De benodigde drie centimeter dikte werd vanochtend in Burgum bereikt
NOS NieuwsAangepast

Eerste marathon op natuurijs vanavond in Friese Burgum

De eerste marathon op natuurijs wordt vanavond om 18.30 uur verreden in het Friese Burgum. Op de ijsbaan is de benodigde drie centimeter dikte gemeten, zegt de KNSB.

"We maken er vanavond een mooi feestje van", zegt een woordvoerder van de ijsvereniging. De eerste marathon van het jaar is dus in Friesland. "Dat is waar het schaatsen thuishoort, zegt de woordvoerder.

Er is nog wel wat werk aan de winkel om de ijsbaan gereed te maken voor de marathon vanavond:

Eerste marathon op natuurijs in Burgum: 'Niet verwacht dat we de eerste zouden zijn'

De KNSB verwacht zo'n 1000 tot 2000 toeschouwers. "Het is de eerste keer dat hier een marathon wordt geschaatst, dus een aantal zaken is nog een beetje onduidelijk", zegt de KNSB-woordvoerder tegen persbureau ANP. "Maar er is genoeg plek rondom de baan om tribunes op te bouwen."

Om 18.30 uur starten de vrouwen. Die rijden zeventig rondes van 400 meter. Een uur later gaan de mannen van start. Zij rijden honderd rondes. Bij zowel de mannen als de vrouwen doen ongeveer 75 schaatsers mee.

Vier schaatsbanen waren in race om de eerste marathon te organiseren. Burgum en Noordlaren maakten de meeste kans, direct gevolgd door Haaksbergen en Nieuw-Buinen.

Om een marathon op natuurijs te mogen organiseren moet het ijs overal een dikte van drie centimeter hebben. Alleen op de baan in Burgum werd die limiet bereikt. "Over de hele baan was de dikte minimaal drie centimeter en op sommige plekken rond de vier centimeter", aldus een woordvoerder van de schaatsbond tegen ANP. "De komende uren gaan gebruikt worden om het ijs te prepareren en netter te maken."

Willem Hut, de disciplinemanager van de KNSB, ging er gisteren al vanuit dat de benodigde drie centimeter vanochtend ergens gehaald zou worden. Maar waar precies wist hij nog niet.

Het is voor het eerst dat de marathon in Burgum wordt gehouden. De laatste drie edities vonden plaats in Haaksbergen (in 2018 en 2019) en Noordlaren (2021).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl