NOS Nieuws

Kyiv, Navalny of Trepova: Moskou wijst naar iedereen na aanslag op blogger

Een dag na de dodelijke aanslag op een Russische militaire blogger in Sint-Petersburg wordt er in Rusland gewezen naar tal van mogelijke daders. Rode draad in de verdenkingen? Oekraïne en sympathisanten van de gevangen oppositieleider Navalny.

Zo arresteerden de Russische autoriteiten vandaag de 26-jarige Darja Trepova op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Blogger Vladlen Tatarski, die eigenlijk Maksim Fomin heet, kwam gisteren om het leven na een explosie in een café in Sint-Petersburg. Bij de explosie raakten 32 aanwezigen gewond. Tien van hen zouden in kritieke toestand verkeren.

Trepova heeft volgens de autoriteiten een beeldje aan Fomin gegeven, dat kort daarna ontplofte. In een video die is vrijgegeven door de autoriteiten zegt Trepova dat ze het beeldje dat later in het café explodeerde naar binnen heeft gebracht. Van wie zij het beeld kreeg, wil ze niet zeggen. "Mag ik dat later vertellen?", vraagt ze in de video.

In de video hieronder zie je beelden die de Russische autoriteiten hebben gedeeld van de 'bekentenis' van Darja Trepova:

Darja Trepova 'bekent' rol in dodelijke aanslag op Russische blogger

Trepova is een Russin uit Sint-Petersburg, maar het Kremlin houdt tegelijkertijd Oekraïne verantwoordelijk voor de aanslag op Fomin. De anti-terrorismecommissie spreekt van een terroristische daad, gepland door de Oekraïense veiligheidsdiensten. Die zouden zijn geholpen door sympathisanten van de gevangen oppositieleider Aleksei Navalny. Volgens de Russische autoriteiten is Trepova ook een aanhanger van Navalny. Voor geen van de beweringen wordt bewijs geleverd.

Volgens Ivan Zjdanov, een medewerker van Navalny, kunnen de autoriteiten de beschuldigingen aan het adres van Navalny gebruiken om hem langer in de gevangenis te houden. Navalny zit nu ruim twee jaar vast, nadat een veroordeling voor grootschalige fraude en minachting van justitie. Zijn vervolging werd in het Westen bestempeld als een schijnproces.

ISW: 'breder patroon escalerende interne conflicten'

Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) leidt de dood van blogger Fomin tot een grotere verdeeldheid onder de Russische militaire bloggers. De moord past in een breder patroon van escalerende interne conflicten in Rusland, aldus het ISW. Fomin had nauwe banden met zowel het Kremlin, Wagnerbaas Prigozjin, als de leiders van de 'volksrepubliek' Donetsk. Hij had vaak harde kritiek op het handelen van het Russische leger en het ministerie van Defensie.

Dit zijn beelden van net voor de aanslag op de blogger:

Momenten voor ontploffing: zo krijgt Tatarsky zijn beeld met een bom erin

'Gezien de nalatigheid bij de politie en veiligheidsdienst FSB moeten we niet verbaasd zijn dat de Oekraïense veiligheidsdiensten makkelijk terreuraanslagen in Sint-Petersburg kunnen plegen', schrijft een van de bloggers op zijn Telegramkanaal. Anderen roepen de autoriteiten op om militaire bloggers die kritiek hebben op Poetin te arresteren. Volgens het ISW kan het Kremlin de verdeeldheid gebruiken om bepaalde kritische militaire kanalen de mond te snoeren.

Officieel geldt in Rusland een militaire censuur, maar militaire bloggers delen al sinds het begin van de oorlog voortdurend berichten van het front. Ook bekritiseren ze de manier waarop de oorlog wordt gevoerd. De militaire bloggers, ook wel 'milbloggers' genoemd, zijn vaak oud-commandanten. Ze krijgen nieuwe informatie van het front doorgespeeld van hun goede contacten in het leger.

De onafhankelijke nieuwssite The Insider hoorde van de echtgenoot van Trepova, Dmitri Rylov, dat er nóg een verdachte is gearresteerd. Volgens Rylov gaat het om de 27-jarige Dmitri Kazintsev. De Russische autoriteiten hebben de arrestatie van Kazintsev niet bevestigd.

De Oekraïense president Zelensky ging niet in op vragen van journalisten over de explosie in Rusland. Hij zei zich niet bezig te houden met dingen die in Rusland gebeuren.

Oekraïne ontkent vrijwel altijd betrokken te zijn bij aanvallen die plaatsvinden op Russisch grondgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl