Supporters op het Mercatorplein in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Feest Marokkaanse fans loopt in verschillende steden opnieuw uit de hand

De WK-winst van Marokko op Portugal is zaterdagavond in verschillende Nederlandse steden op straat gevierd. De straatfeesten begonnen feestelijk, maar mondden op meerdere plekken uit in ongeregeldheden. De politie greep daarop in, er werden noodbevelen afgekondigd en er werden tientallen arrestaties verricht, de meeste in Amsterdam en Rotterdam. Voor middernacht was de rust overal teruggekeerd.

In de Utrechtse wijk Lombok kwam de ME in actie. Daar werd de politie bekogeld met vuurwerk. "Wat begon met een feestelijke sfeer in de stad werd op bepaalde plekken helaas grimmiger naarmate de avond vorderde. Omdat er rondom het Moskeeplein door vernielingen, het gooien van zwaar vuurwerk en agressie tegen de politie een onacceptabele situatie ontstond is de ME ingezet", laat de gemeente weten. Vier mensen werden aangehouden.

Ook in de wijken Overvecht en Kanaleneiland kwamen fans samen buiten. Daar bleef het voor zover bekend rustig.

Politie Rotterdam: ga naar huis

In het centrum van Rotterdam reden mensen claxonnerend door de straten. Honderden mensen kwamen er samen, vanwege de drukte werden delen van de binnenstad afgesloten. Het ging om het Kruisplein en Hofplein.

Vanwege de drukte vroeg de politie supporters uiteindelijk om huiswaarts te keren. "Het is gewoon heel erg druk en we willen iedereen wel de kans geven om gewoon Rotterdam in en uit te kunnen", liet een woordvoerder weten.

Op het Kruisplein greep de ME rond 20.30 uur in, omdat een deel van de supporters geen gehoor gaf aan de oproep om naar huis te gaan. Er werden 14 aanhoudingen verricht, meldt de politie op Twitter, onder andere voor incidenten met vuurwerk.

Noodbevel in Amsterdam

In Amsterdam was het volgens de politie op diverse plekken onrustig. Voor Tussen Meer, een hoofdstraat in de wijk Osdorp, werd rond 20.00 uur een noodbevel afgegeven. Daarop moest iedereen het gebied verlaten. De politie zette in het gebied een waterkanon in.

Het Mercatorplein in stadsdeel West, waar bij vorige wedstrijd ongeregeldheden plaatsvonden, stroomde kort na de wedstrijd vol. Zo'n duizend supporters hadden zich daar verzameld en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Diverse wegen naar het plein werden uit voorzorg geblokkeerd door de mobiele eenheid. Dat gebeurde nog niet eerder.

Volgens de politie in de hoofdstad zijn er 13 aanhoudingen verricht. Tegen 23.30 was het weer rustig in de stad.

Op dit filmpje is te zien hoe een agent samen met supporters danst op het Mercatorplein:

De politie vroeg supporters eerder op de avond via Twitter rekening te houden met "de mede-Amsterdammer" en waarschuwde dat tegen "het plegen van strafbare feiten" opgetreden wordt. Ook na eerdere wedstrijden liep het uit de hand.

In Den Haag gaf de gemeente voor een deel van de Schilderswijk een noodbevel af. Met name op de Vaillantlaan was het opnieuw onrustig, daar werd met vuurwerk naar de politie gegooid, zegt een politiewoordvoerder. De ME vorderde mensen om de Vaillantlaan te verlaten, daarop werd het rustiger. Vier personen zijn aangehouden.

Melden tijdens de wedstrijd

Tijdens de wedstrijd vandaag, die in 1-0 eindigde waardoor Marokko zich plaatste voor de halve finale, moesten verschillende verdachten van eerdere ongeregeldheden zich melden. In Rotterdam gaven volgens persbureau ANP zes verdachten aan die oproep gehoor, een zevende persoon meldde zich ziek.

Het feest en de onrust in beeld:

In Amsterdam moesten zeven verdachten verplicht thuisblijven. Zij kregen een gedragsaanwijzing van het Openbaar Ministerie en mogen tot 22.00 uur niet naar buiten.

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hield de politie afgelopen dinsdag tientallen mensen aan. Marokko won die avond van Spanje. De politie ging tot arrestaties over voor onder meer het gooien van vuurwerk, openlijke geweldpleging of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl