Een opslagplaats vol Leopard 1-tanks in de Belgische stad Doornik
NOS NieuwsAangepast

Plannen kabinet om tientallen Leopard-tanks voor Oekraïne te kopen

Het kabinet is van plan om tientallen Leopard 1-tanks te kopen om aan Oekraïne te leveren. Een Zwitsers bedrijf kan die mogelijk leveren, zeggen Haagse bronnen.

Daarvoor is nog wel toestemming nodig van de Zwitserse regering. Die wil zich zo veel mogelijk buiten het conflict met Rusland houden. Wapenleveranties brengen dat in gevaar, zeiden de Zwitsers eerder. De deal is dus nog niet rond.

Eind april werd bekend dat Nederland samen met Denemarken veertien Leopard 2-A4 gevechtstanks voor Oekraïne koopt. Die worden bij de Duitse industrie aangeschaft en na revisie zo snel mogelijk aan Oekraïne geleverd, waarschijnlijk volgend jaar.

Deze veertien tanks kosten samen zo'n 165 miljoen euro en Nederland en Denemarken nemen allebei de helft voor hun rekening. Hoeveel de Zwitserse Leopard 1-tanks moeten kosten is nog niet bekend. De Leopard 1 is de voorganger van de Leopard 2.

Duitsland

Ook Duitsland heeft interesse in Zwitserse tanks. Het Duitse persbureau DPA zegt dat het Zwitserse defensiebedrijf Ruag bij de Zwitserse regering een vergunning heeft aangevraagd voor de levering van Leopard-1's aan het Duitse bedrijf Rheinmetall. Ruag heeft ze vijftien jaar geleden in Italië aangeschaft. Rheinmetall wil ze opknappen en dan doorsturen naar Oekraïne.

De Zwitserse regering heeft al laten weten dat ze de aanvraag afwijst. Ruag zegt dat de aanvraag is ingediend omdat het graag een officieel besluit wil hebben zodat "we de mogelijkheden beter kunnen inschatten". Onduidelijk is wat het daar precies mee bedoelt.

Top in Moldavië

Vandaag kwamen 47 Europese staatshoofden en regeringsleiders bij elkaar in Moldavië, onder meer om te praten over de oorlog in Oekraïne. Ook premier Rutte en de Oekraïense president Zelensky waren aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl