Op de Vaillantlaan, in de Schilderswijk in Den Haag, kwamen supporters samen
NOS NieuwsAangepast

Onrust in meerdere steden na uitschakeling Marokko op WK, dode in Frankrijk

De uitschakeling van het Marokkaanse voetbalelftal op het WK voetbal heeft in enkele steden in binnen- en buitenland weer tot onrust geleid. In Frankrijk kwam een minderjarige om het leven bij ongeregeldheden.

In de Amsterdamse wijk Osdorp zochten meer dan honderd mensen de confrontatie met de politie. Er werd een noodbevel afgekondigd in de omgeving van de straat Tussen Meer en de Mobiele Eenheid moest optreden. Na het einde van de wedstrijd werd in de buurt al veel vuurwerk afgestoken. Er zijn drie minderjarigen aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk.

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West, waar het afgelopen weken onrustig was na wedstrijden van Marokko, bleef het kalm en waren meer agenten dan supporters te zien.

Ook op de West-Kruiskade in Rotterdam was er vuurwerk en werden rookbommen afgestoken. Sommige jongeren weigerden te vertrekken en gooiden met stenen naar de politie, waarna de ME optrad en in linie door de straat liep. Er zijn geen charges uitgevoerd. Verspreid over de stad zijn in totaal veertien aanhoudingen verricht, vooral voor het gooien van vuurwerk en belediging.

De WK-droom van Marokko kwam gisteravond tegen Frankrijk (2-0) tot een einde. Marokko excelleerde op dit wereldkampioenschap; het kwalificeerde zich als eerste Afrikaanse land ooit voor de halve finales.

Rustig in Utrecht en Den Haag

In de Schilderswijk in Den Haag ging kort voor het eindsignaal het eerste vuurwerk de lucht in. Ook het getoeter bleef daar niet uit. Op de Vaillantlaan, waar veel politie op de been was na eerdere onrust, reden auto's claxonnerend langs de zingende en dansende supporters. Twee personen zijn aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, verder bleef het volgens de politie rustig in Den Haag.

Bij het Moskeeplein in de Utrechtse wijk Lombok kwamen enkele honderden jongeren bijeen, in het bijzijn van tientallen agenten, en werd vuurwerk afgestoken. Ook daar kwamen supporters dansend en zingend samen om het verlies van Marokko te verwerken. Er werden hapjes uitgedeeld. Het toernooi is voor Marokko nog niet voorbij. Zaterdag volgt om 16.00 uur nog de troostfinale tegen Kroatië, om de derde plek.

Dode in Frankrijk, grimmige sfeer in België

Over de grens sloeg de sfeer in meerdere steden om na het laatste fluitsignaal. In de Franse stad Montpellier kwam een jongen van 14 om het leven nadat hij werd aangereden door een auto. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar kon niet worden gered. Op beelden op sociale media is te zien dat een auto met een Franse vlag wordt belaagd door een groep relschoppers, waarna de automobilist op hoge snelheid wegrijdt en daarbij mensen schept. De bestuurder is nog voortvluchtig, de auto is wel gevonden.

In Lyon zocht een groep extreemrechtse hooligans de confrontatie met supporters van Marokko. In het centrum werd met stenen en vuurwerk naar de politie gegooid. Op de Champs-Élysées in Parijs was de stemming in eerste instantie goed, maar later sloeg die om en belaagden relschoppers de oproerpolitie met vuurwerk.

In Brussel zocht een groep de confrontatie met de politie, meldt de VRT. Er werd met vuurwerk naar agenten geschoten, waarop het waterkanon werd gebruikt en traangas werd ingezet. Er zijn tientallen arrestaties verricht. Ook in Antwerpen werd het waterkanon ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl