NOS Voetbal

Feyenoord boekt magere zege op Cambuur en komt naast koploper PSV

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - SC Cambuur

Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen SC Cambuur - eerder uit het programma gehaald om de Rotterdammers rust te gunnen op weg naar het Europa League-duel met Lazio - met 1-0 gewonnen.

Daardoor passeert Feyenoord Ajax, dat woensdag op 2-2 bleef steken tegen Vitesse, en is de ploeg van Arne Slot op gelijke hoogte gekomen met koploper PSV.

Stand eredivisie per 10 november

Feyenoord liet er geen gras over groeien. Hoewel de gasten met een versterkte defensie op de proppen waren gekomen, kreeg David Hancko al in de vierde minuut een schietkans. Doelman João Virgínia keerde de inzet, maar was kansloos op de rebound van de nog net 20-jarige Quilindschy Hartman, die zijn eerste eredivisiedoelpunt mocht vieren (1-0).

Feyenoord bleef heer en meester in De Kuip, waar het dit seizoen in zes thuisbeurten alleen tegen Fortuna Sittard (1-1) een doelpunt hoefde te incasseren, maar creëerde amper kansen. Tot na 25 minuten Hancko een voorzet van Orkun Kökcü tegen de paal knikte.

Tweede grote kopkans

Kort nadat Justin Bijlow - de enige Feyenoorder die bondscoach Louis van Gaal vrijdag mogelijk in zijn WK-selectie opneemt - handelend had moeten optreden bij een dieptepass van Remco Balk, waartegen Jamie Jacobs net geen voet had weten te krijgen, slaagde ook Igor Paixão er niet in met het hoofd te scoren. Hij kopte een voorzet van Lutsharel Geertruida recht op Virgínia af.

Justin Bijlow let goed op bij een doorgeschoten dieptepass

De eerste helft kabbelde richting de rust, maar in de extra tijd was het toch weer even schrikken geblazen voor het thuispubliek, toen Leon Bergsma een kopbal losliet. Hoewel Cambuur op aangeven van de grensrechter een hoekschop kreeg, was het niet Bijlow maar de paal die voor opluchting zorgde.

Na rust bleef Cambuur, dat acht keer eerder in De Kuip te gast was geweest maar nog nooit een punt mee naar Leeuwarden kon nemen, volharden in het optrekken van een gele muur. Bij een spaarzame hoekschop kreeg Calvin Mac-Intosch niettemin toch weer een kopkans. Hij verzuimde een hoek te zoeken.

Zacht gemor

Terwijl er zachtjes wat gemor vanaf de tribune begon door te sijpelen, werd een schot van invaller Patrik Walemark geblokkeerd door Marco Tol. Kort daarop zette de Poolse WK-ganger Sebastian Szymanski de Mexicaan Santiago Gimenez, in het veld gekomen voor de opnieuw niet in eigen huis trefzekere topscorer Danilo, vrij voor het Friese doel. De verse kracht joeg de bal hoog over.

Santiago Gimenez haalt uit

Feyenoord probeerde de marge naar veilige proporties te tillen, maar speelde veelal te slordig en te gehaast om echt gevaarlijk te worden. Andersom leek Cambuur, dat dit seizoen slechts in drie van de twaalf competitiewedstrijden tot scoren was gekomen - op 1 oktober tegen PSV (3-0) voor het laatst - zich ook bij de gang van zaken neer te leggen.

Pas in de laatste paar minuten ging de nummer zeventien van de ranglijst op jacht naar een verrassing. Een schot van Michael Breij en een kopbal van Felix Mambimbi konden Bijlow echter niet verontrusten. Ook een tweede kans bleek niet aan Breij besteed. En zo kon Feyenoord uiteindelijk met hangen en wurgen drie punten bijschrijven.

Matchwinnaar Hartman: 'Na die goal keek ik wel even rond, ja'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl