1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Dertien jaar celstraf extra geëist tegen Russische oppositieleider Navalny

Russische aanklagers hebben dertien jaar extra gevangenisstraf geëist tegen de Russische oppositieleider Navalny. Hij wordt beschuldigd van fraude en minachting van de rechtbank.

Aleksej Navalny zit ruim een jaar vast in de strafkolonie IK-2, 100 kilometer ten oosten van Moskou. Hij zou over anderhalf jaar vrijkomen, maar daar kan een nieuwe veroordeling dus verandering in brengen.

De aanklagers zeggen in de nieuwe aanklacht dat Navalny en zijn organisatie geld van sponsors hebben misbruikt voor oneigenlijke doeleinden. Daarvoor is tien jaar geëist. Daar zijn nog enkele jaren bijgekomen voor andere vergrijpen, zoals belediging van een rechter.

De aanklagers hebben de rechtbank ook gevraagd om Navalny over te plaatsen naar een gevangenis met maximale beveiliging.

Wie is Navalny eigenlijk? Leggen we je uit in deze video.

De naam die Poetin weigert uit te spreken

Medestanders van de oppositieleider spreken van een schijnproces met verzonnen aanklachten. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International, dat zegt documenten te hebben ingezien die zijn gerelateerd aan de aanklachten, concludeert dat de vervolging politiek is gemotiveerd.

Het proces wordt gevoerd binnen de muren van de strafkolonie. Volgens Amnesty schendt Rusland de internationale mensenrechtenwetgeving door geen media toe te staan in de zittingszaal. De behandeling van de zaak is wel via een cameraverbinding te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl