liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland reageert op westerse wapenleveranties aan Oekraïne

  • In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.

'Duitsland houdt Poolse tanklevering niet tegen'

Als Polen gevechtstanks van Duitse makelij naar Oekraïne stuurt, zal Duitsland dat niet tegenhouden. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock gezegd tegen de Franse zender LCI. "De vraag is nog niet gesteld, maar als dat gebeurt zullen we niet in de weg staan", zei de minister:

Rusland reageert op westerse wapentoezeggingen aan Oekraïne

De voorzitter van het Russische lagerhuis, Vjatsjeslav Volodin, heeft vandaag gereageerd op de toezeggingen van westerse landen om wapens te leveren aan Oekraïne. Hij waarschuwt dat dat zal leiden tot "een wereldwijde ramp". Landen die meewerken aan de leveranties "riskeren zelfvernietiging", aldus de Rus.

Afgelopen vrijdag spraken 54 landen af een fors pakket aan nieuwe wapens te leveren aan Oekraïne. De door Oekraïne gevraagde Duitse Leopard 2-tanks zitten daar vooralsnog niet bij. Duitsland vreest escalatie van de oorlog als Oekraïne zwaarder materieel ontvangt dat ook voor de aanval kan worden gebruikt.

Met de waarschuwing van Volodin lijkt Rusland die angst te voeden. "Als Washington en de NAVO wapens leveren die ingezet kunnen worden om onze steden aan te vallen, zoals ze dreigen te doen, zou dat represailles met nog zwaardere wapens uitlokken."

De Franse president Macron zei vandaag nog dat hij niet uitsluit dat zijn land binnenkort Leclerc-tanks naar Oekraïne zal sturen.

Druk uit Polen en VK op Duitsland om aanvalstanks

Het Verenigd Koninkrijk wil nog altijd internationale afspraken maken om ervoor te zorgen dat er Leopardtanks naar Oekraïne gaan. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, gezegd.

Kiev zegt al langer dat het die tanks nodig heeft in de strijd tegen Rusland, maar voor de levering is toestemming van Duitsland nodig. Dat komt omdat de gevechtstanks van Duitse makelij zijn.

Een van de landen die over de Duitse tanks beschikt is Polen. De Poolse premier Morawiecki haalde vandaag uit naar Berlijn, omdat de Duitse regering vooralsnog weigert toestemming te geven. Premier Morawiecki dreigde dat, als Duitsland niet over de brug komt, een aantal landen een kleine coalitie zal vormen om het leveren van moderne tanks alsnog mogelijk te maken.

Ook de Baltische staten Litouwen, Estland en Letland riepen Duitsland gisteren op om groen licht te geven. "Dit is nodig om de Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa snel te herstellen. Duitsland heeft als leidende Europese mogendheid in dit opzicht een bijzondere verantwoordelijkheid", zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken gisteren.

Britse oud-premier Boris Johnson bezoekt Oekraïne

Boris Johnson heeft een bezoek gebracht aan de steden Borodjanka en Boetsja, waar hij onder meer de schade van Russische aanvallen heeft bekeken. Verder sprak de oud-premier met de Oekraïense president Zelensky.

Britse oud-premier Boris Johnson bezoekt Oekraïne

In de loopgraven: 'Officieel ben ik niet bang'

Een Franse tv-ploeg maakte opnamen van een Oekraïense eenheid in de loopgraven in de regio Donetsk, waar ze in de frontlinie vechten tegen de Russen. De commandant erkent dat hij bang is, maar hij laat het zijn manschappen niet merken omdat die anders ook door angst worden overmand.

'Het engste is een tank die recht op je af komt'

Stil protest in Moskou

In een video op Twitter is te zien dat er tal van bloemen in Moskou zijn neergelegd bij een spontane herdenkingsplek voor de Oekraïense slachtoffers van de raketaanval op een flat in Dnipro, eerder deze maand. In het filmpje is ook te zien hoe een vrouw een papier met daarop de tekst "Oekraïne is niet onze vijand, maar onze broeder" toont. Vervolgens wordt ze aangesproken door agenten.

In andere video's is te zien dat mensen worden opgepakt na het neerleggen van bloemen bij het monument.

Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken begraven

De omgekomen Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denys Monastyrsky, is vandaag begraven. Woensdag kwamen hij en veertien anderen om toen een helikopter neerstortte bij een kleuterschool. Hoe de helikopter kon neerstorten is nog niet bekend. De procureur-generaal van Oekraïne zei woensdag rekening te houden met alle scenario's.

Bij de uitvaart waren ook president Zelensky en zijn vrouw aanwezig:

Afscheidsceremonie voor omgekomen slachtoffers helikoptercrash

Ook Baltische staten willen Duitse tanks naar Oekraïne

Na Polen en Finland roepen nu ook Estland, Letland en Litouwen op tot het leveren van Leopard-tanks aan Oekraïne. De Litouwse minister van Defensie benadrukt in een tweet het belang van de levering van de tanks, die door Duitsland worden gebouwd. Hij noemt het dé manier om "Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa te herstellen."

Gisteren kwamen op de vliegbasis Ramstein in Duitsland vijftig landen bijeen om te praten over het opschalen van wapenleveranties aan Oekraïne. Een aantal, waaronder Duitsland, hield de boot af. Kiev vraagt al langere tijd om de Leopard 2 tanks, omdat het deze van groot belang acht voor het breken van de Russische linies en bij het pareren van aanvallen die Kiev de komende tijd verwacht.

Oekraïense militairen tonen slag om Bachmoet op TikTok

Het gebied rond de belegerde stad Bachmoet is moeilijk toegankelijk voor de media, maar Oekraïense militairen doen zelf verslag van hun leven aan het front door te vloggen op TikTok. Zo speelt het videoplatform een belangrijke rol in de online beeldvorming van de oorlog. De video's vertonen een vertekend beeld van de realiteit en zijn allerminst journalistiek van aard: de militairen mogen niet alles laten zien wat zich aan het front afspeelt, om te voorkomen dat strategisch belangrijke informatie naar buiten komt.

Vier militairen laten zien hoe de strijd er van binnenuit uitziet:

Bachmoet van binnenuit: zo laten vloggende Oekraïense militairen de strijd aan het front zien

Ollongren verwacht binnen paar weken besluit over Duitse tanks

De Oekraïense president Zelensky hoopte op een krachtig besluit, maar hij krijgt voorlopig geen Duitse tanks. Defensieminister Kasja Ollongren verwacht binnen een paar weken wel een besluit. De kwestie stond vandaag centraal op een belangrijk internationaal defensieoverleg op vliegbasis Ramstein in Duitsland. Ollongren benadrukt dat de landen Oekraïne blijven steunen. "Ze krijgen heel veel wel. Minstens zo relevant. We kijken goed wat Oekraïne nodig heeft", zegt ze in Nieuwsuur.

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, heeft gezegd dat er geen brede consensus is onder de bondgenoten. Ollongren wil niet zeggen welke landen twijfelen. "Ik kan niet voor andere landen spreken." Wel vindt ze dat er zoveel mogelijk geleverd moet worden, zodat Oekraïne de oorlog kan winnen. "Dan moeten we meer doen. Tijd is nu in Russisch voordeel. Er is reden tot bezorgdheid over wat de Russen van plan zijn."

Oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn sluit niet dat dit hele proces nog een staartje krijgt. "We weten dat bondskanselier Scholz met de Franse president Emmanuel Macron spreekt dit weekend. Dus het is niet zo dat wat we nu zien in Ramstein ook het einde van dat gesprek betekent."

Zelensky vraagt volgens Berlijn om tanks omdat hij bepaalde bewegingen ziet aan Russische kant. "Hij kijkt natuurlijk ook naar wat er in het voorjaar zou kunnen gebeuren. Hij wil bijvoorbeeld niet dat er weer een grote klap wordt uitgedeeld richting Kiev. Hij wil zeker zijn dat die tanks er zijn en dat hij elke aanval die vanuit het noorden zou komen ook af kan slaan."

Frankrijk verhoogt defensiebudget tot 400 miljard euro

Voor de periode 2024 tot 2030 gaat de Franse regering het defensiebudget verhogen tot 400 miljard euro. Er was al 295 miljard euro vrijgemaakt voor de periode 2019-2025.

Het budget tot 2025 was bedoeld om de capaciteit van het leger weer op niveau te brengen, zegt president Macron. In de laatste decennia is er nauwelijks in defensie geïnvesteerd. De verhoging moet het leger "transformeren" om klaar te zijn voor conflicten met een hoge intensiteit.

"Frankrijk heeft en zal strijdkrachten klaar hebben staan voor de uitdagingen van de eeuw." Het land moet volgens de president gereed zijn voor een nieuw tijdperk "met een opeenstapeling van bedreigingen, zoals oorlogen of andere nieuwere bedreigingen".

VS: Wagner-leger is een internationale criminele organisatie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft het Russische privéleger Wagner bestempeld als internationale criminele organisatie. De Verenigde Staten willen zo de Wagner-operaties in Oekraïne en delen van Afrika (Libië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek) bemoeilijken. Daartoe worden ook sancties opgelegd.

Volgens het Witte Huis schenden de huurlingen de mensenrechten. Het Wagner-leger heeft zo'n 50.000 manschappen in Oekraïne. Ongeveer 40.000 van hen zijn veroordeelde criminelen die in Russische gevangenissen zaten, zegt de VS.

De VS heeft ook beelden vrijgegeven van Rusland dat wapens uit Noord-Korea in ontvangst neemt. Volgens het Witte Huis zijn die bedoeld om de Wagner-huurlingen te versterken. Vorige maand beschuldigde de VS Noord-Korea van het leveren van onder meer raketten aan Rusland. Noord-Korea heeft dat ontkend.

"Deze acties tonen de transcontinentale dreiging die Wagner vormt", zegt een Amerikaanse woordvoerder.

Zelensky blijft strijden voor moderne tanks

Oekraïne zal nog steeds moeten strijden om de levering van moderne tanks veilig te stellen, zegt de Oekraïense president Zelensky in een videotoespraak. Eerder vandaag werden westerse bondgenoten het niet eens over de levering van Leopard 2-tanks.

Hij zegt verder dat de toegezegde wapenleveranties van de bondgenoten (Nederland levert onder meer onderdelen van het Patriotluchtafweergeschut) Oekraïne weerbaarder zullen maken tegen de Russische agressie.

Kiev vraagt al tijden om de Leopard-tanks, maar die mogen alleen naar Oekraïne worden gestuurd met goedkeuring van Duitsland. De Duitse minister van Defensie zei eerder vandaag dat er geen brede consensus is onder de bondgenoten. Of en wanneer er tanks worden gestuurd moet nog worden besloten. Oekraïense troepen kunnen al wel trainen met de tanks.

Rusland-correspondent Iris de Graaf over de wapenleveranties

"Voor het Kremlin is alleen al het feit dat de landen vandaag bijeenkwamen op de basis Ramstein, en bezig zijn met opschaling van de militaire steun aan Oekraïne, een nieuwe bevestiging van het Russische verhaal dat de NAVO in oorlog is met Rusland", zegt correspondent Iris de Graaf. "'Als de tanks niet nu worden geleverd, dan wel volgende week of maand. Het Westen gaat door met Oekraïne bewapenen om Rusland op de knieën te krijgen', zo redeneren ze hier.

Voor Poetin zelf kan het voorlopig niet leveren van de Leopard-tanks worden gezien als een minisuccesje. Hij ziet het als een bevestiging dat er geen eenheid is in het Westen. Hij hoopt natuurlijk dat zodra de eenheid wegvalt, Oekraïne minder steun krijgt.

Duitsland wordt nu neergezet als een van de weinige landen die nog 'gezond verstand hebben', zeggen de Russische talkshows. Een Duitse politicus die zijn collega's in de Bondsdag herinnerde aan de Russische tanks in Berlijn in de Tweede Wereldoorlog wordt constant opgevoerd, als koren op molen van de Russische propagandamachine. 'Zij herinneren zich in elk geval nog hoe sterk Rusland is.' Maar, zo is het verhaal hier, ook Duitsland zal vroeg of laat door de andere westerse landen worden gedwongen de tanks toch te leveren, 'en zal op die manier worden meegesleurd in deze NAVO-oorlog tegen Rusland'.

Als Duitsland toch de zware tanks stuurt, en als ze ingezet worden om bijvoorbeeld de Krim aan te vallen, dan zegt Rusland: we behouden ons het recht voor om 'te reageren'. Hier gaat minder over deze tanks zelf, maar meer over een toekomstig scenario waarbij de Krim zou worden getroffen door 'westerse wapens'. Dat zou volgens Rusland echt een nieuwe stap zijn. En daarbij klinkt ook opnieuw alle bekende retoriek van 'rode lijnen' en nucleaire dreigingen."

De Krim maakt deel uit van Oekraïne. Het schiereiland werd in 2014 door Rusland bezet en geannexeerd.

Oekraïne krijgt Patriot-onderdelen en raketten plus training van Nederland

Nederland levert twee lanceerinrichtingen van het Patriot luchtafweersysteem en een aantal raketten aan Oekraïne. Daarnaast gaan 65 militairen van het Korps Mariniers in twee lichtingen zo'n 200 Oekraïense militairen trainen om met het systeem om te gaan. Dat staat in een brief van minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

'Duitsland is en blijft een betrouwbare bondgenoot'

Hoewel er door Berlijn nog geen besluit is genomen om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen, ziet de VS Duitsland nog steeds als "een betrouwbare bondgenoot".

Op een persconferentie na afloop van de defensietop van vijftig landen op de vliegbasis Ramstein vroegen verschillende Duitse media de Amerikaanse minister Austin van Defensie of hij Berlijn nu nog betrouwbaar vindt. Ja dus: "Dat zijn ze al een heel lange tijd en ik geloof dat ze dat in de toekomst ook zullen blijven", zei hij.

Hij zei ook dat Duitsland een leidende rol heeft in het debat over de steun over Oekraïne. "Maar we kunnen allemaal wel meer doen."

Amerikaanse minister van Defensie: 'Duitsland blijft betrouwbare bondgenoot'

Nederland levert voorlopig geen F-16’s: ‘Te grote stap’

Nederland gaat voorlopig geen F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. "Dat is een hele grote stap. Dat gaat verder dan tanks", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De premier zegt dat F-16's bedoeld zijn voor de aanval en geen defensiesysteem zijn, zoals de Patriots. Nederland wil wel meewerken aan de levering van deze luchtafweerraketten, zo maakte de premier deze week bekend.

In de Tweede Kamer vroeg D66-Kamerlid Sjoerdsma gisteren of Nederland F-16's en infanteriegevechtsvoertuigen wil leveren. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei dat hij er met een "open blik" naar wil kijken, maar premier Rutte benadrukt dat het "nu niet aan de orde is" en dat er vanuit Oekraïne ook geen verzoek is gekomen om F-16's naar het oorlogsgebied te sturen.

VS bevestigt: nog geen besluit over levering Leopard 2-tanks aan Oekraïne

De Amerikaanse minister Austin van Defensie heeft bevestigd dat er nog geen overeenstemming is bereikt over het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Dat deed hij op een persconferentie na afloop van de defensietop op de vliegbasis Ramstein in Duitsland.

Eerder vandaag had de Duitse defensieminister Pistorius al bekendgemaakt dat er nog geen besluit was genomen.

Voorlopig nog geen Leopard 2-tanks naar Oekraïne

Er is nog geen overeenstemming bereikt over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius laten weten. "Dat er brede consensus binnen de coalitie zou zijn, is niet waar. Er zijn meer landen met twijfels."

De beslissing over het wel of niet sturen van de tanks wordt "zo spoedig mogelijk" genomen, verwacht minister Pistorius. Als er een akkoord komt kunnen de tanks snel worden ingezet, zegt hij.

Pistorius ontkent dat Duitsland de levering van Leopard-tanks eenzijdig blokkeert. "Er zijn goede redenen voor de leveringen en er zijn goede redenen tegen. En gezien de hele situatie van een oorlog die al bijna een jaar aan de gang is, moeten alle voor- en nadelen zeer zorgvuldig worden afgewogen", aldus Pistorius.

Duitse defensieminister: 'Het idee dat Duitsland levering van tanks blokkeert klopt niet'

Duitsland: levering tanks niet afhankelijk van VS

Duitsland laat de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne niet afhangen van de vraag of ook de Verenigde Staten tanks leveren. Dat zegt een woordvoerder van de Duitse regering. De beslissing over het wel of niet sturen ligt nog helemaal open, volgens Duitsland.

Eerder meldden Duitse media dat bondskanselier Scholz alleen groen licht zou geven voor de tanks als de Amerikanen Abrams-tanks leveren. De Amerikanen gaan deze tanks echter voorlopig nog niet leveren. Volgens het Pentagon is de inzet van de Abrams-tanks gecompliceerd en duurt het lang om de apparatuur onder de knie te krijgen. Voor de toekomstige inzet houdt het ministerie van Defensie de deur wel open.

De woordvoerder van de Duitse regering liet ook weten nog geen officieel verzoek te hebben ontvangen van Polen. Dat land liet weten ook zonder toestemming van Duitsland Leopard 2-tanks te willen sturen naar Oekraïne.

Zelensky hamert op belang tanks in oorlog

President Zelensky benadrukte tijdens de opening van de Defensie-bijeenkomst in Ramstein nog maar eens het belang van tanks in de oorlog.

"Dankzij jullie hulp zien we resultaten aan het front. Maar om de oorlog te winnen, hebben we tanks nodig. Er is weinig tijd en het ligt in jullie handen om de oorlog te winnen en Rusland te verslaan. Hundreds of thanks to you, but those are not tanks", sprak Zelensky de aanwezigen toe via een videoverbinding.

Het Kremlin laat weten dat eventuele door het Westen geleverde tanks de oorlog niet zullen veranderen en dat het de problemen voor de Oekraïners alleen maar zal vergroten.

Zelensky: 100 maal dank, is nog geen 100 tanks'

Amerikaanse defensieminister benadrukt belang van overleg Ramstein

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft in Ramstein de topconferentie geopend. "Dit is een belangrijk moment voor Oekraïne en de wereld", zei hij.

Austin liet in zijn openingstoespraak nog maar eens weten Oekraïne te steunen zolang dat nodig is. Hij benadrukte ook het belang van de bijeenkomst. "Rusland hergroepeert zich op dit moment en maakt zich klaar voor nieuwe aanvallen. Ze hebben het moeilijk en wij kunnen niet verslappen nu. Het Kremlin en de geschiedenis kijken mee."

Defensieminister Austin (VS): 'Dit is het moment om dieper te gaan'

'Moskou plaatst afweergeschut op overheidsgebouwen'

Vanuit Rusland komen steeds meer berichten dat op verschillende plekken in en rondom Moskou luchtafweersystemen worden geplaatst op daken van overheidsgebouwen.

Op sociale media zijn ongeverifieerde beelden te zien dat er een luchtafweerraket is geïnstalleerd op het dak van het gebouw van het ministerie van Defensie, in het centrum van de stad. Ook op andere overheidsgebouwen zouden luchtafweersystemen geplaatst. De systemen zijn ook gezien in de straten van de Russische hoofdstad.

Het Kremlin heeft nog geen officiële verklaringen gegeven over de kwestie.

Waarom komen de defensieleiders juist in Ramstein samen?

In de stad Ramstein-Miesenbach, in het westen van Duitsland, bevindt zich Vliegbasis Ramstein. De basis is het hoofdkwartier van alle luchtmachtzaken van de NAVO en tevens van de Amerikaanse luchtmacht in Europa. Hier werken ook (Nederlandse) luchtmachtmilitairen bij de Extended Air Defence Task Force: een samenwerking op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging.

De basis wordt sinds 1953 gebruikt en is de grootste Amerikaanse basis in Europa.

In 1988 werd de basis wereldnieuws toen tijdens een vliegshow drie straaljagers met elkaar in botsing kwamen en een daarvan brandend neerstortte in het publiek. 70 mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond.

De Amerikaanse luchtmacht op Vliegbasis Ramstein

Zelensky verwacht 'krachtige beslissingen' vanuit Ramstein

De Oekraïense president Zelensky verwacht "krachtige beslissingen" van de vijftig defensieleiders van de NAVO die vandaag bijeenkomen in Ramstein. In de Duitse plaats spreken de leiders over verdere militaire steun aan Oekraïne. Met name het leveren van tanks zal hoog op de agenda staan.

Duitsland is vooralsnog terughoudend om tanks te sturen, vooral uit angst om Rusland te provoceren. Berlijn moet als fabrikant van de tanks toestemming geven voor de levering, ook als andere landen ze willen leveren.

"We wachten nu in feite op een beslissing van één Europese hoofdstad, die de levering van tanks van meerdere landen in een stroomversnelling zal brengen", zei Zelensky gisteravond in een videotoespraak. "We verwachten krachtige beslissingen in Ramstein."

Nieuw steunpakket VS: tientallen pantserwagens, maar geen tanks

De VS gaat voor zo'n 2,5 miljard dollar aan wapens leveren aan Oekraïne, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Onderdeel daarvan zijn 90 pantserwagens van het type Stryker, en 59 pantserwagens van het type Bradley. De Stryker, het snellere en lichtere type van de twee, is nieuw voor Oekraïne.

Ook wordt er veel munitie geleverd, onder meer voor de HIMARS-raketlanceerders en het NASAMS-luchtafweergeschut.

De VS levert vooralsnog geen tanks. Afgelopen week meldden Duitse en Amerikaanse media dat de Duitse regering Leopard-tanks zou leveren aan Oekraïne, op voorwaarde dat de VS datzelfde zou doen met zijn Abrams-tanks. Maar de Amerikanen nemen die stap vooralsnog niet: het Pentagon heeft eerder gezegd dat de Abrams-tanks niet geschikt zijn voor Oekraïne, omdat die tanks vrij onderhoudsgevoelig zijn en rijden op een soort kerosine die niet ruim voorhanden is in Oekraïne. Volgens een woordvoerder heeft het land op dit moment meer baat bij snelle en stevige pantserwagens.

De nieuwe Duitse defensieminister Pistorius zei de afgelopen dag tegen Duitse media dat hij "niet bekend was" met de voorwaarden die Duitsland zou stellen. De bondsregering heeft nog geen besluit genomen over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne, maar dat valt vermoedelijk de komende dag aan het begin van een conferentie in Ramstein.

Een Amerikaanse Stryker-pantserwagen op een legerbasis in Duitsland, in 2022

Zware gevechten aan front in Donbas: 'Ze hebben enorm veel wapens en mankracht'

Op veel plekken weten de Oekraïense militairen hun positie te verdedigen. Maar de druk van Russische aanvallen blijft groot, vertellen de militairen.

Zware gevechten aan front in Donbas: 'Ze hebben enorm veel wapens en mankracht'

'Russen blijven bloemen leggen uit solidariteit met slachtoffers Dnipro'

Russen blijven in verschillende steden bloemen leggen bij standbeelden die zijn gelieerd aan Oekraïne, schrijft de Moscow Times. Ze doen dat uit solidariteit met de slachtoffers van de Russische aanval op een appartementencomplex van afgelopen weekend. Al meerdere mensen die bloemen achterlieten zijn opgepakt, maar dat weerhoudt niet iedereen om ermee door te gaan.

Bij die aanval op een flat in de Oekraïense stad kwamen tientallen burgers om het leven, onder wie ook kinderen. Volgens journaliste Eva Hartog zijn er afgelopen nacht bloemen en kaarsjes weggehaald bij een standbeeld in Moskou en zouden vier mensen zijn opgepakt. Toch liggen er vandaag weer nieuwe bloemen en knuffels.

Sommige mensen leggen ook appels neer. Die zouden verwijzen naar de inmiddels wereldberoemde gele keuken die op veel foto's en video's te zien was na de beschietingen. In die keuken, die volledig open lag doordat de gevel was weggeblazen, stond een fruitmand op tafel met appels.

'Nederland wil meebetalen aan Leopard-tanks'

Het kabinet is bereid te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Defensie gezegd tegen persbureau Bloomberg in het Zwitserse Davos, een dag voor een internationale bijeenkomst in het Duitse Ramstein over wapenleveranties aan Oekraïne.

Nederland heeft eerder al meebetaald aan tientallen oude Sovjet-tanks die Tsjechië aan Oekraïne heeft geleverd. "Dat is zeker iets wat we bereid zijn te doen", zegt Ollongren over het meebetalen aan Leopards. Volgens de minister moet de levering wel in coalitieverband binnen Europa of de NAVO plaatsvinden.

Nederland heeft zelf geen Leopard 2-tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Polen en Finland zijn bereid Leopard-tanks te leveren. Maar daarvoor is wel toestemming nodig van Duitsland en die is er nog niet.

Minister Ollongren van Defensie.

Azov-bataljon toegelaten op Facebook en Instagram

Meta zal uitingen van het Oekraïense Azov-bataljon of leden daarvan toelaten op hun platforms zoals Facebook, WhatsApp en Instagram, heeft het bedrijf laten weten aan de Kyiv Independent. Ook berichten van andere mensen die iets posten over het bataljon worden niet langer verwijderd.

Oekraïne probeert al geruime tijd de weg vrij te maken voor leden van deze legereenheid van de Nationale Garde, maar tot nu toe stond Meta berichten over Azov of van leden van de eenheid niet toe. Het Azov-bataljon wordt door de Russische president Poetin steevast afgeschilderd als extreemrechts.

Meta zegt dat de legereenheid nu duidelijk geen "gevaarlijke organisatie" meer is, de politieke Azov-beweging wordt nog wel geweerd van de platformen van Meta vanwege extreemrechtse denkbeelden. Het Azov-bataljon speelde een belangrijke rol bij de verdediging van de Oekraïense stad Marioepol.

Nederlandse Edward barbecuet aan het front in Oekraïne voor soldaten

Toen de oorlog uitbrak, aarzelde slager en kok Edward geen moment. Hij ging naar Oekraïne om eten te maken voor de soldaten. Iedere dag gaan er kilo's vlees op zijn ondergrondse barbecue op een geheime locatie, vlak bij het front.

Nederlandse Edward barbecuet aan het front in Oekraïne voor soldaten

Ene wapentoezegging na de andere, maar belangrijkste vinkje is nog niet gezet

Regeringsleiders en ministers buitelen bijna over elkaar heen om wapenleveranties toe te zeggen aan Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Polen en Finland: het is maar een kleine greep uit de landen die zware wapens beloven aan de Oekraïners.

Toch is het nog niet genoeg om de oorlog tegen Rusland te winnen, zeggen de Oekraïners. Om echt stappen te zetten zijn er rond de 300 moderne tanks nodig, zeggen ze in Kiev. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar Duitsland, dat wil dat de Verenigde Staten ook meedoet door Abrams-tanks te leveren.

Alle toezeggingen komen vlak voor een top van bondgenoten van de Oekraïners op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein, morgen. Die bondgenoten, verenigd in de Ukraine Defence Contact Group, coördineren de wapenleveringen van onder meer NAVO-landen aan Kiev. De verwachting is dat de deelnemende landen na de top met toezeggingen komen over te leveren wapens en munitie.

Verenigd Koninkrijk levert Brimstone-raketten

Het Verenigd Koninkrijk gaat 600 Brimstone-raketten leveren aan Oekraïne. De Britse minister van Defensie Wallace deed die belofte op de militaire basis van Tapa in Estland, waar hij andere ministers van Defensie ontmoet. Volgens Wallace gaan die precisieraketten "enorm belangrijk" zijn in de strijd tegen Rusland.

Wallace benadrukt dat de westerse landen een sterke eenheid blijven vormen, "ook in de verre toekomst". "Als president Poetin erop rekent dat we ons dit jaar gaan vervelen, heeft hij het mis. We zullen plannen maken voor dit jaar, en volgend jaar en het jaar daarna en daarna."

De Britse minister van Defensie Ben Wallace

Denemarken en Estland doneren houwitsers

Denemarken gaat negentien Caesar-houwitsers doneren aan Oekraïne, maakt het Deense ministerie van Defensie bekend. De regering is al langer in gesprek met Oekraïne over de levering van de in Frankrijk gemaakte langeafstandskanonnen, zegt de minister van Defensie. "Ik ben blij dat we nu een meerderheid in het parlement hebben om te kunnen doneren aan de Oekraïense vrijheidsstrijd."

Estland maakt bekend voor 113 miljoen euro te leveren aan het arsenaal van Oekraïne, waaronder verschillende soorten houwitsers. "Oekraïne heeft vooral zwaar wapentuig nodig", zegt de Estse minister van Defensie.

Duitse krant: industrie kan meer dan honderd tanks leveren

Duitse bedrijven zijn in staat om meer dan honderd tanks aan Oekraïne te leveren. Dat zegt het Duitse Handelsblatt op basis van bronnen binnen de industrie. Volgens de krant kan Duitsland Leopard 2-tanks leveren die aanvankelijk voor Tsjechië en Slowakije waren bedoeld. Ook het sturen van opgeknapte Britse Challenger 1-tanks behoort volgens de krant tot de mogelijkheden.

Duitsland staat onder grote druk om zware gevechtstanks te leveren aan Oekraïne. Polen heeft die druk vandaag verder opgeschroefd door te dreigen ook zonder toestemming van Duitsland Leopards aan Oekraïne te leveren. De tanks kunnen formeel alleen geleverd worden als de Duitse regering instemt, omdat de tanks in Duitsland worden geproduceerd.

Volgens experts kunnen de tanks een aanzienlijke bijdrage leveren aan de strijd tegen Rusland.

Ook EU-parlement wil speciaal tribunaal voor Russen

Het Europees Parlement pleit voor een speciaal tribunaal dat de verantwoordelijken voor de Russische oorlog tegen Oekraïne moet berechten. Eerder spraken Nederland, Duitsland en de Europese Commissie zich uit voor een speciaal tribunaal.

Het tribunaal moet personen in het Kremlin verantwoordelijk houden voor de oorlog. Den Haag herbergt al het Internationaal Strafhof (ICC), dat moet optreden tegen onder meer oorlogsmisdaden en genocide. Agressie tegen een ander land, zoals de Russische inval in Oekraïne, wordt zelden vervolgd. Het strafhof kan de inval niet vervolgen omdat Rusland het ICC niet erkent.

De steun voor een tribunaal is vooral van symbolische waarde. Voor het instellen ervan is namelijk internationaal draagvlak nodig, zei ook buitenlandminister Hoekstra eerder. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet ermee instemmen, maar dat zal niet gebeuren omdat Rusland daar een veto kan uitspreken.

Zweden veroordeelt broers voor spionage voor Rusland

Een rechtbank in Zweden heeft twee broers schuldig verklaard aan spionage voor Rusland. De twee broers hebben volgens de rechter tussen 2011 en 2021 gespioneerd voor de militaire inlichtingendienst GROe. Ze hadden een lijst opgesteld met alle medewerkers van de Zweedse veiligheidsdienst.

De oudste broer (42) werkte zowel bij de Zweedse inlichtingendiensten SAPO als voor het leger. Hij is ook veroordeeld voor verboden omgang met geheime informatie. Hij krijgt een levenslange celstraf. Zijn 35-jarige broer moet ruim negen jaar de cel in.

Vorig jaar werden de mannen vastgezet. Ze spreken de beschuldigingen tegen.

Net aangetreden defensieminister wil Duitse troepen versterken

De nieuwe Duitse defensieminister Boris Pistorius zegt de troepen in zijn land te willen versterken zodat ze in tijden van oorlog goed hun werk kunnen doen. "Dit zijn geen normale tijden, er woedt een oorlog in Europa", zei hij in een toespraak op het ministerie. "Onze taak is om het leger te versterken. Het gaat om afschrikking, effectiviteit en paraatheid. We moeten Oekraïne blijven steunen, ook met materieel."

Pistorius is vandaag aangetreden als minister van Defensie. Duitsland staat momenteel onder grote druk om zware gevechtstanks te leveren aan Oekraïne. Morgen komt Pistorius samen met de defensieministers van de NAVO-landen om wapenleveranties te bespreken.

Christine Lambrecht stapte eerder deze week op als defensieminister. De SPD'er lag onder vuur vanwege haar weinig daadkrachtige leiding.

Net aangetreden Duitse defensieminister wil Oekraïne blijven steunen

Poolse premier dreigt: ook zonder toestemming Duitsers tanks naar Oekraïne

Polen voert de druk op Duitsland op om toestemming te geven voor het sturen van tanks naar Oekraïne. President Zelensky heeft meerdere landen met Leopard 2-tanks in het arsenaal gevraagd om die naar Oekraïne te sturen, maar Duitsland moet daar eerst akkoord voor geven. Tot dusver is dat niet gebeurd.

De Poolse premier Morawiecki wil daar niet op wachten, zegt hij tegen Poolse media. "Toestemming is hier van ondergeschikt belang. Ofwel krijgen we snel goedkeuring, ofwel zullen we zelf het juiste doen." Hij zegt druk te zullen blijven uitoefenen op bondskanselier Scholz.

Morawiecki benadrukt dat de veiligheid van heel Europa afhangt van de beslissing van Duitsland.

Zweden levert 50 infanterievoertuigen aan Oekraïne

De Zweedse regering gaat gepantserde infanterievoertuigen leveren aan het Oekraïense leger. Premier Kristersson maakte op een persconferentie bekend dat het nieuwe steunpakket bestaat uit onder meer vijftig gepantserde Type 90-voertuigen. Deze Stridsfordon 90's zijn ontwikkeld en geproduceerd door de Zweedse bedrijven Försvarets Materielverk, BAE Systems Bofors en Hägglunds.

Ook heeft de premier het leger gevraagd om het Archer-artilleriesysteem klaar te maken voor vervoer naar Oekraïne. Hoeveel eenheden er worden gestuurd, heeft hij niet laten weten. Het nieuwe pakket heeft in totaal een waarde van omgerekend zo'n 387 miljoen euro.

"Een Oekraïense overwinning in deze oorlog is van bijna onbeschrijflijk belang", aldus Kristersson, die zegt dat Oekraïne vecht voor de vrijheid van heel Europa. "Dat is een van de belangrijkste redenen waarom zo veel landen ook helpen. Morele steun is belangrijk, maar ook onze gezamenlijke veiligheid."

Grotere druk op Duitsland om zware gevechtstanks te leveren

De druk op Duitsland groeit om zware Leopard-gevechtstanks te leveren aan Oekraïne. Bondskanselier Scholz zei gisteren daartoe bereid te zijn, maar wel onder voorwaarden. De Duitse regering wil Oekraïne steunen en Duitsland is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke wapenleverancier. Toch heeft het land zich erg terughoudend opgesteld, wat komt door het Duitse oorlogsverleden en de vrees voor verdere escalatie.

Lees hier meer:

Spaanse premier roept op tot vredesonderhandelingen met Poetin

De Spaanse premier Sánchez heeft zich in een interview met CNN uitgesproken voor vredesonderhandelingen met president Poetin. "Het is belangrijk dat we contact houden met Poetin", zei hij vanuit Davos in Zwitserland, waar deze week het World Economic Forum wordt gehouden. Volgens Sánchez zou het goed zijn als Frankrijk en Duitsland hierin het voortouw nemen.

Zoiets zou in zijn ogen bijvoorbeeld kunnen in de vorm van het Normandië-overleg, zoals dat voor de oorlog in Oekraïne bestond. Binnen die Normandië-groep, in 2015 in het leven geroepen, onderhandelden vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk over de naleving van de Minsk-akkoorden uit 2014 en 2015. Volgens Sánchez zouden andere EU-lidstaten een eventueel vredesonderhandelingsinitiatief van Frankrijk en Duitsland steunen.

In Davos wordt veel over Oekraïne gesproken; de Oekraïense president Zelensky heeft de aanwezigen gisteren ook toegesproken. NAVO-baas Jens Stoltenberg maakte tijdens de conferentie, die nog tot en met morgen duurt, duidelijk dat Oekraïne zwaardere en modernere wapens kan verwachten, zodat het land Rusland militair het hoofd kan bieden. Meerdere lidstaten hebben al toegezegd die wapens te leveren.

Premier Sánchez van Spanje bij het World Economic Forum

'Duitsland levert Oekraïne tanks als de VS dat ook doet'

Duitsland is bereid om Leopard 2-tanks te leveren aan Oekraïne, maar stelt als voorwaarde dat de Verenigde Staten dan op hun beurt Abrams-tanks leveren. Dat schrijven Duitse en Amerikaanse media, waaronder de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou deze boodschap in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Biden hebben afgegeven. Scholz wil met de voorwaarde naar verluidt voorkomen dat het NAVO-bondgenootschap uit elkaar wordt gespeeld. De tanks kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de strijd tegen Rusland, zeggen experts.

Daarom wordt er al weken druk uitgeoefend op Duitsland om de tanks te leveren, en andere landen dat ook toe te staan. De Leopards kunnen alleen geleverd worden als de Duitse regering instemt omdat de tanks in Duitsland worden geproduceerd. Polen, dat graag twaalf tanks wil leveren aan Oekraïne, kan dat dus pas doen als de Duitse minister van Defensie instemt.

Oekraïne heeft van een aantal Oost-Europese landen al wel oude Sovjet-tanks gekregen. Ook besloot het Verenigd Koninkrijk vorige week Challenger 2-tanks aan Oekraïne te leveren; het zijn de eerste moderne westerse tanks die Kiev krijgt.

Nieuwe minister

Het wel of niet leveren van tanks wordt een van de eerste beslissingen van de nieuwe minister van Defensie, Boris Pistorius. Hij begint morgen aan zijn baan als minister. Een dag later komen de bondgenoten van Oekraïne in Duitsland bijeen om over verdere militaire steun te besluiten. NAVO-baas Jens Stoltenberg kondigde al aan dat Oekraïne zwaardere en modernere wapens krijgt.

Drie dagen van rouw vanwege helikoptercrash

De burgemeester van Brovary, Ihor Sapozhko, heeft drie dagen van rouw afgekondigd vanwege de helikoptercrash die vanmorgen in zijn gemeente plaatsvond. Bij het ongeluk kwamen volgens de laatste berichten veertien mensen om het leven. Eerder werd ook het aantal van achttien genoemd.

25 mensen, onder wie elf kinderen, liggen nog in het ziekenhuis. Onder de doden waren alle negen inzittenden van de helikopter. Onder de slachtoffers die niet in de helikopter zaten, is ten minste één kind. De helikopter stortte neer in de buurt van een kleuterschool.

Wereldleiders hebben hun medeleven betuigd. Zo heeft de Amerikaanse president Biden de families van de slachtoffers gecondoleerd. Hij prees het werk van de omgekomen minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyi "om de Russische agressie te bestrijden en hervormingen door te voeren om de democratie in Oekraïne te versterken".

Poetin bij herdenking beleg van Leningrad, spreekt over oorlog in Oekraïne

De Russische president Poetin heeft in Sint-Petersburg het beleg van Leningrad (zoals de stad vroeger heette) herdacht. 80 jaar geleden op 18 januari 1943 slaagde het Sovjetleger erin een eerste doorbraak te bewerkstelligen, maar de stad zou pas een jaar later worden ontzet.

De herdenking van het beleg roept tot op de dag van vandaag emoties op. Tijdens het beleg van Leningrad kwam een derde van de bevolking om het leven, ongeveer 1 miljoen mensen. Poetin, zelf geboren in Sint-Petersburg, sprak tijdens de verschillende herdenkingsdiensten en legde bloemen bij een monument.

Poetin legt bloemen bij een monument in Sint-Petersburg.

Poetin heeft eerder al een link gelegd tussen de strijd van toen en de oorlog in Oekraïne nu. Volgens hem wordt er gestreden tegen fascisten. Tijdens een bezoek aan een raketfabriek, sprak de Russische leider expliciet over de oorlog. Poetin zei dat Rusland de oorlog gaat winnen vanwege de vele raketten die het land produceert.

Trots en verdriet bij herdenking ontzet van Leningrad: 'Hoe kunnen we niet herdenken?'

Patriots: wat zijn het en wat doen ze?

Nederland wil samen met de VS en Duitsland Patriot-raketten leveren aan Oekraïne. Premier Rutte sprak die intentie gisteren uit bij een bezoek aan president Biden in Washington.

In deze video legt luitenant Marcel legt in de video uit wat Patriots precies zijn en wat ze doen.

Nederland levert Patriots aan Oekraïne, wat kan zo'n raketsysteem?

Nog veel onduidelijk over helikoptercrash

Het is ook voor de VS nog niet duidelijk hoe de helikopter, met daarin onder anderen de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky, neer heeft kunnen storten in de buurt van Kiev. Dat zei de Amerikaanse woordvoerder John Kirby van nationale veiligheid.

Voor zover bekend werd er rondom Kiev niet gevochten op het moment dat de crash plaatsvond. De helikopter is een in Frankrijk gemaakte Super Puma, die al voor de oorlog is aangeschaft door Oekraïne. De negen inzittenden waren onderweg naar het noordoosten van het land.

Alle scenario's open

Ten aanzien van de toedracht van de helikoptercrash in Brovary houdt Oekraïne alle scenario's open. Dat heeft procureur-generaal Kostin eerder gemeld op Telegram. President Zelensky gaf vandaag aan dat hij zich ondanks de crash geen zorgen maakt over zijn eigen veiligheid.

Behalve Monastyrsky kwamen ook onderminister van Binnenlandse Zaken Jevhen Jenin en staatssecretaris Joeri Loebkovytsj om het leven. Zelensky heeft niet gezegd of de crash aanleiding is om beleid aan te passen; veel landen vervoeren slechts één regeringsfunctionaris per voertuig.

Zelensky vraagt bij WEF om minuut stilte voor slachtoffers crash

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het World Economic Forum (WEF) in Davos toegesproken. Hij vroeg bij het begin van zijn speech om een minuut stilte voor de slachtoffers van de helikoptercrash eerder vandaag.

Zelensky zei na zijn toespraak desgevraagd zelf niet bang te zijn, nu bij de crash de minister van Binnenlandse Zaken om het leven is gekomen. Verder bedankte hij landen voor hun steun bij de oorlog met Rusland, maar voegde eraan toe dat Oekraïne nog steeds meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. Dat is volgens Zelensky nodig om "Poetin te overwinnen."

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaf eerder al aan dat Oekraïne kan rekenen op meer wapens. Op dit moment wordt volop gesproken over welke wapens dat dan zijn. Nederland is voornemens om samen met de VS en Duitsland Patriot-raketten te leveren. Duitsland overweegt ook om daarnaast Leopard-tanks te leveren.

Poetin: Rusland maakt zoveel raketten dat overwinning onvermijdelijk is

De Russische president Poetin heeft vanmiddag bij een bezoek aan een raketfabriek in Sint-Petersburg gezegd dat een Russische overwinning in de oorlog "uiteindelijk onvermijdelijk" is. Volgens de Russische leider produceert zijn land nu net zoveel raketten als de rest van de wereld samen en gaat zijn leger de strijd daarom winnen. "Ik twijfel er niet aan", zei Poetin over de winstkansen van zijn leger.

Verder heeft Poetin de, vooraf geselecteerde, werknemers van de fabriek verzekerd dat er een wet komt die mensen in de wapenindustrie vrijstelt van dienstplicht.

Rusland zet veel raketten in bij aanvallen op Oekraïne, onder meer de energievoorziening is een belangrijk doelwit. Toch worden ook geregeld huizen en woonblokken geraakt, zoals afgelopen weekend in Dnipro.

Poetin tijdens zijn bezoek aan een wapenfabriek.

Canadese pantservoertuigen naar Oekraïne

Canada gaat 200 pantservoertuigen leveren aan Oekraïne. De Canadese minister van Defensie Anand heeft dat bekendgemaakt bij een bezoek aan Kiev. De Senator-pantservoertuigen maken deel uit van een groter pakket aan militaire hulp voor de Oekraïners. Volgens de Canadezen had de Oekraïense regering specifiek om de pantserwagens gevraagd.

Een autorit door Bachmoet: verwoeste gebouwen en lege straten

De Oekraïense stad Bachmoet is al maandenlang een hotspot in de oorlog met Rusland. Samen met het nabijgelegen Soledar ligt het aan de frontlinie. Een rit met de auto door de stad laat verwoeste gebouwen en lege straten zien:

Een autorit door Bachmoet: verwoeste gebouwen en lege straten

Rotterdamse gedetineerden maken kachels voor Oekraïne

Gedetineerden van gevangenis De Schie in Rotterdam maken 150 kachels voor Oekraïne. De actie bij het metaalverwerkingsbedrijf binnen de gevangenismuren is opgezet door journalist Sander de Kramer. De Kramer bracht eerder al meer dan tienduizend kachels naar het oorlogsgebied.

De regionale omroep Rijnmond sprak met een van de gevangenen, die zelf de oorlog in voormalig Joegoslavië meemaakte. Hij houdt zich in de gevangenis al lang bezig met metaalbewerking, maar maakt nu voor het eerst kachels. "Ik hoop in de toekomst meer te maken, want het is stervenskoud in Oekraïne en ik hoop dat de mensen het hiermee weer warm krijgen."

Morgen rijdt De Kramer met de kachels naar Oekraïne om ze af te geven. "Het is zo bijzonder en hartverwarmend, letterlijk."

Dodental naar beneden bijgesteld, Zelensky spreekt van tragedie

Het dodental van de helikoptercrash in Brovary is naar beneden bijgesteld. Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen, bevestigt president Zelensky. Lokale bronnen spraken eerder van achttien doden.

Zelensky noemt de crash een "verschrikkelijke tragedie". "Voor zover bekend zijn er drie kinderen overleden. De pijn is afschuwelijk", schrijft hij op Telegram. Zelensky condoleert de nabestaanden en heeft de veiligheidsdienst, politie en andere instanties opgedragen om uit te zoeken hoe de crash heeft kunnen gebeuren.

De eerste beelden van de helikoptercrash en de nasleep ervan

Dit zijn de eerste beelden van de nasleep van de helikoptercrash in Brovary van vanochtend:

De eerste beelden van de helikoptercrash en de nasleep ervan

Aanklager over crash: 'We houden alle opties open'

Oekraïne houdt alle scenario's open als het gaat om de toedracht van de helikoptercrash in Brovary. Dat laat procureur-generaal Kostin weten op Telegram.

Het is nog onduidelijk waardoor de helikopter neerkwam bij een kleuterschool. Onderzoekers en deskundigen verzamelen momenteel informatie op de plek van het ongeluk, zegt Kostin.

Dodental helikoptercrash stijgt naar 18

Het dodental van de helikoptercrash bij een kleuterschool in Brovary is opgelopen naar achttien. Dat meldt gouverneur Koeleba van de regio Kiev op Telegram.

Behalve de minister van Binnenlandse Zaken zijn ook drie kinderen, onderminister van Binnenlandse Zaken Jevhen Jenin en staatssecretaris Joeri Loebkovytsj onder de doden. Negen slachtoffers zaten aan boord van de helikopter.

Ook zijn er 29 mensen gewond geraakt, onder wie vijftien kinderen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is nog niets bekend. Koeleba spreekt van een tragedie.

Minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky in juni 2022

Zestien doden bij helikoptercrash, onder wie minister van Binnenlandse Zaken

Bij de helikoptercrash bij een kleuterschool in Brovary, bij Kiev, zijn zestien mensen om het leven gekomen, onder wie de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky. Er zijn ook andere functionarissen van het ministerie omgekomen, zegt de chef van de nationale politie.

Onder de doden zijn ook twee kinderen. Tien kinderen liggen in het ziekenhuis.

Helikopter stort neer bij kleuterschool in de buurt van Kiev

In de stad Brovary, in de regio Kiev, is een helikopter neergestort bij een kleuterschool. Daarbij zijn slachtoffers gevallen, schrijft de gouverneur van de regio op Telegram. Hij meldt niet om hoeveel slachtoffers het gaat. Een politiewoordvoerder zegt tegen lokale media dat mensen om het leven zijn gekomen en dat er vier gewonden zijn.

"Ten tijde van de tragedie waren er kinderen en medewerkers in de kleuterschool", zegt gouverneur Koeleba. "Iedereen is nu geëvacueerd." Het is onduidelijk waardoor de helikopter is neergestort.

Zelensky dankt Rutte voor intentie om Patriots te sturen

De Oekraïense president Zelensky heeft snel gereageerd op de toezegging van premier Rutte dat Nederland wil bijdragen aan de levering van Patriot-luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne.

"Dit verbetert de Oekraïense luchtverdediging enorm en beschermt onze steden en bevolking tegen terreur van de Russische Federatie", schrijft Zelensky in een tweet. "We stellen de Nederlandse steun bij het bestrijden van de agressor op prijs! Samen zijn we op weg naar de overwinning!"

Rutte zei vanavond na een gesprek met de Amerikaanse president Biden dat Nederland de intentie heeft om samen met de VS en Duitsland Patriot-raketten aan Oekraïne wil leveren. De afspraken zijn bijna rond. "De gedachte is: niet alleen training, maar ook spullen", zei Rutte.

Tanks voor Oekraïne is eerste punt op agenda nieuwe Duitse minister van Defensie

Een besluit over de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne lijkt nabij. Het is de eerste kwestie waar de nieuwe Duitse minister van Defensie Pistorius een beslissing over moet nemen, zei zijn collega Habeck van Economische Zaken in een interview met Deutslandfunk.

Oekraïne heeft in de strijd tegen Rusland dringend behoefte aan de vuurkracht van moderne tanks. De Leopard 2 is niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen voorradig, maar die landen mogen hun Leopards alleen leveren als Duitsland daarmee akkoord gaat. Dat is omdat Duitsland de tanks heeft geproduceerd. Duitsland twijfelt nog over de toestemming, omdat het bang is dat de oorlog in Oekraïne verder escaleert.

Bondgenoten van Oekraïne komen vrijdag op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein bijeen. Duitsland staat onder grote druk om in te stemmen met de levering van Leopards. Het is aan Pistorius om daar een besluit over te nemen. Voorafgaand aan de ontmoeting in Ramstein heeft hij een afspraak met zijn Amerikaanse collega Austin.

De Oekraïense generaal Zaloezjny zei vorige maand dat Oekraïne 300 tanks, 600 tot 700 gevechtswagens en 500 houwitsers nodig heeft om Rusland verder terug te dringen. Het Verenigd Koninkrijk stuurt veertien Challenger 2-tanks naar Oekraïne. Van dat type zijn er te weinig om aan de vraag van Oekraïne te voldoen. De Amerikaanse Abram-tanks gebruiken te veel brandstof. Dan blijven de Duitse Leopards over, waarvan er duizenden van zijn gemaakt. Onder meer Finland en Polen hebben toegezegd dat ze Leopards aan Oekraïne afstaan als Duitsland groen licht geeft.

Poolse Leopard 2-tanks bij een oefening vorig jaar

Nederland wil meedoen met levering luchtafweer aan Oekraïne

Nederland wil meewerken aan de levering van Patriot-raketsystemen aan Oekraïne. "Dat is nog niet helemaal rond, maar wel zo dat ik dit kan aankondigen", zei premier Rutte na een gesprek met president Biden in het Witte Huis.

De gesprekken die gaande zijn, gaan volgens Rutte over details, over wat Nederland in voorraad heeft en of dat goed samenwerkt met de systemen die Amerikanen en de Duitsers leveren. "Dus daar zijn we nog niet helemaal uit."

Raketten van Patriot-luchtverdedigingssysteem hebben een bereik van 60 kilometer. Ze kunnen vijandelijke helikopters, vliegtuigen en raketten tot een hoogte van 20 kilometer neerhalen. Nederland heeft vier systemen, elk bestaand uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Een van de systemen dient als reserve voor de andere drie.

Een Nederlandse Patriot-opstelling in Turkije in de periode 2013-2015

Beelden van de 'gele keuken' in Dnipro

Er zijn nieuwe beelden van de verwoeste 'gele keuken' in het flatgebouw in Dnipro dat zaterdag werd getroffen door een raket met zeker 44 doden tot gevolg. Op een oudere video is te zien hoe in diezelfde keuken de vierde verjaardag van een meisje werd gevierd. Volgens de BBC woonde bokscoach Mychajlo Korenovsky in het appartement. Hij is omgekomen bij de aanval, zijn vrouw en kinderen zouden het hebben overleefd.

Beschoten gele keuken in Dnipro symbool van Russische verwoesting

Olena Zelenska: 'Ik geloof dit jaar in vrede voor Oekraïne'

Olena Zelenska, de first lady van Oekraïne, heeft een toespraak gegeven op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Ze gelooft dat er dit jaar vrede kan zijn voor Oekraïne.

Olena Zelenska: 'Ik geloof dit jaar in vrede voor Oekraïne'

Poetin meldt economische krimp, 'maar minder dan verwacht'

De Russische economie is vorig jaar met ongeveer 2,5 procent gekrompen. Dat zei president Poetin op een bijeenkomst met zijn minister van Financiën en de topman van de Russische centrale bank.

Daarmee heeft de Russische economie het volgens Poetin een stuk beter gedaan dan veel deskundigen hadden verwacht, gezien de internationale sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Vooral de gasbedrijven maken mooie winsten, zei Poetin. Hij bedankte verder alle medewerkers van de Russische defensie-industrie omdat ze "de klok rond" werken.

Poetin maakte verder bekend dat Russische bedrijven met buitenlandse aandeelhouders hun eigen koers mogen varen. Hij heeft een decreet ondertekend waarin staat dat ze bij besluiten geen rekening hoeven te houden met de mening van aandeelhouders afkomstig uit "niet-bevriende landen", waarmee hij doelt op landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland.

Adviseur Zelensky dient ontslag in na opmerking over raketaanval Dnipro

Een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelensky, Oleksi Arestovytsj, heeft zijn ontslag ingediend nadat hij een "grote fout" had gemaakt in zijn berichtgeving over de aanslag op de woontoren in Dnipro afgelopen zaterdag. Bij de raketaanval kwamen zeker 44 mensen om het leven, en raakten nog eens tientallen gewond.

Een paar uur na de aanval zei Arestovytsj in een video op zijn youtubekanaal dat het erop leek dat de Russische raket op de flat viel, nadat hij was neergeschoten door de Oekraïense luchtmacht. Die opmerking bracht veel boze reacties in Oekraïne teweeg. De Oekraïense luchtmacht zei dat de aanval werd uitgevoerd met een Russische Kh22-raket en dat de Oekraïense luchtafweer niet in staat is die uit de lucht te schieten. Rusland ontkent dat het achter de aanval zat.

Arestovytsj trok zijn berichtgeving even later in en vandaag noemt hij zijn opmerking een "grote fout". "Ik bied mijn oprechte excuses aan, aan de slachtoffers en hun familieleden, de inwoners van Dnipro en iedereen die erg gekwetst is door mijn voorbarige conclusie over wat er bij de Russische raketaanval op een woonflat is gebeurd."

'Zeker 9000 burgerdoden sinds begin oorlog'

Sinds het begin van de oorlog, eind februari vorig jaar, zijn zeker 9000 burgerdoden gevallen in Oekraïne, zegt een assistent van president Zelensky op het World Economic Forum. Onder hen zijn 453 kinderen. De Verenigde Naties zeiden gisteren dat er meer dan 7000 burgers zijn omgekomen.

Volgens de assistent zijn er ook 80.000 oorlogsmisdaden geregistreerd. "We zullen geen enkele marteling of dode vergeven", zei hij op het congres in het Zwitserse Davos. "Iedere crimineel zal verantwoordelijk worden gehouden."

Beschoten gele keuken symbool van Russische verwoesting: 'Dit zijn de wonden van Oekraïne'

Op sociale media wordt met verdriet en afschuw gereageerd op foto's van een gele keuken in de Oekraïense stad Dnipro, waar een raket zaterdag terechtkwam op een woontoren. De burgemeester van Dnipro heeft het dodental bijgesteld van 40 naar 44 mensen. Het lichaam van een kind werd vandaag onder het puin vandaan gehaald. Bijna tachtig mensen zijn gewond geraakt en zo'n 25 mensen worden nog vermist.

De muur van de keuken is compleet verwoest, maar op foto's is te zien hoe de felgele keuken in een alledaags tafereel nog intact is gebleven; appels liggen nog in de fruitschaal en de vuile vaat staat op het aanrecht. Volgens de BBC woonde bokscoach Mychajlo Korenovsky in het appartement. Hij is omgekomen bij de aanval, zijn vrouw en kinderen zouden het hebben overleefd.

De foto's staan in schril contrast met een oudere video in dezelfde keuken, van een jong meisje met een verjaardagtaart. Die beelden werden later gepubliceerd door het Oekraïense leger. Het is niet bekend wanneer die video precies is gemaakt. "Hier kookten mensen, voerden ze gesprekken in de keuken, vierden ze feestdagen, lachten ze, maakten ze ruzie", schrijft een Oekraïens parlementslid op Facebook. "Dit zijn de wonden van Oekraïne, de wonden van onze huizen."

De vernielde gele keuken in Dnipro

De beelden roepen bij Oekraïners ook herkenning op. "Als ik naar deze keuken kijk, zie ik de flat waarin ik ben opgegroeid, de flat waarin mijn grootouders woonden, de flat waarin mijn neven en nichten woonden", schrijft iemand op Twitter. "We hadden allemaal twee van zulke krukjes onder de keukentafel staan."

De Oekraïense president Zelensky veroordeelt de aanval sterk. "We zullen alle beschikbare kansen aangrijpen, zowel nationaal als internationaal, om ervoor te zorgen dat alle Russische moordenaars, iedereen die bevelen geeft en uitvoert voor de terreur tegen ons volk, wettelijke straffen krijgen. En om ervoor te zorgen dat ze hun straf uitzitten", zei hij in een video gisteravond.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat de aanval werd uitgevoerd met een Russische Kh22-raket en dat de Oekraïense luchtafweer niet in staat is die uit de lucht te schieten. Rusland spreekt tegen dat het achter de aanval zit en wijst juist naar Oekraïne.

Russische defensieminister deelt medailles uit aan troepen

De Russische minister Sjojgoe van Defensie heeft een bezoek gebracht aan Russische troepen die vechten in de oorlog in Oekraïne.

Waar het bezoek plaatsvond is niet bekendgemaakt. Hij bedankte hen en speldde ze een medaille op.

Russische defensieminister bezoekt troepen

Experts Cambodja leren Oekraïners mijnen op te sporen

Experts in Cambodja trainen zo'n vijftien Oekraïners in het opsporen van landmijnen. De training duurt een week en wordt ondersteund door de Japanse autoriteiten. Er wordt geoefend met een Japans detectiesysteem. Verschillende andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, hebben Oekraïne eerder al hulp verleend bij het opruimen van mijnen.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gebruikt Rusland landmijnen in de oorlog in Oekraïne. Dat leidt volgens de organisatie tot burgerdoden en de verstoring van voedselproductie.

De Cambodjanen zijn ervaren in het opsporen van landmijnen, omdat er nog miljoenen landmijnen verspreid door het land liggen na bijna dertig jaar oorlog. Sinds het einde van de oorlog, eind jaren 90, zijn zo'n 20.000 mensen omgekomen en 45.000 mensen gewond geraakt door de landmijnen. Het aantal doden per jaar is de laatste jaren flink gedaald van enkele duizenden tot zo'n honderd.

Het is opmerkelijk dat Cambodja de hulp biedt, omdat het zich normaal gesproken achter Rusland en China schaart. Premier Hun Sen heeft de invasie van Rusland echter veroordeeld. "Cambodja is altijd tegen ieder land dat een ander land binnenvalt", zei hij in november.

Finnen bouwen hek aan grens omdat Rusland immigranten misschien als wapen inzet

Sinds de Russische inval in Oekraïne kijkt Finland met meer wantrouwen naar zijn oosterbuur Rusland. Het vreest onder meer dat het immigranten als wapen inzet tegen Finland en de rest van de EU.

Wantrouwende Finnen versterken de grens met Rusland

Wagner-commandant vraagt asiel aan in Noorwegen

De Noorse immigratiedienst heeft bevestigd dat een Rus die een hoge functie bij het Russische Wagner-leger had, de grens is overgestoken en politiek asiel heeft aangevraagd.

Volgens The Moscow Times is Andrej Medvedev een voormalige commandant die het contract niet wilde verlengen dat hij in juli vorig jaar getekend had. Dat was een contract voor vier maanden. In december zei hij op een Telegramkanaal dat hij getuige is geweest van standrechtelijke executies van kameraden die weigerden om in Oekraïne te vechten. Hij is ook bereid belastende verklaringen af te leggen over Wagneroprichter en -baas Jevgeni Prigozjin.

Medvedev stak vorige week de 198 kilometer lange grens tussen Rusland en Noorwegen over. Russische grenswachten zagen voetstappen in de sneeuw en waarschuwden hun Noorse collega's. Die vonden hem in een huis in het grensgebied, waar hij werd gearresteerd. De immigratiedienst heeft hem aan de politie overgedragen. Hij is in Oslo opgesloten in een centrum voor migranten die de migratiewetten hebben overtreden.

Andrej Medvedev

VK zet andere Europese landen onder druk over leveren tanks aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt het voortouw bij het leveren van meer zware wapens aan Oekraïne. Een "langdurige, statische" oorlog is in het voordeel van Rusland, zegt premier Sunak. Daarom zal het Britse kabinet zijn bondgenoten de komende dagen en weken aansporen om de druk op president Poetin op te voeren.

Minister van Defensie Wallace drong er vandaag in Duitsland op aan dat dit land instemt met het sturen van Leopard 2-tanks. De kans is groot dat andere landen dat dan ook doen, omdat zij toestemming van Duitsland nodig hebben voor de export van deze in Duitsland geproduceerde tank. Wallace rekent erop dat in ieder geval Polen en Finland dat zullen doen. Vrijdag komen bondgenoten van Oekraïne in de Duitse plaats Ramstein bijeen voor overleg.

Zaterdag werd bekend dat het VK onder meer veertien Challenger 2-tanks naar Oekraïne stuurt. Daar komen in ieder geval nog dertig 155mm AS90-pantserhouwitsers bij. De training voor Oekraïense militairen in het gebruik daarvan begint deze week.

Turkije blijft eisen stellen aan NAVO-toetreding Finland en Zweden

De Turkse president Erdogan zegt dat het Turkse parlement pas instemt met de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, als die landen "130 terroristen" aan Turkije uitleveren. Daarmee blijft Turkije toetreding van deze landen blokkeren.

De twee Scandinavische landen vroegen vorig jaar het NAVO-lidmaatschap aan, omdat zij zich na de Russische aanval op Oekraïne niet meer veilig voelen. Om lid te kunnen worden, is toestemming van alle dertig lidstaten nodig. Turkije ligt als enige lidstaat dwars. President Erdogan wil dat met name Zweden harder stelling neemt tegen Koerden in dat land en Turken die hij als aanhangers beschouwt van zijn aartsvijand Fethullah Gülen.

De drie landen leken in juni nog overeenstemming te hebben bereikt. Volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg stond Zweden en Finland niets meer in de weg om zich aan te sluiten. Toen eiste Turkije de uitlevering van 33 terrorismeverdachten. In december leverde Zweden een Turks-Koerdische man aan Turkije uit. Dat is volgens Erdogan niet genoeg.

In Zweden beslist een rechter of iemand naar Turkije mag worden teruggestuurd. De Zweedse regering heeft daar geen invloed op. Daarbij geldt dat Turkije en Zweden terrorisme anders definiëren. De Zweedse premier Kristersson zei vorige week dat Turkije te veel eisen stelt en dat zijn land niet aan alle voorwaarden kan voldoen.

President Erdogan

Oorlog kostte al aan zeker 7000 burgers het leven

De oorlog in Oekraïne heeft volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN aan meer dan 7000 burgers het leven gekost. "De meeste burgerslachtoffers vielen door de inzet van explosieven die schade in de wijde omgeving veroorzaken, zoals zware artilleriegranaten, meervoudige raketwerpers en raketten", zegt het bureau in een verklaring.

De dood van 7031 burgerslachtoffers is bevestigd, maar in werkelijkheid is het aantal burgerdoden "aanmerkelijk hoger", omdat veel zaken nog worden onderzocht en gebieden waar hard gevochten wordt niet bezocht kunnen worden. Oekraïne zegt dat het aantal burgerdoden in de tienduizenden kan lopen.

Een burgerslachtoffer van een beschieting door Rusland van Cherson vorige maand

Duitsland pleit voor internationaal tribunaal om Russische leiders te straffen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock wil dat er een internationaal tribunaal komt dat zich over de agressie van Rusland tegen Oekraïne buigt en de verantwoordelijken daarvoor vervolgt. Ze zei dat in een toespraak voor de Haagse Academie voor Internationaal Recht in Den Haag.

Volgens Baerbock maakt Oekraïne zich terecht zorgen dat Russische oorlogsmisdaden onbestraft blijven, omdat dat Rusland geen lid is van het Internationaal Strafhof en daardoor door dit hof niet vervolgd kan worden. Ook de VN-Veiligheidsraad kan niets doen, omdat Rusland daarin een vetorecht heeft.

Duitsland praat daarom met Oekraïne en andere partners over het opzetten van een tribunaal op basis van het Oekraïense strafrecht. Om onpartijdigheid te garanderen zouden aanklagers en rechters uit andere landen aan zo'n tribunaal mee kunnen doen. Oekraïne, de EU en ook Nederland hebben zich al voorstander van zo'n tribunaal verklaard.

Internationaal strafrechtdeskundige Marieke de Hoon zei vorige maand tegen de NOS dat zo'n tribunaal nut kan hebben, ook als Rusland dat niet erkent het niet lukt om Russische leiders voor het tribunaal te brengen. "Als je het helemaal niet doet, blijft veel leed onbestraft", zei De Hoon. "De waarde van zo'n tribunaal zit 'm erin dat je een groep rechters de kans geeft bewijs te wegen. Dat is belangrijk voor de geschiedenisboeken van de toekomst."

Minister Baerbock met haar Nederlandse collega Hoekstra

Op een gezamenlijke persconferentie met Baerbock zei minister Hoekstra dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne alleen te beëindigen is op het slagveld. Daarvoor zijn meer wapens nodig. Uitgangspunt daarbij moet volgens hem zijn wat Oekraïne op dit moment nodig heeft.

Kiev wil tanks, Nederland heeft die niet, maar lijkt wel voorstander. Duitsland is producent van de Leopard 2-tank die Oekraïne graag wil hebben, maar twijfelt nog. Door het leveren van tanks raakt de NAVO nog meer betrokken bij het conflict.

Sjachtar doneert na transfer 23 miljoen euro aan Oekraïense soldaten

Van de 100 miljoen euro die de Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk van Chelsea ontvangt voor de speler Mychajlo Moedryk, stuurt zo'n 23 miljoen euro naar Oekraïense militairen en hun families. Dat maakte de club bekend na de bekrachtiging van de transfer van de 22-jarige sterspeler.

De miljoenen zijn bestemd voor de militairen die vochten in Marioepol en met name hevig verzet boden in de Azovstal-staalfabriek.

"Ik heb het besluit genomen om het project Hart van Azovstal te starten, een project dat is bedoeld om de verdedigers van Marioepol en de families van de gesneuvelde soldaten te helpen", zei de voorzitter van Sjachtar Donetsk, Rinat Achmetov.

Mychaljo Moedryk in actie in de Champions League tegen Real Madrid

Rusland komt met eigen lezing raketaanval Dnipro

Rusland ontkent dat het doelbewust een flatgebouw in Dnipro heeft gebombardeerd. Zaterdag kwam er een raket terecht op een woontoren in de Oekraïense stad, waarbij 40 mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten.

Kremlin-woordvoerder Peskov beweert dat wat er in Dnipro gebeurd is het gevolg is van "Oekraïense luchtafweer". Niets wijst erop dat het Kremlin daarin gelijk heeft. De Oekraïense luchtmacht zegt dat de Russische aanval werd uitgevoerd met een Kh22-raket. De Oekraïense luchtafweer zou niet in staat zijn die uit de lucht te schieten.

Duitse Defensieminister Lambrecht stapt op na kritiek

De Duitse Defensieminister Lambrecht heeft haar ontslag aangeboden bij bondskanselier Scholz. Ze lag al een tijd onder vuur, onder meer door haar nieuwjaarsboodschap. Daarin merkte ze op dat een jaar vol oorlog haar de kans had gegeven "voor veel ontmoetingen met interessante mensen", wat als ongepast werd gezien. Bovendien werd ze in de video overstemd door knallend vuurwerk.

Daarnaast komt er van de hervorming van het Duitse leger nog weinig terecht. Begin vorig jaar was er ook al kritiek op haar. Vlak voor de Russische invasie zegde ze namens Duitsland 5000 helmen toe, terwijl Oekraïne had gevraagd om zware wapens met het oog op de op handen zijnde oorlog.

Het is nog niet bekend wie haar opvolgt.

Dodental raketaanval Dnipro verder opgelopen

Het dodental na de Russische raketaanval van zaterdag op de Oekraïense stad Dnipro is opgelopen naar 35. Een raket raakte toen een flatgebouw, waarbij ook 73 gewonden vielen. Onder de doden zijn twee kinderen.

Er worden nog 35 mensen vermist. De zoektocht naar hen gaat door, zegt gouverneur Reznitsjenko van de regio Dnipropetrovsk, al zei de burgemeester van Dnipro gisteren dat de kans dat er nog overlevenden gevonden worden klein is.

De Oekraïense president Zelensky veroordeelde gisteren de raketaanval: "We zullen iedereen achterhalen die betrokken is bij terreurdaden. Iedereen zal verantwoordelijk worden gesteld."

Reddingswerk na raketaanval in Dnipro gaat door: 'Dit is gewoon onmenselijk'

Belarus en Rusland houden militaire luchtoefeningen

Rusland en Belarus zijn begonnen met militaire luchtoefeningen. Dat heeft het Belarussische ministerie van Defensie bekendgemaakt. De oefeningen duren tot 1 februari.

Volgens Belarus zijn ze "defensief van aard". Maar Oekraïne is bang dat Belarus zich onder druk van Rusland in de oorlog gaat mengen. De angst bestaat dat Belarus als uitvalsbasis gebruikt wordt voor een nieuw Russisch offensief in Oekraïne.

Belarus heeft sinds het uitbreken van de oorlog al vaker militaire oefeningen gedaan, zowel met als zonder Rusland.

Oekraïens schip gestrand in Bosporus

In de Bosporus is een Oekraïens vrachtschip aan de grond gelopen. De zeestraat tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee is daardoor tijdelijk afgesloten.

Het incident gebeurde in de buurt van Umuryeri, tussen de tweede en de derde brug over de Bosporus. Speciale schepen zijn bezig het 142 meter lange MKK1-vrachtschip weg te krijgen. Hoe het vrachtschip vast kon lopen en of er graan aan boord was, is nog niet duidelijk.

Sinds afgelopen zomer wordt er onder de graandeal Oekraïens graan geëxporteerd over de Zwarte Zee en de Bosporus. Door Russische aanvallen kon graan uit Oekraïne een tijd lang het land niet uit.

Nikita wil niet terug naar Rusland om te vechten

De Russische reservist Nikita vluchtte naar Nederland om de dienstplicht in zijn land te ontlopen. Hier was hij welkom, maar doordat de regels veranderd zijn, moet hij nu mogelijk toch terug.

Nikita wil niet terug naar Rusland om te vechten

Stoltenberg: Oekraïne kan rekenen op meer zware wapens

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat Oekraïne binnenkort meer zware wapens uit westerse landen kan verwachten. "De recente toezeggingen voor zwaar oorlogstuig zijn belangrijk en ik verwacht er in de nabije toekomst nog meer", zegt hij tegen de Duitse krant Handelsblatt.

Op de vraag of Duitsland in navolging van de Britten ook tanks moet leveren aan Oekraïne zegt Stoltenberg dat de oorlog zich in een cruciaal stadium bevindt. "Het is dus belangrijk dat we Oekraïne de wapens geven die nodig zijn om te winnen en te overleven als onafhankelijke natie."

De uitspraken van de NAVO-chef komen voorafgaand aan een vergadering van de Ukraine Defence Contact Group, die de wapenleveringen van onder meer NAVO-landen aan Kiev coördineert. Die bijeenkomst is komende vrijdag op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland.

Oekraïne vraagt het Westen al langere tijd om zwaar materieel, zoals tanks. Afgelopen weekend werd bekend dat Groot-Brittannië als eerste land moderne gevechtstanks naar Oekraïne stuurt, van het type Challenger 2.

Welkom

Welkom in het liveblog over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog teruglezen van vorige week kan hier.