Defensieminister Lambrecht, vorige week bij een werkbezoek
NOS NieuwsAangepast

Duitse defensieminister Lambrecht stapt op na aanhoudende kritiek

De Duitse defensieminister Christine Lambrecht stapt op. "Vandaag heb ik de kanselier gevraagd mij te ontslaan uit het ambt van federaal minister van Defensie", zei Lambrecht. De SPD'er lag al een tijdje onder vuur voor haar weinig daadkrachtige leiding van het departement. Rond Oud en Nieuw zwol de kritiek aan door een rommelige nieuwjaarsboodschap van de minister.

Daarin merkte ze op dat een jaar vol oorlog haar de kans had gegeven "voor veel ontmoetingen met interessante mensen" en dat leidde tot opgetrokken wenkbrauwen. Bovendien zag ze er verwaaid uit en werd ze overstemd door knallend vuurwerk.

De video, die ze plaatste op haar Instagrampagina, kreeg veel kritiek van de pers en de oppositie. In de context van de oorlog in Oekraïne was de video "ongepast en beschamend", schreef het blad Der Spiegel.

Langere ontevredenheid

Ook was er kritiek op haar woorden, die een sensatiebeluste indruk maakten. Der Tagesspiegel zei dat haar toespraak klonk alsof ze een "opwindende professionele ervaring" wilde beschrijven.

Over de SPD-minister is al langer ontevredenheid in Duitsland. Onder haar moet het land zijn defensie flink uitbreiden, maar dit gaat volgens critici te langzaam. Duitsland kampt al langer met munitietekorten, en dat is door donaties aan Oekraïne alleen maar erger geworden.

Het vertrek van Lambrecht hing al langer in de lucht: vorige week berichtten Duitse media er al over. Toen wilde het ministerie van Defensie het nog niet bevestigen.

Overheidsbronnen melden aan de krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de opvolger van Lambrecht morgen wordt bekendgemaakt. Die moet komen uit de SPD, de partij van bondskanselier Scholz.

Partijvoorzitter Lars Klingbeil en minister van Sociale Zaken Hubertus Heil zijn potentiële kandidaten, net als de militaire commissaris van de Bondsdag Eva Högl en 'chef van de kanselarij' Wolfgang Schmidt. Hij doet nu veel coördinerend werk binnen de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl