liveblog
NOS VoetbalAangepast

Nog negen dagen tot WK: Van Gaal maakt selectie bekend • Memphis en Promes droppen rapvideo

Negen dagen voor de start van het WK voetbal:

Overig nieuws:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Morgen wordt er nog volop gevoetbald in de eredivisie en in de topcompetities om ons heen. En natuurlijk kun je ook de laatste WK-selecties en WK-nieuwtjes lezen in ons liveblog. Voor nu, bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Memphis Depay en Quincy Promes 'droppen' hiphopvideo

In de categorie opmerkelijk: op de dag dat Louis van Gaal de selectie voor het WK bekendmaakte, hebben Memphis Depay en Quincy Promes hun laatste rapvideo gepresenteerd. In samenwerking met rapper TAT TAT zijn de twee voetballers dansend, shinend en rappend te bewonderen.

De clip zal al een tijd geleden zijn opgenomen. Memphis is al in Nederland om fit te worden voor het naderende WK. Promes speelt nog altijd voor Spartak Moskou in de Russische competitie. In Nederland hangt nog altijd een strafzaak boven zijn hoofd, vanwege het verwonden van een neef met een mes tijden een familiefeest. Tijdens een regiezitting op 3 maart werd bepaald dat de zaak in maart 2023 inhoudelijk behandeld wordt, mits dat kan combineren met zijn voetballoopbaan.

Zondag ook debuut Ultee als opvolger zieke coach De Jong

Ultee volgt zieke De Jong op: 'Vervelend dat het op deze manier is gegaan'

Sjors Ultee staat als nieuwe trainer van SC Cambuur voor een grote uitdaging. Hij moet de club van de voorlaatste plaats in de eredivisie wegkrijgen en hij volgt clubicoon Henk de Jong op, die eind oktober wegens gezondheidsredenen zijn carrière beëindigde. Die missie zal voor Ultee pas in de verlengde winterstop beginnen. Zondag in de derby tegen sc Heerenveen zijn Pascal Bosschaart en Martijn Barto nog eindverantwoordelijk.

Voordat Ultee zijn jawoord gaf aan Cambuur, zocht de 35-jarige Utrechter eerst nog contact De Jong. "Het opvolgen van Henk is een vervelende en heftige situatie. Het zijn grote schoenen om te vullen, want het is een goede en populaire trainer", zegt Ultee. "Het is een eer zo'n fijn mens te mogen opvolgen."

Ultee werd in augustus ontslagen bij Fortuna Sittard, die club hield hij de afgelopen twee seizoenen knap in de eredivisie.

Programma eredivisie

Zaterdag en zondag rolt de bal voor het laatst in de eredivisie dit kalenderjaar. En dat zal niet onopgemerkt blijven, want zaterdag staat onder meer de topper tussen koploper PSV en AZ nog op het programma. Daarvoor moet Ajax zich zien te revancheren op het verraderlijke kunstgras van Emmen.

Zondag ontvangt Feyenoord stadgenoot Excelsior.

Het programma van de eredivisie in speelronde 14.

De stand in de eredivisie

Stand eredivisie

Familie Steijn tevreden: 'Nu gaan we verjaardag Sem vieren'

Steijn blij met punt en doelpunt van zijn zoon: 'Het ideale scenario voor mij'

Gastland Qatar, tegenstander van Oranje, presenteert WK-selectie

Topscorer aller tijden Almoez Ali (42 goals in 85 interlands), Akram Afif, wellicht Mohamed Muntari. Dat zijn de bekendste namen in de selectie van gastland Qatar, die bondscoach Félix Sánchez vanavond bekend gemaakt heeft. Maar vergis je niet, de kern van deze ploeg speelt al vanaf de jeugdelftallen samen onder de van Barcelona afkomstige coach Sánchez.

In een fraaie video werden de 26 namen vanavond bekend gemaakt.

Met hoofdrollen voor Ali en Afif werd Qatar in 2019 Aziatisch kampioen. In datzelfde jaar deed Qatar mee aan de Copa America (het kampioenschap van Zuid-Amerika) en speelde daar gelijk tegen Paraguay. In 2021 reikte Qatar zelfs tot de derde plaats bij de Concacaf Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika.

Alle spelers staan onder contract in eigen land. Vooral hofleverancier Al-Sadd (de voormalige club van Xavi) heeft daar de gevolgen van ondervonden, want liefst 13 spelers van die club werden door de bondscoach opgeëist. En dat is niet niks, want de selectie van Qatar is al ruim een half jaar samen in trainingskamp om zich voor te bereiden op het WK. In die periode verloor Qatar maar een officiële interland, met 2-0 van Canada.

SPA-TWE | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam- FC Twente

Eerste divisie: PEC Zwolle maakt er vijf in topper, koploper Heracles ook

PEC Zwolle heeft goede zaken gedaan in de strijd om de bovenste plaatsen in de eerste divisie. De nummer drie won thuis met 5-2 van nummer vier Eindhoven. Koploper Heracles maakte er ook vijf, maar dan tegen het tegenvallende NAC Breda.

Dirk Kuijt was met ADO Den Haag hard toe aan een overwinning, maar die kwam er weer niet. Tegen Telstar bleef het 0-0. Lees het verslag.

Uitslagen eerste divisie

PEC Zwolle - FC Eindhoven 5-2
Heracles Almelo - NAC Breda 5-1
Telstar - ADO Den Haag 0-0
VVV Venlo - Willem II 0-0
Top Oss - Jong AZ 2-1
De Graafschap - Jong PSV 3-2

NED-CRI (v) | AFGELOPEN

We hebben niet heel veel meer bericht vanuit De Galgenwaard. Na rust zocht Oranje - met veel invallers - naarstig naar goals, maar het uiteindelijk is het bij 4-0 gebleven in het oefenduel met Costa Rica.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 4-0

SPA-TWE | AFGELOPEN

Het zit erop in Spangen. Sparta en Twente houden beide een punt over aan dit familieduel. Sem Steijn scoort tegen zijn vader, maar die zal toch tevreden zijn met een punt.

EINDSTAND: Sparta - FC Twente 1-1

SPA-TWE | 88' Komt er nog een winnaar?

De realiteit is dat de wedstrijd zijn einde nadert en -in alle eerlijkheid - het er niet naar uitziet dat we nog een winnaar gaan krijgen. FC Twente lijkt nog het meeste op zoek naar de drie punten, maar Sparta blijft gedisciplineerd verdedigen.

En zonder Ricky van Wolfswinkel, die de laatste vier duels altijd trefzeker was, wordt dat niet makkelijker. De aanvoerder van Twente is al een tijdje gewisseld.

Sparta - FC Twente 1-1

Dit zei Sem Steijn twee weken geleden...

Of zijn treffer nu drie punten oplevert of niet, dat Sem Steijn - één dag voor zijn 21ste verjaardag - scoort tegen de club waar zijn vader trainer is, is wel een verhaal. Helemaal als je dit interview van twee weken geleden erbij bekijkt.

Steijn juicht net zo hard voor zijn vader als andersom: 'Bij Sparta veer ik op'

SPA-TWE | 72' GOAL SPARTA

Sem Steijn is (nog) niet de matchwinner op het Kasteel. Want Arno Verschueren (wie anders) maakt gewoon 1-1!De Belg krijgt de bal van invaller Eerdhuijzen en rondt koeltjes af. Zijn zesde al dit seizoen!

Sparta - FC Twente 1-1

Arno Verschueren na zijn gelijkmaker tegen FC Twente.

SPA-TWE | 63' GOAL FC TWENTE

En daar is dan toch de 1-0. Van Wolfswinkel geeft de voorzet,d ie knap tegendraads wordt binnegkopt door...inderdaad, Sem Steijn!

Opvallend genoeg was Steijn junior deze wedstrijd eigenlijk onzichtbaar, maar nu doet hij alles goed. Hij doet zijn vader pijn en treedt zo in de voetsporen van Ricky Kruijs en Thijs Oosting.

Sparta - FC Twente 0-1

  • Pro Shots
    Sem Steijn heeft de 1-0 gemaakt voor FC Twente tegen het Sparta van vader Maurice.
  • NOS
    Maurice Steijn reageert gelaten nadat zijn zoon Sem voor 1-0 heeft gezorgd tegen zijn Sparta.

SPA-TWE | 59' Sparta dreigt

Na rust zien we een stuk meer aanvalsdrang bij Sparta, dat met name via Joshua Kitolano dreigend is. De handige Noorse middenvelder was tegenstander Salah-Eddine al twee keer te slim af, maar beide keren smoorde de aanval voor er echt een kans ontstond.

De grootste kans was misschien wel zojuist, toen Mijnans een voorzet doorkopte naar de tweede paal. Helaas was er niemand meegelopen om de bal in het doel te tikken.

Sparta - FC Twente 0-0

NED-CRI (v) | Drie wissels bij Oranje

Bondscoach Andries Jonker heeft wel wat wissels in petto voor de tweede helft van de Oranjevrouwen tegen Costa Rica. Sherida Spitse, Lynn Wilms en Jill Baijings zijn in de ploeg gekomen voor Esmee Brugts, Jackie Groenen en Daniëlle van de Donk.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 4-0

SPA-TWE | Geen wijzigingen na rust

Zowel Sparta als FC Twente zijn met dezelfde elf begonnen aan de tweede helft. Dat ziet ook de geblesseerde Joshua Brenet die zich prima lijkt te vermaken in het luidruchtige uitvak van Twente.

Sparta - FC Twente 0-0

Joshua Brenet vermaakt zich in het uitvak van FC Twente tegen Sparta.

Tussenstanden eerste divisie: PEC Zwolle leidt tegen Eindhoven

In de topper in de eerste divisie tussen PEC Zwolle en FC Eindhoven staat het 2-1 door doelpunten can Taha en Görlich voor PEC en Dahlhaus voor Eindhoven. Als dit zo blijft, haakt Eindhoven voorlopig even af in de strijd om directe promotie. Maar er zijn nog 45 minuten te spelen natuurlijk.

Tussenstanden Keuken Kampioen Divisie

PEC Zwolle - FC Eindhoven 2-1
Heracles Almelo - NAC Breda 3-1
Telstar - ADO Den Haag 0-0
VVV Venlo - Willem II 0-0
Top Oss - Jong AZ 2-0
De Graafschap - Jong PSV 1-1

NED-CRI (v) | 45'+2 GOAL ORANJE

En het wordt ook nog 4-0 vlak voor rust! Rechterwingback Casparij haalt de achterlijn met een mooie actie en haar voorzet wordt door linkerwingback Brugts hard tegen de touwen geschoten.

Dat zal bondscoach Jonker deugd doen!

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 4-0

NED-CRI (v) | 45' GOAL ORANJE

En dan gaat het opeens hard in Utrecht. Fenna Kalma krijgt de 3-0 op haar naam, al valt die wel wat gelukkig. De verdedigster van Costa Rica probeert een voorzet bij de eerste paal, maar haar inzet wordt geblokt door Kalma en verdwijnt zo in het doel.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 4-0

Fenna Kalma maakt de derde treffer van Oranje tegen Cost Rica.

NED-CRI (v) | 42' GOAL ORANJE

Oranje komt op 2-0 tegen Costa Rica en weer valt het doelpunt uit een corner! Dominique Janssen maakt in haar 91ste interland haar vijfde treffer. Ze tikt de bal bij de eerste paal handig in het doel.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 3-0

SPA-TWE | 35' Sparta kruipt wat uit schulp

De laatste tien minuten kruipt Sparta iets meer uit de schulp en dat leverde ook meteen een aardige kopkans op voor Lauritsen. FC Twente is nog steeds de ploeg met het meeste balbezit, maar er was een foute pass van Mijnans nodig om tot een échte kans te komen.

Die kans is echter niet besteed aan Cerny, die gehinderd door Auassar slechts een slap schot weet te produceren.

Sparta - FC Twente 0-0

Sem Steijn met FC Twente op bezoek bij Sparta de club van zijn vader.

NED-CRI (v) | 30' Schot Leuchter rakelings naast

Esmee Brugts, vandaag door Jonker opgesteld als linkerwingback, haalt eens uit en ziet haar gekrulde schot rakelings langs de verre kruising draaien. Die poging had een beter lot verdiend.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 1-0

SPA-TWE | 20' Twente heerst, maar krijgt amper kansen

Er zijn inmiddels al 20 minuten gespeeld op Het Kasteel en eigenlijk is er maar een ploeg die aanvalt: FC Twente. Maar Sparta verdedigt goed en dus hebben we - ondanks al het balbezit - nog amper kansen mogen noteren.

Derhalve, 0-0.

Sparta - FC Twente 0-0

De meegereisde fans van FC Twente zijn het er nu al over eens.

NED-CRI (v) | 14' GOAL ORANJE

Danielle van de Donk is toch niet de grootste van Oranje, maar uit een corner kopt de gelegenheidsaanvoerster wel mooi de 1-0 binnen tegen Costa Rica. Ze moest er zelfs een beetje voor bukken!

Van de Donk viert het met Beerensteyn, die een zware tijd doormaakt.

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 1-0

  • NOS
    Danielle van de Donk viert haar openingstreffer tegen Costa Rica met Lineth Beerensteyn, die onlangs haar moeder verloor.
  • NOS
    Bondscoach Andries Jonker maakt een geintje met Danielle van de Donk na haar openingstreffer via een gehurkte kopbal.

Nieuwtje van Steijn: Sparta laat Engels transfervrij gaan (naar Japan)

Voor de wedstrijd in Spangen had Sparta-trainer Maurice Steijn nog een nieuwtje. De club gunt de Duitse dribbelaar Mario Engels ondanks een doorlopend contract namelijk een transfer in de winterstop. "Mario heeft het altijd goed gedaan hier, maar komt te weinig aan spelen toe. Dan moet je hem zo'n stap gunnen. Waar hij heen gaat? Waarschijnlijk Japan."

Mario Engels kwam dit seizoen slechts tot heel korte invalbeurten bij Sparta en vond daarin een keer het doel.

Eerste divisie: topper PEC Zwolle-FC Eindhoven

Ook is er vanavond weer een vol programma in de eerste divisie, met onder meer de topper tussen nummer drie PEC Zwolle en nummer vier FC Eindhoven. Koploper Heracles Almelo komt ook in actie, thuis tegen NAC Breda.

En kan Dirk Kuijt de negatieve spiraal van ADO Den Haag stoppen met een zege bij Telstar?

SPA-TWE en NED-CRI (v) | Aftrap

Ook om 20.00 uur begint in De Galgenwaard het oefenduel van de Oranjevrouwen met Costa Rica. Bondscoach Andries Jonker heeft Vivianne Miedema en Jill Roord deze oefenperiode vrijaf gegeven en ook Lieke Martens zal vanwege een blessure vanavond niet in actie komen.

Sparta - FC Twente 0-0

Nederland - Costa Rica (vrouwen) 0-0

  • Pro Shots
    De basiself van Oranje voor het oefenduel met Costa Rica.
  • Pro Shots
    Lieke Martens en Kika van Es op de tribune in De Galgenwaard.

Stand in de eredivisie

Sparta-FC Twente een heus subtopduel. Nou en of!

Stand eredivisie per 10 november

Eens kijken of de mosterd vanavond uit de oren is....

Jonker wil geen zondagsduels voor interlandperiode: 'Kan speelsters dan niet belasten'

Met Daniëlle van de Donk als aanvoerder spelen de Oranjevrouwen vrijdag een oefenwedstrijd in Utrecht tegen Costa Rica. Tijdens de trainingen werd deze week verder gesleuteld aan het 5-3-2-systeem. Dat ging met vallen en opstaan. En met weinig tijd, aldus bondscoach Andries Jonker.

Van de Donk trainde bijvoorbeeld donderdag pas voor het eerst mee. Vanwege de drukke periode achter de rug én voor de boeg kreeg de speelster van Olympique Lyonnais een paar dagen rust. "Fijn dat ze daar rekening mee houden", aldus Van de Donk, die de aanvoerdersband zal dragen omdat Sherida Spitse op de bank begint en Vivianne Miedema ontbreekt.

NED-CRI (v) | Opstelling Oranje

Ook om 20.00 uur begint in De Galgenwaard het oefenduel van de Oranjevrouwen met Costa Rica. Bondscoach Andries Jonker heeft Vivianne Miedema en Jill Roord deze oefenperiode vrijaf gegeven en ook Lieke Martens zal vanwege een blessure vanavond niet in actie komen.

Sherida Spitse begint op de bank en daarom is Danielle van de Donk vanavond aanvoerster. En als linkerwingback zien we een opvallende naam: PSV-aanvalster Esmée Brugts. Bondscoach Jonker neemt zijn voornemen om het 5-3-2-systeem in te slijpen voor het WK aankomende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland serieus!

SPA-TWE | Opstellingen

Never change a winning team, maar toch is er een wijziging in het elftal van Sparta. De Japanner Koki Saito begint vanavond op de bank, Jeremy van Mullem speelt op zijn plaats. Jonathan De Guzman en Younes Namli zijn nog altijd geblesseerd.

Bij FC Twente nemen Julio Pleguezuelo en Anass Salah-Eddine de plaatsen in van de geschorste Robin Pröpper en de geblesseerde Joshua Brenet. Ook Wout Brama, die afgelopen zijn eerste kinderboek presenteerde, is niet inzetbaar vanwege fysiek ongemak.

De opstelling van Sparta voor het eredivisieduel met FC Twente.
De opstelling van FC Twente voor het eredivisieduel met Sparta.

Vader tegen zoon: waar kennen we dat van....?

Een eredivisieduel tussen vader en zoon, dat hebben we natuurlijk vaker gezien. De beroemdste (in ieder geval qua uitkomst) vond plaats in De Galgenwaard in 2004.

2004: Rick Kruys doet vader pijn met doelpunt

Vader Steijn tegen zoon Steijn: 'Dan slaap ik maar in een hotel'

Het seizoen 1981/1982. 41 jaar geleden. De laatste jaargang waarin Sparta beter presteerde dan nu. Toen 27, nu 23 punten na dertien speelronden. De Rotterdammers staan zesde in de eredivisie. Architect van het geheel: Maurice Steijn.

De ontmoeting met FC Twente is extra bijzonder, want zoon Sem heeft zich daar in de basis gespeeld. "Onze band is ijzersterk, ik ben gek op hem", glundert een trotse vader. "Ik heb Sem natuurlijk onder mijn hoede gehad. Het is de eerste keer dat we tegen elkaar spelen."

Steijn senior kent de kwaliteiten van zoonlief. "Hij staat bijna altijd op de goede plek en scoort vaak." Na de wedstrijd van vrijdag gaan ze beiden terug naar Den Haag. "Even kijken of ik hem erin laat", zegt Steijn met een grijns.

Sem Steijn: 'Goaltje zit altijd in de planning, vooral vrijdag'

"Haha, dan slaap ik in een hotel", reageert zoon Sem, middenvelder van FC Twente, op de uitspraak van zijn vader. "Dat maakt niet uit. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om het hem zo lastig mogelijk te maken."

Sem kijkt uit naar het duel met zijn vader. "Het wordt een speciale wedstrijd. Ik heb een paar keer vóór hem gescoord, nu nog een doelpunt tégen hem. Dat moet nog even gebeuren. Dat staat wel op de planning."

Lees de reportage die we over vader en zoon Steijn maakte in onderstaande link.

Sem Steijn (FC Twente) en vader Maurice Steijn (Sparta) ontmoeten elkaar vanavond op Het Kasteel.

Om 20.00 uur: Sparta-FC Twente

Langzaam maar zeker schakelen we in dit WK-liveblog over naar de actualiteit op het veld. Want om 20.00 uur begint de laatste speelronde voor de uitgebreide winterstop in de eredivisie met een heuse subtopper: nummer zes Sparta ontvangt op Het Kasteel nummer vier FC Twente.

Van de 46 eerdere edities won Sparta er 16 en Twente 17. Sparta won vijf van z'n laatste zeven duels, waaronder afgelopen weekend in Arnhem tegen Vitesse (4-0).

Twente pakte tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Afgelopen weekend verspeelde Twente echter twee dure punten in blessuretijd tegen Go Ahead Eagles. Bovendien ontving aanvoerder Robin Pröpper (geschorst) zijn vijfde gele kaart en is vanavond dus geschorst. Ook Joshua Brenet (geblesseerd) ontbreekt.

Spaanse bondscoach Luis Enrique heeft Thiago, De Gea, Kepa en Ramos niet nodig

Bomdscoach Luis Enrique maakt de selectie van Spanje bekend op de Spaanse televisie.

Sergio Ramos en Kepa Arrizabalaga maken geen deel uit van de Spaanse selectie voor het WK in Qatar. De afwezigheid van Ramos is geen grote verrassing, want de 36-jarige verdediger speelde zijn laatste interland in maart 2021.

De 180-voudig international, die erbij was op het door Spanje gewonnen WK van 2010, was desondanks wel in de voorselectie opgenomen. Datzelfde geldt voor Chelsea-doelman Kepa. Hij werd in 2018 de duurste keeper ooit (80 miljoen euro). Kepa liep eind oktober een voetblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie.

Andere grote namen die ontbreken in Qatar zijn Liverpool-middenvelder Thiago Alcantara en Manchester United-doelman David de Gea. Barcelona is met zeven spelers hofleverancier. Real Madrid levert 'maar' twee spelers.

Tadic, Gudelj, Kostic en Djuricic in sterke Servische WK-selectie

Een onderonsje tussen Dusan Tadic en Cristiano Ronaldo tijdens de WK-kwalificatie.

Liefhebbers van WK-pooltjes opgelet! Servië zou op het WK weleens kunnen verrassen, want bondscoach en Dragan 'Piksi' Stojkovic beschikt over een uitstekende lichting. Niet voor niets waren de Serviërs Portugal de baas in de WK-kwalificatie.

Blikvanger in zijn 26-koppige selectie zijn Juventus-aanvaller Dusan Vlahovic, middenvelder Sergej Milinkovic-Savic en stormram Aleksandar Mitrovic (Fulham). Ook aanvoerder Dusan Tadic is uiteraard opgenomen in de selectie. Daarnaast zien we nog een paar namen met een eredivisieverleden: Nemanja Gudelj (oud-NAC, tegenwoordig Sevilla), Filip Kostic (oud-Groningen, tegenwoordig Juventus) en Filip Djuricic (oud-Heerenveen, tegenwoordig Sampdoria). Minder bekend is middenvelder Ivan Ilic, die als huurling van Manchester City in het seizoen 2019-2010 ook 21 duels speelde voor NAC Breda.

Kunnen zij het beter doen dan bondscoach Stojkovic zelf? Bij het WK van 1990 reikte hij met Joegoslavië tot de kwartfinales, nadat hij zijn land zelf met twee treffers voorbij Spanje had geschoten.

In die kwartfinales ging het mis in een strafschoppenserie tegen Argentinië. Stojkovic zelf miste als eerste van elf meter. Servië begint het WK tegen Brazilië. Daarna volgen groepsduels met Kameroen en de altijd beladen ontmoeting met Zwitserland, dat opnieuw met een aantal spelers met een Kosovaarse achtergrond aantreedt.

Minister Helder vooralsnog alleen naar groepsduel met Qatar

Het kabinet stuurt voor één groepswedstrijd een afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar. Minister Helder voor Sport zal op dinsdag 29 november bij de groepswedstrijd tegen Qatar zijn. Qatar heeft Nederland officieel uitgenodigd voor deze wedstrijd.

Helder wil namens de regering tijdens het WK aandacht besteden aan mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. "We gaan kijken wat praktisch haalbaar is als ik er ben."

Als het Nederlands elftal zich kwalificeert voor de knockout-fase dan neemt het kabinet opnieuw een besluit over een afvaardiging. De optie dat premier Rutte of koning Willem-Alexander dan gaat, staat open.

WK-selectie: Argentinië met Martínez en Tagliafico, ook Di María en Dybala fit genoeg

Lionel Messi kust de winnaarsmedaille na het winnen van de Copa America.

Lionel Messi kan in Qatar rekenen op Ángel Di María en Paulo Dybala. Dybala raakte geblesseerd bij het nemen van een strafschop namens zijn club AS Roma tegen Lecce en was een twijfelgeval voor het WK. Di Maria liep een spierblessure op in het Champions League-duel van Juventus met Maccabi Haifa. Beiden zijn fit genoeg om meet te reizen naar het WK in Qatar.

Ook oud-Ajacieden Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico maken deel uit van de WK-selectie van bondscoach Lionel Scaloni. In 2021 won Messi eindelijk zijn eerste grote prijs met (de hoofdmacht van) Argentinië door uitgerekend in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro - waar in 2014 de WK-finale verloren werd - de Copa America te winnen.

Argentinië begint het WK op 22 november tegen Saudi-Arabië. Daarna volgen de groepsduels met Mexico en Polen.

Schöne: 'Domper voor Jasper, we waren er wel even stil van'

Het passeren van Jasper Cillessen voor de WK-selectie van Oranje houdt de gemoederen bezig bij NEC. Ook middenvelder Lasse Schöne neemt het op voor zijn ploeggenoot.

"Dit is onbegrijpelijk", zegt de Deen. "We waren er allemaal wel even stil van. We hielden hier geen rekening mee."

Ook Frimpong euforisch

Jeremie Frimpong werd al enige tijd in de gaten gehouden door bondscoach Louis van Gaal, maar nu is het dan toch echt zover voor de speler van Bayer Leverkusen: hij is geselecteerd voor Oranje en mag mee naar het WK.

"Dit is een droom die uitkomt", zegt de geboren Amsterdammer, die via de jeugd van Manchester City bij Celtic terechtkwam en daarna een transfer naar Bayer Leverkusen afdwong.

Bayern wil Mané eerst medisch laten onderzoeken

Bayern München wil Sadio Mané eerst nog medisch laten onderzoeken voordat de voetballer eventueel met Senegal naar het WK in Qatar vertrekt. "Ik begrijp dat ze hem daar graag willen laten spelen, maar het moet wel kunnen", zei trainer Julian Nagelsmann van de kampioen van Duitsland.

Mané liep dinsdag een blessure aan zijn rechteronderbeen op tijdens de competitiewedstrijd van Bayern München tegen Werder Bremen (6-1).

Bondscoach Aliou Cissé van Senegal heeft Mané opgenomen in zijn WK-selectie, maar bij Bayern München willen ze nog eens goed naar de blessure van Mané kijken. "Als hij niet kan spelen, dan kan hij niet spelen", zei Nagelsmann.

Senegal opent het WK op 21 november met een thuiswedstrijd tegen het Nederlands elftal. Daarna volgen er groepsduels met Qatar (25 november) en Ecuador (29 november).

Sadio Mané

Flekken 'verrast' door Van Gaal

Naast Jasper Cillessen heeft ook Mark Flekken teleurgesteld gereageerd op het mislopen van het WK voetbal in Qatar.

Volgens de Limburgse Omroep L1 werd in een desgevraagde reactie duidelijk dat Flekken "verrast" was door de mededeling van keeperstrainer Frans Hoek dat Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert de voorkeur hebben gekregen.

De doelman van SC Freiburg wilde volgens L1 verder niets kwijt over de WK-selectie.

Saillant detail: Flekken heeft is zijn debuut in de selectie van Oranje, begin oktober 2021, altijd opgeroepen door Van Gaal.

Mark Flekken

Goedlachste Noppert trots op WK-selectie: 'Dit is heel bijzonder'

"Ik ben er trots op, het is een mooi compliment." De goedlachse sc Heerenveen-doelman Andries Noppert reageert trots op zijn uitverkiezing in de selectie van het Nederlands elftal.

Hij wordt door bondscoach Louis van Gaal zelfs betiteld als de man in vorm. "Ik probeer hier in Heerenveen gewoon elke keer mijn best te doen. Als dat dan ook zo gezien wordt, dat is dan wel fijn om te horen", aldus Noppert.

"Mijn carrière is misschien niet je-van-het, maar dat ik nu naar het WK ga, is wel heel bijzonder."

'Gesprek met arbeidsmigranten is gekunsteld, maar zegt iets over gedachte die leeft'

Het Nederlands elftal heeft volgende week donderdag na de training in Doha op het veld een ontmoeting met een groep van twintig arbeidsmigranten, zo werd donderdag bekend. Van Gaal gaf toe dat zo'n gesprek wellicht te geregisseerd is.

"Maar hoe moeten we het anders oplossen? Op het moment dat de sterren met de migranten gaan praten, ís het al gekunsteld. Want normaal vindt zo'n gesprek nooit plaats. Maar het feit dat wij dat willen doen, zegt iets over de gedachte die bij de KNVB leeft. En die gedachte leeft ook in de groep. Daar gaat het om", zei de bondscoach.

"Alleen wij moeten nu zeggen: op de plaats rust", vervolgde Van Gaal, die de focus in Qatar het liefst alleen op voetbal richt. "Eigenlijk is het al tegen mijn principes dat ik toestemming heb gegeven."

Feyenoord-hooligans richten voor kwart miljoen schade aan in Graz

Aanhangers van Feyenoord hebben naar schatting voor een kwart miljoen euro schade aangericht aan de Merkur Arena in het Oostenrijkse Graz. Na de Europa League-wedstrijd tegen Sturm Graz op 27 oktober vernielden hooligans onder andere toiletten en een verkooppunt voor drank en eten.

"We schatten de schade op een bedrag tussen de 250.000 en 300.000 euro", zegt Gerald Pototschnig van Stadion Graz Liebenau tegen RTV Rijnmond.

Toiletten en wasbakken werden van de muur gerukt en kapot gemaakt. Ook sprongen de waterleidingen als gevolg van het geweld. Het water stroomde vervolgens door het gebouw. Een fitnesszaal, een gedeelte van de tribune van de bijbehorende ijshal raakten door het stromende water beschadigd.

Maatregelen UEFA?

Het is niet duidelijk of de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oostenrijk maatregelen neemt. Volgens een woordvoerder van de Europese voetbalbond komt de tuchtcommissie binnenkort weer bijeen.

Van Hooijdonk niet eens met Van Gaal over Cillessen

NOS-analist Pierre van Hooijdonk reageert op de WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal, die op zijn persconferentie onder meer uitlegde waarom hij Jasper Cillessen niet meeneemt.

Luuk de Jong: 'Dit is prachtig'

Luuk de Jong mag zich opmaken voor zijn derde eindtoernooi met het Nederlands elftal. De PSV-spits was er in 2012 al bij op het EK en zat ook bij de EK-selectie van vorig jaar, maar haakte toen wel geblesseerd af.

De Jong wist vanochtend op een bepaald moment dat zijn WK-selectie dichtbij was. "Als je wist dat je na een bepaalde periode niet gebeld was, dan kon je ervan uitgaan dat je erbij zat", zei De Jong vlak voor vertrek vanaf trainingscomplex de Herdang.

"Dit is prachtig. Ik heb twee EK's mogen meemaken. Ik hoop dat ik een belangrijk aandeel te hebben, net zoals elke speler dat hoopt. Ik denk dat we een heel mooi team hebben."

Simons: 'Ik ben heel erg blij'

Xavi Simons mag officieel nog niets over zeggen over zijn WK-selectie, maar doet dat desgevraagd, terwijl hij in zijn auto stapt, toch even.

Was de 19-jarige aanvaller verrast? "Ja, jawel....", aldus de PSV'er. "Dit is het Nederlands elftal, het beste wat je kunt bereiken. Ik ben heel erg blij."

Simons speelde nog geen enkele interland voor Oranje.

NEC-trainer neemt het op voor Cillessen: 'Had andere keuze gemaakt'

Trainer Rogier Meijer trof "een enorm teleurgestelde man" aan toen hij Jasper Cillessen zag voorafgaand aan de training met NEC.

"Toen ik vanochtend op de club kwam, was Jasper net gebeld door de bondscoach", zei Meijer tegen De Gelderland. "Ik trof een enorm teleurgestelde man aan, maar hij was ook verbaasd. Ik heb even met hem gezeten en geluisterd naar zijn verhaal."

"Jasper is afgelopen zomer naar NEC gekomen om wekelijks te keepen en zo een plek af te dwingen in de WK-selectie. Hij heeft het in onze ogen uitstekend gedaan, maar ziet toch zijn WK-droom uiteen spatten. Dat is een hele bittere pil om te slikken."

Steun Cillessen

Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert werden door bondscoach Louis van Gaal verkozen boven Cillessen. "Ik vind Jasper de beste keeper van Nederland en het dus niet terecht dat hij niet is geselecteerd voor het WK", vond Meijer. "Ik heb heel veel respect voor de bondscoach, maar ik had een andere keuze gemaakt."

De vrouw van NEC-trainer Meijer liet op Instagram overigens in duidelijke taal weten wat zij van het passeren van Cillessen vond. "De media maken topsport(ers) kapot! Ongelooflijk dat Van Gaal hierin meegaat. Ik wist niet dat hij zijn ballen ook kwijt was!"

Ultee nieuwe trainer Cambuur

SC Cambuur heeft in Sjors Ultee een nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 35-jarige Ultee is de opvolger van Henk de Jong, die vorige maand op doktersadvies stopte bij de Friese club.

Interim-trainer Pascal Bosschaart zit zondag bij de Friese derby tegen sc Heerenveen nog op de bank en zal daarna een stapje terug doen en zijn rol als assistent weer oppakken.

Ultee werd in augustus ontslagen bij Fortuna Sittard, terwijl het seizoen pas drie wedstrijden onderweg was. De Spanjaard Julio Velázquez heeft hem opgevolgd in Limburg.

Cambuur is momenteel de nummer 17 van de eredivisie. De club uit Leeuwarden heeft pas 8 punten na dertien duels.

Wie zijn de WK-favorieten voor van Van Gaal?

Volgens Louis van Gaal zijn Argentinië, Brazilië en Frankrijk de grootste favoriet voor het winnen van de wereldtitel. "Ik kijk dan vooral op basis van kwaliteit, hoewel Frankrijk ook wat geblesseerden heeft."

"Maar op basis van teamspirit...", gaat de bondscoach verder. "Dan vind ik ons ook kanshebber, samen met Duitsland."

Nagelsmann houdt zich op vlakte over Mané

Bayern München-trainer Julian Nagelsmann wilde op een persconferentie vandaag niet ingaan op de vraag of hij verwacht dat Mané kan spelen op het WK, en of hij de oproep een groot risico vindt.

"Ik verwacht dat er over tien dagen een vervolgonderzoek komt, dan zullen we zien welke diagnose daar uit komt", hield Nagelsmann zich op de vlakte.

"Over het algemeen is het vroeg inzetten van een geblesseerde speler altijd gevaarlijk", zei de trainer van Bayern. "Het is duidelijk dat Senegal hem graag in zou willen zetten op het WK. Maar medische afwegingen gaan altijd boven de sportieve."

Tadic en Gudelj in WK-selectie Servië

De WK-selectie van Servië is bekend. Zoals verwacht hoort Ajax-captain Dusan Tadic tot de 26-koppige groep van bondscoach Dragan Stojkovic.

Ook voormalig eredivisie-spelers Nemanja Gudelj, Filip Djuricic en Filip Kostic maken de reis naar Qatar.

Doel: Marko Dmitrovic, Predrag Rajkovic, Vanja Milinkovic-Savic

Verdediging: Stefan Mitrovic, Nikola Milenkovic, Strahinja Pavlovic, Milos Veljkovic, Filip Mladenovic, Strahinja Erakovic, Srdjan Babic

Middenveld: Nemanja Gudelj, Sergej Milinkovic-Savic, Sasa Lukic, Marko Grujic, Filip Kostic, Uros Racic, Nemanja Maksimovic, Ivan Ilic, Andrija Zivkovic, Darko Lazovic

Aanval: Dusan Tadic, Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic, Filip Djuricic, Luka Jovic, Nemanja Radonjic

Van Gaal over laatste speelronde eredivisie

Hoe denkt de bondscoach erover dat er nog een speelronde in de eredivisie aankomt? Gaan geselecteerde spelers bij PSV, Feyenoord, Ajax en sc Heerenveen onbewust voorzichtiger speler om niet geblesseerd te raken?

"Ik denk dat ze alles gaan geven voor hun club, want anders zijn ze geen Van Gaal-spelers", aldus de trainer. "Ze moeten hun vorm bevestigen bij hun club."

Ramos en Arrizabalaga grote afwezigen bij Spanje

Sergio Ramos en Kepa Arrizabalaga zijn de meest opvallende afwezigen in de WK-selectie van Spanje. Bondscoach Luis Enrique maakte vamiddag zijn 26-koppige keurkorps bekend.

De afwezigheid van Ramos is geen hele grote verrassing, want de 36-jarige verdediger speelde zijn laatste wedstrijd voor Spanje in maart 2021. De 180-voudig international, die erbij was op het door Spanje gewonnen WK van 2010, zat wel in de voorselectie.

Datzelfde geldt voor Chelsea-doelman Kepa. Hij werd in 2018 met een transfersom van 80 miljoen euro de duurste keeper ooit.

Depay medisch fit, hooguit invalbeurt tegen Senegal

Memphis Depay is volgens Van Gaal fit genoeg om op maandag 21 november in actie te komen in de eerste WK-groepswedstrijd tegen Senegal.

"Memphis is medisch fit. Hij kan invallen tegen Senegal", zegt Van Gaal. "Ik moet hem opbouwen. Ik kan hem niet zomaar laten spelen. Ik heb altijd gezegd dat ik een plaats open voor Memphis open laat, net zoals met Frenkie de Jong."

Van Gaal voegt eraan toe dat Vincent Janssen normaal gesproken een basisplaats krijgt bij afwezigheid van Depay.

Van Gaal: 'Cillessen is niet in vorm'

Van Gaal vertelt dat Cillessen onder meer is gepasseerd vanwege een gebrek aan vorm.

Het is voor de bondscoach ook belangrijk dat zijn spelers, zonder daarbij Cillessen expliciet te benoemen, aan het teambelang denken. "Niet altijd de beste spelers worden gekozen, maar ook de beste teamspelers. We moeten vijf weken met elkaar zijn."

"Andries Noppert is de enige keeper die echt in vorm is momenteel, maar dat kan over een week weer anders zijn", voegt hij eraan toe.

Wie vergaderden over de WK-selectie?

Van Gaal vertelt dat alle scouts van het Nederlands niet bij de vergadering aanwezig zijn geweest waarin de beslissing over de WK-selectie is genomen.

De bondscoach deed die vergadering met zijn assistenten Danny Blind, Edgar Davids, keeperstrainer Frans Hoek, dokter Edwin Goedhart en hersteltrainer René Wormhoudt en teammanager Fernando Arrabal. Die laatste was volgens Van Gaal als notulist aanwezig.

Louis van Gaal tijdens de persconferentie na de bekendmaking van de Oranje-selectie voor het WK

Van Gaal: 'Simons opgekomen, Noppert man in vorm'

Louis van Gaal is in Zeist zijn persconferentie begonnen om een toelichting te geven op zijn WK-selectie.

"Simons is opgekomen en heeft een reeks wedstrijden gespeeld in de Nederlandse competitie. Noppert is de keeper in vorm, zonder enige WK-ervaring", aldus de bondscoach, die eerst met een uitvoerige uitleg komt over het selectieproces.

Van Hooijdonk verrast door afwezigheid Cillessen

Pierre van Hooijdonk noemt de afwezigheid van Jasper Cillessen in de WK-selectie verrassend. De oud-international en NOS-analist zag in Cillessen zelfs de eerste keus in het doel van het Nederlands elftal in Qatar. "Ik was zeker verrast, want Cillessen maakt een prima periode door bij NEC."

Hij gaat ook in op de keuze voor de aanvallers. "Ik vind dat Van Gaal veel centrumspitsen heeft geselecteerd zoals Vincent Janssen, Wout Weghorst en Luuk de Jong", aldus Van Hooijdonk.

Lang: 'Qatar see you soon'

"Dreams 2 reality. Qatar see you soon."

Noa Lang laat via Instagram direct na de bekendmaking van zijn plaats in de WK-selectie weten hoe blij hij ermee is.

Noa Lang

Geringe WK-ervaring voor de keepers

Met Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert gaat Oranje met onervaren keepers naar het WK in Qatar.

Het drietal heeft slechts acht interlands achter zijn naam: Bijlow (zes), Pasveer (twee) en Noppert (nul).

Van Gaal maakt WK-selectie bekend

Bondscoach Louis van Gaal heeft door middel van een video op social media zijn WK-selectie wereldkundig gemaakt.

De video is via de onderstaande tweet van de KNVB te bekijken:

De WK-selectie van Oranje: Simons, Bijlow en Frimpong naar Qatar

Dit is de 26-koppige selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal in Qatar.

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Remko Pasveer (Ajax), Andries Noppert (sc Heerenveen)

Afvallers: Jasper Cillessen (NEC), Mark Flekken (SC Freiburg)

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Bayern München), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (Internazionale), Tyrell Malacia (Manchester United), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Afvallers: Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Devyne Rensch (Ajax), Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen), Sven Botman (Newcastle United), Pascal Struijk (Leeds United)

Middenveld: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Teun Koopmeiners (Atalanta), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV), Kenneth Taylor (Ajax)

Afvallers: Jordy Clasie (AZ), Ryan Gravenberch (Bayern München), Guus Til (PSV)

Aanval: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (FC Barcelona), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Wout Weghorst (Besiktas), Noa Lang (Club Brugge)

Afvallers: Arnaut Danjuma (Villarreal), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Brian Brobbey (Ajax)

Gefeliciteerd!

Uitgerekend op de dag dat de WK-selectie van het Nederlands elftal bekend wordt gemaakt viert een Oranje-international, die hoogstwaarschijnlijk naar het WK was gegaan, zijn verjaardag.

De geblesseerde Georginio Wijnaldum blaast vandaag 32 kaarsjes uit.

'Ook Janssen, De Jong en Gakpo naar WK'

Volgens Voetbal International heeft Vincent Janssen deze ochtend geen telefoontje gehad van bondscoach Louis van Gaal, wat erop wijst dat de aanvaller van Antwerp de WK-selectie van Oranje heeft gehaald.

Janssen leek met Ajax-aanvaller Brian Brobbey om een WK-ticket te strijden. De Telegraaf bericht dat de aanvaller van Ajax niet tot de selectie behoort.

Het Eindhovens Dagblad en het Algemeen Dagblad melden ondertussen dat Cody Gakpo, Luuk de Jong en Xavi Simons naar het WK meegaan.

Mané definitief met Senegal mee naar WK

Ondanks zijn kuitblessure gaat Sadio Mané toch naar het wereldkampioenschap. De sterspeler maakt deel uit van de 26-koppige selectie van Oranje-opponent Senegal (21 november).

Op 21 november staan Oranje en Senegal in Doha tegenover elkaar in hun eerste groepsduel. De kans dat Mané dan al in actie kan komen, lijkt te verwaarlozen.

Nadat de aanvaller van Bayern München dinsdag in een wedstrijd tegen Werder Bremen geblesseerd uitviel, ontstonden er ernstige twijfels of hij überhaupt aan het toernooi in Qatar zou kunnen deelnemen.

12.00 uur bekendmaking selectie

De selectie van het Nederlands elftal wordt om 12.00 uur bekendgemaakt via de diverse KNVB-kanalen op social media.

Bondscoach Louis van Gaal geeft om 13.00 uur tijdens een persconferentie vanuit Zeist een toelichting op zijn selectie. Dit wordt live uitgezonden op NOS.nl, de NOS-app, NPO 1 en NPO Radio 1.

Cillessen definitief niet mee naar WK, Simons wel?

Jasper Cillessen is vanochtend door bondscoach Louis van Gaal gebeld met de mededeling dat hij niet met het Nederlands elftal meegaat naar het WK voetbal in Qatar. Dat melden bronnen aan de NOS.

Het heeft er verder alle schijn van dat Xavi Simons wel een WK-selectie op zak heeft. De 19-jarige aanvaller wordt namelijk tijdens de training van PSV uitgebreid gefeliciteerd door derde doelman Boy Waterman, wat erop duit dat Simons een uitverkiezing heeft gekregen.

Ook De Telegraaf maakt melding van de WK-selectie van Simons, net zoals dat voor Jeremie Frimpong geldt.

Volgens de krant behoren Guus Til, Ryan Gravenberch, Sven Botman, Micky van de Ven, Devyne Rensch, Mitchel Bakker en Brian Brobbey tot de afvallers.

Van Nistelrooij: 'Simons klaar voor WK'

Xavi Simons zit momenteel in spanning of hij door bondscoach Louis van Gaal wordt opgenomen in de WK-selectie, net zoals dat bijvoorbeeld ook voor Justin Bijlow en Mickey van der Ven geldt.

Volgens PSV-trainer Ruud van Nistelrooij is Simons klaar om met Oranje mee te gaan naar het WK. "Het is aan de bondscoach, maar Xavi heeft bewezen dat hij het aankan", zegt de trainer in aanloop naar de competitietopper tegen AZ (zaterdag om 21.00 uur).

Van Nistelrooij zegt na een reeks goede resultaten met PSV, met onder meer zeges op Arsenal en Ajax, dat hij zijn selectie nu niet op scherp hoeft te houden. "Ik heb deze week niets gemerkt in een verandering van gedrag, we hebben ons werk weer doorgezet", zegt Van Nistelrooij. "We hebben nu het vertrouwen en dat geeft motivatie om het nog beter te doen. Dat is onze uitdaging."

Hij mist voor de wedstrijd tegen AZ de geblesseerden Oliver Boscagli, Ismael Saibari en Marco van Ginkel.

Van Nistelrooij laat verder weten dat een deel van de selectie tijdens de winterstop een aantal weken vrijaf gaat krijgen. Dit betreffen met name de spelers die de komende weken geen interlands zullen spelen. "We hebben verschillende groepen: een groep die een WK speelt, een groep die alleen interlands speelt en een groep die geen interlands speelt."

Vertrouwen groeit bij PSV: 'Maar we kunnen het niet rustiger aan doen'

'Alle afvallers Oranjeselectie inmiddels bericht ontvangen'

De spelers die zijn afgevallen voor de selectie van Oranje voor het WK voetbal hebben inmiddels van bondscoach Louis van Gaal een bericht ontvangen. Dat meldt Voetbal International.

Eerder deze ochtend kwam naar buiten dat onder anderen doelman Jasper Cillessen tot de groep afwezigen zou behoren.

'Bayern München niet blij met selectie Mané'

Omstreeks 11.00 wordt de WK-selectie van Senegal bekendgemaakt. Het is nog de vraag of geblesseerde sterspeler Sadio Mané naar Qatar meegaat.

Volgens de Duitse krant BILD zit de aanvaller sowieso bij de Senegalese selectie, die op 21 november zijn WK opent met de wedstrijd tegen het Nederlands elftal (17.00 uur).

Bayern München zou volgens de krant niet blij hebben gereageerd dat de niet-fitte Mané naar het WK gaat.

'Cillessen niet in WK-selectie, keeper reageert woedend'

Jasper Cillessen heeft van bondscoach Louis van Gaal te horen gekregen dat hij niet is opgenomen in de WK-selectie van het Nederlands elftal, zo schrijft De Gelderlander.

De 33-jarige keeper zou volgens de krant woedend hebben gereageerd, nadat hij het nieuws had vernomen.

Cillessen heeft 63 interlands achter zijn naam staan en was met Oranje actief op het WK van 2014. Voor het EK van 2021 viel hij op het laatste moment geblesseerd af.

Eind september vertelde een Jasper Cillessen vol zelfvertrouwen over zijn kansen om voor het WK te worden geselecteerd.

September 2022: Zelfverzekerde Cillessen maakt zich geen zorgen over WK

Welke landen moeten nog hun WK-selectie bekendmaken?

Op uiterlijk 14 november moeten alle WK-deelnemers hun selectie hebben ingeleverd.

In het onderstaande overzicht is te vinden welke landen hun lijst hebben ingevuld.

  • Groep A: Ecuador (nog niet bekend), Nederland (11 november), Qatar (nog niet bekend), Senegal (11 november)
  • Groep B: Engeland (bevestigd), Iran (nog niet bekend), VS (bevestigd), Wales (bevestigd)
  • Groep C: Argentinië (13 november), Mexico (14 november), Polen (bevestigd), Saudi-Arabië (nog niet bekend)
  • Groep D: Australië (bevestigd), Denemarken (bevestigd), Frankrijk (bevestigd), Tunesië (14 november)
  • Groep E: Costa Rica (bevestigd), Duitsland (bevestigd), Japan (bevestigd), Spanje (11 november)
  • Groep F: België (bevestigd), Canada (13 november), Kroatië (bevestigd), Marokko (bevestigd)
  • Groep G: Brazilië (bevestigd), Kameroen (bevestigd), Servië (14 november), Zwitserland (bevestigd)
  • Groep H: Ghana (14 november), Portugal (bevestigd), Zuid-Korea (12 november), Uruguay (bevestigd)

Belg Batshuayi heeft zelfspot

Voetballers met zelfspot, dat zie je niet elke dag. De Belg Michy Batshuayi, die in Qatar zijn tweede WK gaat spelen, blikt in deze video nog eens terug op zijn eerste WK-deelname.

De aanvaller viel toen vooral op doordat hij na een doelpunt van zijn ploeg tegen Engeland uit vreugde na een doelpunt de bal wegtrapte en zichzelf vol in het gezicht raakte. "Het WK is een ongelooflijke kans, miljoenen mensen zullen naar je kijken", schrijft hij bij deze video.

Deel selectie VS al in Qatar

Een deel van de Amerikaanse selectie is in Qatar aangekomen. Bondscoach Gregg Berhalter arriveerde met de negen spelers die in de MLS spelen in Doha. Het seizoen in de Amerikaanse competitie is al voorbij.

De spelers en staf werden verwelkomd met pianomuziek en fans die met Amerikaanse vlaggetjes zwaaiden. De zeventien spelers die in Europa spelen, zullen zich na hun wedstrijden van komend weekend in het trainingskamp voegen. De VS spelen in groep B tegen Engeland, Wales en Iran.

'Alcohol toegestaan, lhbti'ers niet vervolgd tijdens WK'

De politie in Qatar gaat tijdens het WK niet ingrijpen bij dronkenschap van voetbalsupporters. Ook mensen uit de lhbti-gemeenschap hoeven niet bang te zijn voor vervolging.

Dat staat in een document dat in handen is van het AD, en dat eerder gedeeld is met voetbalbond KNVB en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een weergave van afspraken tussen de toernooiorganisatie en de politie in Qatar.

Die afspraken zijn nooit officieel naar buiten gebracht. Het organisatiecomité en de FIFA reageren niet op vragen over het onderwerp.

De regels zijn voor Qatarese begrippen erg soepel. Er is "clementie ten aanzien van gedrag dat geen bedreiging vormt voor de fysieke integriteit of eigendommen", zo valt te lezen.

Alcohol is normaal gesproken niet toegestaan in Qatar. Maar tijdens het WK zullen dronken fans in principe hun gang kunnen gaan. Behalve als ze gewelddadig worden of als het om "ernstige alcoholvergiftiging" gaat, dan worden ze in zogenoemde "ontnuchteringstenten" gezet.

Lees hier verder.

Inwoners van Qatar vermaken zich aan de kust bij Doha

Suárez naar vierde WK met Uruguay

Na 2010, 2014 en 2018 is Luis Suárez er ook dit jaar bij. De 35-jarige spits gaat met Uruguay naar zijn vierde WK.

Ook routiniers Edinson Cavani, Fernando Muslera, Diego Godín en Martín Cáceres maken zich op voor hun vierde WK. Of bondscoach Diego Alonso Cavani mee zou nemen was nog even twijfelachtig, want de 35-jarige aanvaller van Valencia kampt met een enkelblessure.

Ook Barcelona-verdediger Ronald Araujo behoort gewoon tot de selectie, terwijl hij nog aan het herstellen is van een operatie aan het bovenbeen.

Het zijn trouwens niet alleen oudjes in de selectie van het Zuid-Amerikaanse land. Met Real Madrid-aanvaller Federico Valverde heeft Uruguay ook een groot jong talent in de gelederen. In de groepsfase treft de ploeg Zuid-Korea, Portugal en Ghana.

Goedemorgen!

En welkom in dit liveblog. Het is vandaag D-day bij Oranje. Bondscoach Louis van Gaal maakt zijn 26-koppige WK-selectie bekend.

Zijn persconferentie is vanaf 13.00 uur live te volgen op deze website, op NPO1 en op het YouTube-kanaal van de NOS.

Wat zijn de dillema's van de bondscoach? In dit stuk lees je per linie welke spelers er al zeker zijn van een ticket naar Qatar en wie de twijfelgevallen zijn: