liveblog
NOS NieuwsAangepast

Beelden van schade na drone-aanvallen Kyiv • Duitsers moeten weg uit Rusland

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

liveblog gesloten

Oekraïense uitgejoeld op Roland Garros

De Oekraïense tennisster Marta Kostjoek is op Roland Garros uitgejoeld. De nummer 39 van de wereldranglijst verloor haar partij in de eerste ronde van Aryna Sabalenka. De Belarussische kreeg na afloop geen hand en dat kon het publiek in Parijs niet waarderen. Kostjoek werd op gejoel en gefluit getrakteerd.

De Oekraïense schudt sinds de Russische inval in februari vorig jaar geen handen meer van Russische of Belarussische tegenstanders. Sabalenka had voor de partij al aangegeven daar wel enig begrip voor te hebben: "Ik kan me goed voorstellen wat voor berichten ze uit haar vaderland zou krijgen als ze mij een hand zou geven."

Beelden van schade na drone-aanvallen Kyiv

Na de grootschalige drone-aanval op Kyiv, afgelopen nacht, verschijnen steeds meer foto's van de aanval zelf en van de schade. Op onderstaande foto's is te zien hoe drones vannacht uit de lucht werden geschoten, en welke ravage de aanval en de brokstukken van neergehaalde drones hebben aangericht.

Swipe om ze allemaal te zien:

  • AFP
    Hier is te zien hoe Oekraïens afweergeschut een Russische drone uit de lucht schiet
  • AFP
    Bij de aanvallen brak op tal van plekken brand uit, zoals in deze fabriek in Kyiv
  • EPA
    Ook dit fabrieksgebouw is zwaar beschadigd
  • EPA
    In bewoond gebied is dit gebouw, volgens fotopersbureau EPA een overheidskantoor, geraakt
  • EPA
    Dit zou de binnenkant van dat gebouw zijn
  • EPA
    Ook woningen zijn geraakt, zoals deze

Twintig drones neergehaald in Kyiv, één dode

Bij een Russische aanval op Kyiv is vannacht zeker een persoon om het leven gekomen en zijn drie anderen gewondgeraakt. Het dodelijke slachtoffer werd geraakt door een neergehaalde drone die op een tankstation neerkwam.

De burgemeester van Kyiv zegt op Telegram dat vannacht meer dan 20 Russische drones uit de lucht zijn gehaald die onderweg waren naar de Oekraïense hoofdstad. Volgens Vitali Klitsjko hebben verdedigingssystemen de luchtdoelen geneutraliseerd. Hij laat verder weten dat er nog een Russische aanval wordt verwacht en dat mensen moeten blijven schuilen.

Ooggetuigen zeggen dat kort na middernacht eerst het luchtalarm afging en ze daarna meerdere explosies hebben gehoord. Ook in andere delen van Oekraïne ging vannacht het luchtalarm af.

Grote groep Duitsers moet Rusland verlaten

Een grote groep Duitsers zal Rusland binnen niet al te lange tijd moeten verlaten. De krant Süddeutsche Zeitung spreekt van honderden mensen die het land moeten verlaten, een bron van persbureau Reuters heeft het over minstens honderd.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zich over aantallen op de vlakte, maar zegt wel dat Rusland vorige maand heeft besloten om vanaf juni een maximum in te voeren voor het aantal Duitse werknemers in Rusland. Dat zou een reactie zijn op het besluit van Berlijn om het aantal Russische medewerkers van veiligheidsdiensten in Duitsland omlaag te brengen.

Duitsland noemt het besluit van Rusland "eenzijdig, ongerechtvaardigd en onbegrijpelijk". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen persbureau DPA dat Rusland slechts reageert op Duitse maatregelen.

Onder de Duitsers die worden uitgezet zijn vermoedelijk leraren van een Duitse privéschool in Moskou en medewerkers van het Goethe Instituut, dat in Moskou, Sint-Petersburg en Novosibirsk een cultureel centrum heeft. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verder dat de regering ervoor zal zorgen dat "er een evenwicht is als het gaat om de bovengrens van de Russische aanwezigheid in Duitsland".

Oekraïne erkent betrokkenheid bij explosie Krimbrug

Het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft toegegeven dat Oekraïne betrokken was bij de explosie op de Krimbrug, zeven maanden geleden. Vasyl Maljoek deed dat in een YouTube-interview met een Oekraïense journalist, meldt persbureau DPA. Maljoek sprak daarin over een "logistieke route die we moesten afsnijden van de vijand" en dat daarom "passende maatregelen" zijn genomen. Details over de operatie gaf Maljoek niet.

De explosie was op 8 oktober, een dag na de 70ste verjaardag van president Poetin, en veroorzaakte brand. De brug tussen Rusland en het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim was daarna dagenlang dicht. Westerse inlichtingendiensten gingen er al van uit dat Oekraïne er iets mee te maken had. Maljoek zelf had in december gesuggereerd dat Kyiv erbij betrokken was en nu is er dus de bevestiging.

Het hoofd van de veiligheidsdienst zei ook dat de SBU bij het begin van de Russische invasie een speciale eenheid heeft opgetuigd die op Oekraïens grondgebied sabotageacties tegen de Russen moet uitvoeren.

Rusland gaf eind januari deze foto vrij van reparatiewerkzaamheden aan de Krimbrug:

Reparatie van de Krimbrug tussen Rusland en de geannexeerde Krim

'Rusland blies dam op in Donetsk'

Het Russische leger heeft een dam ten westen van Avdijivka opgeblazen, met overstromingen tot gevolg. Dat meldt het Amerikaanse Institute for the Study of War, dat een belangrijke Oekraïense militair aanhaalt die waarschuwt dat de aanval verdere overstromingen kan veroorzaken ten westen en noordwesten van Avdijivka, dat in Donetsk ligt.

Rusland beweert dat Oekraïne een weg daar in de buurt gebruikt om de plaats Pisky te bevoorraden. Er is de Russen veel aan gelegen om de Oekraïense bevoorradingsroutes en andere logistiek belangrijke punten in de regio aan te vallen, om zo het langverwachte Oekraïense tegenoffensief te frustreren.

Hoe het ervoor staat met dat offensief, blijft gissen. De Oekraïense opperbevelhebber Zaloezjnyj plaatste vanochtend een video op Telegram met de tekst "de tijd is gekomen om terug te pakken wat van ons is", met daarbij filmisch gemonteerde beelden van Oekraïense militairen die zich op bombastische muziek voorbereiden op de strijd. Wat dat zegt over de status van het tegenoffensief, is niet duidelijk.

Financial Times-correspondent Christopher Miller schrijft over de video:

Westerse landen veroordelen verplaatsing kernwapens naar Belarus

Westerse landen hebben het verplaatsen van tactische kernwapens van Rusland naar Belarus veroordeeld. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van "het nieuwste voorbeeld van onverantwoord gedrag" van Rusland. Hij benadrukt dat de VS ondanks de verplaatsing niets zal wijzigen aan de eigen nucleaire opstelling.

De Belarussische president Loekasjenko zei gisteren tegen het Russische staatspersbureau Tass dat de verplaatsing inmiddels is begonnen, nadat Rusland en Belarus hier twee maanden geleden een deal over hadden gesloten. Daarmee plaatst Rusland voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer kernwapens buiten het eigen grondgebied.

Duitsland en Japan veroordelen net als de VS de overdracht. Een woordvoerder van de Duitse regering noemt het "een transparante poging tot nucleaire intimidatie door Rusland". De Russische president Poetin rechtvaardigde de verplaatsing door te zeggen dat de VS ook al jaren kernwapens in Europa zou hebben liggen. De Duitse regeringswoordvoerder noemt die vergelijking misleidend: "Tot op de dag van vandaag houdt de NAVO zich aan haar belofte om geen kernwapens te stationeren op het grondgebied van het voormalige Warschaupact."

Ook de stafchef van het Japanse kabinet is niet blij met de zet van Rusland. "Als enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan."

De Amerikaanse oorlogsdenktank Institute for the Study of War (ISW) denkt niet dat de nucleaire dreiging door de verplaatsing groter wordt. De experts stellen dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens inzet in Oekraïne en dat voor die inzet de verplaatsingen niet nodig zijn. Volgens het ISW is het dan ook voornamelijk een manier om Belarus verder in te lijven in de Russische invloedssfeer.

Lula belt met Poetin over Oekraïne

De Braziliaanse president Lula heeft in een telefoongesprek met de Russische president Poetin onder meer gesproken over de oorlog in Oekraïne. In het gesprek onderstreepte Lula andermaal als bemiddelaar te willen optreden in de oorlog, "samen met India, Indonesië en China", om zo te zoeken naar vrede, schrijft hij op Twitter.

Het Kremlin liet in een verklaring na het gesprek weten dat Poetin aan Lula heeft gezegd open te staan voor een dialoog over Oekraïne, "op het politieke en diplomatieke spoor". Volgens het Kremlin nam Lula het initiatief tot het gesprek.

Lula (links) en Poetin op archiefbeeld, in 2005

Dodental medisch centrum Dnipro loopt op naar twee, 23 gewonden

Het dodental van een Russische raketaanval op het medisch centrum in de Oost-Oekraïense stad Dnipro is opgelopen tot twee. Er zijn 23 gewonden, meldt Reuters. Bij de aanval kwam een 69-jarige man om het leven toen hij langs de kliniek liep.

Het lichaam van het tweede dodelijke slachtoffer, ook een man, werd uit het puin gehaald. De lokale gouverneur meldt dat 21 van de 23 gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Drie mensen zijn ernstig gewond.

President Zelensky noemt de aanval op Twitter een misdaad tegen de menselijkheid: "Dit had geen enkel militair doel. Het is pure terreur. Rusland heeft uit eigen wil de weg van het kwaad gekozen en zal deze weg niet uit zichzelf verlaten. We moeten de terreur verslaan en dat zullen we ook doen. Oekraïne en de hele vrije wereld samen."

Foto's van verwoeste medische kliniek in Dnipro

Uit nieuwe foto's die uit Oekraïne komen, is de medische kliniek te zien die zwaar beschadigd is door de Russische raketaanval vanochtend.

Vooralsnog is bekend dat er één dode en vijftien gewonden zijn gevallen bij de aanval. De lokale autoriteiten zeggen dat 13 van de gewonden naar een ziekenhuis zijn gebracht. Onder hen zijn 11 volwassenen, van wie twee ernstig gewond zijn, en twee kinderen: jongens van 3 en 6 jaar.

Volgens lokale media worden ook nog vier mensen vermist.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Amerikaanse journalist in beroep tegen verlenging voorarrest

Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich is in beroep gegaan tegen een beslissing van de Russische rechtbank om zijn voorlopige hechtenis met drie maanden te verlengen. Dit blijkt uit gegevens van de rechtbank, meldt persbureau Reuters.

Gershkovich, een Amerikaans staatsburger, werd in maart gearresteerd op beschuldiging van spionage. De Russische FSB-veiligheidsdienst beschuldigt hem van het verzamelen van militaire geheimen in de stad Jekaterinenburg.

Hij voorarrest duurde aanvankelijk tot 29 mei, maar dinsdag verlengde een rechtbank zijn detentie in een besloten hoorzitting tot 30 augustus.

De Verenigde Staten zeggen dat hij ten onrechte wordt vastgehouden en hebben opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating.

'Eén dode, vijftien gewonden na raketaanval op ziekenhuis Dnipro'

Vanochtend zijn bij een Russische raketaanval op een ziekenhuis in de stad Dnipro één dode en vijftien gewonden gevallen. Dat heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd.

"Russische terroristen bevestigen nogmaals dat ze strijden tegen alles wat humaan en eerlijk is", zei Zelensky. "We moeten deze onmenselijke wezens onherroepelijk en zo snel mogelijk verslaan."

Dnipro werd ook afgelopen nacht getroffen door onder meer raketaanvallen. Het leger van Oekraïne meldde dat het tien raketten en 25 drones heeft neergehaald die door Rusland waren afgevuurd.

Zelensky deelde beelden van de plek na de aanval:

F-16-trainingen beginnen deze zomer met tien Oekraïners

De F-16-trainingen voor Oekraïense piloten beginnen in eerste instantie met een tiental vliegers, heeft commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim gezegd in het televisieprogramma Op1. Later zullen meer Oekraïners getraind worden. "Maar je kunt niet heel groot beginnen. Je moet ook gewoon zien wat voor vlees je in de kuip hebt", zegt Eichelsheim.

Het is volgens Eichelsheim aan Oekraïne om een keuze te maken wie er getraind zullen worden. Het zijn vliegers die gewend zijn te opereren met MiG-gevechtsvliegtuigen van de voormalige Sovjet-Unie. "Dus er zit zeker kwaliteit in deze mannen, en mogelijk ook vrouwen", zegt Eichelsheim.

De trainingen beginnen deze zomer. In welke maand precies is nog niet bekend. Nederland en Denemarken zullen de trainingen gaan leiden. Volgens Eichelsheim zijn er "nog best veel elementen die een plek moeten krijgen". Het zal volgens hem vervolgens maanden duren voordat de Oekraïense vliegers klaar zijn om met de F-16-gevechtsvliegtuigen deel te nemen aan missies.

Oekraïne vraagt westerse landen al geruime tijd om de levering van F-16's. Een besluit daarover is nog niet genomen.

Defensieminister VS: Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen leiden

Nederland en Denemarken gaan samen de F-16-training voor Oekraïense piloten leiden, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Andere landen zullen ook deelnemen.

In een digitale vergadering met andere defensieministers over Oekraïne zei Austin te hopen dat de trainingen in de komende weken kunnen beginnen.

De Oekraïense president Zelensky riep westerse landen eerder op om F-16's te leveren. Gisteren maakte minister Ollongren in een Kamerbrief bekend dat Nederland het voornemen heeft om Oekraïense vliegers op te leiden. "Nederland trekt hierin nauw op met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk, in de toekomst eventueel aangevuld met andere partners en de industrie", schreef Ollongren.

Gevangenenruil na strijd om Bachmoet

Na de strijd om Bachmoet hebben het Oekraïense en Russische leger een gevangenenruil gedaan. Oekraïne heeft ruim honderd soldaten teruggekregen. Ook zijn drie lichamen van slachtoffers overgedragen. Volgens de Wagner-groep gaat het om een Turk, een Amerikaan en een Oekraïense vrouw.

Gevangenruil rondom Bachmoet

Rusland ontbiedt Europese ambassadeurs over Nord Stream-aanslag

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van Duitsland, Zweden en Denemarken ontboden. Het ministerie zegt dit te hebben gedaan uit protest tegen het "totale gebrek aan resultaten" van een onderzoek naar de ontploffingen die vorig jaar de Nord Stream-gaspijpleidingen beschadigden. Vorig jaar september werden door explosies gaten geslagen in Nord Stream 1 en de nieuw aangelegde Nord Stream 2-pijpleiding.

Die pijpleidingen verbinden Rusland en Duitsland via de Oostzee. De ontploffingen vonden plaats in de economische zones van Zweden en Denemarken. Beide landen zeggen dat de explosies opzettelijk waren, maar wie verantwoordelijk was is onduidelijk.

De twee landen en Duitsland onderzoeken het incident. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de drie landen ervan dat ze het onderzoek vertragen en proberen te verbergen wie er achter de ontploffingen zit.

"Deze landen zijn niet geïnteresseerd in het vaststellen van de ware omstandigheden van deze sabotage. Integendeel, ze vertragen het onderzoek en proberen de sporen te verbergen en te voorkomen dat de werkelijke daders van deze misdaad, achter wie volgens ons landen zitten, bekend worden."

Moskou heeft, zonder bewijs te leveren, het Westen de schuld gegeven van de sabotage. Zowel Amerika, Oekraïne als Rusland hebben ontkend iets met de aanslagen te maken te hebben.

Meer over de aanslag op de pijpleidingen lezen en wie erachter zou zitten? Dat kan in onderstaand artikel:

Rusland sluit consulaten Zweden en zet diplomaten land uit

Rusland zet vijf Zweedse diplomaten het land uit. Ook gaat het consulaat van Zweden in Sint-Petersburg en het Russische consulaat in Göteborg dicht. Ten slotte is ook de Zweedse ambassadeur ontboden. Dit is een reactie op Zweedse maatregelen een maand geleden.

Zweden heeft eind vorige maand vijf Russische diplomaten het land uitgezet omdat ze voor de Russische inlichtingendiensten zouden werken. De twee consulaten in Sint-Petersburg en Göteborg moeten in september gesloten zijn. De ambassade van Zweden in Moskou blijft wel open. Zweden zegt de Russische stappen te betreuren.

De verhoudingen tussen Rusland en Zweden zijn sinds de oorlog in Oekraïne verslechterd. Uit bezorgdheid over de Russische dreiging vroeg Zweden samen met Finland, in mei vorig jaar het NAVO-lidmaatschap aan. Finland is inmiddels lid, maar NAVO-lidstaten Turkije en Hongarije houden het lidmaatschap van de Zweden vooralsnog tegen. Om lid te mogen worden moeten alle lidstaten akkoord zijn.

Gasprijs zakt verder, naar niveau twee jaar geleden

De prijs van Europees aardgas heeft het laagste niveau in bijna twee jaar bereikt: de inkoopprijs van gas voor levering in één maand op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs TTF kwam vandaag op 25,80 euro per megawattuur (MWh). Aardgas was in juni 2021 voor het laatst zo goedkoop.

Volgens experts komt dit onder meer door een overaanbod. Een verdere prijsdaling wordt niet uitgesloten. De prijs van Europees aardgas zakt zit sinds eind vorig jaar. Afgelopen zomer werd een recordprijs betaald van ruim 300 euro per MWh.

De gasprijs was de afgelopen jaren hard gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de spanningen rond de gasleveringen van Rusland naar Europa. Vorige week donderdag daalde de Europese gasprijs voor het eerst in bijna twee jaar weer onder de 30 euro per megawattuur.

De consumenten merkt de verdere daling van de gasprijs niet meteen in de kosten. Energiebedrijven kiezen eigen momenten wanneer ze hun tarieven aanpassen.

Kaliningrad of Koningsbergen: opnieuw ruzie tussen Polen en Rusland

De relatie tussen Polen en Rusland is vooral door de oorlog in Oekraïne slechter dan ooit. En dat de spanningen zijn opgelopen merkt verslaggever Christiaan Paauwe aan de grens met Kaliningrad - een zwaar bewapend en ingesloten stukje Rusland.

Kaliningrad of Koningsbergen: opnieuw ruzie tussen Polen en Rusland

Adviseur Zelensky: 'Er komt niet één groot tegenoffensief'

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky, Mychajlo Podoljak, bagatelliseert op Twitter het idee van een groot op handen zijnd tegenoffensief uit Oekraïne. Hij schrijft:

"1. Dit is geen "enkele gebeurtenis" die op een bepaald uur van een bepaalde dag begint met het plechtig doorknippen van een rood lint.

2. Dit zijn tientallen verschillende acties om de Russische bezettingsmacht in verschillende richtingen te vernietigen, die gisteren al plaatsvonden, vandaag plaatsvinden en morgen doorgaan.

3. Intensieve vernietiging van vijandelijke logistiek is ook een tegenoffensief."

Oekraïens presidentieel adviseur Podoljak in 2022

Voor wat betreft het laatste punt zou Podoljak kunnen doelen op het uitputten van de Russen bij bijvoorbeeld Bachmoet. Door de lange strijd in deze stad heeft Oekraïne voorkomen dat Rusland manschappen en materieel elders aan het front kon zetten. Die tactiek is al vaker genoemd als extra middel voor een tegenoffensief.

Toch hangt al weken het door Oekraïne zelf aangekondigde tegenoffensief in de lucht. De verwachting was dat Oekraïne zich op het zuiden zou richten. Ook zijn er door westerse landen veel wapens geleverd en nog meer toegezegd.

Ook de levering van F-16-gevechtsvliegtuigen door het Westen aan Oekraïne lijkt aanstaande. De Verenigde Staten gaven onlangs al groen licht voor het trainen van de piloten, en meerdere Europese landen willen de toestellen gaan leveren.

Defensieminister Oekraïne: nog wel Wagner-troepen in Bachmoet

De Wagner-eenheden zijn in de buitenwijken van Bachmoet vervangen door gewone soldaten, maar de huurlingen van de groep blijven wel gestationeerd rond het centrum van de verwoeste stad. Dat stelt plaatsvervangend Oekraïense minister van Defensie Hanna Maliar vandaag.

Haar opmerkingen komen na een de eerdere aankondiging van Wagner-oprichter Jevgeni Prigozjin dat zijn groep was begonnen met het terugtrekken van zijn troepen uit Bachmoet. De stad zou in zijn geheel worden overgedragen aan de Russische reguliere troepen.

Video: huurlingengroep Wagner draagt Bachmoet over aan Russisch leger

Jevgeni Prigozjin, de baas van huurlingengroep Wagner, kondigde vandaag op zijn Telegramkanaal het vertrek uit Bachmoet aan. De stad wordt overdragen aan reguliere Russische troepen.

Afgelopen weekend claimde Prigozjin de volledige controle over het stadje te hebben. Hij had eerder al herhaaldelijk gedreigd troepen uit het gebied terug te trekken voordat het werd ingenomen, daarbij verwijzend naar zijn geschil met het Russische leger over de levering van materieel.

Huurlingengroep Wagner draagt Bachmoet over aan Russisch leger

VS: Oekraïne achter drone-aanval Kremlin

Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne achter de droneaanval eerder deze maand op het Kremlin zit. Dat melden CNN en The New York Times. In door de VS onderschepte gesprekken tussen Oekraïense defensie- en inlichtingendiensten zou zijn gezegd dat vermoed wordt dat Oekraïense commando's achter de aanval zaten. President Zelensky van Oekraïne was waarschijnlijk niet op de hoogte van de aanval, schrijft The New York Times.

De VS tapte ook Russische communicatie af, waarin werd opgevangen dat het in ieder geval geen 'valsevlagoperatie' van Rusland zelf was. Die theorie werd na de aanval ook geopperd. Rusland zou dit hebben gedaan om de Russische publieke opinie over de oorlog in Oekraïne te beïnvloeden.

Kremlin-woordvoerder Peskov heeft vandaag gereageerd op de berichten. "We zeiden meteen dat het Kyiv-regime hierachter zat", zei hij. "Uiteindelijk maakt het niet veel uit welke van de eenheden van het Kyiv-regime hierachter zat. Het Kyiv-regime zat hierachter, we weten dit, we zijn ons ervan bewust, en we zullen dit meenemen."

Een woordvoerder van Zelensky zegt vandaag dat Oekraïne niets te maken had met de "vreemde en zinloze" drone-aanval op het Kremlin. Oekraïne heeft altijd alle betrokkenheid ontkend.

Overigens gaf Peskov eerder ook de VS zelf de schuld voor de drone-aanval:

'Twee arrestaties in verband met verijdelde aanvallen Russische kerncentrales'

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) zegt twee mannen te hebben gearresteerd in verband met verijdelde aanvallen op Russische kerncentrales eerder deze maand. Dat meldt het staatspersbureau TASS.

De FSB beweert dat de aanslagen waren gepland op kerncentrales in de regio's Leningrad en Tver voorafgaand aan de viering van de Dag van de Overwinning op 9 mei in Rusland, schrijft TASS.

De geplande aanslagen zouden zijn georganiseerd door de buitenlandse inlichtingendiensten van Oekraïne. De FSB zegt dat de twee gearresteerde mannen Maystruk Alexander en Usatenko Eduard heten. Een derde man, Kishchak Yuriy, wordt ook gezocht in verband met het vermeende complot, meldt TASS.

Wanneer de aanhoudingen zijn verricht, is niet bekendgemaakt.

Wagnerbaas: huurlingengroep vertrekt uit Bachmoet

De Russische huurlingengroep Wagner is begonnen met het overdragen van de Oekraïense stad Bachmoet aan reguliere Russische troepen. Dat heeft de oprichter ervan, Jevgeni Prigozjin, gezegd in een video die vandaag is gepubliceerd.

Afgelopen weekend claimde Prigozjin de volledige controle over het stadje te hebben. Hij had eerder al herhaaldelijk gedreigd troepen uit het gebied terug te trekken voordat het werd ingenomen, daarbij verwijzend naar zijn geschil met het Russische leger over de levering van materieel.

De Wagner-baas beweerde gisteren dat bij de slag om Bachmoet 20.000 leden van zijn huurlingenleger zijn omgekomen. Dat zijn er veel meer dan het totaal aantal Russische militairen dat volgens het Kremlin in de oorlog in Oekraïne is gesneuveld. Dat zouden er 6000 zijn, volgens de laatste cijfers uit september.

Het overgrote deel van de gesneuvelde Wagner-huurlingen bestond zo goed als zeker uit voormalige gevangenen. Rusland bood gevangenen vorig jaar gratie aan onder de voorwaarde dat ze een tijd lang in het Wagner-leger dienst zouden nemen. Daar hebben zo'n 50.000 gevangenen gebruik van gemaakt.

Huurlingengroep Wagner draagt Bachmoet over aan Russisch leger

Russische opstandelingen kondigen nog meer aanvallen aan

Er komen komen meer aanvallen op Russisch grondgebied, uitgevoerd door opstandige Russische groepen. Dat heeft de Russische commandant gezegd van een militie die zichzelf het Russische Vrijwilligerskorps (RVK) noemt.

De RVK is één van de twee groepen die deze week een aanval in het Russisch grensgebied bij Belgorod uitvoerde. Denis Kapoestin, die zichzelf omschreef als de commandant van de RVK, sprak met verslaggevers aan de Oekraïense kant van de grens met Rusland.

"Ik denk dat je ons aan die kant weer zult zien", zei Kapoestin, die zichzelf voorstelde met zijn roepnaam White Rex. "Ik kan verder niets onthullen, de grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt."

De regio Belgorod werd maandag vanuit Oekraïne door de twee Russische groepen aangevallen. Rusland beweerde dat de aanval door de Russische strijdkrachten was afgeslagen.

Lees hier meer over de Russische opstandelingen die de grensregio binnenvielen. Ook hieronder en interview met Ilja Ponomarev, de leider van de andere groep opstandelingen, het Legioen voor Vrijheid van Rusland.

Kapotgeschoten Russische tank aangekomen in Amsterdam

In Amsterdam is een zwaar beschadigde Russische T-72B tank aangekomen. De tank is daar voor de 'Forum on European Culture'-expositie in debatcentrum De Balie. Vandaag om 12.00 uur openen burgemeester Femke Halsema en De Balie-directeur Yoeri Albrecht de expositie. Het gevaarte blijft staan tot 4 juni.

De tank staat symbool voor de kwetsbaarheid en weerbaarheid van democratie in Europa. De 44 ton wegende T-72B tank is op 31 mei 2022 vernietigd tijdens de slag om Kyiv in de stad Dmytrivka, bij Boetsja. De tank stond eerder in Warschau en in Berlijn. Daarna ging hij naar Nederland: naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Groenlo.

Het Forum on European Culture in de Balie staat in het teken van 'A Culture of Democracy'. Denkers, activisten, kunstenaars en schrijvers komen bij elkaar om de betekenis en toekomst van democratie in Europa te bespreken.

Noorwegen helpt met trainen F-16-piloten

Noorwegen steunt het programma om Oekraïense piloten te trainen voor het vliegen in F-16-gevechtsvliegtuigen. Minister van Defensie Gram heeft dat gezegd. Vorige week kondigde de Amerikaanse president Biden aan dat zulke trainingsprogramma's er komen. Hoe de Noren precies gaan bijdragen aan het programma is nog niet duidelijk. Daar wordt nog naar gekeken. Volgens minister Gram wil het niet zeggen dat de Noren ook F-16's gaan leveren aan de Oekraïners.

Eerder vandaag schreef minister Ollongren aan de Tweede Kamer dat Nederland zo snel mogelijk wil beginnen met het trainen van Oekraïense piloten. Daarbij wordt samengewerkt met het Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken.

Nederland leverde tot nu toe voor 1,6 miljard euro militaire steun aan Oekraïne

De totale waarde van de militaire steun van Nederland aan Oekraïne bedraagt inmiddels 1,6 miljard euro. Minister Kajsa Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet sinds de laatste update (ongeveer een maand geleden) verdedigingssystemen, munitie (klein kaliber), nachtzichtmiddelen, vrachtwagens en logistiek materiaal als hijskranen en shovels heeft gedoneerd.

Ollongren meldt verder dat Nederland zo snel mogelijk wil beginnen met het opleiden van Oekraïense piloten om met F-16's te vliegen. Vorige week gaf de Amerikaanse president Joe Biden toestemming voor de trainingen. Nederland trekt bij de opleiding van de piloten op met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk.

Premier Rutte, de Oekraïense president Zelensky en minister Ollongren (vlnr)

Wagner-baas: 20.000 huurlingen gesneuveld in slag om Bachmoet

Wagner-baas Prigozjin zegt dat bij de slag om Bachmoet 20.000 leden van zijn huurlingenleger zijn omgekomen. Dat zijn er veel meer dan het totaal aantal Russische militairen dat volgens het Kremlin in de oorlog in Oekraïne is gesneuveld. Dat zouden er 6000 zijn.

Het overgrote deel van de gesneuvelde Wagner-huurlingen bestond zo goed als zeker uit voormalige gevangenen. Rusland bood gevangenen vorig jaar gratie aan onder de voorwaarde dat ze een tijd lang in het Wagner-leger dienst zouden nemen. Daar hebben zo'n 50.000 gevangenen gebruik van gemaakt. Die zouden zonder goede training naar het front zijn gestuurd. Prigozjin zei niet hoeveel huurlingen gewond zijn geraakt of als vermist zijn opgegeven.

Hij sluit niet uit dat Oekraïne de Russen uit heel Oekraïne zal verdrijven, zelfs uit de in 2014 geannexeerde Krim. "Dat is een pessimistisch scenario. Ze hebben raketten gekregen, troepen getraind, natuurlijk gaan ze door met hun offensief", zei hij. "Ze gaan de Krim aanvallen, ze zullen proberen de Krimbrug op te blazen, de aanvoerlijnen af te snijden. We moeten ons dus voorbereiden op een zware oorlog."

Bevolking VS blijft Oekraïne-beleid van regering-Biden steunen

Na meer dan een jaar oorlog is de steun van de Amerikaanse bevolking voor het Oekraïne-beleid iets afgenomen. De helft van de Amerikanen steunt de levering van wapens aan Oekraïne, waarmee tientallen miljarden dollars zijn gemoeid. Een kwart van de bevolking is tegen de wapenleveranties en de rest heeft geen mening.

In de in april gehouden peiling keurt een meerderheid van Democratische en Republikeinse kiezers de Russische aanval op Oekraïne af. De steun voor sancties tegen Rusland is wel flink afgenomen, maar ook daar is nog steeds een meerderheid voor. "Er is geen Oekraïne-moeheid zegt een analist van Rand Corp. tegen persbureau AP.

62 procent ziet Rusland als de grootste vijand van de VS. 50 procent van de Amerikanen denkt positief over de Russische bevolking, 17 procent negatief.

Amerikaans vliegdekschip aangekomen in Noorwegen

Het grootste vliegdekschip ter wereld, de Amerikaanse USS Gerald R. Ford, is aangekomen in Noorwegen. Het doet de komende dagen mee aan oefeningen van het Noorse leger langs de Noorse kust. Volgens Noorse media strekken de oefeningen zich uit tot in het poolgebied.

"Het bezoek onderstreept de nauwe relatie tussen de VS en Noorwegen en de geloofwaardigheid van gezamenlijke defensie en afschrikking", zegt het Noorse leger. De Russische ambassade in de Noorse hoofdstad Oslo veroordeelt het bezoek. "Er zijn in het gebied geen kwesties die militair opgelost moeten worden of onderwerpen die bemoeienis van buiten noodzakelijk maken."

Noorwegen is lid van de Navo en deelt in het Noordpoolgebied een grens met Rusland. Voor de rest van Europa is Noorwegen de belangrijkste leverancier van aardgas. Het land wint olie en gas in de Noordzee en Noorse Zee.

De USS Gerald R. Ford bij aankomst in Noorwegen

Rusland meldt droneaanvallen in grensregio Belgorod

Rusland zegt dat het de afgelopen nacht in de grensregio Belgorod "een groot aantal" drones heeft neergehaald. Volgens de gouverneur van de regio zijn in de stad Belgorod en plaatsen in de omgeving auto's, huizen en overheidsgebouwen beschadigd, maar zijn er geen gewonden gevallen. Oekraïne onthoudt zich van commentaar. Het bericht is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Belgorod is de regio die maandag vanuit Oekraïne door twee opstandige Russische groepen werd aangevallen. De aanval is gisteren door Russische strijdkrachten afgeslagen. Daarbij zijn volgens Rusland zeventig aanvallers gedood. Van slachtoffers onder Russische militairen wordt geen melding gemaakt. Wel zouden twaalf burgers gewond zijn geraakt een een vrouw zijn omgekomen.

Russen vallen Rusland aan?

Kremlin houdt vast aan doelen van aanval op Oekraïne

Rusland wil pas over de 'voltooiing' van de aanval op Oekraïne nadenken als alle doelen zijn bereikt, door oorlogsgeweld of op een andere manier. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Peskov tegen het Russische persbureau Tass gezegd op een vraag of Rusland bereid zou zijn om het conflict "te bevriezen".

Peskov zei niet wat de doelen waren, maar president Poetin zei bij het begin van de invasie, op 24 februari 2022, dat Rusland Oekraïne wilde 'denazificeren', 'demilitariseren' en de inwoners van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR) wilde 'bevrijden'.

Oekraïne wil pas over vrede praten als Rusland zich volledig uit Oekraïne heeft teruggetrokken. Daar valt ook de Krim onder, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Die annexatie is staatsrechtelijk illegaal en vrijwel geen enkel land heeft die erkend.

President Poetin op een bijeenkomst waar militaren worden gedecoreerd die in Oekraïne vochten

Voorarrest Gershkovich verlengd met drie maanden

Het voorarrest van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich wordt met drie maanden verlengd. De Russische inlichtingendiensten hadden de rechtbank verzocht zijn arrestatie te verlengen en de rechtbank ging daarin mee. Aanvankelijk zou de 31-jarige Gershkovich tot 29 mei in de cel blijven.

De journalist van The Wall Street Journal werd in maart dit jaar in Rusland gearresteerd op verdenking van spionage. Een uiteindelijke veroordeling zou kunnen leiden tot een celstraf van twintig jaar.

John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis, zegt dat de Verenigde Staten toegang willen tot de journalist voor consulaire hulp en eist de onmiddellijke vrijlating van Gershkovich.

Orbán: 'Oekraïne kan de oorlog niet winnen'

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft tijdens een interview met Bloomberg News op het Qatar Economic Forum gezegd dat er geen enkele kans is voor Oekraïne om de oorlog te winnen en dat het sturen van meer hulp alleen maar tot meer doden zal leiden.

"Ik spreek als een politicus die levens moet redden", zei Orbán. "Er is geen kans om deze oorlog te winnen." Binnen de Europese Unie staat Hongarije keer op keer op de rem als het gaat om het aanpakken van Rusland en het geven van financiële of militaire steun aan Oekraïne.

Ook vandaag laat de premier weer weten geen heil te zien in het sturen van hulp. Orbán dreigt ook regelmatig met een veto om Europese sancties tegen Rusland afgezwakt te krijgen.

EU-buitenlandchef Borrell: Training F-16-piloten begonnen

Het trainen van Oekraïense F-16-piloten in Europa is begonnen, heeft EU-buitenlandchef Borrell gezegd in Brussel. Hij noemde Polen als een van de landen waar Oekraïners worden opgeleid tot F-16-piloten. Ook Nederland en Denemarken hebben gezegd mee te willen werken aan de trainingen. Het trainen van vliegers neemt enkele maanden in beslag.

Premier Rutte zei eerder deze maand intensief samen te werken met België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken om de gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne. Vorige week gaf de VS groen licht voor het opleiden van Oekraïense piloten voor de F-16-straaljagers. De Amerikaanse toestemming is een belangrijke stap voor het leveren van de gevechtstoestellen.

Over het daadwerkelijk leveren van F-16-straaljagers is nog geen beslissing bekendgemaakt. De Oekraïense president Zelensky vraagt al langere tijd om "vleugels", maar veel van de westerse bondgenoten reageerden in eerste instantie afwachtend. "Het is altijd hetzelfde", zei Borrell over de aanloop naar het besluit. Hij vergeleek de levering van de straaljagers met de Leopardtanks. "In het begin is iedereen terughoudend en uiteindelijk komt het besluit om de militaire steun te verlenen omdat die absoluut nodig is."

Het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten dat Nederland nog niet is begonnen met het opleiden van de piloten.

Rusland: tientallen aanvallers Belgorod gedood

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de militante groepen verslagen die in de grensregio Belgorod aanvallen uitvoerden op het Russische leger en de politie. De groepen zouden zijn teruggedrongen over de grens met Oekraïne. Bij de gevechten zouden zeventig van deze 'terroristen' zijn gedood, meldt het ministerie in een verklaring waaruit geciteerd wordt door persbureau RIA.

Rusland levert geen bewijzen van het verslaan van de groepen. De claim van het ministerie is niet onafhankelijk te verifiëren.

Wie zijn de Russen die Rusland zijn 'binnengevallen'? En wat is de rol van Oekraïne?

Russische opstandelingen vielen de Russische grensregio Belgorod gisterochtend binnen, en een dag later lijken de Russische autoriteiten er nog niet in geslaagd te zijn om de controle over het gebied te herwinnen.

Wie zijn het precies, en wat hebben ze tot nu toe bereikt? Lees alles wat we er tot nu toe over weten in dit artikel:

Ollongren: andere landen gaan zich aansluiten bij 'straaljager-coalitie'

De Nederlandse minister Ollongren van Defensie is "ervan overtuigd dat andere landen zich gaan aansluiten" bij de 'straaljager-coalitie' voor Oekraïne. Dat heeft ze laten weten aan journalisten voor aanvang van een vergadering met EU-collega's in Brussel. De coalitie bestaat nu uit het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Denemarken. "Maar nu de VS groen licht heeft gegeven voor de training van Oekraïense piloten, ligt het voor de hand dat andere landen zich bij de coalitie gaan voegen", aldus Ollongren.

De training van Oekraïense piloten door Nederland begint nu zo snel mogelijk, zei Ollongren. "De volgende fase is de daadwerkelijke levering van de toestellen, maar daar zijn we nog niet." Een concrete planning voor de levering van toestellen, en welke landen dan gaan leveren, is niet bekend. "Het ligt voor de hand dat dat landen zijn die nu de overgang maken van de F-16 naar de F-35". Nederland is een van die landen. "Landen die de F-16 niet hebben, zoals het Verenigd Koninkrijk, kunnen op een andere manier helpen."

De opleiding van Oekraïense piloten om F-16's te besturen is in sommige landen al begonnen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij noemt Polen als voorbeeld. Dat land heeft echter eerder wel gezegd dat het zijn eigen F-16's nu nog niet kan missen.

Zelensky viert 'Dag van de Marinier' aan het front

De Oekraïense president Zelensky viert vandaag de Dag van de Oekraïense Mariniers aan het front, schrijft hij op sociale media. Op foto's, gemaakt op een niet genoemde locatie, is te zien hoe hij onderscheidingen uitreikt aan Oekraïense militairen, en met hen poseert voor een groepsfoto. "Glorie aan iedereen die Oekraïne verdedigt!", staat in het bijschrift. Waar de foto's gemaakt zijn, is niet onafhankelijk vast te stellen.

  • Volodymyr Zelensky op Facebook
  • Volodymyr Zelensky op Facebook
  • Volodymyr Zelensky op Facebook
  • Volodymyr Zelensky op Facebook

Onderminister: klein deel Bachmoet nog in handen van Oekraïne

De strijd om het Oost-Oekraïense mijnstadje Bachmoet is nog niet gestreden, zegt de Oekraïense onderminister Hanna Maliar in een post op Telegram. Volgens haar hebben Oekraïense troepen nog steeds een deel van het zuidwesten van de stad in handen, en "boeken ze vooruitgang ten noorden en zuiden van de stad" in een poging om de stad te omsingelen.

Rusland claimde de afgelopen week de stad veroverd te hebben, na maanden van bloedige strijd en het verlies van tienduizenden militairen.

Russische strijdgroep: 'Wij willen dat onze kinderen in vrede opgroeien'

Veel beeld van de strijd in de grensregio Belgorod is er niet, en ook informatie is schaars over het aantal anti-Poetin-militanten dat daar nu aan het vechten is tegen Russische troepen. Een van de strijdende partijen bracht een video naar buiten, waarin ze zeggen te streven naar "een vrij land, waarin onze kinderen gelukkig kunnen zijn." Op de Russische staatstelevisie wordt de strijd summier besproken.

Aanvallen en schade in Russische regio Belgorod

'Anti-terrorisme-actie in Belgorod nog in volle gang'

De "anti-terroristische operatie" in de Russische regio Belgorod, die grenst aan Oekraïne, is vanochtend nog in volle gang. Dat zegt gouverneur Vjatsjeslav Gladkov op Telegram. Gisteren zouden groepen militanten enkele dorpjes hebben ingenomen, mogelijk nadat ze vanuit Oekraïne de grens waren overgestoken. Het "opruimen" van deze groepen gaat in ieder geval vandaag nog in beslag nemen, zegt Gladkov. Hij voegt eraan toe dat vandaag in de regio drones zijn neergeschoten door Russisch luchtafweergeschut.

Volgens de Russische overheid gaat het om Oekraïense troepen, maar de groepen zelf zeggen dat ze Russische tegenstanders van het Kremlin zijn: het Russische Vrijwilligerskorps en de groep Vrijheid van Rusland. Het is onduidelijk hoeveel gebied deze groepen in handen hebben.

Inwoners van het district Grajvoron werden gisteren geëvacueerd, zegt Gladkov, en kunnen vandaag in ieder geval nog niet naar huis. Volgens de gouverneur kwam bij de evacuatie één inwoner om het leven, en raakten twee anderen gewond.

Afrikaanse delegatie wil vredesbesprekingen, ook als Russen nog in Oekraïne zijn

Zes Afrikaanse leiders willen dat Oekraïne het begin van vredesbesprekingen met Rusland accepteert, ook als Russische troepen nog op Oekraïens grondgebied zijn. Dat zegt een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president, schrijft persbureau Reuters.

Oekraïne zei eerder dat Russische troepen eerst het land uit moeten zijn voordat het aan besprekingen begint. Moskou wil dat Kyiv eerst Russische soevereiniteit over de Krim erkent, president Zelensky wil de Krim juist terug in Oekraïense handen.

De leiders van Zuid-Afrika, Egypte, Zambia, Congo, Uganda en Senegal gaan zoals het er nu naar uitziet begin juni praten in Rusland en in Oekraïne. De presidenten Poetin en Zelensky zijn bereid om afzonderlijk van elkaar met de delegatie te praten, zei de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa vorige week.

De vredesmissie is geïnitieerd door de Brazzaville Foundation, opgericht door een welvarende Franse grondstoffenhandelaar. Hoofddoel is dat belangrijke graanvrachten en kunstmest worden vrijgegeven om naar Afrika verscheept te worden, "waardoor het potentiële risico op hongersnood op het continent wordt verkleind", schreef de organisatie vorige week.

Toen de VN afgelopen februari Rusland opnieuw veroordeelde voor de invasie in buurland Oekraïne en het land opriep te stoppen met vechten, stemden twee van deze Afrikaanse landen voor: Egypte en Zambia. Congo, Uganda en Zuid-Afrika stemden niet en Senegal was afwezig.

Groep claimt bevrijding Russische grensplaats

De groep 'Legioen Vrijheid van Rusland' claimt dat het bij de gevechten in de Russische grensregio Belgorod de plaats Kozinka "compleet heeft bevrijd". De groep, die zegt te bestaan uit Russen die samenwerken met het Oekraïense leger, zegt door te willen stoten. "Rusland zal vrij zijn!". De echtheid van de claim is niet te verifiëren.

Eerder vandaag publiceerde de groep op sociale media een video waarin vijf zwaarbewapende mensen zich richten tot de Russen. "Wij zijn Russen, net als u. Het is tijd om een einde te maken aan de dictatuur van het Kremlin", zegt een van hen.

Rusland heeft erkend dat er veel militaire activiteit gaande is in het gebied. De Russen spreken van een groep "Oekraïense saboteurs" in het gebied. Russische veiligheidstroepen treden volgens de gouverneur van Belgorod op tegen de groep.

Oekraïne zegt dat twee Russische oppositiegroeperingen achter de aanval in Belgorod zitten. Naast het Legioen Vrijheid van Rusland zou dat ook het Russisch Vrijwilligerskorps zijn. Die laatste groep claimde eerder ook al de verantwoordelijkheid voor aanvallen in de regio Brjansk.

De door Rusland aangestelde gouverneur van Belgorod zegt dat er zeker zes gewonden zijn gevallen in het gebied. Drie huizen en een regeringsgebouw zijn beschadigd geraakt. In diverse plaatsen zou er geen elektriciteit en stromend water meer zijn.

Veel militaire activiteit in Russische grensregio Belgorod

In de Russische regio Belgorod is veel militaire activiteit gaande. De Russische gouverneur van de regio, die grenst aan Oekraïne, claimt dat er een groep "Oekraïense saboteurs" in het gebied is doorgedrongen. President Poetin is erover geïnformeerd, zegt een woordvoerder van het Kremlin.

De Oekraïense militaire geheime dienst zegt dat de operatie wordt uitgevoerd door Russische burgers die deel uitmaken van twee paramilitaire groeperingen, het 'Russisch Vrijwilligerskorps' en het 'Legioen Vrijheid van Rusland'. Ze zouden een "veiligheidszone" creëren om Oekraïense burgers te beschermen, schrijft de Oekraïense publieke zender Suspline. Waar de geheime dienst die informatie vandaan heeft is onbekend.

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky zegt dat Oekraïne er in ieder geval niets mee te maken heeft, maar de ontwikkelingen wel met belangstelling volgt. "Zoals u weet worden in iedere Russische legerwinkel tanks verkocht, en zijn er ondergrondse guerrillagroepen van Russische burgers."

De Russische gouverneur van de regio zegt dat Russische veiligheidstroepen "maatregelen nemen om de vijand uit te schakelen". Volgens hem zijn er zeker drie gewonden gevallen en zijn drie huizen en een kantoor beschadigd geraakt door aanvallen. In het gebied zijn veel Russische helikopters actief en ook op de weg is veel beweging.

Hoekstra in Brussel: F-16-training voor Oekraïners snel van start

Het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten om met F-16's te vliegen zal snel beginnen, verwacht minister Hoekstra. Dat zei hij voorafgaand aan een overleg met andere Europese ministers in Brussel. Hij wil nog niet zeggen wanneer de trainingen precies beginnen, maar zei wel dat eerdere besluiten over militaire steun. zoals de pantserhouwitsers, ook "heel snel" werden uitgevoerd.

Afgelopen weekend stemde de VS in met de trainingen voor Oekraïners. De F-16 wordt gemaakt door vliegtuigbouwer Lockheed Martin en de toestellen in Amerika. Het is de bedoeling dat de trainingen plaatsvinden in Europa. Hoekstra wil nog niet zeggen of dat in Nederland zal zijn en of er bijvoorbeeld Nederlandse F-16's of instructeurs worden ingezet. Hoekstra wil de samenwerking met onder meer Denemarken, Noorwegen en België en niet verstoren met voorbarige mededelingen.

Deense minister: Denemarken wil vredestop organiseren

Denemarken wil in juli een top organiseren over hoe er voor vrede gezorgd kan worden tussen Oekraïne en Rusland. "Als Oekraïne de tijd vindt om naar zo'n bijeenkomst te komen, zou dat fantastisch zijn", zegt de minister van Buitenlandse Zaken Lars Lokke Rasmussen tegen het Deense persbureau Ritzau. "En Denemarken zou die heel graag willen organiseren."

Kerncentrale Zaporizja opnieuw een tijdje zonder stroom

De Oekraïense kerncentrale van Zaporizja heeft vandaag opnieuw op noodstroom via dieselgeneratoren moeten draaien, zeggen de Russische beheerders van de centrale. Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie, bevestigt het nieuws. Volgens Energoatom kwam dat door een Russische aanval op een bovengrondse kabel.

Als de kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne, de grootste van Europa, zonder stroom van het elektriciteitsnet komt te zitten nemen dieselgeneratoren het over. De kerncentrale heeft elektriciteit nodig om de reactoren te kunnen koelen.

In dit geval was er genoeg diesel voor tien dagen, maar de Oekraïense staatsomroep zegt dat er inmiddels weer stroom komt van buitenaf. Medewerkers hebben de stroomkabel gerepareerd.

De afgelopen maanden moesten de noodgeneratoren in de kerncentrale vaker aan na luchtaanvallen. De internationale atoomwaakhond IAEA maakt zich zorgen over de situatie. Voorman Rafael Mariano Grossi probeert al maanden afspraken te maken over een veiligheidszone bij de centrale. Hij hoopt daarmee een nucleaire ramp te voorkomen. Door beschietingen kwam de externe stroomtoevoer al meerdere keren helemaal stil te liggen.

Eerder deze maand droeg Rusland mensen op achttien nederzettingen in de regio Zaporizja te verlaten in afwachting van het aangekondigde tegenoffensief van Oekraïne. De steden liggen allemaal in de buurt van de kerncentrale.

De kerncentrale in Zaporizja werd in het begin van de oorlog ingenomen door de Russen. In de omgeving wordt nog steeds gevochten. Sinds de inname werkt het Oekraïense personeel er gedwongen. Uit een observatie van het Atoomagentschap blijkt dat de medewerkers het erg zwaar hebben.

Een van de zes reactoren van de kerncentrale in Zaporizja

'Acht gewonden bij luchtaanvallen in Oost-Oekraïne'

Ten minste acht mensen zijn gewond geraakt bij Russische luchtaanvallen vannacht in het oosten van Oekraïne. Eén man liep verwondingen op in de stad Dnipro, de zeven anderen bij een aanval op het Synelnykivskyi-district, ten oosten van Dnipro. Dat meldt de gouverneur van de regio. Ook zegt hij dat er meerdere gebouwen zijn beschadigd of vernietigd, waaronder appartementencomplexen.

Daarnaast zouden Oekraïense luchtafweersystemen 20 Russische drones uit de lucht hebben gehaald, net als vier kruisraketten, meldt de luchtmacht. Die zegt ook dat Rusland onder andere militaire faciliteiten heeft aangevallen in Dnipro.

Op beelden die gedeeld zijn door Oekraïense autoriteiten is onder meer ook flinke schade te zien aan een brandweerstation in Dnipro:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

The Kyiv Post deelde een video waarin de schade te zien zou zijn bij een van de brandweerstations in Dnipro:

Lula betreurt dat hij Zelensky niet een-op-een sprak

De Braziliaanse president Lula zegt dat hij op de G7 in Japan geen een-op-een-ontmoeting heeft gehad met Zelensky, omdat het niet lukte hun agenda's af te stemmen. "We hadden een ontmoeting gepland om 15.15 uur, maar kregen toen te horen dat hij te laat was. Toen heb ik de president van Vietnam een uur gesproken en kwam Zelensky nog steeds niet. Zo ging het."

Tot nu toe heeft Lula zich neutraal opgesteld in het conflict, al was het maar omdat Rusland een belangrijke handelspartner is. Dat hij bereid was in de marge van de G7 Zelensky te spreken werd daarom gezien als een belangrijk onderonsje.

Lula zei bij vertrek van de G7 dat hij betreurde dat de ontmoeting was mislukt. "Ik vond het rot omdat ik hem wilde ontmoeten en discussiëren." Toch zei hij ook dat hij deze gelegenheid niet optimaal vond: "De G7 of de G20 is niet de plek om de oorlog te bespreken, dat moet bij de VN gebeuren." Lula zei wel met interesse naar de toespraak van de Oekraïense president te hebben geluisterd.

Eerder had de pers Zelensky al gevraagd of hij teleurgesteld was over de mislukte ontmoeting. "Het zal vooral een teleurstelling voor hem zijn geweest", was zijn antwoord.

'Rusland voert luchtaanvallen uit op Dnipro'

Het Russische leger heeft afgelopen nacht meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense stad Dnipro, meldt de gouverneur van de regio.

Volgens lokale media zouden ongeveer 15 explosies te horen zijn geweest in de nacht. Volgens de gouverneur hebben luchtafweerinstallaties de aanvallen weten af te slaan.

Of de explosies in de stad inderdaad van luchtafweerraketten waren die Russische raketten of drones uit de lucht schoten of van Russische raketten die een doel raakten, is nog niet te verifiëren.

Russische ambassadeur VS: luchtaanval op Krim is aanval op Rusland

Als Oekraïense luchtaanvallen uit zal voeren op de Krim, zal dat beschouwd worden als een aanval op Rusland, stelde de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten Anatoly Antonov maandag.

De Amerikaanse president Biden zei eerder dat Oekraïne hem verzekerd heeft dat westerse F-16-gevechtsvliegtuigen niet worden ingezet boven Rusland. De door Rusland geannexeerde Krim wordt door de meeste landen niet beschouwd als Russisch grondgebied en is op dit moment al regelmatig het doelwit van aanvallen op Russische militaire doelen. Hoewel het land hier geen mededelingen over doet, wordt algemeen aangenomen dat Oekraïne hier achter zit.

Goedemorgen!

Welkom in het nieuwe liveblog over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van vorige week lees je hier.