Andri Jermak
NOS Nieuws

Oekraïense topadviseur vastberaden: 'We gaan óók de Krim bevrijden'

  • Chiem Balduk

    redacteur Buitenland

  • Chiem Balduk

    redacteur Buitenland

De voorbereidingen voor het Oekraïense tegenoffensief zijn in volle gang. Dat zegt Andri Jermak, vertrouweling van president Zelensky, in gesprek met de NOS en Nieuwsuur. Vrijwel alle benodigde wapens en gevechtsvoertuigen die door het Westen zijn toegezegd aan Oekraïne zijn inmiddels in het land. "In het geval van Nederland is alles afgeleverd. Maar uiteraard hebben we meer wapens nodig."

Over het aangekondigde en langverwachte tegenoffensief laat Jermak weinig los. "Ik kan er weinig over zeggen, maar ons doel is om alles te bevrijden met zo min mogelijk verliezen. We willen terug naar de grenzen die we hadden sinds de onafhankelijkheid van 1991." Hij maakt duidelijk dat Kyiv vastberaden is de Krim en de Donbas volledig te bevrijden. "Natuurlijk, die regio's horen bij de internationaal erkende grenzen van Oekraïne."

Als hoofd van de presidentiële staf is Jermak een belangrijke steunpilaar van Zelensky. Het zijn al lange tijd goede vrienden; beiden waren voor hun politieke carrière vooraanstaande tv- en filmproducenten. Jermak hielp Zelensky in 2019 als campagnemedewerker de presidentsverkiezingen te winnen. Daarna werd hij beloond met de post van stafchef en lid van de nationale veiligheidsraad. Het maakt hem de op één na belangrijkste man van Oekraïne.

Jermak (uiterst rechts) tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan Kyiv

Eerder vandaag zei de Oekraïense minister van Defensie dat de voorbereidingen voor de tegenaanval "zo goed als klaar zijn". De seinen lijken ook op groen te staan: westerse wapenleveranties zijn voltooid, het organiseren van nieuwe bataljons zou nu afgerond moeten zijn en de weersvooruitzichten zijn positief. Wanneer het tegenoffensief begint, weten volgens Kyiv slechts "drie tot vijf mensen".

F16's en langeafstandsraketten

Interviews als deze behoren tot de Oekraïense mediastrategie. Jermak spreekt gedurende het interview herhaaldelijk zijn dank uit voor de Nederlandse militaire, economische en humanitaire hulp. Ook grijpt hij het gesprek aan voor een pleidooi voor meer wapens, en de levering van gevechtsvliegtuigen. "Ik denk dat op korte termijn wordt besloten F16's te leveren."

Daarnaast lobbyt Oekraïne voor de levering van langeafstandsraketten, om Rusland ver achter de frontlinie te raken, bijvoorbeeld bij opslagplaatsen of militaire centra. Westerse bondgenoten zijn bang dat zulke wapens gebruikt worden voor aanvallen op doelen diep in Rusland. Jermak verzekert: "We hebben geen plannen om het Russische territorium aan te vallen, het gaat ons om ons eigen territorium."

Niet alle NAVO-bondgenoten staan te springen om zulke wapens en straaljagers te leveren. De belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, ziet voorlopig af van de levering van F16's. Toch denkt de topadviseur dat zulke leveringen op gang zullen komen. "Er kan een coalitie worden gesloten met landen die wel willen leveren, zoals eerder gebeurde met de 'tank-coalitie'."

Munitiedepot of burgerdoel?

Rusland heeft zich de afgelopen weken actief voorbereid op het verwachte Oekraïense tegenoffensief, door verdedigingslinies aan te leggen langs de frontlinie. Toch lijkt Moskou duidelijk te willen maken dat het niet de afwachtende partij is. Na de dodelijke raketaanval op Oeman afgelopen vrijdag, volgde afgelopen nacht een nieuwe raketregen. Onder meer het Oost-Oekraïense logistieke knooppunt Pavlohrad werd geraakt. Daar vielen 34 gewonden, tientallen woningen raakten beschadigd.

Rusland claimt dat een depot met munitie, wapentuig en brandstof is verwoest. Als gevolg daarvan zouden drie Oekraïense bataljons niet door kunnen gaan met de voorbereidingen van het tegenoffensief, aldus het Kremlin. Die bewering is niet onafhankelijk te verifiëren.

Jermak spreekt van "Russische propaganda". Volgens hem werden geen militaire doelen, maar uitsluitend burgerdoelen geraakt. "Het ging om mensen die niet konden slapen", aldus de stafchef. "Het waren mensen die een normaal leven willen leiden. Daar voert Rusland oorlog tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl