NOS NieuwsAangepast

Nederland levert Oekraïne Patriot-onderdelen en raketten

Nederland levert twee lanceerinrichtingen van het Patriot luchtafweersysteem en een aantal raketten aan Oekraïne. Ook komt er training voor het gebruik van de lanceerinrichtingen. Dat staat in een brief van minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

Daarnaast gaan 65 militairen van het Korps Mariniers tot april in totaal 400 Oekraïense militairen trainen. Dat gebeurt in het Verenigd Koninkrijk.

Nederland geeft hiermee gehoor aan de dringende oproep van president Zelensky om betere luchtafweer te leveren tegen de Russische aanvallen met raketten en drones op Oekraïense steden en de energievoorziening. "Het is een politiek signaal richting Rusland dat het kabinet vastbesloten is de steun aan Oekraïne voort te zetten", schrijft Ollongren.

Bijdrage

Dinsdag maakte premier Rutte na een bezoek aan president Biden in Washington duidelijk dat Nederland samen met de Verenigde Staten en Duitsland Patriot-raketten wil leveren aan Oekraïne. Hij sprak over een "substantiële bijdrage", maar gaf verder geen details. De Tweede Kamer steunt dit voornemen, zo bleek gisteren.

Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.

Een Patriot-systeem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Van die laatste levert Nederland er dus twee. "We kunnen het missen", zegt de minister. "Het is ontzettend belangrijk om Oekraïne nu te helpen. Onschuldige mensen worden getroffen en je moet doen wat je kunt."

De minister benadrukt dat Nederland nog steeds genoeg Patriots heeft om de NAVO-taken uit te voeren.

Nederland levert Patriots aan Oekraïne, wat kan zo'n raketsysteem?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl