Een Himars-raket wordt afgevuurd op Cherson
NOS Nieuws

Veel Russische doden bij Oekraïense raketaanval, 'een enorme klap'

Bij een Oekraïense raketaanval op een schoolgebouw waar Russische militairen zaten, zijn veel doden gevallen. Berichten over het dodental lopen sterk uiteen. Volgens Oekraïne gaat het om 400 slachtoffers. Het Russische ministerie van Defensie bevestigt de aanval, maar stelt dat er 63 Russen zijn omgekomen.

De aanval was rond de jaarwisseling op de Oekraïense stad Makijivka, in de door Rusland bezette regio Donetsk. Het ging volgens Rusland om door de Verenigde Staten geleverde Himars-raketten. Rusland zegt dat er zes Himars zijn neergekomen en twee zijn onderschept.

Een door Rusland gesteunde functionaris spreekt van een "enorme klap". The Guardian schrijft dat de gedode militairen onlangs waren gemobiliseerd door Moskou en vervolgens naar Oekraïne zijn gestuurd. Volgens het Oekraïense leger zijn er ook 300 mensen gewond geraakt.

Op deze beelden zijn resten van het schoolgebouw te zien:

Gebouw met gestationeerde Russische militairen verwoest na Oekraïense raketaanval

Igor Girkin, voormalig minister van Defensie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, schrijft op Telegram dat het aantal doden en gewonden "richting de vele honderden gaat". Girkin volgt de oorlog in Oekraïne en is regelmatig kritisch over de manier van oorlog voeren door Rusland. Ook is hij een van de veroordeelden voor het neerhalen van vlucht MH17.

Hij zegt dat er in het schoolgebouw ook munitie werd opgeslagen. Die zou door de inslag ook zijn ontploft, waardoor er van het pand bijna niks meer over is. Ook militair materieel dat ernaast stond, is bij de aanval vernietigd.

Als er daadwerkelijk honderden doden zijn gevallen, is het een van de dodelijkste aanvallen van Oekraïne op Russische doelen in de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl