Een Nederlandse F16
NOS Nieuws

Oekraïne vraagt Nederland om F-16's, Ollongren ziet nog hobbels

Oekraïne heeft bij Nederland een verzoek ingediend voor de levering van F-16-gevechtsvliegtuigen. Dat heeft minister Ollongren van Defensie bevestigd.

De Oekraïense president Zelensky heeft gevraagd om "wings for freedom", vleugels voor vrijheid. Volgens Ollongren is het verzoek begrijpelijk maar niet eenvoudig om op in te gaan.

"We moeten de beschikbaarheid van F-16's met de Amerikanen en andere bondgenoten bespreken", zegt Ollongren. "En we moeten serieus kijken naar de gevolgen, het kan niet zomaar van de ene op de andere dag. Daar moeten we eerlijk in zijn."

De minister licht tegenover Nieuwsuur de inhoud van het verzoek toe:

'We nemen het verzoek heel serieus, maar straaljagers zijn niet zomaar geregeld'

Voordat het Oekraïense leger de gevechtsvliegtuigen kan gebruiken moeten er militairen voor opgeleid worden. En het vliegtuig is een Amerikaans defensiesysteem, dus er is toestemming van de Amerikaanse regering voor nodig.

Ollongren sluit niet uit dat op de lange termijn Oekraïne tot de landen gaat behoren waar F-16's gaan worden gebruikt. "Het land kan sowieso nooit meer Russische gevechtstoestellen inkopen, wat ze voorheen wel deden."

Eind januari zei premier Rutte nog op een gezamenlijke persconferentie met de Franse premier Macron dat er nog geen verzoek lag. Nu ligt dat er formeel dus wel.

Typhoon

Oekraïne dringt al enige tijd aan op de levering van westerse gevechtsvliegtuigen in de strijd tegen Rusland. President Zelensky pleitte er gisteren voor tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië en drong er vandaag ook bij de EU-leiders in Brussel op aan.

Zelensky zei na afloop van de overleggen van verschillende Europese leiders gehoord te hebben dat ze bereid zijn vliegtuigen te leveren, zonder in details te treden. Tot nog toe zijn westerse landen terughoudend met toezeggingen.

Daarnaast gelden de afspraken over toestemming voor de inzet van de F-16 ook voor andere toestellen en landen: het land waar de toestellen gemaakt worden, moet zijn zegen geven aan de inzet in Oekraïne. Soms gaat het zelfs om meerdere landen. Zo wordt de Europfighter Typhoon door vier landen gefabriceerd: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl