liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland reageert op westerse wapenleveranties aan Oekraïne

  • In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.

'Duitsland houdt Poolse tanklevering niet tegen'

Als Polen gevechtstanks van Duitse makelij naar Oekraïne stuurt, zal Duitsland dat niet tegenhouden. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock gezegd tegen de Franse zender LCI. "De vraag is nog niet gesteld, maar als dat gebeurt zullen we niet in de weg staan", zei de minister:

Rusland reageert op westerse wapentoezeggingen aan Oekraïne

De voorzitter van het Russische lagerhuis, Vjatsjeslav Volodin, heeft vandaag gereageerd op de toezeggingen van westerse landen om wapens te leveren aan Oekraïne. Hij waarschuwt dat dat zal leiden tot "een wereldwijde ramp". Landen die meewerken aan de leveranties "riskeren zelfvernietiging", aldus de Rus.

Afgelopen vrijdag spraken 54 landen af een fors pakket aan nieuwe wapens te leveren aan Oekraïne. De door Oekraïne gevraagde Duitse Leopard 2-tanks zitten daar vooralsnog niet bij. Duitsland vreest escalatie van de oorlog als Oekraïne zwaarder materieel ontvangt dat ook voor de aanval kan worden gebruikt.

Met de waarschuwing van Volodin lijkt Rusland die angst te voeden. "Als Washington en de NAVO wapens leveren die ingezet kunnen worden om onze steden aan te vallen, zoals ze dreigen te doen, zou dat represailles met nog zwaardere wapens uitlokken."

De Franse president Macron zei vandaag nog dat hij niet uitsluit dat zijn land binnenkort Leclerc-tanks naar Oekraïne zal sturen.

Druk uit Polen en VK op Duitsland om aanvalstanks

Het Verenigd Koninkrijk wil nog altijd internationale afspraken maken om ervoor te zorgen dat er Leopardtanks naar Oekraïne gaan. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, gezegd.

Kiev zegt al langer dat het die tanks nodig heeft in de strijd tegen Rusland, maar voor de levering is toestemming van Duitsland nodig. Dat komt omdat de gevechtstanks van Duitse makelij zijn.

Een van de landen die over de Duitse tanks beschikt is Polen. De Poolse premier Morawiecki haalde vandaag uit naar Berlijn, omdat de Duitse regering vooralsnog weigert toestemming te geven. Premier Morawiecki dreigde dat, als Duitsland niet over de brug komt, een aantal landen een kleine coalitie zal vormen om het leveren van moderne tanks alsnog mogelijk te maken.

Ook de Baltische staten Litouwen, Estland en Letland riepen Duitsland gisteren op om groen licht te geven. "Dit is nodig om de Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa snel te herstellen. Duitsland heeft als leidende Europese mogendheid in dit opzicht een bijzondere verantwoordelijkheid", zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken gisteren.

Britse oud-premier Boris Johnson bezoekt Oekraïne

Boris Johnson heeft een bezoek gebracht aan de steden Borodjanka en Boetsja, waar hij onder meer de schade van Russische aanvallen heeft bekeken. Verder sprak de oud-premier met de Oekraïense president Zelensky.

Britse oud-premier Boris Johnson bezoekt Oekraïne

In de loopgraven: 'Officieel ben ik niet bang'

Een Franse tv-ploeg maakte opnamen van een Oekraïense eenheid in de loopgraven in de regio Donetsk, waar ze in de frontlinie vechten tegen de Russen. De commandant erkent dat hij bang is, maar hij laat het zijn manschappen niet merken omdat die anders ook door angst worden overmand.

'Het engste is een tank die recht op je af komt'

Stil protest in Moskou

In een video op Twitter is te zien dat er tal van bloemen in Moskou zijn neergelegd bij een spontane herdenkingsplek voor de Oekraïense slachtoffers van de raketaanval op een flat in Dnipro, eerder deze maand. In het filmpje is ook te zien hoe een vrouw een papier met daarop de tekst "Oekraïne is niet onze vijand, maar onze broeder" toont. Vervolgens wordt ze aangesproken door agenten.

In andere video's is te zien dat mensen worden opgepakt na het neerleggen van bloemen bij het monument.

Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken begraven

De omgekomen Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denys Monastyrsky, is vandaag begraven. Woensdag kwamen hij en veertien anderen om toen een helikopter neerstortte bij een kleuterschool. Hoe de helikopter kon neerstorten is nog niet bekend. De procureur-generaal van Oekraïne zei woensdag rekening te houden met alle scenario's.

Bij de uitvaart waren ook president Zelensky en zijn vrouw aanwezig:

Afscheidsceremonie voor omgekomen slachtoffers helikoptercrash

Ook Baltische staten willen Duitse tanks naar Oekraïne

Na Polen en Finland roepen nu ook Estland, Letland en Litouwen op tot het leveren van Leopard-tanks aan Oekraïne. De Litouwse minister van Defensie benadrukt in een tweet het belang van de levering van de tanks, die door Duitsland worden gebouwd. Hij noemt het dé manier om "Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa te herstellen."

Gisteren kwamen op de vliegbasis Ramstein in Duitsland vijftig landen bijeen om te praten over het opschalen van wapenleveranties aan Oekraïne. Een aantal, waaronder Duitsland, hield de boot af. Kiev vraagt al langere tijd om de Leopard 2 tanks, omdat het deze van groot belang acht voor het breken van de Russische linies en bij het pareren van aanvallen die Kiev de komende tijd verwacht.

Oekraïense militairen tonen slag om Bachmoet op TikTok

Het gebied rond de belegerde stad Bachmoet is moeilijk toegankelijk voor de media, maar Oekraïense militairen doen zelf verslag van hun leven aan het front door te vloggen op TikTok. Zo speelt het videoplatform een belangrijke rol in de online beeldvorming van de oorlog. De video's vertonen een vertekend beeld van de realiteit en zijn allerminst journalistiek van aard: de militairen mogen niet alles laten zien wat zich aan het front afspeelt, om te voorkomen dat strategisch belangrijke informatie naar buiten komt.

Vier militairen laten zien hoe de strijd er van binnenuit uitziet:

Bachmoet van binnenuit: zo laten vloggende Oekraïense militairen de strijd aan het front zien

Ollongren verwacht binnen paar weken besluit over Duitse tanks

De Oekraïense president Zelensky hoopte op een krachtig besluit, maar hij krijgt voorlopig geen Duitse tanks. Defensieminister Kasja Ollongren verwacht binnen een paar weken wel een besluit. De kwestie stond vandaag centraal op een belangrijk internationaal defensieoverleg op vliegbasis Ramstein in Duitsland. Ollongren benadrukt dat de landen Oekraïne blijven steunen. "Ze krijgen heel veel wel. Minstens zo relevant. We kijken goed wat Oekraïne nodig heeft", zegt ze in Nieuwsuur.

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, heeft gezegd dat er geen brede consensus is onder de bondgenoten. Ollongren wil niet zeggen welke landen twijfelen. "Ik kan niet voor andere landen spreken." Wel vindt ze dat er zoveel mogelijk geleverd moet worden, zodat Oekraïne de oorlog kan winnen. "Dan moeten we meer doen. Tijd is nu in Russisch voordeel. Er is reden tot bezorgdheid over wat de Russen van plan zijn."

Oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn sluit niet dat dit hele proces nog een staartje krijgt. "We weten dat bondskanselier Scholz met de Franse president Emmanuel Macron spreekt dit weekend. Dus het is niet zo dat wat we nu zien in Ramstein ook het einde van dat gesprek betekent."

Zelensky vraagt volgens Berlijn om tanks omdat hij bepaalde bewegingen ziet aan Russische kant. "Hij kijkt natuurlijk ook naar wat er in het voorjaar zou kunnen gebeuren. Hij wil bijvoorbeeld niet dat er weer een grote klap wordt uitgedeeld richting Kiev. Hij wil zeker zijn dat die tanks er zijn en dat hij elke aanval die vanuit het noorden zou komen ook af kan slaan."

Frankrijk verhoogt defensiebudget tot 400 miljard euro

Voor de periode 2024 tot 2030 gaat de Franse regering het defensiebudget verhogen tot 400 miljard euro. Er was al 295 miljard euro vrijgemaakt voor de periode 2019-2025.

Het budget tot 2025 was bedoeld om de capaciteit van het leger weer op niveau te brengen, zegt president Macron. In de laatste decennia is er nauwelijks in defensie geïnvesteerd. De verhoging moet het leger "transformeren" om klaar te zijn voor conflicten met een hoge intensiteit.

"Frankrijk heeft en zal strijdkrachten klaar hebben staan voor de uitdagingen van de eeuw." Het land moet volgens de president gereed zijn voor een nieuw tijdperk "met een opeenstapeling van bedreigingen, zoals oorlogen of andere nieuwere bedreigingen".

VS: Wagner-leger is een internationale criminele organisatie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft het Russische privéleger Wagner bestempeld als internationale criminele organisatie. De Verenigde Staten willen zo de Wagner-operaties in Oekraïne en delen van Afrika (Libië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek) bemoeilijken. Daartoe worden ook sancties opgelegd.

Volgens het Witte Huis schenden de huurlingen de mensenrechten. Het Wagner-leger heeft zo'n 50.000 manschappen in Oekraïne. Ongeveer 40.000 van hen zijn veroordeelde criminelen die in Russische gevangenissen zaten, zegt de VS.

De VS heeft ook beelden vrijgegeven van Rusland dat wapens uit Noord-Korea in ontvangst neemt. Volgens het Witte Huis zijn die bedoeld om de Wagner-huurlingen te versterken. Vorige maand beschuldigde de VS Noord-Korea van het leveren van onder meer raketten aan Rusland. Noord-Korea heeft dat ontkend.

"Deze acties tonen de transcontinentale dreiging die Wagner vormt", zegt een Amerikaanse woordvoerder.

Zelensky blijft strijden voor moderne tanks

Oekraïne zal nog steeds moeten strijden om de levering van moderne tanks veilig te stellen, zegt de Oekraïense president Zelensky in een videotoespraak. Eerder vandaag werden westerse bondgenoten het niet eens over de levering van Leopard 2-tanks.

Hij zegt verder dat de toegezegde wapenleveranties van de bondgenoten (Nederland levert onder meer onderdelen van het Patriotluchtafweergeschut) Oekraïne weerbaarder zullen maken tegen de Russische agressie.

Kiev vraagt al tijden om de Leopard-tanks, maar die mogen alleen naar Oekraïne worden gestuurd met goedkeuring van Duitsland. De Duitse minister van Defensie zei eerder vandaag dat er geen brede consensus is onder de bondgenoten. Of en wanneer er tanks worden gestuurd moet nog worden besloten. Oekraïense troepen kunnen al wel trainen met de tanks.

Rusland-correspondent Iris de Graaf over de wapenleveranties

"Voor het Kremlin is alleen al het feit dat de landen vandaag bijeenkwamen op de basis Ramstein, en bezig zijn met opschaling van de militaire steun aan Oekraïne, een nieuwe bevestiging van het Russische verhaal dat de NAVO in oorlog is met Rusland", zegt correspondent Iris de Graaf. "'Als de tanks niet nu worden geleverd, dan wel volgende week of maand. Het Westen gaat door met Oekraïne bewapenen om Rusland op de knieën te krijgen', zo redeneren ze hier.

Voor Poetin zelf kan het voorlopig niet leveren van de Leopard-tanks worden gezien als een minisuccesje. Hij ziet het als een bevestiging dat er geen eenheid is in het Westen. Hij hoopt natuurlijk dat zodra de eenheid wegvalt, Oekraïne minder steun krijgt.

Duitsland wordt nu neergezet als een van de weinige landen die nog 'gezond verstand hebben', zeggen de Russische talkshows. Een Duitse politicus die zijn collega's in de Bondsdag herinnerde aan de Russische tanks in Berlijn in de Tweede Wereldoorlog wordt constant opgevoerd, als koren op molen van de Russische propagandamachine. 'Zij herinneren zich in elk geval nog hoe sterk Rusland is.' Maar, zo is het verhaal hier, ook Duitsland zal vroeg of laat door de andere westerse landen worden gedwongen de tanks toch te leveren, 'en zal op die manier worden meegesleurd in deze NAVO-oorlog tegen Rusland'.

Als Duitsland toch de zware tanks stuurt, en als ze ingezet worden om bijvoorbeeld de Krim aan te vallen, dan zegt Rusland: we behouden ons het recht voor om 'te reageren'. Hier gaat minder over deze tanks zelf, maar meer over een toekomstig scenario waarbij de Krim zou worden getroffen door 'westerse wapens'. Dat zou volgens Rusland echt een nieuwe stap zijn. En daarbij klinkt ook opnieuw alle bekende retoriek van 'rode lijnen' en nucleaire dreigingen."

De Krim maakt deel uit van Oekraïne. Het schiereiland werd in 2014 door Rusland bezet en geannexeerd.

Oekraïne krijgt Patriot-onderdelen en raketten plus training van Nederland

Nederland levert twee lanceerinrichtingen van het Patriot luchtafweersysteem en een aantal raketten aan Oekraïne. Daarnaast gaan 65 militairen van het Korps Mariniers in twee lichtingen zo'n 200 Oekraïense militairen trainen om met het systeem om te gaan. Dat staat in een brief van minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

'Duitsland is en blijft een betrouwbare bondgenoot'

Hoewel er door Berlijn nog geen besluit is genomen om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen, ziet de VS Duitsland nog steeds als "een betrouwbare bondgenoot".

Op een persconferentie na afloop van de defensietop van vijftig landen op de vliegbasis Ramstein vroegen verschillende Duitse media de Amerikaanse minister Austin van Defensie of hij Berlijn nu nog betrouwbaar vindt. Ja dus: "Dat zijn ze al een heel lange tijd en ik geloof dat ze dat in de toekomst ook zullen blijven", zei hij.

Hij zei ook dat Duitsland een leidende rol heeft in het debat over de steun over Oekraïne. "Maar we kunnen allemaal wel meer doen."

Amerikaanse minister van Defensie: 'Duitsland blijft betrouwbare bondgenoot'

Nederland levert voorlopig geen F-16’s: ‘Te grote stap’

Nederland gaat voorlopig geen F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. "Dat is een hele grote stap. Dat gaat verder dan tanks", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De premier zegt dat F-16's bedoeld zijn voor de aanval en geen defensiesysteem zijn, zoals de Patriots. Nederland wil wel meewerken aan de levering van deze luchtafweerraketten, zo maakte de premier deze week bekend.

In de Tweede Kamer vroeg D66-Kamerlid Sjoerdsma gisteren of Nederland F-16's en infanteriegevechtsvoertuigen wil leveren. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei dat hij er met een "open blik" naar wil kijken, maar premier Rutte benadrukt dat het "nu niet aan de orde is" en dat er vanuit Oekraïne ook geen verzoek is gekomen om F-16's naar het oorlogsgebied te sturen.

VS bevestigt: nog geen besluit over levering Leopard 2-tanks aan Oekraïne

De Amerikaanse minister Austin van Defensie heeft bevestigd dat er nog geen overeenstemming is bereikt over het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Dat deed hij op een persconferentie na afloop van de defensietop op de vliegbasis Ramstein in Duitsland.

Eerder vandaag had de Duitse defensieminister Pistorius al bekendgemaakt dat er nog geen besluit was genomen.

Voorlopig nog geen Leopard 2-tanks naar Oekraïne

Er is nog geen overeenstemming bereikt over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius laten weten. "Dat er brede consensus binnen de coalitie zou zijn, is niet waar. Er zijn meer landen met twijfels."

De beslissing over het wel of niet sturen van de tanks wordt "zo spoedig mogelijk" genomen, verwacht minister Pistorius. Als er een akkoord komt kunnen de tanks snel worden ingezet, zegt hij.

Pistorius ontkent dat Duitsland de levering van Leopard-tanks eenzijdig blokkeert. "Er zijn goede redenen voor de leveringen en er zijn goede redenen tegen. En gezien de hele situatie van een oorlog die al bijna een jaar aan de gang is, moeten alle voor- en nadelen zeer zorgvuldig worden afgewogen", aldus Pistorius.

Duitse defensieminister: 'Het idee dat Duitsland levering van tanks blokkeert klopt niet'

Duitsland: levering tanks niet afhankelijk van VS

Duitsland laat de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne niet afhangen van de vraag of ook de Verenigde Staten tanks leveren. Dat zegt een woordvoerder van de Duitse regering. De beslissing over het wel of niet sturen ligt nog helemaal open, volgens Duitsland.

Eerder meldden Duitse media dat bondskanselier Scholz alleen groen licht zou geven voor de tanks als de Amerikanen Abrams-tanks leveren. De Amerikanen gaan deze tanks echter voorlopig nog niet leveren. Volgens het Pentagon is de inzet van de Abrams-tanks gecompliceerd en duurt het lang om de apparatuur onder de knie te krijgen. Voor de toekomstige inzet houdt het ministerie van Defensie de deur wel open.

De woordvoerder van de Duitse regering liet ook weten nog geen officieel verzoek te hebben ontvangen van Polen. Dat land liet weten ook zonder toestemming van Duitsland Leopard 2-tanks te willen sturen naar Oekraïne.

Zelensky hamert op belang tanks in oorlog

President Zelensky benadrukte tijdens de opening van de Defensie-bijeenkomst in Ramstein nog maar eens het belang van tanks in de oorlog.

"Dankzij jullie hulp zien we resultaten aan het front. Maar om de oorlog te winnen, hebben we tanks nodig. Er is weinig tijd en het ligt in jullie handen om de oorlog te winnen en Rusland te verslaan. Hundreds of thanks to you, but those are not tanks", sprak Zelensky de aanwezigen toe via een videoverbinding.

Het Kremlin laat weten dat eventuele door het Westen geleverde tanks de oorlog niet zullen veranderen en dat het de problemen voor de Oekraïners alleen maar zal vergroten.

Zelensky: 100 maal dank, is nog geen 100 tanks'

Amerikaanse defensieminister benadrukt belang van overleg Ramstein

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft in Ramstein de topconferentie geopend. "Dit is een belangrijk moment voor Oekraïne en de wereld", zei hij.

Austin liet in zijn openingstoespraak nog maar eens weten Oekraïne te steunen zolang dat nodig is. Hij benadrukte ook het belang van de bijeenkomst. "Rusland hergroepeert zich op dit moment en maakt zich klaar voor nieuwe aanvallen. Ze hebben het moeilijk en wij kunnen niet verslappen nu. Het Kremlin en de geschiedenis kijken mee."

Defensieminister Austin (VS): 'Dit is het moment om dieper te gaan'

'Moskou plaatst afweergeschut op overheidsgebouwen'

Vanuit Rusland komen steeds meer berichten dat op verschillende plekken in en rondom Moskou luchtafweersystemen worden geplaatst op daken van overheidsgebouwen.

Op sociale media zijn ongeverifieerde beelden te zien dat er een luchtafweerraket is geïnstalleerd op het dak van het gebouw van het ministerie van Defensie, in het centrum van de stad. Ook op andere overheidsgebouwen zouden luchtafweersystemen geplaatst. De systemen zijn ook gezien in de straten van de Russische hoofdstad.

Het Kremlin heeft nog geen officiële verklaringen gegeven over de kwestie.

Waarom komen de defensieleiders juist in Ramstein samen?

In de stad Ramstein-Miesenbach, in het westen van Duitsland, bevindt zich Vliegbasis Ramstein. De basis is het hoofdkwartier van alle luchtmachtzaken van de NAVO en tevens van de Amerikaanse luchtmacht in Europa. Hier werken ook (Nederlandse) luchtmachtmilitairen bij de Extended Air Defence Task Force: een samenwerking op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging.

De basis wordt sinds 1953 gebruikt en is de grootste Amerikaanse basis in Europa.

In 1988 werd de basis wereldnieuws toen tijdens een vliegshow drie straaljagers met elkaar in botsing kwamen en een daarvan brandend neerstortte in het publiek. 70 mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond.

EPA
De Amerikaanse luchtmacht op Vliegbasis Ramstein

Zelensky verwacht 'krachtige beslissingen' vanuit Ramstein

De Oekraïense president Zelensky verwacht "krachtige beslissingen" van de vijftig defensieleiders van de NAVO die vandaag bijeenkomen in Ramstein. In de Duitse plaats spreken de leiders over verdere militaire steun aan Oekraïne. Met name het leveren van tanks zal hoog op de agenda staan.

Duitsland is vooralsnog terughoudend om tanks te sturen, vooral uit angst om Rusland te provoceren. Berlijn moet als fabrikant van de tanks toestemming geven voor de levering, ook als andere landen ze willen leveren.

"We wachten nu in feite op een beslissing van één Europese hoofdstad, die de levering van tanks van meerdere landen in een stroomversnelling zal brengen", zei Zelensky gisteravond in een videotoespraak. "We verwachten krachtige beslissingen in Ramstein."

Nieuw steunpakket VS: tientallen pantserwagens, maar geen tanks

De VS gaat voor zo'n 2,5 miljard dollar aan wapens leveren aan Oekraïne, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Onderdeel daarvan zijn 90 pantserwagens van het type Stryker, en 59 pantserwagens van het type Bradley. De Stryker, het snellere en lichtere type van de twee, is nieuw voor Oekraïne.

Ook wordt er veel munitie geleverd, onder meer voor de HIMARS-raketlanceerders en het NASAMS-luchtafweergeschut.

De VS levert vooralsnog geen tanks. Afgelopen week meldden Duitse en Amerikaanse media dat de Duitse regering Leopard-tanks zou leveren aan Oekraïne, op voorwaarde dat de VS datzelfde zou doen met zijn Abrams-tanks. Maar de Amerikanen nemen die stap vooralsnog niet: het Pentagon heeft eerder gezegd dat de Abrams-tanks niet geschikt zijn voor Oekraïne, omdat die tanks vrij onderhoudsgevoelig zijn en rijden op een soort kerosine die niet ruim voorhanden is in Oekraïne. Volgens een woordvoerder heeft het land op dit moment meer baat bij snelle en stevige pantserwagens.

De nieuwe Duitse defensieminister Pistorius zei de afgelopen dag tegen Duitse media dat hij "niet bekend was" met de voorwaarden die Duitsland zou stellen. De bondsregering heeft nog geen besluit genomen over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne, maar dat valt vermoedelijk de komende dag aan het begin van een conferentie in Ramstein.

EPA
Een Amerikaanse Stryker-pantserwagen op een legerbasis in Duitsland, in 2022

Zware gevechten aan front in Donbas: 'Ze hebben enorm veel wapens en mankracht'

Op veel plekken weten de Oekraïense militairen hun positie te verdedigen. Maar de druk van Russische aanvallen blijft groot, vertellen de militairen.

Zware gevechten aan front in Donbas: 'Ze hebben enorm veel wapens en mankracht'

'Russen blijven bloemen leggen uit solidariteit met slachtoffers Dnipro'

Russen blijven in verschillende steden bloemen leggen bij standbeelden die zijn gelieerd aan Oekraïne, schrijft de Moscow Times. Ze doen dat uit solidariteit met de slachtoffers van de Russische aanval op een appartementencomplex van afgelopen weekend. Al meerdere mensen die bloemen achterlieten zijn opgepakt, maar dat weerhoudt niet iedereen om ermee door te gaan.

Bij die aanval op een flat in de Oekraïense stad kwamen tientallen burgers om het leven, onder wie ook kinderen. Volgens journaliste Eva Hartog zijn er afgelopen nacht bloemen en kaarsjes weggehaald bij een standbeeld in Moskou en zouden vier mensen zijn opgepakt. Toch liggen er vandaag weer nieuwe bloemen en knuffels.

Sommige mensen leggen ook appels neer. Die zouden verwijzen naar de inmiddels wereldberoemde gele keuken die op veel foto's en video's te zien was na de beschietingen. In die keuken, die volledig open lag doordat de gevel was weggeblazen, stond een fruitmand op tafel met appels.

'Nederland wil meebetalen aan Leopard-tanks'

Het kabinet is bereid te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Defensie gezegd tegen persbureau Bloomberg in het Zwitserse Davos, een dag voor een internationale bijeenkomst in het Duitse Ramstein over wapenleveranties aan Oekraïne.

Nederland heeft eerder al meebetaald aan tientallen oude Sovjet-tanks die Tsjechië aan Oekraïne heeft geleverd. "Dat is zeker iets wat we bereid zijn te doen", zegt Ollongren over het meebetalen aan Leopards. Volgens de minister moet de levering wel in coalitieverband binnen Europa of de NAVO plaatsvinden.

Nederland heeft zelf geen Leopard 2-tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Polen en Finland zijn bereid Leopard-tanks te leveren. Maar daarvoor is wel toestemming nodig van Duitsland en die is er nog niet.

ANP
Minister Ollongren van Defensie.

Azov-bataljon toegelaten op Facebook en Instagram

Meta zal uitingen van het Oekraïense Azov-bataljon of leden daarvan toelaten op hun platforms zoals Facebook, WhatsApp en Instagram, heeft het bedrijf laten weten aan de Kyiv Independent. Ook berichten van andere mensen die iets posten over het bataljon worden niet langer verwijderd.

Oekraïne probeert al geruime tijd de weg vrij te maken voor leden van deze legereenheid van de Nationale Garde, maar tot nu toe stond Meta berichten over Azov of van leden van de eenheid niet toe. Het Azov-bataljon wordt door de Russische president Poetin steevast afgeschilderd als extreemrechts.

Meta zegt dat de legereenheid nu duidelijk geen "gevaarlijke organisatie" meer is, de politieke Azov-beweging wordt nog wel geweerd van de platformen van Meta vanwege extreemrechtse denkbeelden. Het Azov-bataljon speelde een belangrijke rol bij de verdediging van de Oekraïense stad Marioepol.