Het verwoeste gebouw in Makijivka na de Oekraïense aanval met Himars-raketten
NOS Nieuws

Kritiek in Rusland na vele Russische doden bij aanval Makijivka

In Rusland zijn er veel kritische reacties na de Oekraïense aanval op een schoolgebouw waar mogelijk honderden Russische militairen zijn gedood. Er wordt schande van gesproken dat zoveel militairen bij elkaar zaten in een gebouw, waar mogelijk ook nog munitie lag opgeslagen.

De school in de stad Makijivka, vlakbij Donetsk, werd volgens Rusland getroffen door vier Himars-raketten. Opvallend was dat Rusland, dat zelden uitspraken doet over aantallen doden aan de eigen zijde, officieel erkende dat er 63 doden waren gevallen bij de aanval.

Een aantal prominente Russische bloggers die voorstander zijn van de Russische invasie zeggen nu dat het aantal doden waarschijnlijk hoger is. Oekraïne gaat uit van 400 doden en 300 gewonden.

Telefoongebruik fataal?

Er is onder de bloggers verbijstering over geruchten hoe Oekraïne het gebouw als doelwit ontdekte. Het Russische persbureau Tass citeerde namelijk lokale autoriteiten die zeggen dat het massale gebruik van mobiele telefoons door de militairen in het gebouw de aandacht van het Oekraïense leger kan hebben getrokken. Met telefoonsignalen kan de locatie van de militairen zijn bepaald.

Gebouw met gestationeerde Russische militairen verwoest na Oekraïense raketaanval

"Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk" schrijft Archangel Spetznaz Z., een Russische blogger met ruim 700.000 volgers op Telegram. "Wie kwam op het idee om zoveel personeel in een gebouw onder te brengen, waar zelfs een idioot snapt dat er bij een aanval vele doden en gewonden vallen?"

Ook de ultra-conservatieve journalist Andrei Medvedev is kritisch. "Door personeel te huisvesten in gebouwen in plaats van schuilkelders help je de vijand."

De aanval lijkt bovendien zo dodelijk te zijn geweest doordat er ook munitie in of bij het gebouw lag opgeslagen. Een andere blogger die in september nog een ontmoeting had met president Poetin, stelt nu dat er een tribunaal moet komen voor het Russische militaire leiderschap, waarbij hij de militaire top bestempelt als "ongetrainde idioten".

Het gebouw werd geraakt door Himars-raketten, een mobiel artilleriesysteem

Volgens hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga is de kritiek terecht. "Wat hier lijkt te zijn gebeurd is dat soldaten met hun mobieltjes zijn ingelogd op het Oekraïense netwerk. Dan is het voor Oekraïne, met hulp van buitenlandse inlichtingendiensten, niet zo moeilijk om dat doel te identificeren en aan te vallen. Dat is falen van operationele veiligheid. Je wil niet dat je militairen mobieltjes gebruiken. Lagere officieren hadden dat moeten voorkomen."

Ook het feit dat zoveel militairen bij elkaar zaten in één gebouw, waar waarschijnlijk ook nog munitie lag, is een fout. Oekraïne heeft al vaker munitieopslagplaatsen aangevallen. "Ze wilden die daarom juist wat meer gaan spreiden. Daar is ook wat verkeerd gegaan op lager niveau."

'Misdadige oorlogsvoering'

Maar achter die lokale fouten schuilt een groter probleem, vermoedt de expert. "Het Russische commando stuurt onervaren rekruten zonder opleiding en zonder fatsoenlijke uitrusting het slagveld op. Een mensenleven is hen niets waard, het is een misdadige manier van oorlog voeren."

Daarnaast is er steeds meer wantrouwen tussen de Russische gevechtsgroepen aan het front zoals de Wagnergroep en Tsjetsjeense eenheden. "Die geven elkaar de de schuld voor wat er misgaat. En dat vingerwijzen gaat door tot in het Kremlin. Het systeem is gecorrumpeerd. Daar spelen die bloggers op in, deels gevoed door het militaire commandanten die hun eigen straatje willen schoonvegen."

Een ander euvel is dat de Russische commandostructuur heel erg gecentraliseerd is, in tegenstelling tot de Oekraïense. "Het is een piramide, alle commando's komen van boven en er is geen ruimte voor eigen initiatief. Ook daardoor gaat het mis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl