De Oekraïense president Zelensky bij het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte
NOS Nieuws

Nederland werkt met andere landen 'intensief' aan levering F-16's aan Oekraïne

Nederland is met drie andere Europese landen hard bezig om Oekraïne F-16-gevechtsvliegtuigen te leveren. Concrete toezeggingen zijn er alleen nog niet, zo bleek vandaag op de gezamenlijke persconferentie van de Oekraïense president Zelensky, premier Rutte en de Belgische premier De Croo in het Catshuis in Den Haag.

"Er zijn geen taboes en we werken er intensief aan", zei Rutte. "Maar we zijn er nog niet." De andere drie landen zijn België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Munitie

Oekraïne vraagt al enige tijd om westerse gevechtsvliegtuigen in de strijd tegen buurland Rusland. Nederland heeft tot nu toe onder meer gevechtsvoertuigen, luchtverdedigingssystemen, munitie en wapens geleverd, zoals houwitsers en Leopard-tanks.

Maar het sturen van F-16-vliegtuigen ligt extra gevoelig, omdat er gevreesd wordt voor een verdere escalatie van het conflict tussen de twee landen.

Premier Rutte zegt dat het sturen van wapens altijd "gevoelig" ligt en benadrukt dat Oekraïne al wel houwitsers en Leopard-tanks heeft. "Het kost tijd om een besluit te nemen, maar we werken er hard aan."

Training

President Zelensky zei op de persconferentie dat hij denkt dat zijn land de gewilde vliegtuigen wel krijgt. "We krijgen positieve berichten", aldus de president. Hij hoopt ook dat er snel gestart kan worden met de training van Oekraïense piloten.

Op de persconferentie benadrukte zowel De Croo als Rutte dat Nederland en België Oekraïne zullen blijven steunen in de strijd tegen Rusland. De Croo zei dat België binnenkort komt met een nieuw militair steunpakket, maar wilde niet zeggen hoe dat eruit gaat zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl