liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord passeert Ajax • Hartman matchwinner tegen Cambuur • WK-selecties stromen binnen

liveblog gesloten

De hoogtepunten van Feyenoord tegen SC Cambuur

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - SC Cambuur

FEY-CAM | Klaar

Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen SC Cambuur - eerder uit het programma gehaald om de Rotterdammers rust te gunnen op weg naar het Europa League-duel met Lazio - met 1-0 gewonnen. Daardoor passeert de ploeg van Arne Slot Ajax, dat woensdag op 2-2 bleef steken tegen Vitesse, en is het op gelijke hoogte gekomen met koploper PSV.

FEY-CAM | 90' Bijna de gelijkmaker

Coach Pascal Bosschaart steekt zijn handen al in de lucht, maar de kopbal van Michael Breij gaat naast.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

FEY-CAM | 70' Opleving via invallers

De tweede helft kabbelt tot nu toe voort. Zorgt Patrik Walemark na een mooie aanval dan voor een opleving? Het schot van de invaller wordt op de lijn gekeerd door Marco Tol.

Dan is een andere invaller, Santiago Gimenez, ook dichtbij. De Mexicaan schiet wild over.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

FEY-CAM | 65' Wachten op Cambuur-goal

Cambuur wacht al 425 minuten op een Eredivisie-treffer. De laatste goal van de Friezen was de 3-0 tegen PSV van Sai van Wermeskerken op 1 oktober.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

Rood voor Janssen

Vincent Janssen krijgt vanwege commentaar op de arbitrage een snelle rode kaart bij Antwerp in het bekerduel met SK Beveren. In de 9de minuut moet hij het veld verlaten.

FEY-CAM | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij Feyenoord - SC Cambuur (1-0). Geen wissels aan beide kanten.

Sportminister Helder gaat namens kabinet naar WK in Qatar

Minister voor Medische Zorg en Sport Conny Helder gaat namens het kabinet een WK-wedstrijd bijwonen in Qatar. Dat bevestigen ingewijden aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws. Het plan moet alleen morgen nog officieel worden goedgekeurd door de ministerraad.

Minister Conny Helder

Vijfde competitiezege op rij voor Juventus, dat Hellas Verona opzij zet

Juventus mag dan uitgeschakeld zijn in de Champions League, in de Serie A gaat het sinds half oktober heel aardig. Bij hekkensluiter Hellas Verona werd een 1-0 overwinning behaald, alweer de vijfde competitiezege op rij.

Moise Kean

FEY-CAM | Rust

De flitsende start via de goal van Hartman heeft voor FEyenoord geen vervolg gekregen. Ook het tempo van de wedstrijd nam gedurende de eerste helft af. Cambuur mag nog hopen en was via een kopbal op de paal op slag van rust al dichtbij.

Igor Paixão dicht bij het Cambuur-doel

FEY-CAM | 46' Cambuur op de paal!

Op slag van rust is Cambuur uit het niets dicht bij de gelijkmaker. Leon Bergsma kopt op de paal.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

FEY-CAM | 34' Nog een kans

Weer is Feyenoord met een kopbal dicht bij een goal. Lutsharel Geertruida zet voor en Igor Paixão kop binnen, recht op doelman João Virgínia.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

Een kopbal van Igor Paixão

FEY-CAM | 26' Paal!

De voorzet op maat is van Orkun Kökçü en David Hancko kopt van dichtbij op de paal. Cambuur ontsnapt aan een 2-0 achterstand.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

FEY-CAM | 15' Heer en meester

Feyenoord is heer en meester in De Kuip. Het wachten is wel op de tweede kans. De eerste van Hartman was meteen raak.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

KNVB: ontmoeting Oranje en arbeidsmigranten in Qatar

Op donderdag 17 november vindt na afloop van training van Oranje in Qatar een ontmoeting plaats tussen het Nederlands elftal en een groep van twintig arbeidsmigranten. "Oranje wil hiermee op dit podium extra aandacht vragen voor de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar", meldt de KNVB in een verklaring. Er staan gesprekken op de agenda en daarnaast wordt er gevoetbald.

Bondscoach Louis van Gaal: "We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal. We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten. We nodigen ze daarom op onze training uit om ze ook een mooie herinnering mee te geven."

Zwijndrecht boven

Quilindschy Hartman is de 4de speler geboren in Zwijndrecht die deze eeuw een eredivisietreffer maakt, na Rick Versteeg, Marten de Roon en Kevin Vermeulen. Twee van Vermeulens goals waren ook tegen SC Cambuur.

FEY-CAM | 4' DOELPUNT FEYENOORD!

Wat een start voor Feyenoord en de 20-jarige Quilindschy Hartman. De linksback schiet de bal hoog in het net en Feyenoord op voorsprong.

Feyenoord - SC Cambuur 1-0

Quilindschy Hartman

Aftrap

De bal rolt in De Kuip. Feyenoord - SC Cambuur is begonnen.

Portugese selectie: Ronaldo begint aan vijfde WK, ook 39-jarige Pepe van de partij

Cristiano Ronaldo is opgenomen in de Portugese selectie en staat daarmee voor zijn vijfde WK. In 2006, 2010, 2014 en 2018 was hij ook al van de partij.

Met onder anderen Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Rafael Leão en João Félix behoort de 37-jarige Ronaldo tot de blikvangers in de 26-koppige selectie van bondscoach Fernando Santos.

Cristiano Ronaldo

Opstellingen Feyenoord en SC Cambuur

  • NOS
    Opstelling Feyenoord
  • NOS
    Opstelling Cambuur

Bondscoach Senegal verlengt zijn contract

Mooi nieuws voor Aliou Cissé, zo vlak voor het WK. De bondscoach van Senegal, dat in Qatar tegenstander is van Oranje, heeft zijn contract bij het nationale elftal verlengd tot 2024. Cissé staat al sinds maart 2015 aan het roer.

Van Hooijdonk wordt lid RvC van NAC Breda

NOS- en WK-analist Pierre van Hooijdonk treedt toe tot de Raad van Commissarissen van NAC Breda. De oud-speler van de Bredanaars neemt bij de eerstedivisionist de portefeuille technische zaken voor zijn rekening. NAC is ondertussen nog op zoek naar een nieuwe technisch directeur en algemeen directeur.

Denen mogen van FIFA geen mensenrechtenboodschap op trainingsshirts

De Deense voetballers mogen tijdens het WK niet de tekst "Human Rights for all" op hun trainingsshirts dragen. De Deense voetbalbond DBU had daartoe een verzoek ingediend bij de FIFA, maar de wereldvoetbalbond heeft dat afgewezen.

Denemarken behoort van de deelnemende landen tot de meest uitgesproken critici van het WK in Qatar. Zo spelen de Denen tijdens het toernooi in 'protestshirts': de voetbalshirts zijn vrijwel helemaal rood, wit of zwart, als statement tegen de omgang van Qatar met mensenrechten en de behandeling van arbeidsmigranten.

Politieke statements op tenues zijn volgens de FIFA-reglementen verboden. De Denen wilden vervolgens "Mensenrechten voor iedereen" op de trainingsshirts laten zetten, maar ook dat mag niet van de FIFA.

Depay traint in Amsterdam

Diverse Spaanse kranten meldden dinsdag al dat Memphis Depay al in Nederland zou zijn ter voorbereiding op het WK. De Oranje-aanvaller laat er nu zelf geen misverstand meer over bestaan.

De spits deelde op zijn Instagram-account livebeelden vanuit de sportruimte van een fysiopraktijk in Amsterdam.

Depay staat al sinds eind september aan de kant met een spierblessure, die hij opliep in de Nations League-wedstrijd met Oranje tegen Polen. Hij ontbrak dinsdag in de wedstrijdselectie voor het laatste competitieduel van zijn club Barcelona.

Feyenoorder Szymanski met Polen naar WK

Polen gaat met één speler uit de eredivisie naar het WK. Bondscoach Czeslaw Michniewicz selecteerde aanvallende middenvelder Sebastian Szymanski van Feyenoord. Verdediger Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen en middenvelder Kacper Kozlowski van Vitesse maakten deel uit van de voorlopige selectie, maar kregen geen plek in de definitieve groep van 26 spelers.

Aanvoerder en topschutter Robert Lewandowski (FC Barcelona) voert de selectie aan. Oud-Ajacied Arek Milik maakt ook deel uit van de groep.

Polen zit in groep C en heeft Mexico (22 november), Zuid-Korea (26 november) en Argentinië (30 november) als tegenstanders.

Geen verrassingen in WK-selectie Engeland

Bondscoach Gareth Southgate van Engeland heeft geen grote verrassingen opgenomen in zijn selectie voor het WK. De opvallendste naam is die van James Maddison, de spelmaker van Leicester City die tot nu toe nog maar één interland speelde.

Ook Manchester United-spits Marcus Rashford, Liverpool-verdediger Trent Alexander-Arnold en Chelsea-speler Mason Mount, die tijdens het seizoen 2017-2018 voor Vitesse uitkwam, zijn van de partij in Qatar.

Engeland neemt het in groep B op tegen Iran (21 november), de Verenigde Staten (25 november) en Wales (29 november). Vorig jaar verloor de ploeg van Southgate de finale van het EK na strafschoppen van Italië.

Ziyech, Mazraoui in selectie Marokko

Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui zijn onderdeel van de 26-koppige selectie van het Marokkaanse elftal voor het WK. Dat hadden ze een half jaar geleden niet gedacht.

Eind september maakten beiden oud-Ajacieden na lange afwezigheid pas hun rentree in het nationale team. Die afwezigheid kwam door een conflict met voormalig bondscoach Vahid Halilhodzic, die hen beschuldigde van onprofessioneel gedrag. Onder de nieuwe bondscoach Walid Regragui kregen ze weer een kans.

Opvallend is dat Ryan Mmaee en Ayoub El Kaabi, afgelopen twee regelmatig spelende en makkelijk scorende aanvallers, de selectie niet gehaald hebben. Nayef Aguerd, verdediger van West Ham United, is er ondanks lang blessureleed dit seizoen wel bij. Let ook op de talentvolle 18-jarige Bilal El Khannous van Genk, die bij de beste 26 zit.

Drie andere blikvangers: Sofyan Amrabat, geboren in Blaricum en met een voetbalverleden bij FC Utrecht en Feyenoord, Achraf Hakimi, de rechtsback in het sterrenensemble van PSG, en Zakaria Aboukhlal, oud-speler van AZ.

Belgische WK-selectie: Lukaku wint race tegen de klok

Tegelijk met Duitsland heeft ook de Belgische bondscoach Roberto Martínez zijn selectie naar buiten gebracht. Romelu Lukaku, die de afgelopen tijd geveld was door een spierblessure, gaat met de Rode Duivels mee naar het WK.

De spits van Internazionale is waarschijnlijk nog niet fit genoeg om vanaf het begin te kunnen spelen. Maar volgens Martínez kan hij later wel van waarde zijn: "Op dit moment hebben we het gevoel dat Lukaku klaar kan zijn voor het tweede deel. Hij zal impact kunnen hebben."

Duitse WK-selectie: Götze is erbij, geen Reus of Hummels

De Duitse bondscoach Hansi Flick heeft zijn selectie voor het WK bekendgemaakt. Wat valt bij een eerste blik op? Mario Götze is erbij, Marco Reus ontbreekt, en Mats Hummels keert niet terug bij het nationale elftal.

Sky Sport: geblesseerde Reus haakt af bij Duitsers

Een tegenvaller voor de Duitsers: volgens Sky Sport kan Marco Reus het WK op zijn buik schrijven. De aanvallende middenvelder (33) kampt met een enkelblessure. Ook in 2014, toen Duitsland wereldkampioen werd, was Reus er door blessureleed niet bij op de eindronde.

Vanmiddag maakt bondscoach Hansi Flick zijn definitieve selectie bekend.

Marco Reus

Nog geen zenuwen bij Van de Ven

Bondscoach Louis van Gaal maakt vrijdag zijn WK-selectie bekend. Mogelijk is daarin ook plek voor Micky van de Ven, centrale verdediger van VfL Wolfsburg.

"Ik ben nu nog wel rustig. Natuurlijk zit het in je achterhoofd, maar ik denk niet dat ik daar de hele dag aan zal denken."

Pepi ondanks Groningse goals niet naar WK

Spits Ricardo Pepi ontbreekt ondanks al zijn doelpunten de laatste weken voor FC Groningen in de definitieve WK-selectie van de Verenigde Staten. Vanuit Nederlands perspectief zijn Luca de la Torre (ex-Heracles) en Sergiño Dest (ex-Ajax) de bekendste namen.

En ook de naam van bondscoach Gregg Berhalter zal sommigen wellicht nog bekend voorkomen. Als verdediger speelde hij in de jaren 90 nog een paar seizoenen voor (toen nog) FC Zwolle, Sparta en SC Cambuur.

Ricardo Pepi van FC Groningen

Opvallend: Fransen selecteren slechts 25 spelers

Frankrijk maakte woensdagavond zijn selectie bekend. Opvallend is dat de regerend wereldkampioen het in Qatar ook wel denkt te redden met een mannetje minder.

Bondscoach Didier Deschamps selecteerde 25 spelers, terwijl hij er 26 had mogen meenemen naar het WK.

Onana met Kameroen naar het WK

André Onana maakt deel uit van de definitieve WK-selectie van Kameroen. De voormalige keeper van Ajax is niet zeker van een basisplaats bij zijn club Internazionale, maar is in de nationale ploeg de laatste jaren onomstreden.

Opvallend is dat Kameroen, met een kwartfinaleplaats ooit nog de sensatie van het WK in 1990, bezig is aan een dramatische reeks op de mondiale eindronde. Kameroen wacht al ruim twintig jaar (!) op de eerste overwinning; de laatste zeven WK-duels werden allemaal verloren.

De pouleindeling in Qatar is ook loodzwaar voor de 'De Ontembare Leeuwen', met Zwitserland, Servië en Brazilië als opponenten.

Goedemorgen!

Nog tien dagen, dan begint het WK voetbal in Qatar. Om alvast in de stemming te komen, houden we je hier op de hoogte van de laatste nieuwtjes in aanloop naar het wereldkampioenschap.