De Finse minister van Buitenlandse Zaken Haavisto (l) krijgt de toetredingsdocumenten van NAVO-secretaris Stoltenberg
NOS NieuwsAangepast

Finland officieel toegetreden tot de NAVO, 'nu Zweden nog'

Finland is formeel toegetreden tot de NAVO, op de dag af 74 jaar na de oprichting van het militaire bondgenootschap. Tijdens de officiële ceremonie is de Finse vlag gehesen voor het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De Finse minister Haavisto van Buitenlandse Zaken rondde het toetredingsproces af door een document te overhandigen aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken. "Met het ontvangen van dit document kunnen we nu verklaren dat Finland het 31e lid is van de NAVO", bevestigde Blinken. Bij de plechtigheden waren ook de Finse president Niinistö, verschillende ministers aanwezig en NAVO-baas Stoltenberg aanwezig.

Haavisto zei dat het Finse lidmaatschap "niet compleet is zonder een Zweeds lidmaatschap. Aangezien we nu lid zijn van de NAVO hebben we de belangrijke taak om onze goedkeuring aan een Zweeds lidmaatschap te geven. Dat is onze eerste daad als lidstaat."

De Finse minister van Buitenlandse Zaken ondertekende het document en daarna werd de Finse vlag gehesen:

Finland officieel toegetreden tot de NAVO

Met de toetreding van de Finnen tot het bondgenootschap wordt de grens van de NAVO met Rusland in een klap verdubbeld. Finland en Rusland delen een grens van meer dan 1300 kilometer. Stoltenberg sprak eerder vandaag van een "historisch moment". Hij zei dat de toetreding van de Finnen een direct gevolg is van de Russische invasie in Oekraïne.

"President Poetin had met de invasie als doel dat de NAVO kleiner zou worden", zei Stoltenberg tegen de pers voorafgaand aan de bijeenkomst in Brussel met de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten. "Maar hij krijgt precies het tegenovergestelde. Finland treedt vandaag toe en ook Zweden zal binnenkort een volwaardig lid worden van het bondgenootschap."

Moskou kondigt tegenmaatregelen aan

Als reactie op de toetreding van Helsinki zei Moskou vanochtend zich gedwongen te voelen tegenmaatregelen te nemen. Een woordvoerder van het Kremlin noemt de stap van Finland "een inbreuk" op de Russische veiligheid. Hij stelt dat de NAVO zich hiermee vijandig opstelt tegen Rusland.

De Russische maatregelen zullen tactisch en strategisch zijn, zei de woordvoerder, zonder verdere details te geven. Moskou kondigde gisteren aan de militaire capaciteit aan de noordwestelijke grens te vergroten.

Stoltenberg zei dat Finland nog niet heeft gevraagd om NAVO-eenheden in het land te stationeren. Volgens hem zijn permanente NAVO-bases in Finland "geen onderwerp van gesprek". Of die er ooit wel komen, is aan Finland, benadrukte hij. De NAVO-chef stelt dat er voor Rusland "geen ruimte meer is voor misrekeningen over de bereidheid van de NAVO om Finland te beschermen".

Overigens werkten de NAVO en het Finse leger al nauw samen met elkaar. Zo vinden er al NAVO-surveillancevluchten plaats in het Finse luchtruim.

Met het lidmaatschap komt een einde aan de jarenlange neutraliteit van Finland. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, in februari vorig jaar, kwam die neutrale positie onder druk te staan. Uit bezorgdheid over de Russische dreiging vroeg Finland, samen met Zweden, in mei vorig jaar het NAVO-lidmaatschap aan.

De buurlanden wilden samen lid worden en de Finse minister Haavisto van Buitenlandse Zaken zei eerder dit jaar nog niet zonder Zweden toe te zullen treden. "Zweden is onze beste vriend. Het is ook niet in het Finse belang om toe te treden zonder Zweden."

Dat Finland nu zonder Zweden lid is geworden, komt omdat NAVO-lidstaten Turkije en Hongarije het lidmaatschap van de Zweden vooralsnog tegenhouden. Om lid te mogen worden moeten alle lidstaten akkoord zijn.

Turkije tekende bezwaar aan omdat Zweden en Finland onderdak bieden aan radicale Koerden. Ankara beschouwt hen als terroristen en eiste dat ze worden uitgeleverd aan Turkije.

Na het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst ging Ankara akkoord met de Finse toetreding. Zweden blijft nu alleen achter in de NAVO-wachtkamer. Noord-Macedonië was in 2020 het laatste land dat toetrad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl