Minister Conny Helder
NOS Nieuws

Sportminister Helder gaat namens kabinet naar WK voetbal in Qatar

Minister voor Medische Zorg en Sport Conny Helder gaat namens het kabinet een WK-wedstrijd bijwonen in Qatar. Dat bevestigen ingewijden aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws. Het plan moet alleen morgen nog officieel worden goedgekeurd door de ministerraad.

Het is nog onduidelijk of premier Rutte of koning Willem-Alexander later nog naar het wereldkampioenschap gaan: die optie wordt opengehouden. Als het Nederlands elftal verder komt in het WK zouden Rutte of de koning alsnog kunnen afreizen.

Eerder liet het kabinet al weten "een regeringsafvaardiging te sturen ter aanmoediging van het Nederlands elftal zoals gebruikelijk bij vergelijkbare grote sportevenementen". Dit ondanks een Kamermotie die bepaalde dat er geen regeringsafgevaardigde naar het WK mag, dat op 20 november begint.

Minister Hoekstra liet in een brief weten dat het kabinet die motie "in beraad heeft gehouden". Het besluit om toch te gaan, kwam na overleg met internationale partners en mensenrechtenorganisaties. Ook is er volgens Hoekstra overleg met Qatar over de mensenrechtensituatie en zijn andere EU-landen van plan met een officiële delegatie te gaan.

De regering van België bracht eerder naar buiten dat de Belgische koning of een minister alleen naar Qatar gaat als de Rode Duivels de halve finale halen.

Mensenrechtenschendingen

De afvaardiging is een gevoelig onderwerp vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar. Als gevolg van slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten voor het WK zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot mogelijk zelfs duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen. Qatar zelf en de wereldvoetbalbond FIFA spreken beiden van drie doden bij de bouw van WK-stadions.

De roep om een boycot van het WK voetbal in Qatar klinkt al maanden, maar toch doet Nederland dat niet. Waarom niet, leggen we uit in deze sportexplainer:

WK in Qatar: de boycotvraag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl