NOS Voetbal

Wordt Van de Ven dé WK-verrassing van Oranje? 'Ik ben nu nog rustig'

  • Thierry Boon

    NOS Sport

  • Thierry Boon

    NOS Sport

Op de achtergrond prijkt een opvallend doek aan de muur van z'n Duitse appartement. Micky van de Ven in een oranje shirt. Alsof hij het al zag aankomen. Hij is misschien wel de meest opvallende speler in de WK-voorselectie van bondscoach Louis van Gaal.

"Is nog uit m'n Volendam-tijd", glundert Van de Ven, terwijl hij zich omdraait en kijkt naar de illustratie van zichzelf. Het is een kunstwerk van Barry Pirovano, een bekende naam in de voetbalcultuur, waarop een juichende Van de Ven te zien is.

De 21-jarige Van de Ven maakt een serieuze kans om met Oranje mee te gaan naar het WK in Qatar. "Het gaat allemaal erg snel nu", erkent hij.

Onbetwist basisspeler na lastig eerste jaar

Nog maar anderhalf jaar geleden maakte de jonge verdediger de opzienbarende transfer vanuit de eerste divisie naar de Bundesliga. Wolfsburg betaalde 3,5 miljoen euro voor hem. Van de Ven kon ook naar Feyenoord of PSV, maar koos voor Duitsland.

Daar kende hij een lastig eerste jaar. "Het is natuurlijk lastig als je van Volendam komt om in één keer alles te spelen in de Bundesliga. Ik heb toen de minuten meegepakt die ik kon meepakken en raakte daarna geblesseerd." De teller bleef hangen op 189 minuten.

Dit seizoen is alles anders. Van de Ven is onder de nieuwe trainer Niko Kovač onbetwist basispeler centraal achterin. Hij mist geen minuut en maakte dinsdagavond tegen Borussia Dortmund (2-0 winst) zijn eerste goal in het shirt van Wolfsburg.

Micky van de Ven schreeuwt het uit na zijn doelpunt

Zijn goede optredens in een internationale topcompetitie zijn dus ook Van Gaal niet ontgaan. "Je hoopt er altijd op", zegt Van de Ven. "Omdat je weet dat het niet onopgemerkt blijft als je alles speelt in Duitsland. En je weet dat de voorselectie vrij groot is."

Mailtje van de KNVB

Toch komt het uiteindelijke moment dat je erbij zit alsnog als een verrassing, vertelt hij. "Ik stapte van het trainingsveld af en zag een foto voorbijkomen in een groepsapp. Daarna checkte ik mijn mail en toen had ik een mailtje van de KNVB."

En toen? "Ja, toen was ik heel blij. Het liefst vier je zoiets meteen. Maar het was de afsluitende training voor onze wedstrijd. Met mijn hoofd zat ik ook bij die wedstrijd. Dus het was heel dubbel: ik zat in een focus én was aan het genieten."

Een dag later staat de wedstrijd bij Bayer Leverkusen op het programma (2-2). Daar waar de backs Jeremie Frimpong en Mitchel Bakker spelen. Ook al twee Jong Oranje-talenten op de lijst van Van Gaal.

Van de Ven: "Ik sprak Jer en Mitch even na de wedstrijd. Je feliciteert elkaar en zegt dat het mooi zou zijn als je erbij zit. Samen is het natuurlijk nog mooier, de tijd daar op het WK doorbrengen."

Micky van der Ven in het shirt van Jong Oranje

Van de Ven heeft nog niets van Van Gaal of zijn staf gehoord. Om over zijn kansen te praten, vindt hij lastig. "Ik heb er natuurlijk nooit bijgezeten hiervoor."

Botman, Struijk of Van de Ven?

De Noord-Hollander is een linksbenige centrale verdediger. Nathan Aké is in het systeem met drie verdedigers de beoogd basisspeler op links. De verwachting is dat Van Gaal daarachter nog één specialist op die positie mee wil nemen naar het WK.

In de voorselectie zitten drie van die talenten. Alle drie met een basisplaats in een topcompetitie. Van de Ven in Duitsland dus. Sven Botman en Pascal Struijk in Engeland, bij respectievelijk Newcastle United en Leeds United. "Een mooie concurrentiestrijd", aldus Van de Ven.

Deze vrijdag maakt Van Gaal op een persconferentie bekend wie hij meeneemt naar Qatar. Van de Ven zal niet met een bak popcorn en afgebeten nagels voor de televisie zitten.

"Ik ben nu nog wel rustig. En we hebben een vol programma. Vrijdag zal de focus liggen op de wedstrijd tegen Hoffenheim van zaterdag. Natuurlijk zit het in je achterhoofd, maar ik denk niet dat ik daar de hele dag aan zal denken."

En als hij er niet bij zit? "Dan is het natuurlijk jammer dat je het WK vanaf de buis moet volgen. Maar weten dat je op de radar van het Nederlands elftal staat, is hoe dan ook een mooie drijfveer om door te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl