Een voetbalsupporter met een Oekraïense vlag tijdens een oefenwedstrijd tussen Dinamo Kiev en Dinamo Zagreb in Kroatië
NOS Voetbal

Oorlog of niet, de Oekraïense voetbalcompetitie gaat volgende maand weer beginnen

De hoogste voetbalcompetitie van Oekraïne gaat ondanks de oorlog volgende maand weer van start. De minister van Sport Vadim Goetsait schrijft op Facebook dat de bal op 23 augustus weer gaat rollen. Op die datum is het Nationale Vlagdag. De dag erna, op 24 augustus, wordt de onafhankelijkheid van Oekraïne gevierd.

De minister schrijft dat met veel verschillende instanties, zoals de politie en de krijgsmacht, wordt samengewerkt om de wedstrijden veilig en onder strikte voorwaarden te kunnen organiseren. De wedstrijden worden zonder publiek en onder een staat van beleg afgewerkt.

Daarnaast wordt er rekening gehouden met luchtaanvallen. "Dan worden wedstrijden gestaakt en moeten voetballers, coaches en staf snel dekking zoeken." Er zijn medische en militaire teams die ervoor zorgen dat spelers naar een veilig heenkomen kunnen worden gebracht.

Voetballers van Dynamo Kiev en Sjachtar Donetsk, onder wie voormalig Ajax-aanvaller David Neres, smeken samen met hun gezinnen om hulp vanuit Kiev, na de inval van Rusland in februari van dit jaar.

Noodkreet voetballers vanuit Kiev: 'We voelen ons in de steek gelaten'

De laatste wedstrijden in de Oekraïense Premjer Liha werden in december afgewerkt. In februari werd besloten dat de competitie werd stilgelegd en in april werd de stekker definitief uit het lopende seizoen getrokken. Sjachtar Donetsk was op dat moment koploper, maar de bond besloot geen kampioen uit te roepen.

Op basis van de stand in april zijn wel de tickets voor Europees voetbal verdeeld. De Oekraïense clubs doen 'gewoon' mee in de Europese toernooien. Zo speelt Dinamo Kiev volgende week in Polen een 'thuiswedstrijd' tegen het Turkse Fenerbahçe, in de voorrondes van de Champions League.

Veel internationale spelers hebben Oekraïne verlaten. Voormalig Ajacied David Neres vertrok deze zomer naar Benfica, zonder een officiële wedstrijd voor Sjachtar te hebben gespeeld.

Andere sporten

Minister Goetsait wil naast het voetbal ook andere nationale kampioenschappen hervatten. "Wij blijven strijden en juichen. We bewijzen voortdurend dat Oekraïne een natie van winnaars is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl