering'

Het nieuwe sanctiepakket van de Europese Unie wordt uitgebreid met maatregelen tegen Russen die betrokken zijn bij de ontvoering van Oekraïense kinderen naar Rusland. Dat zei premier Rutte vanavond in een gezamenlijke persconferentie met de Poolse premier Morawiecki in Den Haag.

Sancties tegen Russen die verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van minderjarigen "is iets waar we aan werken", aldus Rutte. Volgens het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne honderden kinderen uit wees- en opvanghuizen gehaald en naar Rusland gebracht, waar ze ter adoptie worden aangeboden. In maart vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Poetin vanwege het illegaal deporteren van Oekraïense kinderen. Rusland ontkent dat er sprake is van kinderontvoeringen.

Het elfde sanctiepakket van de EU bevat volgens Rutte ook nieuwe maatregelen die moeten voorkomen dat Russische personen of organisaties sancties kunnen omzeilen.

Video: neergeschoten raket valt tussen verkeer in Kyiv

Er zijn beelden opgedoken van een neergeschoten Russische kruisraket die neerstort op een drukke weg in Kyiv. De beelden zouden op 29 mei, afgelopen maandag, zijn opgenomen.

Neergeschoten raket crasht op verkeer in Kyiv

Persbureau Reuters heeft ook foto's van een deel van een raket die maandag op straat in Kyiv neerkwam en wordt meegenomen door politieagenten. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde raket.

 • Reuters
 • Reuters

Duitsland: vier van vijf Russische consulaten worden gesloten

De Duitse regering trekt de vergunningen van vier van de vijf Russische consulaten in het land in. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

De stap is een reactie op het besluit van Moskou om het aantal Duitse functionarissen in Rusland te beperken tot 350, zei de woordvoerder, eraan toevoegend dat de terugtrekking tegen het einde van het jaar voltooid moet zijn.

Duitse consulaten in Kaliningrad, Jekaterinenburg en Novosibirsk gaan dicht, waardoor alleen de Duitse ambassade in Moskou en het consulaat in Sint-Petersburg overblijven, voegde de woordvoerder eraan toe.

Gemeente Den Haag gaat pro-Oekraïne-straatnaambordjes weghalen

Bewoners van de wijk Zorgvliet in Den Haag hebben een fietspad dat langs de Russische ambassade loopt de naam 'Slava Ukraini laantje' gegeven. Slava Ukraini betekent zoiets als 'Glorie aan Oekraïne' en is de strijdkreet van de Oekraïners in de oorlog met Rusland. De bedenkers van de actie willen dat hun stad zo solidariteit met de bevolking van Oekraïne laat zien.

Maar het bordje zal daar niet lang blijven hangen. Deze manier van straatnamen toekennen, voldoet niet aan de regels die daarvoor zijn opgesteld, hoe lovenswaardig de actie misschien ook is, zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente is bang dat anderen ook zelf straatnamen gaan toekennen, als ze dit initiatief toestaat. Wanneer de bordjes worden weggehaald weet de woordvoerder niet.

Beelden bewakingscamera van brand olieraffinaderij Krasnodar

Op beelden van een bewakingscamera bij de Afipsky-raffinaderij is te zien dat er brand uitbreekt. De brand was snel geblust en er vielen geen slachtoffers, zei gouverneur Veniamin Kondratjev eerder op de Telegram-berichtenapp.

De beelden:

Brand in Rusland door mogelijke droneaanval van Oekraïne

Oekraïne lijkt vandaag verschillende aanvallen op Russisch grondgebied uit te voeren. Zo zouden er vier gewonden zijn gevallen bij een bombardement op de Russische plaats Sjebekino, in de provincie Belgorod.

Later vandaag citeerden Russische staatsmedia een bericht op Telegram van het Operationeel hoofdkwartier van het Krasnodar-gebied. Daarin werd gemeld dat een olieraffinaderij in het Russische plaatsje Ilski getroffen werd door een drone.

Hierbij zou geen infrastructuur beschadigd zijn, aldus het Russische staatspersbureau RIA. Ilski, gelegen in de provincie Krasnodar, was eerder deze maand ook doelwit volgens Russische bronnen. Ilski ligt 24 kilometer van de Afipsky-raffinaderij.

In geen van de gevallen konden de Russische claims onafhankelijk worden geverifieerd. Kyiv heeft geen van de aanvallen opgeëist.

Rusland claimt vernietigen 'laatste Oekraïense oorlogsschip'

Rusland beweert dat het het laatste grote oorlogsschip van de Oekraïense zeestrijdkrachten heeft vernietigd, de 'Yuri Olefirenko'. Het schip zou volgens Rusland in de zuidelijke haven van Odesa zijn gestationeerd.

"Op 29 mei vernietigde een uiterst nauwkeurige aanval door de Russische luchtmacht op een ankerplaats voor schepen in de haven van Odessa het laatste oorlogsschip van de Oekraïense marine, de 'Yuri Olefirenko', meldt het Russische leger in zijn dagelijkse briefing.

Archiefbeeld van de Yuri Olefirenko

De claim kan niet onafhankelijk worden bevestigd. Een woordvoerder van de Oekraïense zeemacht weigerde commentaar te geven aan persbureau AFP.

De Yuri Olefirenko is een middelgroot landingsschip voor troepen en voertuigen. Het schip, dat eerst 'Kirovograd' heette, werd in 2016 hernoemd ter ere van een Oekraïense marinier die in 2015 bij Marioepol om het leven kwam.

'Rusland blaast weg op om nieuwe inval Belgorod tegen te gaan'

De Oekraïense grensdienst zegt dat Rusland een weg op heeft geblazen in Oekraïne om een nieuwe grensoverschrijdende inval in Belgorod te voorkomen. Dat zegt een journalist van de Wall Street Journal. Hierbij deelt hij een video, die volgens hem ook op Russische sociale media circuleert.

Eerder deze maand vielen Russische opstandelingen de grensregio vanuit Oekraïne binnen. Twee Russische groepen in Oekraïne eisten de aanvallen op. Beide groepen ontstonden vorig jaar, kort na de Russische inval in Oekraïne. Meer over die opstandelingen lees je hier.

Dit zouden beelden zijn van de explosie:

Denktank: Poetin 'bagatelliseert' moedwillig drone-aanvallen Moskou

De Russische president Poetin heeft geprobeerd de drone-aanvallen op Moskou van gisteren te bagatelliseren. Dat deed hij omdat hij "beperkte mogelijkheden" heeft om terug te slaan, schrijft de Amerikaanse gezaghebbende denktank Institute for the Study of War (ISW).

Gisteren werden ten minste drie appartementsgebouwen in Moskou beschadigd door drones. Moskou beschuldigde Oekraïne van de aanval, Oekraïne heeft betrokkenheid ontkend.

Poetin koos volgens ISW voor de geijkte verhalen gericht op het behoud van binnenlandse steun voor de Russische oorlogsinspanningen. Ook werd er met de beschuldigende vinger naar het Westen gewezen en werd beweerd dat Russische troepen dezelfde dag aanvallen hadden uitgevoerd op Oekraïense inlichtingencentra, zegt de denktank.

Poetin framet de drone-aanvallen als een reactie op eerdere Russische aanvallen. Hiermee wil het Kremlin rechtvaardigen dat er geen directe vergelding volgde, omdat Moskou "al actief terugslaat", aldus ISW.

De analisten noemen het opmerkelijk dat de president zei dat er meer gewerkt moest worden aan de luchtverdedigingssystemen van Moskou. Hiermee wilde hij waarschijnlijk kritiek van Russische ultranationalisten voorkomen, speculeert ISW.

Rusland: Vijf doden bij aanval dorp Loehansk

Bij beschietingen op een dorp in de door Rusland bezette Oost-Oekraïense regio Loehansk zijn vijf doden gevallen en negentien mensen gewond geraakt. Dat meldt het door Moskou geïnstalleerde coördinatiecentrum vandaag.

Het centrum meldt op Telegram dat Oekraïense troepen het Amerikaanse Himars-raketsysteem hadden gebruikt om een pluimveebedrijf in het dorp Karpaty aan te vallen. Moskou heeft bijna de hele regio Loehansk in Oekraïne geannexeerd.

Ook dit keer is er geen reactie gekomen vanuit Oekraïne, maar Kyiv claimt bijna nooit publiekelijk de verantwoordelijkheid voor aanvallen in door Rusland gecontroleerd gebied in Oekraïne of in Rusland.

Russische gouverneur: plaatsje in Belgorod beschoten

Oekraïense troepen hebben opnieuw een Russische stad in Belgorod aangevallen, dicht bij de Oekraïense grens. Dat zegt de gouverneur van de provincie. Hierbij zouden vier mensen gewond zijn geraakt. Twee mensen zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen als gevolg van een artillerieaanval op Sjebekino, een stad met zo'n 40.000 inwoners.

Door de beschietingen sloegen ruiten in en raakten daken van onder meer een acht verdiepingen tellend appartementencomplex, vier woningen en een school, beschadigd zei gouverneur Gladkov. De claims van de gouverneur kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Belgorod, dat grenst aan de Oekraïense Charkiv-regio, wordt de afgelopen tijd vanuit Oekraïne aangevallen door Russische milities die een eind willen maken aan het regime van Poetin. Oekraïne heeft niet gereageerd op de laatste beschietingen, maar doet dat ook bijna nooit.

Rusland: Brand in olieraffinaderij Krasnodar door mogelijke drone-aanval

In de Russische regio Krasnodar is brand uitgebroken in een olieraffinaderij. De brand is veroorzaakt door een drone, heeft de gouverneur van Krasnodar gezegd. Krasnodar ligt ten oosten van het schiereiland de Krim, dat door Rusland geannexeerd is.

De brand was snel geblust en er vielen geen slachtoffers, zei gouverneur Veniamin Kondratjev op de Telegram-berichtenapp. De Afipsky-raffinaderij ligt vlak bij een andere raffinaderij die eerder deze maand is aangevallen door een drone.

Moskou heeft Kyiv beschuldigd van de toenemende aanvallen in Rusland in de afgelopen weken. Gisteren werden gebouwen in Moskou door drones aangevallen. Rusland zei alle acht drones te hebben neergehaald. Rusland beschuldigt Oekraïne van die drone-aanval. Kyiv ontkent betrokkenheid.

Op sociale media worden beelden verspreid die van de brand zouden zijn. Die beelden zijn niet geverifieerd:

Atoomwaakhond maant tot voorzichtigheid rond Zaporizja

VN-atoomwaakhond IAEA heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen om de kerncentrale van Zaporizja te beschermen, om zo een nucleair incident te voorkomen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap zei dit bij monde van chef Rafael Grossi. Hij stelde dat we van geluk mogen spreken dat het bij de kerncentrale, die meermaals werd beschoten, nog niet is misgegaan. "Het is als rollen met een dobbelsteen, op een zeker moment zijn we door ons geluk heen", waarschuwde Grossi de VN-Veiligheidsraad.

Volgens hem is het mogelijk een nucleair incident te voorkomen, als enkele belangrijke basisprincipes worden gerespecteerd. Een van die principes houdt in dat er geen aanvallen op Zaporizja worden uitgevoerd. Ook moeten er op het terrein geen zware wapens worden opgeslagen.

De kerncentrale is inmiddels een jaar in handen van de Russen. Grossi probeert al maanden om een akkoord tussen Kyiv en Moskou te bewerkstelligen om de veiligheid rond de centrale te waarborgen.

VS en Groot-Brittannië oneens over aanvallen op Rusland

Het Witte Huis heeft na de drone-aanvallen op Moskou laten weten dat Oekraïne het recht heeft zijn eigen grondgebied terug te veroveren, maar dat Washington niet achter Oekraïense aanvallen in Rusland staat.

De VS onderzoekt nog wie er achter de drone-aanvallen op Moskou van vanochtend zit. Oekraïne ontkent er iets mee te maken te hebben, maar bij een eerdere droneaanval op het Kremlin gingen Amerikaanse veiligheidsdiensten wel uit van Oekraïense betrokkenheid.

Vanuit Groot-Brittannië komen andere geluiden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly vindt dat Oekraïne niet alleen het recht heeft zich te verdedigen, maar dat dat ook buiten de eigen grenzen op Russisch grondgebied kan zijn. "Het land heeft het recht zijn kracht te tonen buiten zijn grenzen om de Russische mogelijkheden te ondermijnen om hetzelfde te doen in Oekraïne", zei de minister tegen Sky News.

IMF: Oekraïense economie laat veerkracht zien

De Oekraïense economie laat ondanks de massale Russische aanvallen op het elektranetwerk "opmerkelijke veerkracht" zien. Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat vandaag de weg vrij maakte voor een eerste lening van 900 miljoen dollar.

Volgens prognoses kan de economie van Oekraïne dit jaar zelfs groeien met 1 tot 3 procent. In maart werd nog rekening gehouden met marginale groei of zelfs met krimp. Volgens het IMF is de munteenheid, de grivna, stabiel en daalt de inflatie.

Dat is opmerkelijk, omdat Oekraïne afgelopen winter te maken kreeg met "verwoestende aanvallen op de infrastructuur", aldus het IMF. Het stroomnet werd telkens hersteld. De VN-organisatie ziet inmiddels dat de economie van het land zich langzaam aanpast aan de oorlog.

Eind maart zegde het IMF in principe een pakket leningen ter hoogte van zo'n 16 miljard dollar toe. Dat geld wordt gespreid over vier jaar tijd vrijgegeven. Wel staan er voorwaarden tegenover: zo moet het land het maximale doen om corruptie tegen te gaan.

Poetin: drone-aanvallen waren gericht op burgerdoelen

De aanvallen met drones op Moskou van vandaag waren volgens de Russische president Poetin gericht op burgerdoelen.

In een reactie op de drone-aanvallen zei Poetin dat de Russische luchtafweer goed heeft gewerkt, maar verder zal worden versterkt. "Ze proberen Rusland bang te maken", stelde de Russische leider. Het Kremlin beschuldigt Oekraïne ervan achter de aanvallen te zitten.

Bij de aanvallen zijn volgens de burgemeester van Moskou twee lichtgewonden gevallen en hebben enkele gebouwen schade opgelopen. Ook werden sommige bewoners geëvacueerd. Volgens Rusland zijn acht drones uitgeschakeld voordat ze hun doel troffen. Hoeveel het er in totaal waren is niet duidelijk. In een aantal Russisch media wordt van zo'n 20 toestellen gesproken, maar mogelijk zijn sommige daarvan dubbel geteld.

Russische staats-tv over drone-aanvallen Moskou: 'Terreuraanval met 8 drones'

Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van de drone-aanval op Moskou.

Russische staats-tv over drone-aanvallen Moskou: 'Terreuraanval met 8 drones'

Wagner-baas geeft hoge militairen de schuld van drone-aanvallen

Wagnerbaas Prigozjin vindt dat hoge militairen schuldig zijn aan de drone-aanvallen op Moskou. Een woordvoerder van hem zegt dat op Telegram. Hij vindt dat deze elite, die volgens hem in de buitenwijken woont, onvoldoende toegewijd is aan de oorlog in Oekraïne. Hij geeft de hooggeplaatste militairen ook de schuld van Russische mislukkingen op het slagveld.

Voor het eerst treft zwerm drones Moskou: 'Wake-upcall voor inwoners

Er is onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd in Moskou. Volgens eerste berichten op Telegram vlogen er zo'n 25 onbemande toestellen. Het Kremlin zei later dat het om acht drones ging. Vijf daarvan zouden zijn neergeschoten door luchtafweer.

Lees hier meer over in onderstaand artikel:

Nog niet met zekerheid te zeggen wie achter de drone-aanval op Moskou zit

Een adviseur van president Zelensky zegt dat Oekraïne het nieuws over de drone-aanval op Moskou met plezier volgt. Hij zegt ook dat Rusland meer drones kan verwachten, maar ontkent dat Oekraïne er iets mee te maken heeft.

Het valt nog niet met zekerheid te zeggen wie er achter de luchtaanval op Moskou zit. Het valt niet uit te sluiten dat Rusland het incident in scène heeft gezet, bijvoorbeeld om de mobilisatie van nieuwe militairen of de aanvallen op Oekraïne verder op te kunnen voeren.

Beelden van schade na drone-aanvallen Moskou

Vanmorgen zijn meerdere gebouwen in Moskou geraakt door drones. Daarbij zijn twee lichtgewonden gevallen, zegt de burgemeester van de Russische hoofdstad. Ook de gebouwen zelf hebben lichte schade.

Drone-aanval op gebouwen in Moskou

Foto's: Schade aan gebouwen door drone-aanval Moskou

Op Telegram wordt gezegd dat zo'n 25 drones richting Moskou zijn gevlogen, daarvan zou er een aantal zijn neergehaald. Andere drones hebben schade veroorzaakt aan verschillende gebouwen.

 • Reuters
  Onderzoek na drone-aanval in Moskou
 • Reuters
 • Reuters

'Het is voor het eerst dat Moskou zo massaal wordt aangevallen'

Correspondent Geert Groot Koerkamp reageert vanuit Moskou op de drone-aanvallen van vanmorgen. "Dit is bijzonder. Het is voor het eerst dat Moskou zo massaal wordt aangevallen, met drones. Dit is iets van een heel andere orde dan wat er begin deze maand bij het Kremlin gebeurde."

Groot Koerkamp zegt dat Oekraïne waarschijnlijk achter de aanval zit maar dat het nu nog te vroeg is om dat zeker te weten. Oekraïne heeft tot nu toe niet publiekelijk gezegd dat het aanvallen heeft uitgevoerd op Russisch grondgebied.

Bij de drone-aanvallen van vanmorgen raakten gebouwen beschadigd en zijn twee mensen met lichte verwondingen naar de eerste hulp vervoerd.

Moskou aangevallen met drones

Vanmorgen zijn meerdere gebouwen in Moskou geraakt door drones. Daarbij zijn twee lichtgewonden gevallen, zegt de burgemeester van de Russische hoofdstad. Ook de gebouwen zelf hebben lichte schade.

Het Russische staatspersbureau RIA meldt dat sommige bewoners zijn geëvacueerd. Op Telegram zeggen Russen dat er zo'n 25 drones boven de stad vlogen. Tussen de vier en tien drones zouden volgens datzelfde Telegram-kanaal uit de lucht zijn gehaald. Correspondent Geert Groot Koerkamp zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het te vroeg is om te zeggen of Oekraïne achter de drone-aanvallen zit.

Een dergelijke aanval op Moskou is uitzonderlijk. De Oekraïense hoofdstad Kyiv daarentegen was afgelopen weken steeds vaker doelwit van drones en raketten. Afgelopen dagen brachten inwoners uren door in schuilkelders vanwege het luchtalarm. De meeste drones en raketten werden door het Oekraïense luchtafweergeschut onschadelijk gemaakt, maar door vallende brokstukken vielen er toch slachtoffers en ontstond schade.

Sjachtar Donetsk bedankt strijdkrachten bij behalen landstitel

Sjachtar Donetsk is in het eerste volledige seizoen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne landskampioen geworden. Sjachtar won in de een na laatste speelronde met 3-0 van nummer twee Dnipro-1.

De Oekraïense club bedankte na het behalen van het kampioenschap de strijdkrachten "omdat we dankzij hen kunnen voetballen in ons thuisland. Leve Oekraïne."

Een dode bij nieuwe luchtaanvallen op Oekraïense hoofdstad Kyiv

Rusland heeft Kyiv voor de derde keer in 24 uur bestookt met luchtaanvallen. In verschillende wijken klonk het luchtalarm. Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kyiv, zegt dat er één iemand om het leven is gekomen door vallend puin. Hij spreekt op Telegram van "een massale aanval" en riep op de schuilkelders niet te verlaten.

Volgens het militaire bestuur gaat het om droneaanvallen. Er zouden meer dan twintig Russische drones zijn vernietigd, maar vallend puin trof verschillende wijken van de Oekraïense hoofdstad. Een hoog gebouw in het zuidwesten van de stad staat in brand. Zeker twintig bewoners moesten worden geëvacueerd en één iemand kwam om het leven.

Het is de zeventiende keer deze maand dat Rusland Kyiv onder vuur neemt. Maandag werd de stad ook overdag aangevallen, waardoor mensen in metrostations moesten schuilen en deze overvol raakten.

Oekraïne: honderd Russische militairen gedood bij aanval

Bij een Oekraïense aanval in de buurt van Marioepol zijn honderd Russische militairen gedood, meldt een adviseur van de burgemeester van de stad op Telegram. Er zouden nog eens 400 militairen gewond zijn geraakt.

De aanval zou zijn uitgevoerd op een voormalige medische kliniek, waar gisteren naar verluidt vier bussen met Russische militairen zijn aangekomen. Bij de aanval is ook een communicatiestation van de Russen vernietigd, schrijft de adviseur. De aanval kan nog niet worden geverifieerd door andere partijen.

Rutte belt met Zelensky over Nederlandse steun

Premier Rutte en president Zelensky hebben met elkaar gebeld over de steun van Nederland aan Oekraïne.

"Ik sprak zojuist met Zelensky en heb herhaald dat Nederland zich op alle mogelijke manieren inzet om Oekraïne te steunen; van het versterken van luchtverdedigingssystemen tot het zo snel mogelijk starten van de opleiding van F-16-piloten", schrijft Rutte op Twitter. "Oekraïne helpen zichzelf te verdedigen is geen keuze, het moet gebeuren. Nederland blijft Oekraïne steunen, zo lang als nodig is."

Zelensky schrijft op Twitter dat hij dankbaar is voor de steun. "Ik ben ervan overtuigd dat de steun alleen nog maar meer wordt."

Defensie-expert: 'Doel raketaanvallen op Kyiv groot vraagteken'

Het is onduidelijk wat Rusland precies met de raketaanvallen van afgelopen nacht en vanochtend wilde bereiken, zegt Peter Wijninga, defensie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies, in het NPO-radioprogramma Nieuws en Co. "Het is een groot vraagteken wat Rusland hiermee wil."

Zo blijkt nergens uit dat de raketten gericht waren op een specifiek doel, zoals civiele infrastructuur of industriële doelen, zegt Wijninga. Hij betwijfelt ook of de aanvallen op Kyiv als doel hadden om het Oekraïense tegenoffensief te hinderen. De militaire capaciteit van Oekraïne bevindt zich namelijk niet in de hoofdstad, maar verspreid door het land.

Wel ziet de defensie-expert een mogelijk nevendoel: de Oekraïense bevolking psychologisch onder druk zetten. "Maar sinds september hebben we gezien dat al die beschietingen de wil tot verzet van de Oekraïense bevolking absoluut niet hebben gebroken. Het is de vraag of je dat dit keer wel zou kunnen verwachten."

Mensen schuilen in een metrostation in Kyiv

Meer duidelijk over raketaanvallen op Oekraïne

Het Oekraïense leger zegt dat Rusland aan het einde van de ochtend elf raketten heeft afgevuurd op de hoofdstad Kyiv. Alle raketten zijn volgens het Oekraïense leger uit de lucht geschoten. Het ging volgens Oekraïne om korteafstandsraketten van het type Iskander, die afkomstig waren uit noordelijke richting.

Puin van de raketten kwam terecht in het centrum en in het noorden van Kyiv, onder meer op een weg en op een gebouw. Daardoor ontstond er brand. Zeker een persoon raakte gewond.

Veel inwoners van de hoofdstad zochten vanwege het luchtalarm een veilig heenkomen. Een belangrijk metrostation in Kyiv was volgens verslaggevers van internationale persbureaus overvol.

Afgelopen nacht werd Kyiv ook al beschoten door Rusland.

Puin van een neergehaalde raket op een weg in Kyiv

Kyiv: alle raketten van vanochtend neergehaald

Alle raketten die vanochtend op Kyiv zijn afgevuurd zijn neergehaald. Dat zegt het militaire bestuur van de hoofdstad. In het centrum van de stad waren vanochtend explosies te horen. Inwoners van de stad moesten schuilen in onder meer metrostations. The Kyiv Independent meldt dat er een gewonde is gevallen. Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen zijn.

Ook overdag explosies in Kyiv, omwonenden schuilen in metrostations

Enkele uren na de Russische luchtaanvallen klinken in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kyiv opnieuw explosies. Waarschijnlijk zijn de explosies afkomstig van luchtafweer boven de stad. Volgens de luchtmacht van Oekraïne heeft Rusland ballistische raketten op de hoofdstad afgevuurd. Over mogelijke slachtoffers is vooralsnog niets bekend.

Persbureau Reuters meldt dat mensen schuilen in metrostations en schuilkelders. Burgemeester Klitsjko roept inwoners op om dekking te zoeken. "De aanval op Kyiv gaat door", zegt hij op zijn Telegram-kanaal. "Verlaat de schuilkelders niet."

Op Twitter circuleren video's van mensen die dekking zoeken:

Luchtmacht Oekraïne: 37 kruisraketten uit lucht gehaald

De Oekraïense luchtmacht zegt dat er afgelopen nacht 37 kruisraketten, 29 Iraanse Shahed-drones en een verkenningsdrone uit de lucht zijn gehaald. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen door de Russische aanval. Zeker veertig projectielen werden op de Oekraïense hoofdstad Kyiv afgevuurd.

Ook op andere plekken vonden luchtaanvallen plaats. Zo brak in de haven van Odesa brand uit nadat de stad met drones onder vuur was genomen. Vanuit de haven wordt Oekraïens graan verscheept over de Zwarte Zee. Het is niet bekend of de brand de graanhandel in gevaar heeft gebracht.

Zeker 40 projectielen neergehaald boven Kyiv

Kyiv is afgelopen nacht opnieuw beschoten door Rusland. Het is de vijftiende nacht deze maand dat de Oekraïense hoofdstad onder vuur wordt genomen door drones. De aanval komt op Kyiv Dag, de dag waarop de stad 1541 jaar geleden werd gesticht. "Dit is hoe Rusland deze dag van onze stad viert", zei president Zelensky in een nachtelijke toespraak.

De Russen zouden volgens Oekraïne kruisraketten en Iraanse drones hebben ingezet. "Met deze constante aanvallen probeert de vijand burgers in een diepe psychologische spanning te houden", zegt een legerwoordvoerder. Burgemeester Klitsjko noemt het "opnieuw een moeilijke nacht voor de hoofdstad". Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. Ook de schade aan gebouwen zou meevallen.

Het was de tweede nacht op rij dat Kyiv onder vuur werd genomen. Bij de vorige aanval kwam een man van 41 om het leven. Meerdere mensen raakten gewond.

Zelensky en Poetin feliciteren Turkse president Erdogan

De Oekraïense president Zelensky greep de verkiezingswinst van zijn Turkse collega Erdogan aan om zijn rol als bemiddelaar in het conflict met Rusland te roemen. Op Twitter schreef hij in aanvulling op zijn felicitaties voor Erdogan: "We rekenen op de verdere versterking van de samenwerking voor de veiligheid en stabiliteit van Europa."

De Russische president Poetin heeft Erdogan ook gefeliciteerd. Hij voegde daaraan toe dat hij de bijdrage van Erdogan aan het versterken van de vriendschappelijke betrekkingen tussen Moskou en Ankara waardeert.

Oekraïense uitgejoeld op Roland Garros

De Oekraïense tennisster Marta Kostjoek is op Roland Garros uitgejoeld. De nummer 39 van de wereldranglijst verloor haar partij in de eerste ronde van Aryna Sabalenka. De Belarussische kreeg na afloop geen hand en dat kon het publiek in Parijs niet waarderen. Kostjoek werd op gejoel en gefluit getrakteerd.

De Oekraïense schudt sinds de Russische inval in februari vorig jaar geen handen meer van Russische of Belarussische tegenstanders. Sabalenka had voor de partij al aangegeven daar wel enig begrip voor te hebben: "Ik kan me goed voorstellen wat voor berichten ze uit haar vaderland zou krijgen als ze mij een hand zou geven."

Opening van het nieuwe liveblog

Welkom in het nieuwe liveblog over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van vorige week lees je hier.