WK-droom Marokko voorbij: Frankrijk wint met 2-0 en gaat naar finale

De WK-droom van Marokko is voorbij: Frankrijk heeft zich met een 2-0 zege op de 'Leeuwen van de Atlas' voor de vierde keer geplaatst voor de WK-finale. Daarin is zondag om 16.00 uur Argentinië de tegenstander.

Voor de in Nederland geboren oud-Ajacieden Hakim Ziyech (Dronten) en Noussair Mazraoui (Leiderdorp), voormalig Feyenoorder Sofyan Amrabat (Huizen) en oud-AZ-speler Zakaria Aboukhlal (Rotterdam) rest met Marokko de troostfinale, op zaterdag om 16.00 uur tegen Kroatië.

Bekijk hieronder de emoties na het laatste fluitsignaal en een interview met Sofyan Amrabat.

Marokko had tot de halve finale slechts één doelpunt tegen gekregen, en dat was zelfs een eigen doelpunt. Maar tegen de regerend wereldkampioen lag de bal al na vijf minuten achter doelman Bono.

Atletisch schot

Antoine Griezmann kon ontsnappen na wegglijden van verdediger Jawad El Yamiq, waarop twee pogingen van Kylian Mbappé strandden in een woud van Marokkaanse benen en Theo Hernandez in de rebound met een atletisch schot alsnog de snelle 1-0 maakte.

En zo was er voor het eerst dit WK een achterstand voor Marokko, dat ook al met personele problemen kampte. Verdediger Nayef Aguerd was in de warming-up geblesseerd afgehaakt en aanvoerder Romain Saïss, die het ondanks een dijbeenblessure toch probeerde, moest na 21 minuten alweer noodgedwongen naar de kant. Selim Amallah was zijn vervanger.

Maar Marokko toonde in de aantrekkelijke eerste helft veerkracht en was via Azzedine Ounahi dicht bij de gelijkmaker: zijn geplaatste schot kon net uit de hoek worden getikt door doelman Hugo Lloris, die zijn negentiende WK-duel keepte en daarmee op gelijke hoogte kwam met recordhouder Manuel Neuer.

Ook Ziyech kreeg nog een beste kans, maar zijn poging met rechts kon Lloris niet verontrusten.

Omhaal Marokko op de paal

De Marokkanen trokken ten aanval, maar de grootste kansen waren voor de Fransen, die constant op de omschakeling loerden. Olivier Giroud knalde hard op de paal, Mbappé had bij een uitbraak zijn vizier niet helemaal op scherp waarna Giroud in de rebound gehaast naast schoot, en Raphaël Varane tikte uit een hoekschop bij de eerste paal naast.

Vlak voor rust was er wel nog een enorme mogelijkheid voor Marokko, dat verrassend genoeg meer balbezit had dan Frankrijk. Uit een afgeslagen corner van Ziyech nam El Yamiq het doel op acrobatische wijze met een omhaal onder vuur, maar de bal belandde op paal.

Marokko schakelde in de tweede helft nog een tandje bij, hoewel de eerste kansen na rust voor Mbappé waren, die Amrabat een paar keer zijn hielen liet zien. Maar na een klein uur spelen kregen ook de Marokkanen een aantal grote kansen op rij.

Varane kon ingrijpen bij een kans voor Youssef En-Nesyri en Yahia Attiyat-Allah - in de ploeg gekomen voor Mazraoui - maaide in kansrijke positie over de bal.

Vernietigende counter Frankrijk

De Marokkanen bleven het hartstochtelijk proberen, met Zakaria Aboukhlal nog als invaller, en kregen nog wat kansjes, maar het wachten was eigenlijk op nog een vernietigende counter van Frankrijk. En die kwam er ook, tien minuten voor tijd.

Op aangeven van invaller Marcus Thuram wurmde Mbappé zich in het strafschopgebied door een viertal verdedigers, waarna de nét ingevallen Randal Kolo Muani voor de ogen van de slapende Attiyat-Allah met zijn eerste balcontact de nekslag toebracht aan Marokko.

In blessuretijd hadden Azzedine Ounahi en Abderrazak Hamdallah nog de Marokkaanse eretreffer op hun schoen, maar het bleef bij 2-0 en een luid applaus van de massaal aanwezige Marokkaanse fans.

Frankrijk speelt zondag in Qatar om 16.00 uur de WK-finale tegen Argentinië. Een duel tussen Mbappé en Lionel Messi. Voor Marokko rest de troostfinale op zaterdag om 16.00 uur tegen Kroatië.