Legioen voor Vrijheid van Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps bij een persmoment
NOS Nieuws

Grootse plannen bij Russische rebellen: 'Inval ging beter dan verwacht'

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

De inval van Oekraïnegezinde Russische opstandelingen in de Russische regio Belgorod is volgens henzelf succesvol verlopen. In een interview met de NOS claimt de leider van het Legioen voor Vrijheid van Rusland, Ilja Ponomarev, dat de inval geslaagd is. Rusland zegt dat alle indringers zijn verjaagd, maar dat is volgens hem niet waar. "We houden de controle over een grensstrook van 40 kilometer."

Maandag viel de groep vanuit Oekraïne Rusland binnen. De inval verliep volgens Ponomarev beter dan verwacht. Het voornemen is om de controle over een strook land te behouden en daar een begin te maken met het nieuwe, 'vrije' Rusland. Bij de operatie zouden twee doden en tien gewonden zijn gevallen.

Over troepensterkte doet hij om veiligheidsredenen geen uitspraken. Wel beweert hij over vier bataljons te beschikken, naast een bataljon van het neonazistische Russische Vrijwilligerskorps. Een bataljon bestaat in de regel uit honderden manschappen. De lokale Russische autoriteiten zijn volgens Ponomarev op de vlucht geslagen. "De achtergebleven lokale bevolking is open en heel aardig."

De claims van Ponomarev zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Sinds gisteren zijn er geen nieuwe berichten over gevechtshandelingen naar buiten gekomen. Het extreemrechtse Russische Vrijwilligerskorps, waarmee Ponomarev samenwerkt, deelt op Telegram beelden van de vermeende aanwezigheid, maar daarvan valt niet vast te stellen wanneer ze zijn gemaakt.

Ilja Ponomarev

De Russische minister Sjojgoe van Defensie zegt dat "meer dan 70 terroristen zijn vernietigd". Hij kondigt aan dat er "extreem hard en snel" zal worden gereageerd bij verdere acties. Als bewijs van de uitschakeling werden beelden vertoond van buitgemaakte voertuigen en een verkoold lichaam. Het Kremlin spreekt consequent van Oekraïense in plaats van Russische 'saboteurs'.

De Oekraïense regering zegt niet betrokken te zijn bij de operatie, hoewel Kyiv wel op de hoogte was van de plannen. De belangrijkste veiligheidsadviseur van president Zelensky waarschuwt bovendien dat er meer invallen in Russische grensregio's zouden kunnen plaatsvinden.

"Deze operatie is volledig door Russen opgezet", zegt Ponomarev stellig. "Alle militairen zijn Russisch en werken autonoom, maar we zijn wel onderdeel van het Oekraïense leger. Wij hebben groen licht gekregen, maar de planning en uitvoering lag in handen van Russen." Ponomarev laat in het midden waar precies groen licht voor is gegeven.

De politiek leider van het Legioen zegt dat hij in contact staat met het hoofdkwartier van de Oekraïense strijdkrachten. "We hebben ze geïnformeerd over de operatie, maar dat is lastig omdat we nog bezig zijn." Volgens hem werd er opgewonden gereageerd op het nieuws. De inval in Belgorod zorgt er immers voor dat Rusland de noordoostelijke grens met Oekraïne beter moet beveiligen, ten koste van inzet aan het front.

Ponomarev was jarenlang lid van de Doema, het Russische parlement. Hij was in 2014 het enige Doemalid dat tegen de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim stemde. Sinds 2016 voert hij vanuit Kyiv oppositie tegen het Kremlin. Het Legioen voor Vrijheid voor Rusland werd kort na de Russische invasie in Oekraïne opgezet met deserterende Russische militairen.

Schaduwparlement

De Russische oppositie tegen president Poetin bestaat uit veel verschillende fracties, grotendeels in ballingschap. Ponomarev probeert alle takken te verenigen, maar kopstukken als oligarch Michail Chodorkovski of corruptiebestrijder Navalny houden vooralsnog de boot af.

Met tientallen gevluchte oppositiepolitici heeft Ponomarev een schaduwparlement opgezet. Als vlag is gekozen voor wit-blauw-wit: de Russische driekleur maar zonder het 'rood van bloed'. "Gecombineerd met het gewapend verzet kunnen we politieke veranderingen bewerkstelligen."

Ponomarev is positief over de kansen op een omwenteling in Rusland. "Er is veel onvrede in de Russische elite, omdat de oorlog wordt verloren en zij veel problemen hebben door de sancties. Maar zij komen niet in actie omdat er geen leider is en er geen georganiseerd verzet bestaat." Zijn hoop is dat zijn beweging als alternatief voor 'het Poetin-regime' zal worden omarmd.

"Als Rusland is verslagen in Oekraïne, zal het regime uiteenvallen. We zien nu al veel scheuren en daar drukken wij op", aldus Ponomarev. "Dit jaar zal het laatste jaar zijn van de huidige regering. Daar ben ik van overtuigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl