Daria Navalnaja met een portret van haar vader
NOS NieuwsAangepast

Dochter Navalny neemt belangrijkste Europese mensenrechtenprijs in ontvangst

In Straatsburg heeft de dochter van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny namens haar vader de Sacharovprijs in ontvangst genomen, de belangrijkste Europese mensenrechtenprijs. De prijs is in oktober door het Europees Parlement toegekend aan de Rus, die momenteel in een strafkamp in Rusland zit.

De Sacharovprijs wordt jaarlijks toegekend aan de belangrijkste verdediger van mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Daria Navalnaja nam de prijs in Brussel in ontvangst onder luid applaus. In een toespraak zei ze: "Rusland staat niet gelijk aan Poetins regime en men mag het niet zo zien. Rusland is onderdeel van Europa."

Het parlement roemt Navalny om zijn activisme tegen het regime van president Poetin. De Rus, die in 2020 ternauwernood een gifgasaanval overleefde, stond aan de wieg van de grootste protestbeweging in Rusland. Daarnaast staat hij bekend om het onthullen en aan de kaak stellen van corruptie door de Russische overheid.

NOS op 3 maakte deze video over Aleksej Navalny, de naam die Poetin weigert uit te spreken:

In februari oordeelde een rechter dat Navalny schuldig is aan het niet naleven van een voorwaardelijke straf die hij in 2014 kreeg. Daarvoor moest hij in huisarrest en zich twee keer per maand melden bij de Russische gevangenisdienst.

Aan die voorwaarden kon de Rus niet voldoen, omdat hij gedurende die periode opgenomen was in een Duits ziekenhuis. Hij werd daar behandeld vanwege een gifgasaanval, die vrijwel zeker het werk van de Russische geheime diensten was. Navalny is een van belangrijkste critici van president Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl