NOS NieuwsAangepast

VS geeft groen licht aan F-16-trainingen voor Oekraïense piloten

De Amerikaanse president Biden staat toe dat Oekraïense piloten worden getraind om te vliegen met F-16-straaljagers. Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse regering gezegd in de marge van de G7-top in Hiroshima.

Verwacht wordt dat er later een besluit wordt genomen over het al dan niet leveren van de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne.

Het is de bedoeling dat de trainingen plaatsvinden in Europa en dat ze de komende weken beginnen. Terwijl die oefeningen aan de gang zijn, moeten er de komende maanden verdere besluiten genomen worden over wie de toestellen eventueel gaat leveren, hoeveel er naar Oekraïne kunnen gaan en wanneer dat zou kunnen gebeuren, zou Biden tegen andere wereldleiders op de G7-top hebben gezegd.

De Oekraïense president Zelensky vraagt westerse landen al tijden om F-16-gevechtsvliegtuigen, ook Nederland. Tot nu toe heeft hij geen positief antwoord gekregen, maar onder meer premier Rutte heeft al wel gezegd dat het leveren van de toestellen aan Oekraïne wat hem betreft "geen taboe" is.

De Amerikaanse toestemming voor de F-16-trainingen weegt zwaar binnen de discussie over de levering van de toestellen aan Oekraïne. Hoewel er in Europa een groeiende groep landen steeds welwillender staat tegenover zulke leveringen, kan dat niet gebeuren zonder Amerikaanse toestemming.

De F-16 wordt gemaakt door vliegtuigbouwer Lockheed Martin en de toestellen zijn dus van Amerikaanse makelij. Volgens de exportregels mogen de gevechtsvliegtuigen daardoor niet worden doorverkocht of weggegeven worden zonder groen licht van de VS. Ook voor F-16-trainingen is officieel toestemming van Washington nodig.

Binnen de Amerikaanse regering leek vooral minister van Buitenlandse Zaken Blinken de laatste tijd steeds meer open te staan voor F-16-leveringen aan Oekraïne. Dat er nu Amerikaanse toestemming is voor trainingen, wordt gezien als een stap in de richting van dat soort leveringen.

Zelensky reageert verheugd op de ontwikkeling. "Ik juich het historische besluit van de VS en president Biden om een internationale straaljagercoalitie te ondersteunen toe. Dit zal ons leger veel sterker maken in de lucht", schrijft hij op Twitter.

De Oekraïense president zal zich zondag bij de wereldleiders op de G7-top in Japan voegen. Niet eerder sinds de Russische invasie bezocht de Oekraïense president een land dat zo ver bij Kyiv vandaan ligt. Hij is nu nog in Jeddah, in Saudi-Arabië, voor een topoverleg van de Arabische Liga.

Ook premier Rutte is positief. "Samen met mijn Britse, Deense en Belgische collega's verwelkomen we het nieuws dat de Verenigde Staten klaar staan om de opleiding van Oekraïense piloten op F-16-straaljagers goed te keuren. De details worden de komende weken uitgewerkt", schrijft hij op Twitter.

Intussen hebben de G7-leiders in Japan besloten nieuwe sancties te treffen tegen Rusland vanwege de oorlog. Ook moeten bestaande sancties effectiever gemaakt worden, besloten ze. "Onze steun voor Oekraïne zal niet wankelen", staat in een gezamenlijke verklaring van de leiders na afloop van een bijeenkomst achter gesloten deuren. "Rusland is deze oorlog begonnen en kan er ook een einde aan maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl