liveblog
NOS VoetbalAangepast

Marokko ten onder tegen zakelijk Frankrijk: 2-0 • Messi en Mbappé strijden om WK-titel

Het liveblog van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Lees hier het liveblog van dinsdag 13 december

liveblog gesloten

Bedankt en tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van woensdag 14 december. Morgenochtend zijn we terug met alle weetjes in aanloop naar de troostfinale van zaterdag en natuurlijk de grote finale van zondag. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Messi vs Mbappé

Zondag strijden Lionel Messi en Kylian Mbappé, ploeggenoten bij Paris Saint-Germain, dus tegen elkaar om de wereldtitel. In 2018 was Frankrijk in de achtste finales met 4-3 te sterk voor de Argentijnen na een spektakelstuk.

Franse president Macron prijst Amrabat: 'Beste middenvelder van het WK'

"Het was een geweldige wedstrijd. Er is trots, er is emotie, en er is nog één laatste stap te gaan", sprak bondscoach Didier Deschamps na de 2-0 zege op Marokko in de halve finale van het WK. "We gaan voor de wereldtitel."

Dat zal de Franse president Emanuel Macron, vanavond aanwezig in het stadion, ook zo voelen. Journalist Fabrizio Romano weet te melden dat Macron na afloop ook in de Marokkaanse kleedkamer is geweest om zijn bewondering te uiten. Daarbij zou hij met name Sofyan Amrabat geprezen hebben.

Meer lezen over de reacties vanuit het Franse kamp? Dat kan hier.

'Daley Blind krijgt toestemming van Ajax voor transfer, Antwerp waarschijnlijke bestemming'

Het uitduel met FC Emmen vlak voor het WK in Qatar is zeer waarschijnlijk de laatste wedstrijd geweest waarin Daley Blind het shirt van Ajax heeft gedragen.

De verdediger, die met Oranje in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Argentinië, heeft de Amsterdamse club verzocht transfervrij te mogen vertrekken. De clubleiding heeft daarin toegestemd, zo melden diverse media.

Het contract van de 32-jarige Blind loopt nog door tot de zomer, maar vanwege de bewezen diensten wordt hem een kosteloze transfer gegund. Met name FC Antwerp zou belangstelling hebben voor de 99-voudig Oranje-international. Marc Overmars, die eerder dit jaar wegens grensoverschrijdend gedrag moest vertrekken bij Ajax, is technisch directeur bij de Belgische club.

Blind speelde bij het WK in Qatar alle wedstrijden met Oranje en scoorde zelfs in de achtste finales tegen de Verenigde Staten. De verloren kwartfinale tegen Argentinië was zijn 99ste interland.

Marokkaanse bondscoach Regragui: 'WK was voor ons slijtageslag'

Bondscoach Walid Regragui van Marokko zei na de nederlaag tegen Frankrijk (2-0) dat de halve finale van het WK een stap te ver voor zijn ploeg is geweest. "Niet eens op technisch of tactisch gebied", zei hij. "Maar wel op fysiek vlak. Te veel spelers van mij waren niet fit. Ze speelden op 60 of 70 procent."

Nayef Aguerd, Romain Saïss en Noussair Mazraoui waren de afgelopen dagen niet fit. Regragui wilde hen toch tegen de Fransen laten beginnen, Maar Aguerd haakte in de warming-up af en Saïss verliet in de 21e minuut het speelveld, Mazraoui kon na de eerste helft niet verder. "Dat was heel jammer", zei de bondscoach van Marokko. "Maar we geven hier al weken alles. Het WK was voor ons een slijtageslag."

"Omdat we niet fit waren, maakten we fouten die we normaal niet maken", vervolgde Regragui. "Frankrijk is de wereldkampioen. Die straffen zelfs kleine foutjes af. Maar ik denk dat we onze supporters de afgelopen weken trots hebben gemaakt. Nu willen we het WK zaterdag goed afmaken met een wedstrijd om de derde plaats tegen Kroatië. Al weet ik nog niet wie ik kan opstellen. Veel spelers zitten er fysiek doorheen."

Walid Regragui bedankt het publiek na de nederlaag tegen Frankrijk.

Feitjes, weetjes en jaartallen en de reeks die doorgaat

  • Frankrijk kan de derde ploeg in de WK-geschiedenis worden die de wereldtitel succesvol verdedigt. Italië deed dat in 1934 en 1938, Brazilië in 1958 en 1962.
  • Zeven teams slaagden erin twee keer op rij de WK-finale te bereiken. West-Duitsland (1982, 1986 en 1990) en Brazilië (1994, 1998 en 2002) deden dat zelfs drie keer op rij. De andere landen met twee achtereenvolgende finales zijn: Argentinië (1986 en 1990), Nederland (1974 en 1978), Brazilië (1958 en 1962), Hongarije (1938 en 1954, het eerste WK na de Tweede Wereldoorlog) en Italië (1934 en 1938).
  • De Franse bondscoach Didier Deschamps gaat voor zijn tweede WK-finale als coach, nadat hij als speler in 1998 ook al de WK-finale speelde. Tot nu toe won hij ze allemaal.
  • Sinds 1982 speelde er altijd minimaal een speler in de WK-finale van Bayern München en Internazionale. Zondag wordt die reeks vervolgd als Lautaro Martínez (Inter) in het veld komt bij Argentinië en Benjamin Pavard, Dayot Upamecano of Kingsley Coman (Bayern München) minuten krijgen bij Frankrijk.

Zaterdagmiddag troostfinale, zondag finale

Zaterdagmiddag om 16.00 uur speelt Marokko de troostfinale in het Khalifa-stadion tegen Kroatië. De grote finale tussen Argentinië en Frankrijk is zondag om 16.00 uur in het Lusail-stadion.

De Marokkaanse spelers bidden na afloop van de wedstrijd.

Amrabat werd hele duel gevolgd door Giroud: 'Zei tegen hem, hou eens op...!'

Sofyan Amrabat moes de teleurstelling wegslikken, maar was toch opvallend nuchter na de wedstrijd. "Het is heel zuur. Je bent zo dicht bij de finale. Ik denk dat we heel goed gespeeld hebben tegen de titelverdediger.

Tegen Frankrijk was Amrabat minder dominant dan in voorgaande wedstrijden en dat lag voor een groot gedeelte aan Olivier Giroud, de spits van de Fransen. "Giroud liep de hele wedstrijd achter me aan. Ik zei nog tegen hem, hou eens op. Maar hij zei dat het zijn opdracht was,"

Toch moet je het ook zien als een groot compliment voor het spel van Amrabat. Schreuder: "Ooit zul je lachen, Sofyan". Amrabat nuchter: "Ja, of niet".

Toch een blije man in Marokkaans shirt

  • Reuters
    Kylian Mbappé viert feest met het geruilde shirt van vriend en ploeggenoot bij PSG Achraf Hakimi.
  • Reuters
    Kylian Mbappé troost Achraf Hakimi.

AFGELOPEN | Frankrijk weer naar finale, respect voor Marokko

In de laatste minuut van de toegevoegde tijd klonk er al een luid applaus voor het Marokkaanse elftal, maar Frankrijk speelt zondag de WK-finale tegen Argentinië. Voor Marokko rest zaterdag de troostfinale tegen Kroatië.

EINDSTAND: Frankrijk-Marokko 2-0

90+4 | Enorme kansen Marokko

Zelfs een eretreffer lijkt er niet in te zitten voor Marokko. Zo zagen we een knap schot van Ounahi, en een ware scrimmage, maar de bal wil er niet in.

Frankrijk-Marokko 2-0

90'+1 Zes minuten extra

Er komen zes extra minuten bij, maar je kunt je niet voorstellen dat Frankrijk deze 2-0 voorsprong nog uit handen geeft. Maar er zijn natuurlijk gekkere dingen gebeurd...

Frankrijk-Marokko 2-0

86' Marokkaanse fans laten zich nog eens horen

De tienduizenden Marokkaanse fans schreeuwen hun ploeg nog eens naar voren, maar de krachten lijken weg te vloeien bij de spelers op het veld. Is er nog iets mogelijk?

Frankrijk-Marokko 2-0

Marokkaanse fans bij de halve finale van het WK tussen Marokko en Frankrijk.

79' GOAL FRANKRIJK

Kylian Mbappé dribbelt zich door de Marokkaanse defensie, maar zijn schot wordt in de drukte geblokt. Maar dan belandt hij voor de voeten van de net ingevallen Kolo Muani en die gooit de wedstrijd op slot: 2-0.

Opmerkelijk: Kolo Muani speelde nog niet eerder voor Les Bleus.

Frankrijk-Marokko 2-0

  • Reuters
    Randal Kolo Muani schuift de bal in het Marokkaanse doel.
  • Reuters
    Randal Kolo Muani heeft Frankrijk op 2-0 geschoten tegen Marokko.

78' Ezzalzouli komt voor (invaller) Amallah

Het is Selim Amallah - zelf na 21 minuten invaller voor Saïss - die naar de kant gaat bij Marokko voor de extra aanvaller Ezzalzouli. Ook Frankrijk heeft gewisseld: Randal Kolo Muani van Eintracht Frankfurt lost Ousmane Dembélé af.

Frankrijk-Marokko 1-0

75' Tijd dringt voor Marokko

Er staat nog maar een kwartier reguliere speeltijd op de klok en dat betekent dat de tijd begint te dringen voor Marokko. En om eerlijk te zijn zien we de laatste minuten vooral Frankrijk aan de bal. Maar als de Fransen dan een zeldzaam foutje maken in de opbouw is daar opeens de kans voor Hamdallah, maar die aarzelt te lang met afdrukken.

Bij Marokko staat dribbelaar Abde Ezzalzouli klaar om in te vallen. Voor wie? We zullen zien.

Frankrijk-Marokko 1-0

Ondertussen buiten het stadion in Al Khor

Duizenden voetbalfans hebben zich buiten het stadion van Al Khor verzameld om de halve finale te volgen.

67' Marokko wisselt ook: Aboukhlal en Hamdallah in het veld

Ook Marokko wisselt: twee verse krachten in de aanval. En-Nesyri en Boufal gaan naar de kant. Hun vervangers zijn Abderrazak Hamdallah en de in Rotterdam Zakaria Aboukhlal. Kan de oud-PSV'er en AZ'er voor de gelijkmaker zorgen? Hij scoorde al dit WK, tegen België.

En daar was hij al bijna...! Maar Aboukhlal krijgt zijn hoofd net niet tegen de voorzet.

Frankrijk-Marokko 1-0

Zakaria Aboukhlal is vlak na zijn wissel al dicht bij de 1-1 voor Marokko.

65' Frankrijk wisselt: Thuram voor Giroud

De Franse bondscoaches Didier Deschamps zet zijn eerste wissel in: Olivier Giroud gaat eruit en wordt vervangen door Marcus Thuram. En dat is natuurlijk de zoon van Lilian Thuram, de maker van twee doelpunten in de halve finale van het WK in 1998 voor de Fransen.

Frankrijk-Marokko 1-0

57' Griezmann moet Fransen ontzetten

Marokko gaat door met aanvallen en is opnieuw zeer dreigend, maar voordat Hakimi de bal kan intikken pikt nota bene Griezmann de bal vlak voor eigen doel weg. Iedereen verdedigt mee bij de Fransen. En dat is ook wel even nodig.

De wedstrijd wordt ook grimmiger: zo zagen we bij een Franse uitbraak een pittige overtreding van Dari op Mbappé. De veter van de Fransman is het slachtoffer, maar dat is snel verholpen met een nieuwe schoen.

Frankrijk-Marokko 1-0

Antoine Griezmann tijdens de halve finale tegen Marokko.

53' Grote kansen Marokko

Alsof de tackle van Amrabat de Marokkanen nieuwe energie heeft gegeven, schieten ze in de aanval. Na een fijn passje van Ziyech kan Boufal voorgeven op En-Nesyri, maar Varane kan nog net ingrijpen. En ook invaller Attiyat-Allah krijgt een enorme kans, maar maait over de bal.

Deze wedstrijd kan nog alle kanten op!

Frankrijk-Marokko 1-0

50' Mbappé laat Amrabat zijn hielen zien

Sofyan Amrabat is niet zo dominant als in de vorige duels en dat heeft onder meer te maken met Olivier Giroud, die hem bij balbezit voor de Marokkanen schaduwt. En ook verdedigend heeft Amrabat het lastig. Zo liet Mbappé hem net zijn hielen zien, maar gelukkig voor Marokko was de voorzet van Mbappé veel te hard. Kort daarna ontsnapt Mbappé wederom, maar nu stuit hij in de zestien op doelman Bono.

Maar Amrabat laat zich niet zomaar kennen en bij de eerstvolgende sprint grijpt hij in met een faire, maar keiharde tackle op de bal. Het spel gaat verder, maar Mbappé moet verzorgd worden aan zijn enkel.

Frankrijk-Marokko 1-0

  • Reuters
    Sofyan Amrabat in duel met Kylian Mbappé.
  • Reuters
    Sofyan Amrabat zet Kylian Mbappé met een keiharde tackle van de bal.

TWEEDE HELFT | Mazraoui vervangen

Bij Noussair Mazraoui is de pijp blijkbaar leeg, nadat hij vorige week ziek was. Hij wordt vervangen door Yahia Attiyat-Allah.

Frankrijk-Marokko 1-0

De overgave van de Marokkanen bij het volkslied

Dit willen we je niet onthouden: het volkslied van Marokko dat voor deze halve finale uit duizenden kelen klonk in Qatar. Indrukwekkend.

RUST | Frankrijk met 1-0 de rust in

Het is rust na een enerverende eerste helft. Frankrijk staat voor met 1-0, maar Marokko speelt - gedragen door de talrijke fans - met hart en ziel en had misschien wel een gelijkmaker verdiend. Maar de Fransen loeren op de tegenstoot en is daarmee ook minstens zo vaak dicht bij 2-0 geweest.

Het is dus alles-of-niets voor Marokko. En dat zal in de tweede helft niet anders zijn. Maar nu even op adem komen.

Frankrijk-Marokko 1-0

  • Reuters
    De Franse president Emanuel Macron ziet naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat het goed is.
  • Reuters
    ziyech

44' Omhaal El Yamiq op de paal!

Vlak voor rust komt Marokko bijna op 1-1 tegen de Fransen. En, eerlijk gezegd, de omhaal van El Yamiq had wel een beter lot verdiend. Hij neemt het doel op acrobatische wijze onder vuur na een afgeslagen corner, maar helaas belandt de bal op de paal.

Doelman Lloris zat er trouwens ook nog bij met zijn hand.

Frankrijk-Marokko 1-0

De omhaal van Yawad El Yamiq belandt op de paal of zat Lloris er toch nog met een handje tussen?

36' Enorme kansen Mbappé en Giroud

Twee enorme kansen voor de prijs van één voor Frankrijk: Mbappé heeft zijn vizier niet helemaal goed staan en schuift de bal voorlangs, maar twee seconden later belandt de bal in de voeten van Giroud. Die heeft alle tijd, maar schiet iets te gehaast en ziet zijn inzet naast het doel verdwijnen. Dat had 2-0 moeten zijn voor de wereldkampioen.

Frankrijk-Marokko 1-0

  • Reuters
    Olivier Giroud beseft dat hij een enorme kans op 2-0 heeft laten liggen tegen Marokko...
  • Reuters
    ...nadat vlak daarvoor Mbappé al een reuzenkans had gekregen.

30' Aanvallend Marokko

Marokko staat dan wel met 1-0 achter, maar de ploeg van bondscoach Regragui speelt zeker niet slecht. Sterker, mede door de vroege achterstand ligt het initiatief bij de luid gesteunde Marokkanen. En dat hebben we nog niet veel gezien dit toernooi.

Frankrijk-Marokko 1-0

27' Eerste geel is voor Boufal

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Boufal, die Hernandez op zijn knie raakt. Toch leek de Marokkaanse dribbelaar hier niet veel aan te kunnen doen, het was doelpuntenmaker Hernandez die wild kwam aanvliegen.

Frankrijk-Marokko 1-0

Boufal krijgt geel voor een overtreding op Theo Hernandez.

21' Aanvoerder Saïss toch naar de kant

Nog meer slecht nieuws voor de Marokkanen. Aanvoerder Saïss heeft het geprobeerd, maar heeft toch te veel last van zijn dijbeenblessure en moet al vroeg naar de kant. Selim Amallah is zijn vervanger. De aanvoerdersband gaat naar Ziyech.

We zien ook een tactische verandering bij Marokko trouwens, dat nu toch met vier man achterin gaat spelen. Mazraoui wordt linksback, Hakimi schuift een linie op.

Frankrijk-Marokko 1-0

Hakim Ziyech neemt de aanvoerdersband over van de geblesseerde Romain Saïss.

17' Giroud op de paal, zwak schot Ziyech

Wat een openingsfase zeg! Net zagen we een kans voor Ziyech, maar hij kan niet genoeg kracht achter de bal krijgen om Lloris te verontrusten. In de tegenaanval duikt Giroud opeens vrij op voor de Marokkaanse doelman Bono en schiet vanuit een moeilijke hoekverwoestend op de paal.

Daar komt Marokko goed weg.

Frankrijk-Marokko 1-0

De ene Hernandez is de andere niet

  • Reuters
    Theo Hernandez schiet Frankrijk vroeg op 1-0 tegen Marokko.
  • Reuters
    Theo Hernandez viert zijn 1-0 tegen Marokko.

Theo Hernandez zorgt dus voor de zo belangrijke openingstreffer van Frankrijk. En dan te bedenken dat eigenlijk zijn broer Lucas Hernandez vandaag in de basis zou moeten staan. De Hernandez van Bayern München raakte echter geblesseerd bij de 1-0 van de Australiër Goodwin in de groepsfase en dus kreeg de Hernandez van AC Milan een kans.

Die pakt hij met beide handen!

10' Lekker schot Ounahi

Daar was al bijna het antwoord van de Marokkanen. Uitblinker Ounahi, speler van Angers de hekkensluiter in Ligue 1, krult de bal fraai naar de verre hoek. Maar Lloris krijgt er met een even fraaie duik nog een hand tegen.

Frankrijk-Marokko 1-0

5' GOAL FRANKRIJK

De eerste de beste kans van de Fransen levert meteen een Franse treffer op! Griezmann ontsnapt aan de aandacht van de defensie en trekt terug op Mbappé. Zijn inzetten kunnen tot twee keer toe nog gekraakt worden door de Marokkanen, maar Theo Hernandez werkt de bal uit een lastige hoek toch in het doel.

Het is pas de eerste tegentreffer voor Marokko, die ook echt door een tegenstander gemaakt wordt.

Frankrijk-Marokko 1-0

AFTRAP | De bal rolt bij Frankrijk - Marokko

Marokko heeft afgetrapt voor deze halve finale. En nu zien we dat er toch een wijziging is bij Marokko. Saïss speelt wel, maar Aguerd niet. Voor hem speelt Achraf Darri van Stade Brest.

Frankrijk-Marokko 0-0

Aanvoerder Saïss is erbij!

Aanvoerder Romain Saïss is trouwens fit genoeg om te starten! Hij doet de toss met de Franse aanvoerder Hugo Lloris, die vandaag zijn 19de WK-wedstrijd speelt. Daarmee evenaart hij Manuel Neuer als speler met de meeste WK-caps.

Scheidsrechter vanavond is de Mexicaan Cásar Ramos Palazuelos, afkomstig uit de regio Sinaloa. Die streek is bekend vanwege de drugskartels, maar ook door het door Netflix gedocumenteerde trainerschap van Diego Maradona aldaar. En wist je dat ook Pep Guardiola een blauwe maandag voor Dorados de Sinaloa speelde?

Romain Saïss en Hugo Lloris doen de toss voor de halve finale van het WK.

Volksliederen klinken!

Inmiddels klinken de volksliederen in Al Khor, om te beginnen met het Franse. Op de achtergrond horen we een licht fluitconcert. Het Marokkaanse wordt oorverdovend meegezongen. Het is duidelijk wie er in de meerderheid zijn vanavond.

Is aanvoerder Saïss wel echt fit?

Opvallend: de Marokkaanse aanvoerder Romain Saïss doet zijn warming-up apart van de groep met een lid van de technische staf. Tegelijk zien we dat verdediger Badr Benoun zich opwarmt met de basisspelers. Het lijkt erop dat bondscoach Walid Regragui pas op het allerlaatste moment de knoop zal doorhakken.

Romain Saïss doet een aparte warming-up voor de halve finale tegen Frankrijk.

De Haantjes

  • AFP
    Ook de fans van Frankrijk laten zich zien en horen, al zijn ze in de minderheid bij de fans van Marokko.
  • AFP
    Een jonge Franse fan met de nationale vlag voor de halve finale tegen Marokko.

De Leeuwen van de Atlas

  • AFP
    Marokkaanse fans voor de halve finale tegen Frankrijk.
  • AFP
    Marokkaanse fans voor de halve finale tegen Frankrijk.

Marokkaanse spelers onder luid gejuich op het veld

Het op een nomadentent geïnspireerde Al Bayt-stadion zit nog lang niet vol, maar toch klinkt er een oorverdovend gejoel als de Marokkaanse spelers het veld betreden voor de warming-up. Dat belooft veel voor de wedstrijd.

Om in de sfeer te komen: hoe Marokko de halve finale van het WK haalde

Marokko werd groepswinnaar voor Kroatië, België en Canada en versloeg daarna in de knock-outfase Spanje en Portugal. Vanavond wacht Frankrijk.

Kijk nu naar de voorbeschouwing op Frankrijk - Marokko

Schakel nu in op NPO 1 of de livestream voor de voorbeschouwing met Ibrahim Afellay, Abdelkader Benali, Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk.

Opstelling Marokko: Ziyech, Amrabat en Mazraoui in de basis

Noussair Mazraoui keert voor de halve finale van het WK terug in de basis bij Marokko, waar Sofyan Amrabat en Hakim Ziyech natuurlijk ook weer present zijn. Ook aanvoerder Saïss laat zich deze historische wedstrijd, ondanks alle fysieke problemen, niet ontnemen. Hij speelt gewoon in het hart van de defensie.

Daar wordt hij geflankeerd door Jawad El Yamiq én Nayef Aguerd, want de Marokkanen kiezen tegen Frankrijk voor vijf verdedigers.

De opstelling van Marokko voor de halve finale van het WK tegen Frankrijk.

Opstelling Frankrijk: zieke Rabiot en Upamecano ontbreken

Bij Frankrijk waren er twijfels over Adrien Rabiot en Dayot Upamecano, die de laatst training moesten overslaan met verkoudheidsklachten. Die klachten zijn blijkbaar behoorlijk serieus, want geen van beiden staan in de basis voor de halve eindstrijd tegen Marokko.

Ibrahima Konaté (Liverpool) is de vervanger van Upamecano in de defensie. Youssouf Fofana (Monaco) begint op het middenveld.

De opstelling van Frankrijk voor de halve finale van het WK tegen Marokko.

Marokkaanse spelers in nu nog rustig stadion

Aftellen naar de halve finale...

  • EPA
    Fans van Marokko doen een gebed buiten het Al Bayt-stadion voor de halve finale tegen Frankrijk.
  • EPA
    Fans van Marokko verzamelen zich bij het Al Bayt-stadion voor de halve finale van het WK.

Primeur! Voor het eerst een natuurijsmarathon tijdens WK...

IJsclub Bergum uit Burgum organiseert vanavond de eerste marathon op natuurijs.

Marokko kan vanavond voor het eerst een gooi doen naar de finale van het WK voetbal. En dat is lang niet de enige primeur. Voor het eerst in de historie al er namelijk een marathon op natuurijs worden geschaatst tijdens een WK voetbal.

Liefhebbers die niet zelf afreizen naar het Friese Burgum kunnen die primeur vanaf 18.28 uur live meemaken via onze livestream.

Clubloze Ronaldo houdt conditie op peil bij Real Madrid

Vooraf zal hij zelf gedacht hebben aan een hoofdrol in de halve finale van het WK vanavond. Maar sinds de uitschakeling van Portugal door Marokko vier dagen geleden ziet het leven er heel anders uit voor Cristiano Ronaldo. Vandaag werd hij door Spaanse media gespot op het trainingscomplex van Real Madrid in Valdebebas.

Niet dat de Portugees, clubloos sinds zijn contract bij Manchester United vlak voor het WK werd ontbonden, kan rekenen op een contract bij de club waar hij tussen 2009 en 2018 furore maakte. Ronaldo werkte met zijn eigen entourage op een bijveld oefeningen af, terwijl de selectie van coach Carlo Ancelotti op een ander veld hun training afwerkte.

De 37-jarige Ronaldo beleefde een kleurloos WK en begon de laatste twee duels van Portugal op de bank. Volgens de Portugese krant Correio da Manhã wil Ronaldo doorgaan als international van Portugal. Nog tijdens het WK werd hij in verband gebracht met de Saudische club Al-Nassr, dat 200 miljoen euro per jaar voor hem zou over hebben.

El Ahmadi over Marokko: 'Elf leeuwen die als beesten tekeer gaan'

"Als je van Spanje en Portugal kan winnen, kun je van iedereen winnen. Of het nu Frankrijk of Argentinië is." Oud-voetballer Karim El Ahmadi, tijdens het WK actief als NOS-analyticus, heeft goede hoop dat de WK-droom van Marokko ook na vanavond nog kan voortduren.

El Ahmadi kwam gisteren aan in Qatar en kijkt zijn ogen uit: "Het is een heel speciale dag. Als je ziet hoeveel Marokkaanse fans hier zijn. En ze kunnen het allemaal bijna niet geloven en hebben tranen in hun ogen."

Amerikaanse voetbaljournalist Wahl stierf aan verwijde aorta

De Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl, die overleed op de tribune bij de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië, is gestorven aan een aneurysma aan zijn aorta. Dat is een aandoening waarbij de belangrijke slagader wijder dan normaal is en uiteindelijk kan scheuren.

De weduwe van Wahl, arts en medisch journalist Céline Gounder, heeft de doodsoorzaak woensdag bekendgemaakt op de Amerikaanse zender CBS, de werkgever van haar 49-jarige man.

Volgens Gounder was er geen sprake van verdachte omstandigheden, "dit was zich waarschijnlijk al jaren aan het opbouwen". Wahls broer zei eerder dat anderen mogelijk verantwoordelijk waren voor zijn overlijden, maar dat nam hij later terug.

Regenboogshirt

Enkele dagen voor zijn dood werd hij kort vastgehouden door autoriteiten in Qatar omdat hij in een regenboogshirt verscheen bij het stadion waar de VS tegen Wales zouden spelen.

Wahl zakte in elkaar tijdens de verlenging van de wedstrijd van Oranje. Hulpverleners probeerden hem te reanimeren, maar dat was tevergeefs. Zijn lichaam is overgebracht naar de Verenigde Staten en in New York onderzocht door een schouwarts.

Bij de wedstrijd van Oranje is ook een beveiliger in het stadion om het leven gekomen. De man, naar verluidt een 24-jarige arbeidsmigrant uit Kenia, zou ten val zijn gekomen. In een ziekenhuis bezweek hij dinsdag aan zijn verwondingen. De WK-organisatoren zeggen woensdag dat ze onderzoek doen om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Renard juicht voor Marokko

Hervé Renard heeft vanavond een duidelijke voorkeur. De Fransman en bondscoach van Saudi-Arabië hoopt op een overwinning van Marokko.

"Ik heb een Frans paspoort, maar ik juich voor Marokko", aldus de Renard, die in de groepsfase van dit WK met Saudi-Arabië van Argentinië wist te winnen.

De voorkeur van Renard is niet heel gek: hij had tussen 2016 en 2019 het Marokkaanse team onder zijn hoede.

'Benzema naar Qatar als Frankrijk finale haalt'

Het Franse team kan bij het bereiken van de WK-finale mogelijkerwijs op de steun van Karim Benzema rekenen.

De aanvaller van Real Madrid heeft volgens Mundo Deportivo toestemming van zijn werkgever gekregen om zijn ploeggenoten van Les Bleus te ondersteunen, mocht Frankrijk de finale halen.

Benzema raakte vlak voor de start van het WK geblesseerd en keerde daarna terug richting Spanje om te herstellen. De Fransman is echter nog steeds volwaardig selectielid van Frankrijk en komt daardoor eventueel ook nog in aanmerking voor een eremedaille.

Treffen Frankrijk-Marokko brengt ook oud zeer naar boven

Bij het WK voetbal in Qatar treffen vanavond de wereldkampioen en de verrassing van het toernooi elkaar. De halve finale Frankrijk-Marokko is meer dan een potje voetbal: het is ook een ontmoeting van twee landen met een bijzondere geschiedenis, die een extraatje geeft aan de spanning op het veld.

Fransen slaan hun armen om Marokkaanse supporters heen. Beide landen doen het uitstekend op het WK. De beroemde Frans-Marokkaanse komiek Jamel Debbouze zei op tv: "Ik zit in een spagaat, alsof ik tussen mijn vader en mijn moeder moet kiezen."

Zo gebroederlijk als het er op de Champs-Élysées aan toeging, zo gespannen zijn nu de officiële relaties tussen Parijs en Rabat. Hoe dat precies zit? Dat lees je hieronder:

PSV zonder Oranje-gangers, maar met Boscagli op trainingskamp

PSV vertrekt vandaag met 31 spelers naar het Spaanse Marbella voor een trainingskamp van tien dagen. De ploeg van Ruud van Nistelrooij speelt in de badplaats op 17 december een oefenduel met het Italiaanse Sassuolo.

Oranje-internationals Cody Gakpo, Luuk de Jong en Xavi Simons gaan niet mee naar Marbella. Het trio dat met het Nederlands elftal actief was op het WK in Qatar sluit op 27 december aan bij de selectie.

Olivier Boscagli reist wel mee met de selectie naar Spanje. De Fransman liep in april dit jaar een zware knieblessure op.

Debutanten

Vijf spelers gaan voor de eerste keer mee met de A-selectie: doelman Tyrick Bodak, verdediger Emmanuel van de Blaak, middenvelders Tim van den Heuvel en Mo Nassoh en aanvaller Jason van Duiven.

PSV, dat op de derde plaats in de eredivisie staat, begint de tweede seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 7 januari.

Berlusconi vliegt weer eens uit de bocht

Silvio Berlusconi heeft weer eens op kenmerkende wijze de aandacht op zich weten te vestigen. Tijdens een kerstfeest van Serie A-club Monza, waar hij eigenaar van is, beloofde de excentrieke Italiaan zijn spelers "een bus vol met prostituees" bij een goede prestatie.

"Ik zal de spelers motiveren. Er komen wedstrijden aan tegen Juventus, Milan, en andere topclubs. Als jullie een van deze wedstrijden winnen, stuur ik een bus vol met prostituees", aldus een stoïcijnse Berlusconi.

De 86-jarige Berlusconi is berucht om zijn betrokkenheid uit het verleden bij sex- en corruptieschandalen. Hij was 31 jaar lang eigenaar van AC Milan en verkocht in 2017 al zijn aandelen van de club.

Vialli opnieuw behandeld voor kanker

Gianluca Vialli heeft zijn taak als teammanager van Italië tijdelijk stopgezet omdat hij opnieuw behandeld moet worden tegen alvleesklierkanker.

De voormalig international, die in 2021 met zijn land Europees kampioen werd, is de afgelopen jaren twee keer behandeld (ingrepen die respectievelijk acht en negen maanden duurden) tegen alvleesklierkanker. De chemotherapiën sloegen aan, maar Vialli leefde telkens met de wetenschap dat de kanker kon terugkeren.

De 58-jarige Vialli eindigde op het WK 1990 als derde met Italië.

'Enorm veel bussen naar stadion voor Frankrijk-Marokko'

Verslaggever Joep Schreuder vertelt in aanloop naar Frankrijk-Marokko over de stand van zaken in Doha.

FC Utrecht bevestigt vertrek Fraser om grensoverschrijdend gedrag

FC Utrecht heeft het vertrek van trainer Henk Fraser bevestigd. De coach heeft de samenwerking zelf opgezegd wegens "grensoverschrijdend gedrag".

Afgelopen zaterdag vond er op het trainingsveld een incident plaats en naar verluidt heeft hij de Duitse speler Amin Younes bij de keel gegrepen.

Lees hieronder het volledige bericht:

Kritiek op nieuwe Duitse voetbalcommissie

Er klinkt kritiek over het gebrek aan diversiteit in de commissie van de Duitse voetbalbond (DFB). Die raad van deskundigen werd dinsdag aangesteld en moet Duitsland helpen richting het EK van 2024 en bestaat uit Karl-Heinz Rummenigge, Matthias Sammer, Oliver Mintzlaff, Oliver Kahn en Rudi Völler.

Personen met veel voetbalexpertise, maar ook allen witte mannen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar.

DFB toekomstbestendig maken

"We praten over diversiteit, maar wanneer het er echt op aankomt, doen we er niets mee", zegt de 30-jarige ex-profvoetbalster Tabea Kemme op Eurosport. "We willen de toekomst van het Duitse voetbal met het verleden redden."

Optimisme over meedoen Upamecano en Rabiot

Het lijkt erop dat de Fransen Dayot Upamecano en Adrien Rabiot fit genoeg zullen zijn om vanavond om mee te kunnen doen tegen Marokko.

Het tweetal van respectievelijk Bayern München en Juventus miste dinsdag vanwege ziekte de training van Les Bleus (naar verluidt vanwege de airconditioning), maar woensdagochtend klonken er vanuit het Franse kamp positieve signalen over de speelkansen van het tweetal.

Zoontje Marokko-doelman steelt show

Yassine Bounou is een van de sterkhouders van Marokko op dit WK. De 31-jarige doelman van Sevilla was na de winst op Portugal in de kwartfinales een blij man, maar moest tijdens een van zijn vele interviews wel een oogje in het zeil houden.

Het zoontje van Bounou had het tijdens de interviews namelijk voorzien op de paarskleurige WK-microfoon. Begrijpelijk hoor, want die microfoons doorstaan vanwege die kleur best de vergelijking met een stuk snoep.

'Frankrijk heeft al een WK-titel, dus nu juich ik voor Marokko'

Voor wie juich je straks als je zowel Franse als Marokkaanse roots hebt? Het is een gegeven waar velen fans de afgelopen dagen over hebben nagedacht.

Deze fan in Qatar maakt het zichzelf makkelijk: "Normaal gesproken moedig ik beide teams aan, maar dit keer juich ik voor Marokko omdat Frankrijk al wereldkampioen is geworden."

Bekijk via de onderstaande tweet het interview met deze fan in Doha:

Ondertussen in de eredivisie

Zeer opmerkelijk nieuws over FC Utrecht, dat trainer Henk Fraser zou hebben ontslagen na een incident met aanvaller Amin Younes tijdens het trainingskamp in Spanje.

Lees hieronder meer over het bericht:

'Vijandige sfeer in stadion'

Het Marokkaanse elftal kan in Qatar rekenen op grote steun van de supporters. Frankrijk kan naar verluidt op een minder grote schare fans rekenen, maar Les Bleus zijn er klaar voor.

"We proberen ons hierop voor te bereiden", zei doelman Hugo Lloris op de persconferentie. "We weten dat er een vijandige sfeer in het stadion zal hangen met al hun fans. Wij zullen klaar en kalm zijn."

Volgens een schatting van SkySports zullen vanavond ruim 60.000 van de 68.000 toeschouwers voor Marokko juichen.

'WK-finale Argentinië geen goed nieuws voor Makkelie'

De plaatsing van Argentinië voor de finale van het WK voetbal lijkt geen goed nieuws voor scheidsrechter Danny Makkelie.

De arbiter is nog in de race om de WK-finale te fluiten, maar een bron in Qatar zou aan De Telegraaf hebben gemeld dat de scheidsrechtercommissie van de FIFA een potentiële discussie uit de weg wil gaan.

Er zou bij de FIFA de vrees bestaan voor grote kritiek vanuit Argentijnse hoek, mocht Makkelie de finale toegewezen krijgen, gezien het onrustige verloop van de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië.

Makkelie had in Qatar overigens al een duel van Argentinië onder zijn hoede, toen de Argentijnen in de groepsfase met 2-0 van Polen wonnen.

Danny Makkelie schudt Lionel Messi de hand tijdens Argentinië-Polen (2-0) op het WK

Nog even terug naar Messi

Het was alarmfase rood in het Argentijnse kamp, drie weken geleden. De Argentijnen begonnen het WK met een beschamende 2-1 nederlaag tegen Saudi-Arabië. De grootste stunt ooit op een wereldkampioenschap.

Drie weken later is Argentinië de eerste WK-finalist, na een probleemloze 3-0 zege op Kroatië op dinsdagavond. Een avond waarop Lionel Messi weer schitterde en dit keer vooral zijn voeten liet spreken.

Bekijk hieronder de samenvatting van Argentinië-Kroatië:

Geen speler die zo weinig speelt en toch zoveel wint als Coman van Frankrijk

In de WK-selectie van halvefinalist Frankijk, die overloopt van de internationale sterren, is opvallend genoeg een reservespeler bezig een van de succesvolste voetballers aller tijden te worden.

Hoewel het aandeel van Kingsley Coman doorgaans beperkt is, puilt zijn prijzenkast al behoorlijk uit. Zo won de 26-jarige op het hoogste niveau al elf landstitels.

Wie is deze pijlsnelle voetballer van Bayern München? Lees hieronder het profiel van Coman:

Kingsley Coman

Arabische wereld geniet mee van het succes Marokko

Het succes van het Marokkaanse elftal maakt Marokkanen overal ter wereld trots. Voor het eerst staat een Afrikaans land in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Niet alleen het Afrikaanse continent staat achter Marokko, ook de Arabische wereld geniet mee van het succes.

Vele fans missen vlucht in Marokko

In Marokko hebben veel fans op het laatste moment het bericht gehad dat ze vandaag niet met Royal Air Maroc naar Qatar kunnen reizen. De luchtvaartmaatschappij heeft op gezag van autoriteiten in Qatar alle zeven vluchten moeten schrappen.

Royal Air Maroc beloofde na de zege van Marokko op Portugal in de kwartfinales dertig extra vluchten in te plannen.

Een bron bij de luchtvaartmaatschappij vertelde aan persbureau Reuters dat er uiteindelijk maar veertien extra vluchten werden geregeld, waarvan er dus zeven op woensdag zijn geschrapt. Op dinsdag vonden de zeven eerste vluchten van Royal Air Maroc naar Qatar wel doorgang.

De belangstelling voor vluchten naar Doha was extra groot, nadat de Marokkaanse voetbalbond had beloofd om 13.000 toegangskaarten voor het duel met Frannkrijk gratis beschikbaar te maken.

'Alle ogen op de drie sterren'

In Frankrijk blikt sportkrant L'Equipe vanzelfsprekend uitgebreid vooruit op de halve finale tegen Marokko.

Op de voorpagina prijkt een foto van Antoine Griezmann en Hakim Ziyech, voorzien van de tekst, vrij vertaald, "alle ogen op de drie sterren".

Het is een verwijzing naar de twee sterren van de twee Franse wereldtitels en de ster op de Marokkaanse vlag.

De 'Marokkaanse Modric'

Maak kennis met Azzedine Ounahi, een van de drijvende krachten achter het succes van Marokko op dit WK.

"El ocho! Die nummer 8! Wie is dat? Mijn God, dat is een ongelofelijke speler", zei Spanje-bondscoach Luis Enrique al over de middenvelder van het Franse Angers.

Lees hieronder het profiel van Ounahi:

Azzedine Ounahi (rechts)

Welkom!

Marokko maakt zich op voor de historische halve finale op het WK voetbal in Qatar. Titelhouder Frankrijk is vanavond om 20.00 uur de tegenstander.

In dit liveblog blikken we uitgebreid vooruit op de tweede halve finale. Wie volgt Argentinië naar de eindstrijd?

We houden je hier op de hoogte!