Patriot-raket
NOS Nieuws

Tweede Kamer steunt levering Patriots aan Oekraïne

De Tweede Kamer steunt het leveren van Patriot-raketten aan Oekraïne. Premier Rutte maakte dinsdag bij zijn bezoek aan president Biden bekend dat Nederland van plan is om samen met de Verenigde Staten en Duitsland Patriots naar Oekraïne te sturen. Oekraïne moet zo opnieuw worden geholpen bij de verdediging tegen Rusland. De afspraken over de raketten zijn nog niet helemaal rond, maar volgens Rutte wel vergevorderd.

Het is dus nog niet helemaal duidelijk wat het kabinet precies wil gaan doen, maar een ruime Kamermeerderheid staat in grote lijnen achter het plan. Behalve de regeringspartijen steunt ook een groot deel van de oppositie het kabinet op hoofdlijnen.

Dnipro

In het NOS Radio 1 Journaal verwees VVD-Kamerlid Valstar naar de recente Russische raketaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense stad Dnipro, waarbij tientallen doden vielen: "Dan zie je dat Oekraïne zich steeds moet verdedigen tegen raketten uit Rusland. Daar kunnen Patriots een belangrijke bijdrage aan leveren."

Ook zijn D66-collega Hammelburg benadrukte dat alles op alles moet worden gezet om de Oekraïners te ondersteunen: "Als Patriots de volgende stap zijn, moeten we dat natuurlijk doen."

SP-Kamerlid Van Dijk heeft geen principiële bezwaren tegen de Patriots. "Oekraïne heeft het recht zich te verdedigen. Het land wordt op een ongelooflijk lafhartige wijze aangevallen door Rusland", zei hij op de radio.

Eigen luchtruim

Kamerleden vragen zich wel af of Nederland nog genoeg Patriots overhoudt voor de verdediging van het eigen luchtruim. Nederland heeft nu vier Patriot-systemen, die elk bestaan uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen.

Morgen komen ministers van landen die samenwerken bij de militaire hulp aan Oekraïne samen in de Duitse plaats Ramstein. Ook minister Ollongren is daarbij. Mogelijk worden dan meer details bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl