Christian Eriksen (rechts) in het WK-shirt tijdens het Nations League-duel met Frankrijk
NOS Voetbal

Denemarken komt met 'protest'-shirt voor WK in Qatar: 'Willen niet zichtbaar zijn'

Ze zijn onherkenbaar en toch springen ze eruit. De voetbalshirts van Denemarken zijn op het WK in Qatar vrijwel helemaal rood, wit of zwart. Het embleem van de Deense voetbalbond DBU en het logo van de fabrikant hebben dezelfde kleur als de rest van het tenue. Met een reden.

Het Deense kledingmerk Hummel levert de shirts van Denemarken voor het omstreden wereldkampioenschap van over zeven weken en wil dat niet geruisloos voorbij laten gaan. "We willen een statement maken over Qatars omgang met mensenrechten en de behandeling van de migrantenarbeiders die de stadions in het land hebben gebouwd voor het WK."

'Kleur van rouw'

"Sport moet mensen samenbrengen en als dat niet gebeurt, willen we een statement maken", zegt Hummel in een bericht op Instagram. "We willen niet zichtbaar zijn op een toernooi dat het leven heeft gekost aan duizenden mensen. We steunen het Deense elftal volledig, maar dat is niet hetzelfde als het steunen van Qatar als host."

  • Instagram | Hummelsport
    Het rode thuisshirt van Denemarken
  • Instagram | Hummelsport
    Het zwarte derde shirt van Denemarken

Het thuisshirt - waarin Denemarken zondag speelde tegen Frankrijk - is rood, het uitshirt wit en het derde shirt is zwart. "De kleur van rouw. De perfecte kleur voor het derde shirt van Denemarken voor het WK dit jaar", zegt de kledingfabrikant.

De DBU kondigde in november 2021 aan dat het in Qatar met shirts zou gaan spelen met 'kritische boodschappen en tekens'. Ook zei de bond zo min mogelijk staf- en partnerreizen naar Qatar te organiseren. "We willen van onze kwalificatie gebruik maken om verandering te bewerkstellingen in het land", zei DBU-directeur Jacob Jensen destijds.

Regenboogaanvoerdersband

Protestleuzen zijn niet te vinden in of op de tenues en dus komt het shirt gewoon door de keuring van de FIFA. Politieke statements op tenues laten de wereldvoetbalbond en de UEFA namelijk niet toe. Zo moest Oekraïne de EK-shirts in 2021 aanpassen, omdat er een slogan op het tenue stond dat volgens UEFA 'duidelijk van politieke aard' was.

In Qatar zullen wel aanvoerdersbanden te zien zijn met regenboogkleuren. De aanvoerders van Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Wales, Zwitserland en ook Denemarken dragen tijdens het WK de regenboogband.

De landen maken daarmee een statement richting het gastland Qatar, waar het slecht gesteld is met LHBTI-acceptatie en vrouwenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl