Navalny in de rechtszaal in zijn strafkolonie
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny krijgt nog eens 9 jaar celstraf

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door een Russische rechter veroordeeld tot nog eens 9 jaar cel. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige fraude en minachting van een rechter. Vanochtend werd Navalny al schuldig bevonden, in een proces dat door hem en mensenrechtenorganisaties is bestempeld als een politiek schijnproces.

De aanklagers, die 13 jaar hadden geëist, zeiden dat Navalny's organisatie geld van sponsors heeft misbruikt voor oneigenlijke doeleinden.

Navalny's team benadrukt dat feitelijk geen sprake was van een echt proces. De enkele getuigen die naar voren werden gebracht en geld hadden gedoneerd aan Navalny's organisatie, zouden zwaar onder druk zijn gezet of misleid.

Navalny (45) zit al ruim een jaar vast in een strafkolonie op zo'n 100 kilometer van Moskou, na een eerdere veroordeling. Hij zou over anderhalf jaar vrijkomen, maar daar gaat nu een streep door.

Mogelijk strenger strafregime

Volgens Navalny's organisatie, die in ballingschap is gegaan, wil het Kremlin er alles aan doen om Navalny zo lang mogelijk achter de tralies te houden. De rechter in de zaak zou in direct contact hebben gestaan met een ambtenaar uit het presidentiële apparaat in Moskou.

Navalny kan door de veroordeling worden overgebracht naar een andere strafkolonie, met een nog strenger regime. De vrees bestaat dat hij dan nog verder wordt afgesloten van de buitenwereld en Navalny's team houdt er ook rekening mee dat een nieuwe aanslag op zijn leven wordt gepleegd.

Eerder werd Navalny vergiftigd, wat hij ternauwernood overleefde. Westerse wetenschappers stelden vast dat novitsjok is gebruikt; volgens Navalny moet president Poetin er op zijn minst van hebben geweten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl