Micky van de Ven
NOS Voetbal

'Van de Ven is Van Gaals konijn uit hoge hoed en maakt nog kans op WK ook'

Liefst 39 spelers bevat de voorlopige selectie van Oranje voor het WK in Qatar. Logisch dat er daardoor heel wat ongebruikelijke namen tussen staan.

Toch springt er één naam echt bovenuit voor Jeroen Stekelenburg, de Oranje-verslaggever van de NOS. "Micky van de Ven is wel echt het konijn uit de hoge hoed van Van Gaal."

"Andere nieuwe spelers als Jeremie Frimpong, Sven Botman en Pascal Struijk hebben al wel eens in een voorselectie gezeten, maar Van de Ven was nooit eerder in beeld."

  • NOS
    Voorselectie Oranje
  • NOS
    Voorselectie Oranje

Veel Nederlandse voetballiefhebbers zullen Van de Ven nooit hebben zien spelen. Hij kwam namelijk nooit uit in de eredivisie. In augustus vorig jaar maakte hij de overstap van FC Volendam, dat toen in de Keuken Kampioen Divisie speelde, naar Bundesliga-club VfL Wolfsburg, destijds nog onder leiding van trainer Mark van Bommel.

De 21-jarige en 1.93 meter lange verdediger uit het Noord-Hollandse Wormer heeft een vaste basisplaats bij Wolfsburg, de huidige nummer dertien van Duitsland. Hij miste dit seizoen nog geen minuut in de Bundesliga.

"Het grote voordeel van Van de Ven is dat hij linksbenig is", zegt Stekelenburg. "Van Gaal wil zeker één linkspoot van de drie centrale verdedigers in de basis hebben." Rechtsbenige centrale verdedigers als Joël Veltman en Jordan Teze die buiten de boot vielen in de voorselectie, waren dan ook geen concurrenten voor Van de Ven.

Blind geen optie centraal

De multifunctionele Daley Blind kan ook centraal achterin uit de voeten. "Maar Van Gaal ziet hem echt als een linker wingback", vertelt Stekelenburg. "Dat bleek ook wel in de laatste interland tegen België, toen viel Tyrell Malacia in voor Aké. Blind bleef op links staan en Malacia ging centraal spelen. Van Gaal vindt Blind gewoon niet geschikt om in de dekking tegen een goede spits te spelen."

Louis van Gaal dient over precies drie weken zijn definitieve selectie in

Van Gaal selecteerde voor elke positie minimaal drie spelers. Van de 34 veldspelers in de voorselectie zullen er nog zeker 12 niet naar het WK gaan. "Je kunt wel stellen dat er op elke positie nog iemand zal afvallen", aldus Stekelenburg.

"En Van de Ven maakt daarom zeker kans om mee naar Qatar te gaan. Op de positie van linker centrale verdediger is Aké een zekerheid. Daarachter gaat het tussen Botman en Van de Ven. Met Struijk als outsider, die kan zowel linksback als centraal spelen."

'De meeste namen kun je zo invullen'

Op 11 november dient Van Gaal zijn definitieve selectie in. Van de Ven en Botman hebben nog precies drie weken de tijd om de bondscoach te overtuigen. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere twijfelgevallen in de voorselectie.

Dat zijn er niet heel veel, volgens Stekelenburg. "Het gaat de komende weken om de laatste paar plekken. Gaat Wout Weghorst mee als pinchhitter of toch Luuk de Jong? En Van Gaal zal ook een snelle aanvaller mee willen nemen die als invaller voor een verrassing kan zorgen, een beetje zoals Memphis Depay op het WK in Brazilië."

"Voor die rol komen Arnaut Danjuma en Noa Lang in aanmerking, maar zij hebben mede door blessures nog weinig gespeeld. Voor hen worden de komende weken cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl