Macron en Rutte
NOS Nieuws

Rutte: geen verzoek uit Oekraïne voor Nederlandse F-16's

Er is op dit moment op geen enkele manier sprake van dat Nederland F-16-gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne. "Er is geen sprake van leveranties, er liggen ook geen verzoeken", zei premier Rutte op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Macron. Die is naar Den Haag gekomen voor overleg.

Net als Macron vindt Rutte dat er geen taboes zijn bij de steun aan Oekraïne om de oorlog met Rusland te winnen. "Maar het zou echt een hele grote volgende stap zijn als het zover komt", zei Rutte over het leveren van straaljagers.

Verschillende westerse landen hebben de laatste tijd toegezegd gevechtstanks te gaan leveren aan Kiev. Ook de Leopard 2-tanks die Nederland van Duitsland least zouden die kant op kunnen gaan.

President Zelensky vroeg vorige week in een videoboodschap ook om westerse gevechtsvliegtuigen. Macron en Rutte reageerden vanavond dus erg terughoudend op die hartenkreet.

Goede band

De Franse president en de Nederlandse premier spraken ongeveer drie kwartier met elkaar in de Trêveszaal. Na afloop straalden ze vooral eensgezindheid uit en benadrukten de goede band tussen de twee landen. "Die band is extra belangrijk, ik mag wel zeggen onmisbaar, door de oorlog in Oekraïne", zei Rutte.

Er werden hartelijk handen geschud en schouderklopjes uitgedeeld door beide mannen. Rutte had voor zijn gast een tafeltje gereserveerd in het gerenommeerde Indische restaurant De Poentjak, vlak bij het Binnenhof.

Bekijk hier de vriendelijke woorden van Rutte:

Rutte: 'Ik heb Macron zelfs kunnen verleiden tot een rijsttafel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl