Een Amerikaanse Abrams-tank. Vooralsnog worden deze niet geleverd aan Oekraïne
NOS Nieuws

Ene wapentoezegging na de andere, maar belangrijkste vinkje is nog niet gezet

Regeringsleiders en ministers buitelen bijna over elkaar heen om wapenleveranties toe te zeggen aan Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Polen en Finland: het is maar een kleine greep uit de landen die zware wapens beloven aan de Oekraïners.

Toch is het nog niet genoeg om de oorlog tegen Rusland te winnen, zeggen de Oekraïners. Om echt stappen te zetten zijn er rond de 300 moderne tanks nodig, zeggen ze in Kiev. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar Duitsland, dat wil dat de Verenigde Staten ook meedoet door Abrams-tanks te leveren.

Alle toezeggingen komen vlak voor een top van bondgenoten van de Oekraïners op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein, morgen. Die bondgenoten, verenigd in de Ukraine Defence Contact Group, coördineren de wapenleveringen van onder meer NAVO-landen aan Kiev. De verwachting is dat de deelnemende landen na de top met toezeggingen komen over te leveren wapens en munitie.

Offensief weerstaan

Zwaardere wapens zijn cruciaal om een Russisch offensief te weerstaan, zeggen experts. Eerder zei oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif tegen Nieuwsuur dat hij denkt dat een nieuw Russisch offensief onvermijdelijk is. "Poetin zet alles in en bereidt een grote mobilisatie voor, een totale oorlog. Hij laat zijn industrie volop draaien, zeven dagen per week, 24 uur per dag."

Dat kan ook niet anders, zegt De Kruif. "De enige optie die hij heeft om deze oorlog te winnen is de tijd voor hem te laten werken. Alles mobiliseren wat hij heeft en hopen dat in die uitputtingsslag het Westen de steun aan Oekraïne opgeeft."

En dat laatste moet worden voorkomen, zegt ook NAVO-baas Stoltenberg. Die eerder deze week al beloofde dat er meer wapens geleverd zullen worden. Wat er geleverd gaat worden, wordt steeds iets zichtbaarder.

Oekraïense troepen vuren een BM-21 Grad-raket af bij Bachmoet

De Britten leveren twaalf Challenger 2-tanks en beloofden vandaag ook nog eens 600 Brimstone-raketten, Frankrijk stuurt zware AMX-10 pantserwagens. Nederland gaat samen met andere landen Patriots leveren. De VS levert onder andere vijftig Bradley-pantservoertuigen, maar vooralsnog dus geen Abrams-tanks. Die tanks zouden te veel brandstof verbruiken. Canada levert 200 Senator-pantservoertuigen.

Ook de Scandinavische landen en de Baltische staten leveren forse bijdragen, zo stelt Denemarken bijvoorbeeld houwitsers (langeafstandskanonnen) beschikbaar en Zweden levert infanterievoertuigen. Finland wil net als Polen Leopard-tanks leveren.

Maar die laatste twee landen moeten wachten op Duitsland, dat een cruciale rol speelt. De Leopard 2-tanks die in andere landen staan, mogen namelijk niet zonder Duitse toestemming geleverd worden aan Oekraïne. Dat is omdat Duitsland de tanks heeft geproduceerd. Polen dreigde eerder vandaag ook zonder toestemming vanuit Berlijn tanks te leveren.

Duitse tanks

Los van de buitenlandse tanks, kan Duitsland ook zelf Leopards leveren. Het Duitse Handelsblatt meldde vandaag dat Duitse bedrijven in staat zijn om meer dan honderd tanks te leveren.

Dat zou dan gaan om Leopards die aanvankelijk voor Tsjechië en Slowakije waren bedoeld. Zelf heeft het Duitse leger ruim 300 Leopard 2-tanks. Maar die kan het land niet afstaan, omdat het zelf tekorten heeft en met minder tanks niet meer kan voldoen aan de NAVO-verplichtingen.

Duitsland, dat al een flinke ommezwaai maakte door gevechtsvoertuigen te leveren, ziet het belang in van wapenleveranties. Maar het land wil verdere escalatie van de oorlog voorkomen. Volgens Duitse media vreest bondskanselier Scholz daarnaast dat het NAVO-bondgenootschap uit elkaar wordt gespeeld als landen niet gezamenlijk optrekken.

Of de bondgenoten elkaar kunnen vinden en ook een vinkje bij 'tanks' gezet kan worden, moet morgen duidelijk worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl