NOS Nieuws

Turkije wil uitlevering van 33 'terrorismeverdachten' door Zweden en Finland

Turkije wil dat Finland en Zweden 33 mensen uitleveren die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken zijn volgens Turkije onderdeel van de overeenkomst die de drie landen hebben ondertekend over het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden

Turkije vraagt Finland om de uitlevering van zes leden van de Koerdische PKK-beweging en zes leden van de Gülen-beweging. In het geval van Zweden gaat het om elf PKK-leden en tien Gülenisten. Door Turkije worden beide bewegingen als terroristisch aangemerkt. Ook de EU kwalificeert de PKK als een terroristische beweging, maar de Gülen-beweging niet.

Turkije maakte langere tijd bezwaar tegen het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden, maar gisteren werd er dan toch een akkoord bereikt. De drie landen ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst waarin toezeggingen gedaan zijn op het gebied van contraterrorisme. Zweden en Finland zeiden de Turkse uitleveringsverzoeken van PKK-leden te gaan behandelen.

Bekijk hier hoe het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst verliep:

Turkije is akkoord met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO

De Zweedse premier Magdalena Andersson zegt vandaag tegen persbureau Reuters dat haar land de Zweedse en internationale wetgeving volgt bij alle uitleveringszaken. "Het hangt af van de informatie die we op dit gebied van Turkije krijgen", zei Andersson.

Finland heeft nog niet gereageerd op het Turkse uitleveringsverzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl