Een agent bij brokstukken van een drone in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst treft zwerm drones Moskou: 'Wake-upcall voor inwoners'

De Russische hoofdstad is vanmorgen voor het eerst getroffen door een grootschalige drone-aanval. Het Kremlin beschuldigt Oekraïne, maar Kyiv ontkent betrokkenheid.

Er is onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd. Volgens de autoriteiten van Moskou zijn alle acht drones vernietigd. Er zijn twee lichtgewonden en er is lichte schade aan gebouwen gemeld.

Volgens eerste berichten op Telegram vlogen er zo'n 25 onbemande toestellen. Het Kremlin zei later dat het om acht drones ging. Vijf daarvan zouden zijn neergeschoten door luchtafweer. Daar zijn ook videobeelden van gedeeld op sociale media. Drie drones zijn door middel van stoorzenders uit koers gebracht, meldt het ministerie van Defensie.

Een buurtbewoner vertelt dat zij niets hoorde vliegen of exploderen:

Drone-aanval op gebouwen in Moskou

De aanval lijkt vooral symbolisch te zijn geweest. Voor zover bekend zijn er geen militaire doelwitten aangevallen. Een van de getroffen gebieden is district Odintsovski, een gebied ten westen van Moskou waar de elite woont. In deze wijk heeft president Poetin bijvoorbeeld een landgoed.

Een Russisch parlementslid noemt het de zwaarste luchtaanval op Moskou sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij stelt dat burgers "de nieuwe realiteit" onder ogen moeten zien.

Oekraïne volgt het nieuws over de drone-aanval op Moskou met genoegen, zo reageert een adviseur van president Zelensky. Hij zegt dat Rusland meer drones kan verwachten, maar ontkent dat Oekraïne er iets mee te maken heeft.

"Toch zou het heel goed kunnen dat Oekraïne deze aanval heeft uitgevoerd met drones die het zelf ontwikkeld heeft", zegt defensie-expert Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. Het land beschikt volgens hem over de benodigde kennis en middelen. "En de aanval volgt natuurlijk op een serie hevige aanvallen op Kiyv en andere Oekraïne steden."

Dode bij aanval op Kyiv

Kyiv is ook afgelopen nacht weer getroffen door aanvalsdrones. Bij deze Russische luchtaanval is ten minste een persoon gedood, zegt burgemeester Klitsjko. Het is de derde grote aanval op de Oekraïense hoofdstad in 24 uur tijd.

Sinds oktober vorig jaar bestookt Rusland Oekraïne regelmatig met goedkoop geproduceerde kamikazedrones.

Het valt nog niet met zekerheid te zeggen wie er achter de luchtaanval op Moskou zit. Er wordt gewezen naar betrokkenheid van Kyiv, maar het is ook mogelijk dat Rusland het incident in scène heeft gezet, bijvoorbeeld om de mobilisatie van nieuwe militairen op te kunnen voeren. Maar expert Wijninga acht het onwaarschijnlijk dat er nu sprake zou zijn van een zogeheten false flag operatie.

Aanval op Kremlin

Rusland is de afgelopen tijd vaker getroffen door drones. Begin mei werden twee drones neergehaald bij het Kremlin. Rusland beschuldigde Oekraïne toen van een mislukte moordaanslag op president Poetin.

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Oekraïne inderdaad achter de aanval op het Kremlin zit, meldden media in de VS onlangs. Dat zou blijken uit geluidsopnames van gesprekken tussen Oekraïense officieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl