De helikopter kwam neer tussen gebouwen in de regio Kiev
NOS NieuwsAangepast

Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken omgekomen bij helikoptercrash

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky is omgekomen bij een helikoptercrash. Dat gebeurde vanochtend in de stad Brovary, aan de oostkant van Kiev.

Een helikopter kwam neer op het terrein van een kleuterschool. In totaal kwamen zeker vijftien mensen om het leven, meldt president Zelensky op Telegram. Lokale bronnen spraken eerder van zeker achttien doden.

Behalve de minister van Binnenlandse Zaken zijn ook drie kinderen, onderminister van Binnenlandse Zaken Jevhen Jenin en staatssecretaris Joeri Loebkovytsj omgekomen. Negen slachtoffers zaten aan boord van de helikopter.

Ook zijn 25 mensen gewond geraakt, onder wie tien kinderen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is nog niets bekend.

Dit zijn de eerste beelden van de helikoptercrash:

De eerste beelden van de helikoptercrash en de nasleep ervan

Vanochtend rond 08.15 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste berichten binnen van de helikoptercrash. Toen het toestel neerkwam op het terrein van de kleuterschool, waren er nog kinderen en personeelsleden aanwezig, schrijft gouverneur Koeleba van de regio Kiev op Telegram.

Het is onduidelijk waardoor de helikopter is neergestort. Procureur-generaal Kostin zegt dat hij rekening houdt met alle mogelijke scenario's.

Het toestel was een Super Puma van Franse makelij. Dat model wordt onder meer gebruikt door de Oekraïense politie, zegt de luchtmacht tegen persbureau Reuters.

De 42-jarige Monastyrsky was sinds juli 2021 minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne. Voor zijn politieke carrière was hij advocaat. Jenin, ook 42 jaar, werd in september 2021 aangesteld als onderminister. Daarvoor was hij onderminister van Buitenlandse Zaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky in juni 2022

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl