Amrabat teleurgesteld
NOS VoetbalAangepast

Amrabat kan kort na nederlaag Marokko niet trots zijn op WK: 'Straks misschien'

Marokko begon het WK met een wedstrijd tegen Kroatië en speelt zijn laatste wedstrijd van dit toernooi ook weer tegen de Kroaten. In een wedstrijd waar aan het begin van deze avond nog niet gedacht werd: de troostfinale op zaterdag.

In de halve finale tegen regerend wereldkampioen Frankrijk (2-0 nederlaag) weerden Marokko zich meer dan kranig en was een plek in de 'echte' finale niet onhaalbaar. De Fransen waren echter effectiever, waardoor de Marokkanen het voor hen zo fraaie WK niet van nog meer glans konden voorzien. "Zuur", zei middenvelder Sofyan Amrabat na afloop van de wedstrijd.

Hij schreef met zijn land zaterdag geschiedenis in Qatar (Marokko plaatste zich als eerste Afrikaanse land ooit voor de halve finales van een WK voetbal), maar daar kon hij vlak na de wedstrijd tegen Frankrijk nog niet van genieten. "Ik ben straks misschien wel blij."

"Stomme tegengoal"

De teleurstelling van Amrabat leek vooral voort te komen uit het gevoel dat er meer mogelijk was geweest tegen Frankrijk. "We kregen een stomme tegengoal. Dan loop je tegen de feiten aan. Als je voor staat, is het comfortabel voetballen. We spelen ze in de kaart."

Waar het in de wedstrijd niet meezat voor Marokko, was de voorbereiding op de wedstrijd ook niet optimaal. Nayef Aguerd en Roman Saïss raakten geblesseerd. Aguerd moest afhaken in de warming-up af en Saïss moest zich na twintig minuten laten vervangen.

Ook bleef Noussair Mazraoui in de kleedkamer achter. "Dat weegt zwaar tegen zo'n team", aldus Amrabat.

Bondscoach zoekt geen excuses

De Marokkaanse bondscoach Walid Regragui wilde de blessures van zijn spelers niet als excuus gebruiken. "We betaalden een hoge prijs voor een fout en het tweede doelpunt kilde ons." Desalniettemin verweet de coach zichzelf en zijn team niet veel. "We hebben het maximale gegeven. Dat is het belangrijkste."

Hij zei dat Marokko een goede indruk heeft achtergelaten op dit WK. "En we hebben laten zien dat het Marokkaanse voetbal niet ver verwijderd is van het topniveau."

De bekende straatvoetballer Soufiane Touzani zei na afloop dat dit pas het begin voor Marokko is.

Amrabat is een vand de spelers die zichzelf op positieve wijze heeft getoond. De voormalig speler van FC Utrecht en Feyenoord was dit hele WK al een van de uitblinkers aan Marokkaanse zijde en heeft dat tegen Frankrijk geweten ook. Hij werd op het veld continu gevolgd door de Franse spits Olivier Giroud. "Houd een keer op, zei ik. 'Ik heb deze opdracht gekregen', antwoordde Giroud."

Een compliment voor de 26-jarige speler van Fiorentina, maar daar kocht hij niets voor. "Het is pijnlijk."

Als Marokko zaterdag (16.00 uur Nederlandse tijd) van Kroatië weet te winnen dan kan het WK alsnog met een lach afgesloten worden. Maar opladen voor dat duel zal niet makkelijk worden, zegt bondscoach Regragui. "Het is mentaal moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl