Mychajlo Moedryk op Stamford Bridge, het stadion van zijn nieuwe club Chelsea
NOS Voetbal

Sjachtar doneert na transfer Moedryk zo'n 25 miljoen euro aan Oekraïense soldaten

Van de 100 miljoen die Sjachtar Donetsk van Chelsea ontvangt voor Mychajlo Moedryk, stuurt het zo'n 25 miljoen euro door naar Oekraïense soldaten en hun families. Dat maakte de club na de bekrachtiging van de transfer van hun 22-jarige sterspeler bekend.

Die miljoenen zijn bestemd voor de soldaten die vochten in Marioepol, de stad die door de Russen na hevige bombardementen werd bezet. Het bedrag moet het startpunt zijn voor een organisatie die zich inzet voor de verdedigers van de zwaarbevochten Azovstal-staalfabriek.

Dat kondigde Rinat Achmetov, de voorzitter van Sjachtar, maandagochtend aan. "Ik heb het besluit genomen om het project Hart van Azovstal te starten, een project dat is bedoeld om de verdedigers van Marioepol en de families van de gesneuvelde soldaten te helpen."

"Het geld zal worden besteed voor verschillende doeleinden, voor het bieden van medische hulp, protheses en psychologische steun. Om te zorgen voor transparantie zal het project worden geleid door een professioneel onafhankelijk team dat in contact zal staan met de verdedigers van Azovstal, hun families, hulpverleners en de vrijwilligers."

Oefenduel in Donetsk

Sjachtar hoopt dat het Chelsea in de toekomst kan verwelkomen. En dan wel in Donetsk, de stad die de club al jaren geleden moest verlaten vanwege de oorlog met Rusland.

"Oekraïne vecht in een verschrikkelijke en onterechte oorlog die de Russische federatie tegen ons is begonnen. Ik ben ervan overtuigd dat we zullen winnen. En dan spelen we een vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea in de Donbass Arena in de Oekraïense stad Donetsk. We moeten alles doen om deze dag dichterbij te brengen."

Chelsea was tot de invasie van de Russen in februari 2022 in handen van Roman Abramovitsj. Onder grote druk vertrok die Russische oligarch; hij verkocht de club aan Amerikaanse investeerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl