liveblog
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk toch Duitse tanks naar Oekraïne • Geen bewijs voor honderden doden in Kramatorsk

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.


Woordvoerder Oekraïense leger: claim van Rusland onzin

Een Oekraïense militaire woordvoerder zegt dat de claim van Rusland dat er 600 Oekraïense militairen zijn omgekomen bij een Russische raketaanval op Kramatorsk niet klopt. "Dit is een informatie-operatie van het Russische ministerie van Defensie om te 'bewijzen' dat het krachtig heeft gereageerd op de recente aanval van Oekraïne." Daarbij kwamen volgens Oekraïne een paar honderd Russische militairen om het leven.

Eerder al meldden verslaggevers van persbureau Reuters dat de gebouwen die Rusland met raketten zegt te hebben bestookt niet direct door raketten zijn geraakt en niet ernstig beschadigd zijn. Ook waren er geen duidelijke tekenen dat er Oekraïense militairen hebben verbleven en er waren geen tekenen van lichamen of sporen van bloed.

Mogelijk toch Duitse Leopard-tanks naar Oekraïne

Duitsland sluit de levering van Leopardtanks in de toekomst aan Oekraïne niet uit. Dat heeft de minister van Economische Zaken Robert Habeck tegen de Duitse omroep ARD gezegd.

Habeck doet de uitspraak twee dagen nadat Duitsland had toegezegd veertig Marder-pantservoertuigen naar Oekraïne te sturen.

Kiev vraagt al langer om Duitse Leopards-tanks, maar het Westen wilde die geavanceerde wapens tot nu toe niet leveren uit angst Rusland te provoceren. Bondskanselier Scholz zei eerder geen Leopard-tanks te kunnen leveren zonder steun van andere NAVO-landen.

Rusland en Oekraïne ruilen vijftig krijgsgevangenen

Rusland en Oekraïne hebben krijgsgevangenen uitgewisseld. Beide partijen hebben vijftig gevangen militairen vrijgelaten, bevestigen Moskou en Kiev.

In het geval van Oekraïne konden 33 officieren en zeventien soldaten die gevangen waren genomen in Marioepol, Kiev, Cherson en de regio Donetsk naar huis terugkeren, meldt de Oekraïense presidentiële stafchef Andri Jermak.

Ook het Russische ministerie van Defensie bevestigt de ruil en laat weten dat vijftig militairen na onderhandelingen zijn vrijgekomen. Zij worden naar Moskou gevlogen voor medische en psychologische zorg. De afgelopen maanden zijn er geregeld gevangenen uitgewisseld.

Journalisten zien geen bewijs voor Oekraïense slachtoffers door Russische aanval

Journalisten in de Oekraïense stad Kramatorsk zien geen enkel bewijs dat er bij Russische aanvallen veel mensen om het leven zijn gekomen. Rusland claimde dat ze met de aanval 600 Oekraïense militairen gedood hebben. Daar heeft Rusland geen bewijs voor geleverd. Oekraïne heeft nog niet gereageerd.

Verslaggevers van persbureau Reuters melden dat de gebouwen niet direct door raketten zijn geraakt en niet ernstig beschadigd zijn. Ook waren er geen duidelijke tekenen dat er Oekraïense militairen hebben verbleven en er waren geen tekenen van lichamen of sporen van bloed.

Ook een Spaanse en een Finse journalist, die per plaatse zijn, zeggen dat de Russische beweringen niet kloppen. De Spaanse journalist Constanza Perez Haro staat in een video voor het gebouw, en zegt dat er inslagen te zien zijn, maar dat er niemand gewond is geraakt.

Ook de Finse journalist Antti Kuronen schrijft dat er raketinslagen zijn geweest, maar dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er Oekraïners bij omgekomen zijn. Volgens zijn bronnen binnen het leger was het gebouw leeg toen het aangevallen werd.

Volgens Rusland ging het om een vergelding voor een dodelijke raketaanval van het Oekraïense leger op een Russische basis op Oudejaarsavond. Toen vuurden de Oekraïners Himars-raketten af op een schoolgebouw met militairen in Makijivka ten oosten van de stad Donetsk. Volgens Kiev vielen daarbij 400 doden, volgens Moskou waren het er 89.

Zweden: Turkije stelt te veel eisen, maar zal ons tot NAVO toelaten

Zweden heeft er alle vertrouwen in dat Turkije akkoord zal gaan met de aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap, al zal het land niet aan alle eisen van Turkije kunnen voldoen, zegt de Zweedse premier Kristersson. Volgens hem stelt Turkije te veel eisen.

"Turkije bevestigt dat we gedaan hebben wat we hebben toegezegd", zei Kristersson. "Maar ze hebben ook eisen die wij niet kunnen of willen inwilligen." Om welke voorwaarden het gaat, is niet duidelijk.

Vorig jaar vroegen Finland en Zweden lidmaatschap aan van het militaire bondgenootschap, in een reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Turkije ligt dwars, ondanks een akkoord dat afgelopen zomer werd gesloten. De Scandinavische landen zouden onderdak bieden aan leden van Koerdische milities. Ankara beschouwt hen als terroristen en wil dat ze worden uitgeleverd aan Turkije.

Rusland: 600 Oekraïense militairen gedood in Kramatorsk

Het Russische ministerie van Defensie claimt meer dan 600 Oekraïense militairen te hebben gedood bij een grote raketaanval in Kramatorsk, in de regio Donetsk. De aanval zou zijn uitgevoerd op gebouwen waar de militairen tijdelijk verbleven. De Russen geven geen bewijzen voor hun claims.

Volgens het ministerie is het een vergeldingsaanval voor de Oekraïense aanval deze week in Makijivka, vlak bij de stad Donetsk. Daarbij werden mogelijk honderden Russische militairen gedood die zich ophielden in een schoolgebouw.

De bewering van het Russische ministerie is niet onafhankelijk te verifiëren. Oekraïne heeft nog niet op de Russische claims gereageerd. De burgemeester van Kramatorsk liet eerder vandaag wel weten dat vannacht niemand om het leven was gekomen bij meerdere aanvallen op de stad. Ook andere Oekraïense functionarissen spraken van raketaanvallen op Kramatorsk afgelopen nacht, maar maakten daarbij geen melding van honderden doden.

De burgemeester van Kramatorsk deelde deze foto's van de schade na de bombardementen op zijn Facebook-pagina:

  • Oleksandr Honcharenko
  • Oleksandr Honcharenko
  • Oleksandr Honcharenko

Rusland en Belarus intensiveren gezamenlijke militaire training

Rusland en Belarus gaan hun gezamenlijke militaire training intensiveren. Daarbij ligt de nadruk op stedelijke oorlogsvoering, meldt het Belarussische ministerie van Defensie.

Moskou en Minsk zetten bij de trainingen meer wapens, militairen en gespecialiseerde uitrusting in en er zullen ook gezamenlijke luchtmachtoefeningen worden gehouden.

Oekraïne en het Westen houden er rekening mee dat Rusland bondgenoot Belarus zal gebruiken als lanceerplatform voor nieuwe aanvallen vanuit het noorden. Minsk stond Moskou op 24 februari vorig jaar al toe Belarussisch grondgebied te gebruiken om troepen naar Oekraïne te sturen.

Doden bij reeks nachtelijke beschietingen

Oekraïense lokale autoriteiten in meerdere regio's maken melding van Russische beschietingen afgelopen nacht. In Charkov kwam een persoon om het leven bij de nachtelijke aanvallen.

Ook de steden Konstantinovka en Kramatorsk in de regio Donetsk werden getroffen door raketten. Daarbij kwam volgens een lokale bestuurder een persoon om het leven en acht mensen raakten gewond.

In Cherson werd een wijk getroffen. Daarbij zijn brandbommen ingezet, stelt de militair gouverneur van de regio Janoesjevitsj op Telegram. De Geneefse Conventie verbiedt het gebruik van brandbommen tegen burgerobjecten. Er vielen geen doden of gewonden.

Er zijn ook aanvallen gemeld op Zaporizja en meerdere steden in de regio Dnjepropetrovsk. Of daar slachtoffers bij zijn gevallen, is niet bekend.

Om middernacht (lokale tijd) liep een eenzijdig door de Russen afgekondigd staakt-het-vuren af, maar dat had weinig om het lijf. Kiev noemde de aankondiging Russische propaganda en de beschietingen aan beide zijden gingen door.

Amerikaanse denktank: omsingeling Bachmoet niet aanstaande

In tegenstelling tot wat sommige Russische bronnen beweren, is een omsingeling van de plaats Bachmoet in Donetsk door Russische troepen voorlopig niet aanstaande. Dat stelt de Amerikaanse denktank het Institute for the Study of War in een analyse.

Bloggende leden van de Russische strijdkrachten schreven dat na de recente overwinningen van de Russen bij de nabijgelegen plaats Soledar, een omsingeling van Bachmoet niet lang zou uitblijven. Het ISW stelt echter dat de Russen "zelfs bij de meeste genereuze interpretatie" van deze claims nog lang niet op korte afstand van Bachmoet zijn.

De recente overwinningen van de Russen bestreken een gebied van slechts een paar honderd meter. Omdat de Russen ook enkele snelwegen richting Bachmoet nog niet in handen hebben is het volgens het ISW "hoogst onwaarschijnlijk dat de Russische strijdkrachten erin zullen slagen (..) Bachmoet te omsingelen".

Bachmoet is een van de plaatsen die sinds het begin van de invasie stand weten te houden tegen de Russen. De plaats vormt al weken het middelpunt van de gevechten en is vanwege de ligging van groot strategisch belang. Het is bovendien de enige plek waar de Russen in het offensief zijn, waardoor het is uitgegroeid tot een prestigeproject. In dit artikel lees je meer over de waarde van de plaats.

Oekraïne zet tientallen Russische artiesten op sanctielijst

Oekraïne heeft 119 Russische artiesten en andere publieke figuren op de sanctielijst geplaatst. Een van de bekendste namen is operazangeres Anna Netrebko. De in Wenen woonachtige sopraan heeft volgens Kiev nauwe banden met het Kremlin.

Ook zanger Filipp Kirkorov en de gelauwerde filmmaker Nikita Michalkov staan op de lijst, evenals drie Oekraïense staatsburgers. Hun tegoeden in Oekraïne worden bevroren.

Volgens Oekraïense media heeft president Zelensky eind vorige maand ook het staatsburgerschap van dertien geestelijken van de Oekraïens-orthodoxe kerk ingetrokken. Het is niet bekend om wie het gaat. De kerk heeft van oudsher nauwe banden met Rusland, maar heeft zich na de invasie losgemaakt van Moskou.

Operazangeres Anna Netrebko

Rusland: twee elektriciteitscentrales beschadigd door Oekraïense beschietingen

Door Oekraïense beschietingen in het door Rusland bezette deel van de regio Donetsk zijn twee elektriciteitscentrales beschadigd geraakt. Dat beweren door Moskou geïnstalleerde lokale functionarissen op Telegram. Het lijkt er volgens hen op dat meerdere mensen gewond zijn geraakt bij de beschietingen de plaatsen Novy Svit en Zoehres.

De claim van de lokale functionarissen is niet onafhankelijk te controleren. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen en eist zelden de verantwoordelijkheid op voor aanvallen in Rusland of op door Rusland bezet gebied in Oekraïne.

Inwoners Kiev vieren orthodoxe Kerst in tot voor kort 'Russische' kathedraal

Inwoners Kiev vieren orthodoxe Kerst in tot voor kort 'Russische' kathedraal

Wagner-baas wil Bachmoet vanwege 'ondergrondse steden'

Het hoofd van het beruchte Russische huurlingenbedrijf Wagner Group, Jevgeni Prigozjin, wil de Oost-Oekraïense stad Bachmoet in handen krijgen als opslag voor troepen en tanks in de "ondergrondse steden" aldaar. Dat heeft hij op Telegram gezegd.

Om de stad in de regio Donetsk wordt al weken hevig gevochten tussen Oekraïense en Russische troepen, met vele doden tot gevolg. Ook vandaag is de stad weer bestookt, meldt het Oekraïense leger, ondanks een door Rusland voorgesteld staakt-het-vuren. De stad, die 80.000 inwoners telde, is grotendeels verlaten.

Westerse analisten vragen zich af waarom Rusland Bachmoet kennelijk zo'n belangrijk doel vindt. Ze wijzen erop dat aan Russische kant grote verliezen zijn geleden.

"De kers op de taart zijn de mijnen", zei Prigozjin over de mijnen in Bachmoet en het nabijgelegen Soledar. "Het is eigenlijk een netwerk van ondergrondse steden. Niet alleen kun je er een grote groep mensen kwijt op een diepte van 80 tot 100 meter, maar ook kunnen er tanks en andere gevechtsvoertuigen rijden."

Een Amerikaanse functionaris zei deze week aan te nemen dat Prigozjin de mijnen voor commerciële doeleinden in handen wil krijgen. Hij zei niets over militaire doeleinden.

Het hoofdkantoor van de Wagner Group in Sint-Petersburg

Oekraïens kerstkoor: 'Wij lachen, huilen en leven bij de dag'

Een deel van de Oekraïners in Nederland viert vandaag Kerst. In Haarlem treden koren op met mensen die zijn gevlucht voor de oorlog. De Oekraïense koorleden zijn blij om in Nederland te zijn, maar vragen zich af wat voor toekomstplannen ze kunnen maken.

Oekraïens kerstkoor: 'Wij lachen, huilen en leven bij de dag'

Ontploffingen tijdens afgekondigde wapenstilstand

Onder meer in de oostelijke oblast Donetsk is het veronderstelde staakt-het-vuren van het Kremlin in Oekraïne tijdens de orthodoxe Kerst geschonden. Tijdens een interview met een inwoner van Bachmoet zijn in de verte ontploffingen te horen.

Aanvallen op Bachmoet ondanks het veronderstelde staakt-het-vuren

'Minstens drie doden in Oekraïne tijdens staakt-het-vuren'

Ondanks het veronderstelde staakt-het-vuren van het Kremlin tijdens de orthodoxe Kerst zijn in Oekraïne ten minste drie mensen omgekomen en veertien gewond geraakt. Dat melden Oekraïense autoriteiten. In ten minste zeven regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur aanvallen gemeld.

Russische troepen hebben vrijdag 39 keer de zuidelijke oblast Cherson beschoten. In de bevrijde gelijknamige stad kwamen woongebouwen en een brandweerkazerne onder vuur te liggen, meldt gouverneur Janoesjevitsj op Telegram. Gisteren zijn in Cherson een eerstehulpverlener gedood en zeven burgers gewond geraakt, voegde hij toe.

In de oostelijke oblast Donetsk zijn volgens gouverneur Kyrylenko twee burgers omgekomen in Bachmoet en de nabijgelegen plaats Krasna Hora. Zeven anderen raakten gewond, zei hij.

De gouverneur van Charkov zei dat Russische troepen burgers in de noordoostelijke regio "terroriseerden". Hij meldde geen slachtoffers, maar residentiële en commerciële gebouwen zijn tijdens de vermeende wapenstilstand onder vuur blijven te liggen.

In beeld: Oekraïners ontmantelen standbeeld van Russische wetenschapper

In de centraal-Oekraïense stad Dnipro is een bronzen standbeeld van de Russische 18de eeuwse wetenschapper Michail Lomonosov ontmanteld. Het monument werd in juni 1971 in de stad geplaatst. Op dezelfde plek, in de buurt van het geschiedenismuseum van de stad, stond daarvoor een standbeeld van de Russische keizerin Catharina de Grote.

Het is het laatste beeld uit het Sovjettijdperk dat in Dnipro is verwijderd, nadat ook de afbeeldingen van de dichter Alexander Poesjkin en de Russische soldaat Alexander Matrosov waren afgebroken.

Russisch standbeeld ontmanteld in Oekraïense stad

Kerncentralepersoneel Zaporizja verplicht om Russisch paspoort te verkrijgen

Duizenden Oekraïners die nog altijd in de kerncentrale van Zaporizja werken, zijn gedwongen om Russische paspoorten aan te vragen. Dat zegt het Oekraïense leger in een update op Telegram. De grootste kerncentrale van Europa wordt sinds het begin van de oorlog bezet, maar Oekraïens personeel blijft er werken. Het Oekraïense leger zegt ook dat er niet meer met de Oekraïense hryvnia betaald kan worden in de stad in het zuidoosten van Oekraïne.

"In de stad Enerhodar in de regio Zaporizja dwong de Russische bezetter ongeveer 3000 arbeiders van de kerncentrale van Zaporizja om zogenoemde Russische paspoorten te verkrijgen", schrijven de Oekraïense strijdkrachten.

"De Oekraïense hryvnia is uit de roulatie gehaald in de stad, door ondernemers te bedreigen met boetes en inbeslagname van eigendommen. Het aantal woningen dat door de bezetters in beslag is genomen en door gedwongen migranten is achtergelaten, is aanzienlijk toegenomen", klinkt het.

Zaporizja is een van de vier regio's die door Moskou in september door middel van schijnreferenda geannexeerd zijn.

'Oekraïense drone neergeschoten boven bezette Krim-stad'

Door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in de stad Sevastopol beweren zaterdagochtend vroeg een Oekraïense drone te hebben neergeschoten.

"Zelfs de heilige feestdag van Kerstmis was geen reden voor deze onmenselijke mensen om de aanvallen op onze stad te stoppen", zei de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de stad. Vanuit Oekraïne is niet gereageerd op de Russische beschuldigingen. Oekraïne heeft in het verleden wel meermaals duidelijk gemaakt dat het zich het recht voorbehoudt om te doen wat nodig is om het eigen grondgebied terug te krijgen. Rusland annexeerde de Krim van Oekraïne in 2014, maar Kiev is vastbesloten om het Zwarte Zee-schiereiland samen met een deel van Oost-Oekraïne terug te heroveren.

De Russische president Poetin kondigde een wapenstilstand aan met het oog op het Russisch-orthodoxe kerstfeest. Kiev verwierp dat aanbod en noemde het een cynische list om de Russische strijdkrachten tijd te geven om uit te rusten en nieuw materieel te vervoeren. Gisteren werd die wapenstilstand al snel geschonden. Over en weer worden alweer beschietingen gemeld, onder meer in de oostelijke stad Bachmoet, in de regio Donetsk.

Gouverneur Loegansk over Russisch staakt-het-vuren: 'Beschietingen gaan onverminderd door'

"De beschietingen gaan onverminderd door en de pogingen om onze posities te bestormen zijn ook hetzelfde gebleven." Dat zei gouverneur Haidai van de Oekraïense regio Loegansk enkele uren na het formele begin van het staakt-het-vuren dat Rusland eenzijdig had afgekondigd.

Gisteren beval president Poetin het Russische ministerie van Defensie om de wapens tijdens het orthodoxe Kerstfeest neer te leggen. Vandaag om 12.00 uur plaatselijke tijd moest de wapenstilstand ingaan tot de nacht van 7 op 8 januari, maar tot nu toe lijkt daar weinig van terecht te komen. Zelensky en hoge functionarissen van de Oekraïense overheid reageerden direct al sceptisch op de bekendmaking van Poetin.

"Laten we terugdenken aan geschiedenis", aldus Haidai in een videoboodschap op Telegram. "Laten we aan Bismarck denken, die zei dat 'een overeenkomst ondertekend met Rusland zelfs het papier waarop dat gedaan is, niet waard is'. Je kan ze niet geloven. Ze liegen altijd."

De Duitse draai: van 5000 helmen naar zware pantserwagens voor Oekraïne

Voor het eerst stuurt het Westen gepantserde gevechtsvoertuigen naar Oekraïne. Een belangrijk deel daarvan komt van Duitsland. Kiev krijgt hiermee deels de vuurkracht waar het al langer om vraagt.

Duitsland was lange tijd terughoudend in het sturen van wapens naar Oekraïne, maar die tijden lijken te veranderen. Sinds kort is Duitsland na de Verenigde Staten het land dat de meeste wapens rechtstreeks aan Oekraïne levert.

In een gezamenlijke verklaring maakten Duitsland en de Verenigde Staten bekend gepantserde infanterie-gevechtsvoertuigen te gaan leveren. Duitsland stuurt veertig Marder-pantservoertuigen naar Oekraïne en de VS vijftig Bradley's. Ook stuurt Duitsland net als de Verenigde Staten een Patriot-luchtafweersysteem.

President Zelensky bedankt Duitsland voor beloofde pantservoertuigen

President Zelensky van Oekraïne heeft de Duitse bondskanselier Scholz bedankt voor zijn belofte om Marder-infanteriegevechtsvoertuigen en een Patriot-luchtafweersysteem te leveren. Ze hebben ook gesproken over verdere samenwerking om het Oekraïense leger te helpen, zei Zelensky, zonder daarover details te geven.

Frankrijk maakte deze week ook bekend dat het gepantserde gevechtsvoertuigen naar Oekraïne gaat sturen.

Loekasjenko bezoekt militair oefenterrein met Russen: 'We doen iets gemeenschappelijks'

President Alexander Loekasjenko van Belarus heeft een militair oefenterrein in de regio Brest bezocht. Militairen uit Belarus oefenen daar met Russische eenheden, en er worden ook militairen en commando's getraind.

Volgens de president is de ervaring die bij de oefeningen wordt opgedaan van groot belang voor zijn land.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Belarus zelf geen militairen over de grens gestuurd, hoewel Loekasjenko een trouwe bondgenoot van Poetin is en zijn land diende als springplank voor de invasie. In Belarus worden Russische militairen getraind die daarna worden ingezet in Oekraïne.

Kinderen vieren Kerst in schuilkelder Lviv

In onderstaande video is te zien hoe kinderen in Lviv in het westen van Oekraïne, Kerst vieren in een schuilkelder. Te horen is hoe buiten het luchtalarm afgaat. De burgemeester van Lviv deelde de video.

Kinderen vieren kerst in Schuilkelder Lviv

Duitsland levert gevechtsvoertuigen aan Oekraïne

In het eerste kwartaal van dit jaar gaat Duitsland veertig Marder-infanteriegevechtsvoertuigen leveren aan Oekraïne. Ook wordt er een Patriot-luchtafweersysteem gestuurd.

Oekraïense militairen worden in Duitsland getraind om de Marders te kunnen besturen. Dat duurt ongeveer acht weken. Gisteren werd al duidelijk dat Duitsland, samen met de Verenigde Staten, van plan is opnieuw zware wapens te leveren.

Duitse soldaten in een Marder-voertuig

Eenzijdige wapenstilstand, beschietingen in Bachmoet

Het Russische ministerie van Defensie heeft de wapenstilstand officieel afgekondigd, maar over en weer wordt er toch weer geschoten.

Persbureau AFP schrijft dat er over en weer is geschoten en dat dus ook Rusland zich niet aan het staakt-het-vuren houdt. Volgens Rusland is Oekraïne toch doorgegaan met beschietingen op gebieden waar Russen wonen, meldt persbureau Interfax.

AFP schrijft over de situatie in Bachmoet, in de oostelijke regio Donetsk, dat er artillerievuur klonk, maar dat de beschietingen minder hevig waren dan de afgelopen dagen.

In heel Oekraïne gaat inmiddels weer het luchtalarm af, is te zien op dit kaartje:

Trein met Russische wapens komt aan in Belarus

Een trein met Russische militairen en hun uitrusting is aangekomen in Belarus. Dat heeft het Belarussische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Belarus is een van de laatst overgebleven bondgenoten van Rusland in Europa. Gisteren werd al aangekondigd dat er de komende tijd meer wapens en andere spullen vanuit Rusland naar Belarus worden vervoerd. Volgens Minsk is het de bedoeling dat de militaire samenwerking wordt opgeschroefd.

Experts denken dat het Kremlin Belarus wil gebruiken om van daaruit het noorden van Oekraïne binnen te vallen.

'Wapenstilstand misschien na vijf minuten al aan flarden'

Om 10.00 uur is het staakt-het-vuren ingegaan dat Rusland voor anderhalve dag heeft afgekondigd. Maar dat er ook daadwerkelijk zolang niet gevochten wordt, is onwaarschijnlijk. Oekraïne heeft nog niet gezegd de wapenstilstand te zullen respecteren.

"Als Oekraïne zich zoals aangekondigd niet aan dat bestand houdt, zal Rusland ongetwijfeld gaan terugschieten. Dan kan je je voorstellen dat het bestand al na vijf minuten aan flarden is", zegt verslaggever David Jan Godfroid.

De Russische president Poetin kondigde de wapenstilstand aan met het oog op het Russisch-orthodoxe Kerstfeest. Dat feest is volgens Godfroid ook in Oekraïne belangrijk, omdat de Oekraïens-orthodoxe kerk heel lang onderdeel was van de Russisch-orthodoxe: "Maar een paar jaar geleden heeft die zich onafhankelijk verklaard van het patriarchaat van Moskou."

De Oekraïense patriarch heeft daarom gezegd dat er voor het eerst ook Kerst gevierd mocht worden op 25 december. "Om aan te tonen dat ze zich niks aan trekken van wat de Russisch-orthodoxe kerk doet", zegt Godfroid.

Een kapotgeschoten gebouw in Lyman, Donetsk

VN staakt onderzoek naar aanval op krijgsgevangenkamp

De Verenigde Naties hebben een onderzoek naar een dodelijke aanval op een krijgsgevangenkamp in Olenivka, in juli vorig jaar, gestaakt. Bij dat bloedbad kwamen vijftig Oekraïense gedetineerden om het leven.

In het door Rusland gecontroleerde Olenivka was destijds een krijgsgevangenkamp, met onder meer militairen uit het Azovstal-bataljon, dat door Rusland als terroristische organisatie wordt gezien. Oekraïne stelde al snel dat ze door een explosie van binnenuit waren omgekomen. Volgens Rusland was het kamp bestookt door Oekraïense raketten.

De VN kondigde al snel een groot onderzoek aan naar de toedracht. Maar na een paar maanden wordt dat onderzoek gestopt, omdat onderzoekers geen toegang krijgen tot de rampplek.

'Wagner-groep aast op Bachmoet vanwege mijnen'

Op dit moment wordt er in Bachmoet, in het oosten van Oekraïne, hard gevochten. Aan de kant van de Russen strijdt het Wagner-privéleger mee en dat heeft alles te maken met de zout- en gipsmijnen in de buurt. Dat zegt een bron binnen het Witte Huis tegen persbureau Reuters.

Wagner-baas Prigozjin, een trouwe bondgenoot van president Poetin, aast op de mijnen om "financiële redenen". Het geld dat verdiend kan worden met de grondstoffen wil Prigozjin gebruiken om de oorlog te bekostigen.

Er wordt al maanden gevochten om Bachmoet, terwijl de plaats volgens experts van weinig strategische waarde is in de oorlog. Het merendeel van de 80.000 inwoners is de stad ontvlucht.

Aromatherapie en muziek: zo worden Oekraïense militairen weer voorbereid op het front

Een week van ontspanning en, waar nodig, therapie. Oekraïne bereidt z'n militairen met speciale programma's voor op een nieuwe periode aan het front. Want niet alleen het lichaam is kwetsbaar, ook de geest.

Aromatherapie en muziek: zo worden Oekraïense militairen weer voorbereid op het front

Zelensky over instellen wapenstilstand: 'Oorlog stopt alleen als Russen vertrekken'

De Oekraïense president Zelensky reageert sceptisch op het Russische besluit om de wapens met het orthodoxte kerstfeest neer te leggen. In zijn dagelijkse videoboodschap zegt hij dat Rusland "alleen een wapenstilstand wil om onze opmars in de Donbas te vertragen".

Het Kremlin stelde eerder vandaag in Oekraïne een wapenstilstand van anderhalve dag in, tijdens het kerstfeest van de Russisch-orthodoxe kerk. President Poetin beval het ministerie van Defensie dat het staakt-het-vuren morgen om 12.00 uur lokale tijd ingaat, en dat het moet duren tot de nacht van 7 op 8 januari.

Eerder sprak een adviseur van Zelensky op Twitter al van "hypocrisie". Ook volgens de adviseur kan het alleen tot een tijdelijke wapenstilstand komen als Rusland zich terugtrekt uit de gebieden in Oekraïne die het heeft bezet.

Strijd en verwoesting in Bachmoet: 'Het is heel moeilijk vol te houden'

Bachmoet geldt al een tijdje als het epicentrum van de oorlog in Oekraïne. Het grootste deel van de 70.000 inwoners is de stad ontvlucht. De laatsten die wel zijn gebleven proberen het hoofd boven water te houden, terwijl de strijd onverminderd doorgaat.

Strijd en verwoesting in Bachmoet: 'Het is heel moeilijk vol te houden'

Honderden Amerikaanse tanks via Nederland naar Polen en Litouwen

De Amerikaanse landmacht maakt de komende maand voor het transport van honderden tanks gebruik van de haven van Vlissingen, meldt persbureau ANP.

De Amerikanen worden hierbij ondersteund door 75 Nederlandse militairen die helpen met de beveiliging. Het materieel gaat via de weg, over het spoor en over het water naar de eindbestemming Polen en Litouwen. Het project is onderdeel van operatie Atlantic Resolve.

De haven van Vlissingen is vanwege het project de komende maand een tijdelijk militair object. Daarom mogen er bijvoorbeeld geen drones in de buurt van de haven komen.

Oekraïne noemt Poetins oproep tot wapenstilstand hypocriet

Adviseur Mykhailo Podolyak van president Zelensky noemt de door Rusland ingestelde wapenstilstand tijdens de orthodoxe kerst hypocriet. "Ten eerste. Oekraïne valt geen ander land aan en het doodt geen burgers. Ten Tweede. Rusland moet eerst de bezette gebieden verlaten, alleen dan is er een 'tijdelijke wapenstilstand' mogelijk."

Vandaag kondigde Poetin een staakt-het-vuren af, waarmee hij gehoor gaf aan een oproep van de patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De wapenstilstand moet ingaan vanaf morgen 12.00 uur en moeten duren tot de nacht van 7 op 8 januari.

De secretaris van de nationale veiligheids- en defensieraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, noemt het Russische voorstel 'duivels'. "Wat heeft een zwerm kleine Kremlin-duivels met een christelijke feestdag te maken?, schrijft hij op Twitter. Wie gelooft het gespuis dat kinderen doodt, kraamklinieken bombardeert en gevangenen martelt?" Een staakt-het-vuren bestempelt Danilov als "leugens en hypocrisie".

Groep Russische ex-gevangenen krijgt vrijheid terug na militaire dienst in Oekraïne

Het hoofd van de Russische paramilitaire Wagner Groep, Jevgeni Prigozjin, heeft een groep ex-gevangenen gratie gegeven vanwege hun militaire dienst in Oekraïne. Het Russische staatspersbureau RIA heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe Prigozjin de militairen de hand schudt en ze het nieuws vertelt. De oud-gedetineerden hebben zes maanden gediend, en werden volgens persbureau Reuters naar de gevaarlijkste gevechten in Oekraïne gestuurd.

Prigozjin drukte de mannen op het hart dat ze nu weer in de normale samenleving terechtkomen, en de verleiding om te moorden moeten onderdrukken. "Drink niet te veel, gebruik geen drugs en verkracht geen vrouwen. Heb alleen seks voor de liefde of voor geld", zei Priogozjin tegen de voormalige veroordeelden, die lachten. Ze kregen een medaille voor hun "getoonde moed".

Om genoeg strijdkrachten te hebben voor de oorlog in Oekraïne ging Prigozjin gevangenen rekruteren. Hun werd de kans op vrijheid geboden, als ze zouden dienen op de Oekraïense slagvelden. Het is niet duidelijk hoe veel gevangenen daarop in zijn gegaan.

"Onthoud dat het leven je deze kans heeft gegeven: je hebt de eer niet ontweken. Je verdedigde het moederland en jullie waren allemaal klaar om te sterven in de afgelopen 180 dagen", zei het Wagner-hoofd tegen de teruggekeerde mannen. "Sommigen van jullie zie ik voor het laatst, sommigen zal ik weer zien."

Poetin wil wapenstilstand tijdens orthodox Kerstfeest

Rusland stelt een wapenstilstand voor in Oekraïne, vanaf morgen 12.00 uur tot de nacht van 7 op 8 januari. Dan valt het orthodoxe Kerstfeest.

President Poetin heeft het ministerie van Defensie opdracht gegeven tot de wapenstilstand. Volgens het Kremlin gebeurde dat na een oproep van de patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. Moskou benadrukt dat er in de buurt van het front veel belijdende orthodoxe burgers wonen.

"We roepen de Oekraïners op om een staakt-het-vuren af te kondigen en mensen de gelegenheid te geven om diensten bij te wonen op Kerstavond en de dag van de geboorte van Christus", staat in een verklaring van het Kremlin. Oekraïne heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

McDonald's vertrekt uit Kazachstan vanwege verbod op Russisch vlees

Fastfoodketen McDonald's vertrekt uit Kazachstan omdat het de lokale franchisenemer niet is gelukt om een betaalbaar alternatief te vinden voor het Russische vlees dat het bedrijf gebruikte voor zijn hamburgers. Dat meldt persbureau Bloomberg. Hoewel Kazachse bedrijven niet onder de westerse sancties tegen Moskou vallen, verbood McDonald's het de ondernemer om vlees te kopen van Russische bedrijven vanwege de oorlog in Oekraïne.

De franchisenemer, TOO Food Solutions KZ, is van plan om zijn 24 restaurants weer te openen onder een andere naam. Het is nog niet duidelijk welke naam dat wordt en wanneer de vestigingen weer opengaan. In totaal waren de McDonald's-restaurants in het land slechts zes jaar open.

Vanwege de Russische invasie van Oekraïne besloot McDonald's in mei vorig jaar om Rusland de rug toe te keren. Een maand later maakten gesloten vestigingen een doorstart onder de naam Vkusno & Tochka. De bekende burger Big Mac werd omgedoopt tot de 'Big Hit' en de Happy Meal voor kinderen heet tegenwoordig de 'Kids Combo'.

In de zomer van vorig jaar werd deze Vkusno & Tochka-vestiging geopend in Moskou:

Omgetoverde McDonald's opent deuren in Moskou

Erdogan tegen Poetin: staakt-het-vuren in Oekraïne is nodig

De Turkse president Erdogan heeft in een telefoongesprek zijn Russische ambtgenoot Poetin opgeroepen om de beschietingen in Oekraïne te staken. Dat heeft de Turkse regering bekendgemaakt.

Een staakt-het-vuren kan volgens Erdogan helpen om de onderhandelingen tussen de strijdende partijen op gang te brengen. De Turkse president spreekt tevens over de noodzaak voor "een visie op een eerlijke oplossing".

Poetin en Erdogan hebben elkaar sinds de inval in Oekraïne geregeld telefonisch gesproken. Turkije fungeerde bijvoorbeeld onder meer als bemiddelaar bij het akkoord over de export van graan vanuit Oekraïense havens.

Ruslanddeskundige: opmerkelijk dat Kremlin spreekt over gesneuvelden na raketaanval

Er klinkt steeds meer kritiek op het Russische leger na de Oekraïense raketaanval van afgelopen jaarwisseling op een schoolgebouw dat diende als basis voor de Russen. Daarbij kwamen, afhankelijk aan wie je het vraagt, 400 of 89 soldaten om. Dat laatste getal komt van het Kremlin. Dat ze überhaupt al spreken over gesneuvelden is opmerkelijk. Al geeft de Russische legerleiding de rekruten min of meer zelf de schuld van de beschieting door hun belgedrag.

Het signaal van het noemen van het aantal gesneuvelden is volgens Ruslanddeskundige Hubert Smeets dat de militaire leiding nog steeds niet in staat is om de oorlog te voeren hoe die gevoerd moet worden. "De boodschap is: wij het Kremlin - zouden heel goed willen zorgen voor jullie zonen, maar we moeten eerst het leger hervormen, van top tot teen. Een moderner leger moet het worden." Nadrukkelijk zegt Smeets dat de kritiek die nu in Rusland klinkt niet de oorlog zelf betreft. "Het is kritiek op de oorlogsvoering, op de mensen onder Poetin, een commandant bijvoorbeeld. Dat is om Poetin uit de wind te houden."

Door het verlies te erkennen, wil het Kremlin de oorlog meer de maatschappij in trekken, als propaganda gebruiken en de oorlog tot nationale taak promoveren, zegt Smeets. "Poetin heeft in zijn eindejaarstoespraak het Russische volk gemeld dat de oorlog nog veel langer zal duren en veel mensen zal raken. Ook in de portemonnee. De gewone burger zal de oorlog aan den lijve ondervinden. Offers moeten gebracht worden. Dat is zijn boodschap."

De Oekraïense veiligheidsdiensten denken dat er morgen opnieuw een Russische mobilisatie zal worden afgekondigd. Volgens Smeets hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten het vaak bij het rechte eind. Een uitreisverbod voor weerbare mannen acht Smeets niet waarschijnlijk. "Dat lijkt te veel op wat er in de Sovjet-Unie gold en dat maakte van Rusland een gevangenis. Als Poetin dat wel doet, zal hij worden weggezet als een oude Sovjet-communist. En dat zal de spanningen in eigen land alleen maar verder verhogen."

Nieuwe Franse militaire hulp voor Oekraïne

Frankrijk gaat gepantserde gevechtsvoertuigen leveren aan Oekraïne. President Macron heeft dat toegezegd aan zijn ambtgenoot Zelensky. Het gaat om voertuigen van het type AMX-10 RC. Hoeveel Frankrijk er gaat leveren en wanneer is niet bekendgemaakt.

Zelensky heeft Macron in een verklaring op Telegram bedankt. Hij zei dat Oekraïne en Frankrijk blijven samenwerken om de Oekraïense luchtverdediging te versterken.

Frankrijk leverde vorig jaar Caesar-houwitsers aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland.

De AMX-10 RC

Buitenlanders vechten mee met Oekraïne: 'Geen van hen heeft ooit zo'n oorlog gezien'

De militairen komen onder meer uit Brazilië en Colombia. Ze vechten op contractbasis mee tegen de Russen. Het internationale bataljon traint in de regio Donetsk, dicht bij door de Russen gecontroleerd gebied.

Buitenlanders vechten mee met Oekraïne: 'Geen van hen heeft ooit zo'n oorlog gezien'

Duitse minister: eensgezinde Europese steun blijft in 2023 cruciaal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft benadrukt dat het cruciaal is voor Europa om Oekraïne ook in 2023 volop te blijven steunen. Het kleinste blijk van twijfel over die steun zal door de Russische president Poetin als aanmoediging worden gezien om de oorlog voort te zetten, zei ze tijdens een bezoek aan Portugal.

"Dit jaar moeten we daarom de Europese eenheid die ons vorig jaar sterk maakte behouden en verder uitbouwen", zei Baerbock. Verder noemde ze de "systematische en cynische luchtaanvallen" van Rusland op onder meer de infrastructuur in Oekraïne "aanvallen op de mensheid". De aanvallen zijn in haar ogen enkel bedoeld om het leven van Oekraïense burgers zwaarder te maken.

Annalena Baerbock

Zelensky verwacht nieuw Russisch offensief en dankt Nederland

De Oekraïense president Zelensky verwacht dat Rusland ondanks de tegenslagen van de laatste tijd met een nieuw offensief komt. "Er is geen twijfel over dat ze alles zullen doen om het tij te keren of op z'n minst hun verlies uit te stellen", zei hij in zijn dagelijkse toespraak op sociale media tot de bevolking.

Een nieuw Russisch offensief móet mislukken, benadrukt Zelensky: "Dat zou het definitieve verlies zijn van deze terroristenstaat." Hij zegt dat het Oekraïense leger voorbereid is op een nieuwe aanval.

In zijn videoboodschap bedankt hij een aantal landen dat Oekraïne steunt, waaronder Nederland. "Ik ben Nederland dankbaar omdat ze hetzelfde denken over gerechtigheid en hoe deze oorlog moet eindigen." Zelensky belde gisteren met premier Rutte. Daarin bracht hij Rutte op de hoogte van de Russische plannen voor de winter en de lente, zegt de Oekraïense president.

Oekraïne viel aan na telefoongebruik Russen

De Oekraïense aanval rond de jaarwisseling op de Oekraïense stad Makijivka volgde op het massaal gebruiken van mobiele telefoons door Russische militairen. Door de signalen van de telefoons kon Oekraïne de locatie achterhalen, heeft het Russische ministerie van Defensie gemeld. Bij de aanval kwamen volgens Rusland 89 mensen om het leven. Eerder noemde Moskou nog een dodental van 63.

Bij de aanval werd een school getroffen die werd gebruikt door de Russen. Mogelijk lag er ook munitie. Het is waarschijnlijk de dodelijkste aanval van Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

Poetin spreekt Erdogan

De Russische president Poetin zal morgen de Turkse president Erdogan spreken. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd tegen persbureau Interfax. Waar de twee leiders het over gaan hebben is niet bekend.

Poetin en Erdogan hebben elkaar sinds de inval in Oekraïne, in februari vorig jaar, geregeld telefonisch gesproken. Turkije fungeerde onder meer als bemiddelaar bij het akkoord over de export van graan vanuit Oekraïense havens.

Kiev: 500 Russische soldaten slachtoffer bij oudejaarsaanval in regio Cherson

Bij een Oekraïense artillerieaanval op een Russische troepenconcentratie in de regio Cherson op oudejaarsavond zijn volgens het Oekraïense leger ongeveer 500 Russische soldaten gedood of gewond geraakt. Oekraïne sprak eerder over ruim 200 doden bij een aanval de dag ervoor. De beweringen van Oekraïne zijn niet geverifieerd door Rusland of onafhankelijke waarnemers. De aanval zou hebben plaatsgevonden bij het dorp Tsjoelakivka.

Volgens Kiev zijn ook drones van het Russische leger neergehaald. Het zou gaan om kamikazedrones en een verkenningstoestel.

Maandag meldde Oekraïne al dat op oudejaarsavond honderden Russische militairen waren gedood bij een aanval op een Russische basis in Makijivka in de regio Donetsk, in het bezette deel van Oost-Oekraïne.

De Oekraïense krant The Kyiv Independent twitterde vandaag een nieuw overzicht van de Russische verliezen dat het Oekraïense leger heeft gemaakt:

Gesneuvelde soldaten opgraven: 'Hier wen je nooit aan'

In de bossen bij Donetsk zoeken Oekraïense vrijwilligers naar gesneuvelde soldaten. "Wanneer we een van onze jongens opgraven, doen we een goede daad."

Gesneuvelde soldaten opgraven bij de frontlinie: 'Dit is verschrikkelijk'

Zelensky aan de lijn met Rutte

President Zelensky en premier Rutte hebben telefonisch de situatie in Oekraïne besproken, laten beide leiders via Twitter weten. Zelensky wees op het risisco van escalatie van het conflict, de uitdagingen waar het land voor staat en de behoeftes van het Oekraïense leger. De president zei te hopen op concrete stappen van de buitenlandse partners om Oekraïne maximaal te versterken.

Rutte schrijft dat de komende tijd cruciaal wordt voor Oekraïne, en dat hij alles wil doen om Oekraïne te helpen:

Kritiek in Rusland na vele Russische doden bij aanval Makijivka

In Rusland zijn er veel kritische reacties na de Oekraïense aanval op een schoolgebouw waar mogelijk honderden Russische militairen zijn gedood. Er wordt schande van gesproken dat zoveel militairen bij elkaar zaten in een gebouw, waar mogelijk ook nog munitie lag opgeslagen

"Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk" schrijft Archangel Spetznaz Z., een Russische blogger met ruim 700.000 volgers op Telegram. "Wie kwam met het idee om zoveel personeel in een gebouw onder te brengen, waar zelfs een idioot snapt dat er bij een aanval vele doden en gewonden vallen?"

Ook de ultraconservatieve journalist Andrei Medvedev is kritisch. "Door personeel te huisvesten in gebouwen in plaats van schuilkelders help je de vijand."

Ceremonie voor omgekomen Russische militairen in de Russische stad Samara

Zelensky: Rusland plant uitputtingsoorlog met drone-aanvallen

Rusland is van plan Oekraïne langere tijd aan te blijven vallen met drones van Iraanse makelij, om zo het land uit te putten, waarschuwt de Oekraïense president Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap.

Het Kremlin zet in op uitputting, zei Zelensky. "Uitputting van ons volk, onze luchtafweer, onze energie." Oekraïne moet alles doen om ervoor te zorgen "dat de terroristen daarin falen, zoals ze eerder hebben gefaald", aldus de president.

Zelensky zei ook dat hij deze maand het eerste deel verwacht van de met de EU afgesproken financiële hulp. Hij bedankte EU-Commissievoorzitter Von der Leyen. De toegezegde 18 miljard euro is op dit moment "extreem belangrijk" volgens Zelensky.

Verwoesting in Kiev na een drone-aanval

Oekraïense politie: 25 martelkampen ontdekt in Charkov

De Oekraïense politie heeft naar eigen zeggen 25 martelkampen ontdekt in de regio rond de Oost-Oekraïense stad Charkov. De regio was maandenlang bezet door Russische troepen. Begin september trokken de Russen zich terug vanwege een Oekraïens tegenoffensief.

Volgens politiechef Timosjko hielden de Russen in de kampen burgers onder onmenselijke omstandigheden vast en werden ze daar gemarteld. Sommige burgers kregen volgens de politiechef elektrische schokken, van anderen werden de vingers gebroken.

Sinds september hebben de Oekraïense autoriteiten in de bevrijde gebieden van de regio Charkov 920 lichamen van burgers gevonden, waaronder de lichamen van 25 kinderen. Van 264 mensen is de identiteit nog altijd niet vastgesteld. "Dit is wat de Russische wereld bracht in onze vreedzame dorpen en steden", zo meldt Timosjko. In de hele regio Charkov zijn volgens de politiechef bijna 10.000 huizen verwoest of beschadigd geraakt.

Het is niet voor het eerst dat er berichten zijn over martelingen door het Russische leger. Human Rights Watch schreef in juli dat Russische troepen in bezette regio's in het zuiden van Oekraïne krijsgevangenen hebben gemarteld. En de autoriteiten vonden in Cherson tientallen lichamen met sporen van marteling.

Verwoestingen na Russische aanvallen in Charkov, medio december 2022

Kritiek op Duitse defensieminister na 'beschamende' nieuwjaarsvideo

De Duitse defensieminister Christine Lambrecht krijgt zware kritiek op een videoboodschap die ze opnam tijdens de nieuwjaarsviering. In de video blikt ze terug op het afgelopen jaar en zegt ze onder meer dat de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot "veel bijzondere ervaringen" en de kans op "veel ontmoetingen met geweldige en interessante mensen". Op de achtergrond van de video is ontploffend vuurwerk te horen, waardoor ze slecht verstaanbaar is.

De video, die ze plaatste op haar Instagrampagina, kreeg veel kritiek van de Duitse pers en de oppositie. In de context van de oorlog in Oekraïne was de video "ongepast en beschamend", schreef het blad Der Spiegel. Volgens dagblad Der Tagesspiegel klinkt haar toespraak als een "opwindende professionele ervaring" en is haar positie onhoudbaar geworden. De toespraak past volgens CDU-politicus Serap Güler in een "reeks van beschamende momenten".

Over de SPD-minister is al langer ontevredenheid in Duitsland. Onder haar moet het land zijn defensie flink uitbreiden, maar dit gaat volgens critici te langzaam. Duitsland kampt al langer met munitietekorten, en dit is door donaties aan Oekraïne alleen maar erger geworden.

Rusland bevestigt aanval, spreekt van 63 doden

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt nu dat bij de raketaanval op Makijivka veel Russische slachtoffers zijn gevallen. Volgens Moskou waren het er 63. Oekraïne spreekt van 400 doden.

Bij de aanval op de stad, in de door Rusland bezette regio Donetsk, zijn Himars-raketten gebruikt. Volgens Rusland zijn er zes van die raketten neergekomen en twee onderschept.

Oekraïense aanval op bezette Donetsk-regio: 'mogelijk honderden doden'

Bij een Oekraïense raketaanval op een schoolgebouw waar Russische soldaten zaten, zijn mogelijk honderden doden gevallen. Over het precieze aantal slachtoffers lopen de berichten zeer uiteen. Volgens Oekraïne zijn er 400 doden, het Russische staatspersbureau TASS zegt dat er bij de aanval vijftien mensen gewond zijn geraakt, maar heeft het niet over dodelijke slachtoffers.

De aanval was op de Oekraïense stad Makijivka, in de door Rusland bezette regio Donetsk. 25 raketten werden rond de jaarwisseling afgevuurd op het gebouw. Het zou gaan om door de Verenigde Staten geleverde Himars-raketten.

Een door Rusland gesteunde functionaris spreekt van een "enorme klap": "Er zijn doden en gewonden, maar hoeveel weten we nog niet", zegt hij op Telegram.

Deze Bellingcat-journalist plaatst foto's op Twitter van de verwoesting. (Deze zijn niet door de NOS geverifieerd):

Rusland meldt Oekraïense drone-aanval

Rusland maakt melding van drone-aanvallen door Oekraïne. Volgens de gouverneur van de regio Brjansk, die grenst aan Oekraïne en Belarus, was er vanmorgen een aanval in het zuidelijke district Klimovsky, vlak bij de grens met Oekraïne. Daarbij zou de stroomvoorziening zijn beschadigd en zit het gebied zonder elektriciteit, zegt hij op Telegram. Bij de aanval zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Opnieuw aanvallen op Oekraïne, zeker één gewonde

Verschillende delen van Oekraïne zijn vannacht opnieuw getroffen door Russische aanvallen met drones. Volgens de autoriteiten heeft het luchtverdedigingssysteem boven Kiev twintig objecten uit de lucht gehaald en zijn er aanvallen uitgevoerd op infrastructuur in de stad. Daardoor is er volgens burgemeester Klitsjko uitval van elektriciteit en verwarming.

Het puin van een van de neergehaalde drones kwam terecht op een weg en een gebouw. Een 19-jarige man raakte daardoor gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Ook in het oosten van het land zijn drones neergehaald door het luchtverdedigingssysteem. Dat gebeurde in de regio's Dnipro en Zaporizja. Het gaat om negen Shahed-drones, die door Iran ontworpen zijn.

Volgens Reuters ging het luchtalarm in Kiev en een groot deel van het oosten van Oekraïne kort voor middernacht af, en staat het nog steeds aan. Gisteren werd Oekraïne ook al getroffen door meerdere Russische aanvallen. Volgens president Zelensky heeft het Oekraïense leger gisteren 45 Shahed-drones uit de lucht gehaald.

Een Shahed-drone vliegt over Kiev (archief)

Welkom

Welkom in het liveblog over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog teruglezen van vorige week kan hier.