NOS NieuwsAangepast

Rusland zegt dat Oekraïne Kremlin heeft aangevallen met drone, Kyiv ontkent

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan dat het vannacht heeft geprobeerd een aanval te plegen op het Kremlin, met als doel het doden van president Poetin. Daarbij zouden twee drones gebruikt zijn, die neergehaald zouden zijn door het Russische leger.

Delen van de drone zijn volgens het Kremlin terechtgekomen op het terrein waar de Russische regering zetelt, maar er zou geen schade zijn. Ook zijn er volgens Rusland geen gewonden gevallen.

Oekraïne zegt niets met de aanval te maken te hebben. Volgens president Zelensky heeft zijn land "Moskou of Poetin niet aangevallen". "We vechten alleen op ons eigen grondgebied. We verdedigen onze dorpen en steden", zei hij in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij op bezoek is.

Beelden van het drone-incident bij het Kremlin

Eerder vanmiddag ontkende een Oekraïense presidentieel adviseur al de betrokkenheid van Oekraïne. Adviseur Podoljak zei het mogelijk te achten dat een Russische verzetsbeweging verantwoordelijk is voor de actie.

De adviseur denkt dat Rusland ergens in de komende dagen een grootschalige "terreuraanval" op Oekraïne wil plegen en het incident gebruikt om die aanval te legitimeren.

Zelensky: 'Wij vallen Poetin of Moskou niet aan'

President Poetin gaat vandaag gewoon door met zijn geplande werkzaamheden, laat een woordvoerder weten aan het staatspersbureau Tass. Volgens Russische staatsmedia werkt Poetin vandaag vanuit zijn landgoed Novo-Ogarjovo buiten Moskou.

Het Kremlin zegt dat Rusland zich het recht voorbehoudt om "vergeldingsmaatregelen te nemen waar en wanneer we dat nodig achten". Ook spreekt een woordvoerder van een "terreurdaad".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt de berichten niet te kunnen bevestigen. "We weten het simpelweg niet", zegt hij tegen The Washington Post. De minister zegt wel dat alle berichten die uit Rusland komen "met een flinke korrel zout" genomen moeten worden.

Kort voor het nieuws over de droneaanval het internationale nieuws haalde, kondigde burgemeester Sobjanin van Moskou een droneverbod af in zijn stad. Alleen drones die door de autoriteiten worden gebruikt mogen nog gebruikt worden, zegt hij. Of dat verbod iets te maken heeft met de gebeurtenissen van vannacht, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl